Câtă cultură!

Dilema urmasilor lui Nabokov

Ovidiu Raeţchi

Îl stiti pe George Nicolescu – domnul orb care cântă „Eternitate”? Ati observat că uneori e îmbrăcat cam fistichiu, în costume roz sau verde crud cu volane? Teoria mea e că tipul habar n-are; că familia se distrează pe seama lui („Băi, la Festivalul de la Mamaia îl îmbrăcăm pe tati într-o pijama pepit cu elefăntei!”) în timp ce bietului om i se dau asigurări că totul e în regulă: „Stai fără grijă, porti un Armani clasic, la doi nasturi”.

Cam asta e, mutatis mutandis, si povestea ultimului roman al lui Vladimir Nabokov, „Originalul Laurei”. Un manuscris la care scriitorul rus se juca din când în când, ca să scape de fandacsii, si pe care nu l-a dorit niciodată publicat, fiindcă e prost, ciudat si neterminat. Prima dată l-a dus de nas nevastă-sa, Vera Slonim, care a primit misiunea să-l ardă: „Hai dovlecel să-l mai tinem puuutin, doar pentru noi doi…”. Pe urmă l-a dus de nas fii-su, Dmitri, care a primit cu limbă de moarte misiunea să-l distrugă: „Sigur tati, stai linistit, că faci iar un puseu de tensiune; important e să fii tălică sănătos!”. După moartea lui Nabokov, familia s-a confruntat, timp de 33 de ani, cu această gravă dilemă: „Îl ascultăm pe tataie?” sau „Punem botul la câteva milioane de euro drepturi de autor?”. A câstigat, fireste, „respectul pentru fani si pentru o mai bună cunoastere a muncii lui Vladimir Nabokov”. Revista Playboy a arătat, de altfel, cel mai mare respect, plătind o sumă record pentru 5000 de cuvinte.

Share:

16 comments

  1. mifty 23 May, 2010 at 19:38

    julică, vezi că nea ovi iar face aluzii că e neplătit… 😀

  2. Ciprian 23 May, 2010 at 20:03

    Bai Raetchi dar iar tu? Mai lasa si pe altii sa mai publice texte. Vivi Floricica si 4mall de cand asteapta sa se faca de ras cu un text bun.

  3. toader 23 May, 2010 at 23:02

    raetchi e cel mai bun.

  4. Managerii de campanie « Ovidiu Raetchi 23 May, 2010 at 23:05

    […] text aproape util, cu care încerc să scot din amorteală Politburo. (De truda herculeeană de pe DC nu mai zic nimic – risc naiba să par vreun spirit […]

  5. MNX 24 May, 2010 at 00:38

    Raetchi e singurul deschis in week-end…

  6. cosmin 24 May, 2010 at 01:36

    raetchi va cucereste cum i-a cucerit hitler pe francezi, nici nu va dati seama. pune stapanire pe site, inchide usa cu cheia pe dinauntru, si luni dimineata va treziti ca napoleon dupa waterloo, cu o imensa durere de cap si sentimentul ca ceva n-a mers conform planului.

  7. Ioana 24 May, 2010 at 10:04

    E bun Raetchi. Si e baiat destept si citit. N-auzisem de el pana acum vreo doua saptamani.
    Sa-mi fie rusine.
    Bravo voua ca l-ati luat in echipa.

  8. O fiica 24 May, 2010 at 11:44

    Eu cred ca rationamentul urmasilor lui Nabokov a avut in vedere mai degraba implicatiile familiale pe care le-a avut conceperea cartii, chiar si asa neterminata.Ganditi-va cat timp a petrecut investind in scris, stand departe de familie, neavand chef sa-i bage in seama.. si sa fi fost degeaba? Neah..

  9. writeman 25 May, 2010 at 10:36

    final incandescent =))

  10. Quadratus 25 May, 2010 at 13:16

    Hahaha, daaa, daaaa! Si eu am lasat o chestie de genu] cu limba de moarte, dar p`orma m-am gandit ca si-asa nu mor inca, n-am nici 30 de ani (assa a fost acu vreo doi ani, ca intre timp am facut si 30) si, ca sa nu uit sau sa se intample cine stie nenorocire, am ars manuscrisu`. Io zic ca asa e cel mai sigur, nu te poti baza, ca nu stii niciodata cine te face de cacat- mai bine sa fii prevazator!

  11. ehhhh... 25 May, 2010 at 13:42

    @quadratus, daca ai familie poti sa fii sigur ca ei te vor face de cacat primii. Mori linistit, familia are grija de tine!

  12. Quadratus 25 May, 2010 at 17:28

    Tocmai de asta ma incapatanez sa raman in viata :)) Daca e sa ma faca cineva de papara, sa fiu eu ala…

  13. BlogFather 25 May, 2010 at 20:42

    Vladimir! Bunicule. Imi e asa dor de tine…Unde ai pus restu’ manuscriselor ma tataie?
    Da’ pana la urma cat a platit Playboy? Ca vad ca nimeni nu stie. Cand pozeaza una in revista in veverita goala,imediat se aude cat a primit,dar acum…Al dracu’ Hefner asta…

  14. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Dilema urmasilor lui Nabokov -- Topsy.com 26 May, 2010 at 08:55

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Andrei Manea. Andrei Manea said: DE ce nu mi-a lasat si mie tataie un roman neterminat>> RT Daily Cotcodac» Dilema urmasilor lui Nabokov http://bit.ly/ccCjpd […]

  15. La ce ne-am mai râs în 2010 | Jurnal roz de cazarmă și nu numai 30 December, 2010 at 22:50

    […] Care-i legătura dintre George Nicolescu, cântăreţul orb, şi Nabokov ne-a explicat în 2010 tot DC, în textul Dilema urmaşilor lui Nabokov. […]

  16. Insignifianta 5 January, 2011 at 00:15

    Eheee, care n-o veni apocalipsa aia sau apocalipsul ala, ca nu stiu exact ce gen conjuga! Care numai de mistouri si de lolite va tineti! Ehee! =))

    V-ati tinut, pardon!
    Da’, la pariu ca o sa va mai tineti!

    Ehee! =))
    Ca Hehe nu-mi permit, ca are copyright!

Leave a reply