Postul nu e post destul

Metrou, cimitir al tinereţii mele

Pircă şi Julius

Când eram mai tânăr (dacă v-am lăsat cumva impresia că sunt un bărbat încă tânăr, asta e pentru că nu locuiţi cu mine în aceeaşi casă, nu vouă vă împărtăşesc în fiecare lună bănuiala că suntem furaţi la întreţinere şi nu vouă vă povestesc cu titlu de noutate absolută aceeaşi întâmplare presupus amuzantă din piaţa Berceni – şi care de vreo şapte luni are loc, cu regularitate, ieri), oamenii care călătoreau cu metroul rezolvau integrame, rebusuri, presupun că şi rebo-uri eliptice anagramate sau palindromuri (sper că printre cititori se află şi abonaţi ai revistei “Rebusache”, care se tăvălesc pe jos de plăcere lecturând aceşti termeni).

Din păcate, tineretul din ziua de azi habar nu mai are cum se numeşte calul dobrogean din trei litere (se numeşte “hat”) şi nu mai ştie să savureze un careu tematic creat de cercul de rebus “Alb şi Negru” din Bârlad. Sigur, dacă viaţa lor ar depinde de rezolvarea unei integrame, cum li se întâmplă zilnic lui Batman şi lui Bruce Willis, poate şi tinerii care călătoresc cu metroul în prezent ar da dracului jocurile şi facebook-ul şi ar pune mâna pe un scart polianagramat, ca nişte bărbaţi adevăraţi.

De vină pentru această situaţie jalnică sunt, cred eu, cotidienele quality, care de la o vreme vin numai cu carte. Sigur, sunt convins că oamenilor li se bagă pe gât volumele respective, cât timp ei ar vrea doar să citească ce scriu Cartianu, Andreea Pora sau Mircea Marian şi acceptă să dea banii şi pe bălăriile scrise de Flaubert sau Sienkiewicz doar de dragul unui editorial bun din ziar. Problema e însă că în felul ăsta în vagoanele de metrou se înstăpâneşte pe la 8-9 o plictiseală ce n-ar putea fi egalată nici dacă la difuzor următoarea staţie ar fi anunţată de Patapievici, iar Liiceanu i-ar ţine isonul: “Aparătorii Patriei? Extraordinar!”.

Ce e atât de deprimant la un întreg vagon de metrou care citeşte? Păi gândiţi-vă ce frumos era pe vremea când lumea făcea integrame şi rebusuri în metrou. Te uitai peste umărul omului, îl vedeai că bagă pixul în gură încurcat şi poate îl mai ajutai: “Vezi că la 3 vertical e pitic, nu pisic”; “Da’ de unde ştiţi?”; “E, am mai găsit piesa asta în vreo trei definiţii pe la alte rebusuri şi e Piticul din grădina de vară şi vedeţi, scrie în paranteză neart.”; “A, vă pricepeţi, mulţumesc atunci, m-aţi salvat, chiar eram într-un mare impas cu careul ăsta”; “Şi vedeţi că Pete! e et, nu te”; “De ce?”; “E prea complicat să vă explic, că aici cobor, dar credeţi-mă pe cuvânt, completaţi aşa şi o să vedeţi că o să fie bine”…

Pe când, dacă omul citeşte un roman, ce să-i mai zici peste umăr? “Ai grijă că peste două pagini Pan Wolodyjowski se aruncă în aer cu cetate cu tot, e o secvenţă interzisă cardiacilor”? Sau: „Vezi că Bovary aia e o proastă, să nu te ataşezi de ea”? Sau poate: „Ia uite ce prost începe, În cea dintâi luni a lui aprilie 1626, târgul Meung, unde s-a născut autorul Romanului Trandafirului, părea a fi în toiul unei fierberi…, da’ nu vă speriaţi, nu e toată cartea aşa, mai încolo e supermarfă, îi bate pe nişte dobitoci”?

Share:

47 comments

  1. Béranger 25 May, 2010 at 09:43

    1626, nu 162

  2. kyrre 25 May, 2010 at 09:53

    Primul paragraf mi-a pus capac. N-am priceput nimic. Dostoevski cred ca se rasuceste in mormant de invidie.

  3. dorinho 25 May, 2010 at 09:54

    apropo de linii ferate, cimitir si … Vaslui
    http://www.antena3.ro/stiri/bizar/vaslui-un-barbat-a-murit-dupa-ce-a-fost-lovit-de-tren-in-timp-ce-se-odihnea-pe-calea-ferata_99971.html ultima stire 🙂

  4. Pirca 25 May, 2010 at 10:23

    @Beranger
    Asta e o prejudecata, de unde stii ca nu e inceputul romanului “Cei trei legionari”?
    @kyrre
    Julius e de vina, el a stricat paranteza aia, i-a triplat volumul. Sa scrie paranteze numai Pirca, ca el stie, restul sunt de umplutura.

  5. mirceacelbatran 25 May, 2010 at 11:05

    Hehe…spune “mersi” ca nu mai asculta manele la telefon pe speaker, ca sa auda tot vagonul plansetele lui Gutza sau Salam. Ca era o moda si asta.
    Acum e plin metroul de “savuratori” de Click, Can-Can-uri, Libertatea si alte ziare cu fete de la pagina 1,2,3,4…, Columbeanca, Dragusanca (apropos, Zavoranca nu mai e la moda) si alte pitzipoance mai mult sau mai putin dezbracate (ca imbracate nu se pune).

  6. Ciprian 25 May, 2010 at 11:12

    @Pirca! Nu te lua de Alb si Negru (zilele acestea aniverseaza 40 de ani de la infiintare) ca te iei de mine. Sunt unul dintre premiantii concursurilor locale de rebus.=)) Unul dintre cei de la conducerea de azi a cercului de rebus mi-a fost prof in scoala gimnaziala. Ne spargea cu lucrari in care unul dintre subiecte era sub forma de rebus (Panza abraziva pentru slefuit.. din 8 litere, Burghiu de filetat .. din 5 litere si tot felul de definitii). La finalul anului scolar printre carti ne strecurau si rebusurile lui Colosenco. :))

  7. sendroiu 25 May, 2010 at 11:17

    imi amintesc cind citeam Philip Roth (Complexul lui Portnoy) in metrou intre doua gospodine dotate cu pungi pline (eram rezident la Budimex pe vremea aia, asa ca luam trenul din cosmopolita statie C-tin Brancoveanu!!!).
    Cele doua doamne urcasera pe semne la Piatza Sudului si pareau nemultzumite de faptu’ ca se scumpise nu stiu ce.
    Eu stiam ca daca dau pagina urmeaza celebrul capitol “Mort dupa pixXxda”, scris cu litere mari deasupra paginii, asa ca eram cam stresat. Muream de curiozitate sa citesc in continuare, dar, pe de alta parte, nu aveam chef sa incasez vreo sacosa cu ceapa in cap. Totusi, ma mincau degetele sa dau pagina, sa vad cum reactioneaza cele doua tanti la citirea titlului.
    Mi-am scos ochelarii (preventiv) si am dat-o!
    Umflatele alea nici nu m-au bagat in seama: ochisera pe unu’ care s-a asezat vizavi cu o Libertatea labartzata pe genunchi si au inceput sa se holbeze la poze.
    Asta e diferentza dintre un ziar colorat si o carte banala. Daca un titlu ca “Mort dupa pzzz” ar fi aparut pe vremea aia in Liberatatea, rupea!

  8. radu 25 May, 2010 at 11:33

    Da cam peste tot e asa in lume.Si prin metrourile din strainatate tot carti si gazete+ziare de scandal se citesc, eu chiar nu am vazut in strainatate oameni care completeaza rebusuri.Mie unu imi place sa ma uit la oameni cand merg cu metroul, nush nu m-a pasionat niciodata sa stau cu ochii intr-o carte sau sa fac o integrama.

  9. anndryusha 25 May, 2010 at 11:36

    Cred că era mai nimerit: “metrou, cimitir al bătrâneţii mele…” Nu? :))

  10. kyrre 25 May, 2010 at 11:40

    @pirca
    daca scrie doar pirca situl asta va fi mult prea interesant si as sta toata ziua pe el. Si atunci eu cand mai muncesc? Vrei sa raman fara job?

  11. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Metrou, cimitir al tinereţii mele 25 May, 2010 at 11:56

    […] care călătoreau cu metroul rezolvau integrame, rebusuri, presupun că şi rebo-uri eliptice (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  12. Scufita Rosie 25 May, 2010 at 12:07

    Definitie pt DC si Julius: loc de stat nefederal din exteriorul SUA. Doua litere.

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Metrou, cimitir al tinereţii mele -- Topsy.com 25 May, 2010 at 12:27

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Andrei Manea and Mihai Mateas, Béranger. Béranger said: Vezi că Bovary aia e o proastă, să nu te ataşezi de ea 🙂 http://www.dailycotcodac.ro/2010/05/metrou-cimitir-al-tineretii-mele/ […]

  14. karmapolice 25 May, 2010 at 12:29

    AT, ma julius, ce naiba

  15. XaeL 25 May, 2010 at 12:31

    spoilers, huh?
    si eu care chiar voiam sa citesc cartea care incepe cu paragraful ala…

  16. Arsulici 25 May, 2010 at 12:37

    Mă, v-ați prostit cu totul? am adormit tun încă de la primul paragraf, sunt în McDonalds în Târgu Mureș, și a venit unul din angajați să maă roage să sforăi mai încet, că nu aude să ia comenzile….

  17. lulu 25 May, 2010 at 12:56

    @Arsulici
    Eu am trecut de primul paragraf. Am terminat chiar textul(sunt la munca si mi-am permis sa ma sacrific, nevand altenative mai placute), da’ tot la primul paragraf am ramas blocata. Ca n-am inteles cum astia doi scriu impreuna la persoana intai singular…

  18. Dexter 25 May, 2010 at 13:28

    @lulu: mi-a sarit si mie in ochi chestia cu persoana 1 sg, dar l-am identificat imediat pe Pirca la primul paragraf 😉 Si ce ma mira e ca dictaciu’ nu scrie despre el insusi la persoana 1 pl. …
    @karmapolice&J&P: calul dobrogran e ‘aţ’ iar Pete! e ‘pt’ si nu altceva …
    @Scufita Rosie: asta e de la un careu tematic sau de definitii???
    @sendroiu: e clar ca e mai interesant sa vezi un film p*rno la tv decat sa-l asculti la radio, de ex.
    @Ciprian: Panza abraziva pentru slefuit.. din 8 litere SMIRGHEL
    Burghiu de filetat .. din 5 litere TAROD
    @J&P: ati rezolvat vre-unul vreodata “rebo-uri eliptice anagramate sau palindromuri”? Fac pariu ca inainte de a scrie articolul habar n-aveati ce-i ala “palindrom” 😛

  19. M3bis 25 May, 2010 at 13:40

    @Dexter.
    Ţin să te contrazic la punctul 2. Pe T E. Adică E deasupra. Adică
    E
    T
    Pricipişi?
    Să facă doar Zgubea careuri, că el le are. Restul sunt de umplutură!

  20. Arsulici 25 May, 2010 at 13:47

    @Dexter
    Dacă e vorba de vertical, M3Bis are dreptate!

  21. Dexter 25 May, 2010 at 13:57

    @M3bis: Se poate sa ai si tu dreptate cu petele … 😉 Cat despre Zgubea, eu zic ca locul lui in istorie va fi unul controversat: e cel care a promovat integramele, gen care a devenit ulterior cam manelistic …
    @Arsulici: =)) ca pe orizontal e cu totul si cu totul altfel, nu?

  22. M3bis 25 May, 2010 at 14:04

    Integrame? Buhuhu, piei satană! :-q

  23. Ciprian 25 May, 2010 at 14:12

    @Dexter Bravo! 10 (zece). Teza urmatoare nu o mai dai, poti sa te joci fotbal in curte cu elevii din clasele mai mari.

  24. Dexter 25 May, 2010 at 14:16

    @Ciprian: 😀 Fotbalul in curte a fost una dintre activitatile pe care le-am apreciat cel mai mult in scoala … 😉 Mersi, dom’ profesor!

  25. Sivia Nicoleta 25 May, 2010 at 14:17

    De fapt PETE! are doua variante : pe t e = et, sau p e t e = pt . Astea le faceam pe la 11 ani in metrou :))

  26. Ciprian 25 May, 2010 at 14:21

    Nu ai pentru ce. E meritul tau. :)) Scoala se mandreste cu tine. (Nu mi s-a mai spus dom’ profesor de vreo 10 ani!)

  27. Ciprian 25 May, 2010 at 14:22

    @silvia nicoleta Faceai pete in metrou? De aia miroase in metrou asa cum miroase.. =))

  28. JULIUS 25 May, 2010 at 14:24

    @beranger: mersi.
    @kyrre: scrisese Pirca o paranteza minuscula, de doar un rand jumate, asa ca am reparat-o eu – daca nu faci paranteza mai mare decat restul paragrafului, parca nici n-are rost sa te mai apuci.
    @pirca: daca bagam o poanta buna, nu mai sareai repede sa dai vina pe mine (de fapt, nu sunt foarte sigur, va trebui sa astept momentul in care voi face o poanta buna ca sa verific)

  29. Stephanie 25 May, 2010 at 14:27

    @ Sendroiu: =)) vezi, de-aia te-au dat afara din Echipa! I-ai facut praf articolul lui Pirca cu comentariul tau. De fapt, in rarele sale momente de sinceritate, Julius recunostea ca, de cele mai multe ori ( de fapt de fiecare data 😉 )comentariile sunt mai bune decat articolele!
    Si, acum intre noi fie vorba, ce, asta e articol?

  30. JULIUS 25 May, 2010 at 14:29

    @Arsulici: al dracu’ sa fie ala care-ti mai da tie sincere felicitari!

  31. M3bis 25 May, 2010 at 14:31

    Bre admine! Ce-ai cu Arsulici?

  32. sendroiu 25 May, 2010 at 14:48

    @Stephanie: m-am cerut eu afara din echipa, nu e cum itzi inchipui tu

  33. Dexter 25 May, 2010 at 15:09

    @sendroiu: Pai abia ai intrat si te-ai cerut repede afara?!? Asa nasol e in echipa DC??? 😕 😛

  34. Dexter 25 May, 2010 at 15:11

    @Jul: Ce-ai, frate, cu omu’? Ce, pentru un somn sanatos nu poti da ‘sincere felicitari’?

  35. Ciprian 25 May, 2010 at 15:13

    Julius, nu te lua de Arsulici ca ramai fara 25% din comentarii. Vrei sa superi Sindicatul? Chiar ne gandeam zilele astea ca nu prea mai ai fata de Tiran, pe cand Raetchi..

  36. 4mall 25 May, 2010 at 15:31

    @Ciprian: Daca se ajunge la o lupta care pe care intre Julius si Raetchi, cum se va numi? Un duel al titanilor, sau al tiranilor?

  37. Ciprian 25 May, 2010 at 16:23

    @4mall eheee, dar ce variante pompoase. Mai degraba pufani decat titani.

  38. mifty 25 May, 2010 at 18:47

    @formolle: un duel al piftelelor!!! 😀
    @dexter: mi-ai luat-o înainte. de vreo 4 ori!!!
    P.S. salutări lu’ DeeDee 😀
    @ciprian: ia zi… porţi ochelari?? 😀
    @le chendree: saved by the freedom :))

    şi apropo de arsulici: ştiţi pisica aia portocalie tigrată pe care-o are la avatar, da???
    bun… mă duc să arunc gunoiul, şi pe drum văd că pe iarbă stăteau tolănite 2 mâţe fix ca aia. adică portocalii tigrate, cu aceleaşi dungi, de aceeaşi mărime, tot tacâmul… şi nu numai atât, dar şi în exact aceeaşi poziţie, că dacă le făceam poze şi le puneam pe blog, primeam comentariile tradiţionale: “e fake băăă!!!” sau dacă are omu’ aere de “aitiist”: e “photoshop toată ziua!”… :))

    şi ţin să vă avertizez că am dus gunoiul după ce-am stat cu nevastă-mea în casă toată noaptea… aşa că să n-aud texte!!!

  39. Ciprian 25 May, 2010 at 19:49

    @mifty Nu.

  40. arramiro 25 May, 2010 at 20:19

    @Pirca… si…Giulius
    Gee,man… you are reading!!!
    Integrame !!! You are good dudeee..!!

  41. Cristina 25 May, 2010 at 20:40

    no…”se baga in gura dar nu se mananca”. mi-a trebuit o ora sa-i aflu rezolvarea(nici “verticalul” nu m-a ajutat…deh, nu era careu tematic)!

  42. Arsulici 25 May, 2010 at 21:22

    @Cristina
    Dacă ai peste 18 ani, îți spunem noi ce „se bagă în gură dar nu se mănâncă” 😀 Că nu e vorba de careu tematic, ci, mai degrabă, de cilindru… =))

    @Julius
    Lasă că nu mi-ai mai dat sincere felicitări cam de multișor, m-ai uitat…

    @Mifty
    Miau!

    @All
    mulțumesc de susținere 🙂

  43. toader 25 May, 2010 at 22:48

    stiam eu ca raetchi merita toti banii

  44. Cristina 25 May, 2010 at 23:32

    @ arsulici si babele de 80 de ani au tot “peste 18”; sa te vad cu proteza pe cilindru 😀 (tematic, nu-i asa?)

  45. Stephanie 26 May, 2010 at 08:12

    @Dexter: ar da din casa doctorul, dar a semnat un contract de confidentialitate, asa ca doar putem presupune ce s-a intamplat…

  46. Miruna 26 May, 2010 at 14:41

    Mie imi place foarte mult sa fac rebusuri si le fac in timp ce imi beau cafeaua.. Ar fi fain daca as putea sa fac asta si in metrou. Sa am si rebus si frappe mai ales ca in ultima vreme am inceput sa beau mai multa cafea. Particip la concursul de la Nescafe si vreau neaparat sa castig.

  47. strumfu 26 May, 2010 at 15:22

    Hello to all!
    De vreo doua zile m-am reintors, dupa o pauza lunga, la cotcodaci si vreau sa remarc ca desi lumea e mai multa spiritul e acelasi… brava dom’le!
    Hai ca de acu o sa ne auzim mai des!

Leave a reply