Câtă cultură!

Cronica erotico-culturala. Astazi, femeia ”Câtă cultură!”

Ovidiu Raeţchi

Când a sterpelit categoria ”Câtă cultură!” de pe blogul meu (într-o manieră care, înteleg de la public, e îndelung exersată), Julius habar n-avea că-i vorba, de fapt, de o categorie de femei (altfel n-ar fi sterpelit-o; Julius e un plagiator curtenitor si timid până la asfixie. Există numai patru motive pentru care maestrul ar deveni obraznic cu o femeie: 1. Dacă femeia respectivă îi ocupă locul de parcare; 2. Dacă femeia respectivă participă la ridicarea masinii sale din parcare; 3. Dacă femeia lucrează la primărie si îl anuntă că urmează să-si piardă locul de parcare; 4. Dacă pe o rază de doi kilometri fată de blocul său femeia respectivă desfăsoară activităti care îi generează lui Julius senzatia că i se va ridica masina sau că locul său de parcare este amenintat).

Si pentru că săptămâna asta n-am avut vreme să citesc decât operele complete ale lui Pseudo-Dionisie Areopagitul si ale lui Rabulas de Edessa (care, înteleg de la maestru, nu mai reprezintă o noutate pentru cititorii D.C.) mă gândesc că n-ar fi rău să ofer un portret-omagiu al acestei categorii feminine care, în sfârsit, gratie furaciunii lui Julius, a căpătat o binemeritată celebritate.

Femeia ”Câtă cultură!” este, la drept vorbind, o ciudătenie a evolutiei. Spre deosebire de suratele ei, infinit mai bine adaptate la lupta pentru supravietuire, femeia ”Câtă cultură!” nu doveste o înclinatie exclusivă pentru bărbati tunsi zero, cu ceafa bine rotunjită, care conduc BMW-uri negre si desfăsoară tranzactii imobiliare (sau, în cazuri mai putin documentate, au un bar). Femeile ”Câtă cultură!” habar n-au să aprecieze până la capăt o chică elegantă, un papuc alb turnat pe degetul mare, o curea rosie Dolce&Gabbana. Nici măcar un chilot autentic Cătălin Botezatu nu le spune mai nimic.

Această dereglare a sistemului de selectie naturală are la bază, se pare, o traumă suferită în adolescentă. Atunci, într-un moment de maximă impresionabilitate si fragilitate emotională, femeia ”Câtă cultură!” a exagerat cu lectura. Are în palmares peste douăzeci de romane, la loc de cinste aflându-se ”Dama cu camelii”, ”Ratiune si simtire”, ”Mândrie si prejudecată”, ”Pe aripile vântului”, ”Enigma Otiliei” si ”Ultima noapte de dragoste…”. În plus, femeia ”Câtă cultură!” a fost cu sigurantă îndrăgostită de Eminescu, Minulescu si profesorul de română. Desi evolutia ei culturală s-a oprit aici, tot mecanismul de valori i-a fost dat peste cap: în loc să se veselească la ”Te pui cu blondele”, sopteste ”ce frumos…” când îl vede pe Caramitru declamând ”Sărmanul Dionis” la TVR 3. În loc să se uite, firesc, omeneste, la emisiunile cu Serghei Mizil si Mădălin Voicu, schimbă canalul până dă de Dan Puric. (Dan Puric e, mai nou, reperul ei absolut; alde Plesu si Patapievici îi par, totusi, niste închipuiti). Totul în căutarea momentului când, finalmente, apoteotic, va fi dată intelectualiceste pe spate si va putea striga împlinit, spasmodic: ”Câââââtă cultură!” (Iartă-mă, maestre Julius. Voi spăla rusinea imaginii care te-a făcut să rosesti cu trei texte de două ori mai gratuite despre crestinii din catacombe.)

Să nu fim însă severi cu femeia ”Câtă cultură!”: ea reprezintă singura si nebănuita sansa de care beneficiază cititorii de ”România Literară” (slăbănogi si cu gâtlej ascutit), studentii în istorie pasionati de miscarea dacică (gusati si cu mustăcioră rară), tinerii filosofi (cu deviatie de sept si cosuri) sau iubitorii bizari de latină-greacă (ochelaristi si cu început de chelie). Si, pentru că fac parte din toate categoriile enumerate mai sus, închei cu câteva sfaturi practice pentru abordarea corectă si rodnică a femeii ”Câtă cultură!”:

a. Reactionează foarte bine la poeti rusi, cu ei mergeti la sigur. Folositi Maiakovski si Esenin pentru lovitura de gratie.
b. Dostoievski e o mină de aur; Tolstoi nu-i rău, dar în deschidere; cu Cehov nu faceti mare brânză. Turgheniev numai pe riscul vostru.
c. În zona contemporană, mizati pe sud-americani. Folositi-l pe Coelho la începutul discutiei, pentru a vă fixa niste repere. Urcati usor spre Marquez si Llosa. Fără Borges.
d. Cunostintele istorice nu au nicio valoare: nu veti face decât să iritati cu obsesia voastră pentru Hitler si Napoleon. Înlocuiti-i cu Goethe si Mann, băgati putină culoare de epocă si totul va merge brici. Sub nicio formă nu folositi date si ani – femeile se sperie puternic în prezenta lor!
e. Filosofii se cer utilizati cu mare prudentă si numai de către persoane cu experientă. Schopenhauer da, pesimismul prinde; Nietzsche nu, e suspect. Suprinzător de util e Fichte, probabil sună linistitor. Kant e sigur, solid, vă credibilizează ca partener. Fără Hegel, exclus Heidegger.
f. După maximum doi ani, femeia ”Câtă cultură!” va începe totusi să înteleagă că e ceva în neregulă cu voi si – fără să priceapă prea bine ce-i în sufletul ei – va începe să tragă cu ochiul după BMW-uri negre. Nu neglijati total varianta unei slujbe.

Share:

42 comments

  1. Cougar 29 May, 2010 at 10:38

    ăhă. clar. băgaţi mare cu schoppi!
    bre, autoru’ moral, tu vrei să ucizi toată populaţia culturală masculină a blogului? păi nu te gândeşti cu câtă cultură rămâi pe cap? (2 cacofonii în aceeaşi frază, special pentru tine!)

  2. tracker 29 May, 2010 at 10:40

    la f. dai cu dansa de gard . ce faci , distrugatorule de visuri?

    ps: 4mall la care categorie intra?

  3. anndryusha 29 May, 2010 at 11:39

    Hmm… eu zic să comenteze Arsulici, că el ştie, restul suntem numai de umplutură. =))

  4. anndryusha 29 May, 2010 at 11:41

    A! Şi un mesaj pt. 4mall: ai văzut că reapare Rahan? Ce intuiţie fenomenală am, dom’le, ceva de speriat! :))

  5. nkm 29 May, 2010 at 12:08

    sa-ti fie rusine Julius
    se vede pixelu` albastru pe caseta cu ciordeala de la domnu` Raetchi

    si ca sa revin la cultura, cica primul numar din Rahan este gratis!!!

  6. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Cronica erotico-culturala. Astazi, femeia ”Câtă cultură!” -- Topsy.com 29 May, 2010 at 12:55

    […] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

  7. Si totusi 29 May, 2010 at 13:38

    Trebuie facute unele precizari cu privire la modul usor nedrept in care Raetchi s-a autodescris. Deci, nu e slabanog (nici pe departe 🙂 ), nu are gatlej ascutit, cosuri nu mai are de vreo 10 ani, iar inceputul de chelie este insesizabil!

  8. 4mall 29 May, 2010 at 14:15

    @tracker: Ai vreo propunere?
    @andryusha: Dom’le, o sa-ti zicem “Intuitor Man” de acum incolo…
    @si totusi: Adica Raetchi e gras?

  9. N.A. 29 May, 2010 at 14:43

    Am si eu doua intrebari care ma macina de ceva vreme:
    1. Dan Puric este varianta upgradata a lui Pavel Corut?
    2. Este adevarat ca daca nu-l iei ca reper absolut pe Dan Puric esti un om rau si ajungi in iad?

    Va multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri si da, marturisesc, jena(n)ta, ca nu am avut tangente cu sus-numitii, dar imi mai trec diverse chestii pe la ureche..

  10. Si totusi 29 May, 2010 at 15:07

    @4mall: Nu e gras, la cei 1.90 si ceva ce-i are cred ca s-ar putea numi constructie solida. 🙂

  11. alina 29 May, 2010 at 17:00

    De la primul paragraf mi-am spus ca ma premiez de una singura daca apare numele lui Coelho. Uraaa! Ma duc dupa cirese.
    Nu ma pot abtine sa nu remarc totala lipsa de interes a autorului pentru preferintele muzicale si cinematografice ale femeii “Cata cultura”. (Daca gaseam si numele lui Malkovich in text, aveam bonus o inghetata)

  12. Ina 29 May, 2010 at 17:04

    Da’ Pif? Cind reapare Pif?

  13. Bear Grylls 29 May, 2010 at 18:01

    @N.A.: Tocmai au aparut in librarii doua volume nou-noute de Pavel Corut.Da fuga si ia-le,altfel cine stie in ce sistem de clasificare te incadreaza.

  14. Adi 29 May, 2010 at 18:02

    @ alina

    Am priceput : Coelho amestecat cu Malkovich da cufureala .

    @ raetchi

    Interesante sfaturile tale . Da’ decat sa te chinui atat pentru una “Cata cultura , atata frigiditate” , nu mai bine ne reorientam spre alte segmente ale populatiei feminine ? 😐

  15. Stephanie 29 May, 2010 at 19:54

    Domnu’ Raetchi, felicitari, o aveti mai mare decat Pirca!
    Paranteza, la ce ati crezut ca ma refer? La chelie? 🙂

  16. Arsulici 29 May, 2010 at 19:56

    @N.A.
    Dan Puric e varianta downgradată a lui Coruţ

    @Raeţchi
    La b. Care Tolstoi, bre? că fură 2…
    La d. Care Mann, bre? Că fură tot 2…
    P.S. vezi că BMW-ul negru îşi va pierde curând statutul de maşină de fiţe… vine tare din urmă Duster-ul roz cu motor pe GPL =))

  17. sendroiu 29 May, 2010 at 20:21

    Am cateva observatii legate de femeia “cata cooltura”: eu zic ca din 3-4 citate din Bukowski o aduci la temperatura optima. Daca in momentul ala bagi Dostoievski, te-ai ars, ca se raceste. Risti sa creada ca esti vreun tocilar, adica i-o tragi slabut …
    Dostoievski, Marques, Llosa merg mai degraba dimineata, la cafea.

    Kundera, in schimb, merge brici, in orice stadiu: si la cafeaua de dimineatza si la martini-u’ de seara, merge si la un vin vechi si la bere multa, garantat O:)

    Daca e americanca, loveste-o cu “David Foster Wallace”! Din doua replici bine plasate, faci ce vrei cu ea … 😉

    Cele pasionate de Kant, Fichte, Hesse etc nu sunt bune la pat, de obicei …

  18. luk 29 May, 2010 at 20:22

    instructiunile de folosire produc confuzie people final. cum adica slujba? job sau vreo spovedanie? 🙂

  19. Pirca 29 May, 2010 at 20:41

    @Arsulici
    Daca stii ca au fost 2 Tolstoi si 2 Mann, e clar ca n-o sa ai in viata ta succes la femei de cultura. Din pacate, cred ca destinul te-a condamnat la fotomodele, asa ca pune-te pe facut bani si invata pe de rost toate magazinele din mall – stiai, de exemplu, ca sunt 3 Zara (Kids, Home si Zara-Zara)?

  20. sebra 29 May, 2010 at 21:13

    Asta-i postare exclusiv pentru bărbaţi.Aşteptăm una asemănătoare pentru femei 😀
    p.s. Astea sunt de pe surse sau dintr-un studiu personal?

  21. Arsulici 29 May, 2010 at 21:21

    @Pircă
    Magazinele nu le ştiam… Sunt conduse de urmaşii unor generali francezi? 😀 🙂

  22. Laura 29 May, 2010 at 21:49

    Raetchi, cu Schopenhauer trebe sa fii atent: misoginismul nu trebe sa se simta prea mult, doar umpic asa… ca sarea in bucate, ia seama cum face Julius. El stie 😀

    Doctore, da’ tu de unde stii faza cu Kant, Hesse si femeile?

  23. toader 30 May, 2010 at 00:21

    maestre raetchi,
    si unde traiesc femeile astea despre care ne-ati vorbit?

  24. Ursula 30 May, 2010 at 01:40

    aham,

    – daca citeste beletristica, e proasta si o ironizam (“a citit prea mult, peste 20 de romane” )
    – daca citeste filosofie, nu e buna la pat, deci si-a ratat ratiunea de a fi, nici mamaliga nu stie sa faca, sigur-sigur. In virtutea a ce fel de deductie nu e buna, domnule Sendroiu? Daca stie greaca veche, credeti ca i s-a impleticit limba de atata tinut intre dinti?

    Cum o dai, cum o-ntorci, nu e bine: daca a citit si altceva decat beletristica, nu stie sa faca musaca sau sex si nu e, deci, femeie adevarataTM (cf. logicii de fier a organului). Daca nu a citit decat beletristica, sigur e indragostita de Coelho, si desigur proasta, ergo ironizabila, ca oricum nici nu va intelege ce spui despre ea, si chiar daca intelege, oricum vrea sa se marite si macar o sa zambeasca aprobator la cretinisme ale barbatilor care vantura nume de autori…

    ce dracu vreti de fapt de la femei? Ca de vanturat nume de autori, stim cu totii sa vanturam pe net. Ba ca-i proasta, ba ca-i prea citita, ba ca de fapt se preface…

    PS cat despre acest vulgar display of “culture” pe care-l faceti voi aici, hint:

    – sa-l citesti pe X (de la balzac la llosa) presupune sa citesti mai mult decat doua citate si un rezumat. Asta cu “l-am citit pe dostoievski” este extrem de enervanta. In plus, daca chiar ar fi citit carti din domeniu, autorul care pretinde ca citeste patristica ar fi stiut ca se zice ACEDIE, nu akedia.

    – cititul filosofilor nu are drept ultim scop nici cucerirea barbatilor, nici imbunatatirea tehnicilor de supt sau de facut mamaliga. Probabil ca de fapt ASTA va deranjeaza. Ca side comment: legiuitorii de azi sunt copia voastra si imaginea perfecta a barbatului care vorbeste cu femeia: vrem sa fiti liberi, dar nu PREA liberi, sa ramaneti totusi sub papucul nostru, iata, acum e aurit. altfel… it’s lonely here, there’s no one left to torture.

    – e usor sa pari destept in fata prostilor. be happy, va iese de minune. Mai ales aia cand dati cu Kant de toti peretii, ca si cum ar fi trecut vreunul din voi de prima pagina din critica ratiunii.

    Desigur, daca a citit atat de mult incat sa stie ca voi sunteti niste inculti cu spoiala si multe pretentii, e castratoare.

  25. sendroiu 30 May, 2010 at 03:29

    @Ursula: hai sa recitim textul lui Raetchi relaxati, ca e weekend si e postat pe Daily Cot Co Dac, totusi 😉

    El se refera la un anumit tip de femeie, pe care autorul il delimiteaza foarte clar. Nu este deci vorba despre citit Balzac si Llosa, ci despre formulat o fraza care sa contina numele lor, pe terasa la motoare. In forma cea mai grava, este vorba despre cumparat romanul “Jocul cu margele de sticla” aparut la Polirom, cu coperti glossy olive, care se asorteaza perfect cu poseta petrol si nu “Dragoste in vremea holerei”, care are coperti turcoise mate si nu merge deloc. “Luni de fiere” da foarte bine cu oja magenta, iar pentru vacantza in Corfu, a ales “Vechiul Oras Imperial”, de Kawabata, aparut la Humanitas, care ii vine super la fusta cu care are de cind sa se imbrace in avion.
    Raetchi nu face altceva decit sa ofere cateva sfaturi oneste despre cum sa o abordezi pe domnisoara descrisa mai sus. Nu cu scopul testarii abilitatii ei in a prepara mamaliga, insa, ci cu scopul nobil de a-i satisface dorinta de a fi cucerita, rrrrau de tot.

    In ceea ce priveste opinia pe care am exprimat-o in comentariul precedent, stiu ca este empirica & subiectiva, dar am toate motivele sa mi-o mentin 😉

  26. silavaracald 30 May, 2010 at 11:17

    @Ursula
    N-o lua prea în serios. Intrăm aici ca să ne destindem. Pari o femeie/fată deşteaptă. Exersează puţin şi simţul umorului şi va fi ok!
    Ne “bătem” aici, cu “băieţii” de mult timp şi n-a ieşit cu victime de nicio parte. Citeşte şi alte postări de-ale lor şi o să vezi că practică cu succes şi autoironia. Altfel, îţi spun sincer, nu mai “frecventam” de mult timp DC, că am treburi mai importante de făcut.
    Să ai o duminică frumoasă! 🙂

  27. 4mall 30 May, 2010 at 12:05

    @Ursula: Si daca se poate, o rugaminte personala: Nu mai posta asemenea comentarii, ca daca le citeste nevasta-mea cu atentie, se duce dracu’ toata pozitia mea de cap de familie…

  28. silavaracald 30 May, 2010 at 12:12

    @4mall
    Vorba lui kekee: le chapeau! 😀

  29. Adi 30 May, 2010 at 12:39

    @ Ursula

    Eu sunt perfect de acord cu tine . Comentariul domnului Sendroiu (cica-i medic , daca-ti poti imagina asa oroare) musteste de misoginism si machism de prost gust . Si , o stii si tu , barbatii sunt niste PORCI !

    PS Atentie cum pronunti cuvantul “porci” . Strange buzele peste dinti si cand rostesti litera “P” da-le drumul cu putere in afara in asa fel incat atunci cand spui “O” se aude un mic pocnet . Ai reusit ? Nu te simti mai bine ?

  30. Stephanie 30 May, 2010 at 13:39

    @Adi: cum sa fie sarmanul doctor altfel decat misogin? Cu trei femei in familie plus o soacra pe care o viseaza intepata de un roi de albine? Sa fim seriosi :))
    @Ursula: relax, lasa-i sa-si faca de cap! Baietii astia din echipa sunt asa de apasati de papuceii nevestei (prietenei, in cazul lui Jul) incat singurul mod in care se mai razbuna si ei este sa mai scrie cate un articolas misogin. Corect ar fi ca dupa aceea sa ne spuna si cate nopti au dormit pe pres dupa ce consoartele au lecturat respectivul text, dar, na, trecem cu vederea…

  31. Arsulici 30 May, 2010 at 13:54

    @Ursula
    Faci cumva parte din categoria descrisă de Șendroiu, a celor pasionate de Kant și Hegel? De aia ești atât de tensionată? 😀
    Sau tu faci parte dintre cititoarele fidele pasionate de Sindney Sheldon sau Sandra Brown și nu înțelegi un text care nu conține „aaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh” „aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhh”, „acuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaai”?
    Sau ai consumat ceva etnobotanică de tip nou, gen „Tantum Rosa”? =))

  32. Hocus pocus 30 May, 2010 at 14:36

    Capul sus,Ursula, vor veni si vremuri mai bune. Daca te putem ajuta cu ceva,spune-ne. Chiar asa, ce-ar fi sa rea
    lizam un sondaj: Ce-o ajuta pe Ursula?

  33. Radu Vasile 30 May, 2010 at 21:09

    Eu raspund primul la sondaj cred ca o partida de sex buna ar rezolva problema, oricat de neinduplecata s-ar arata ea (problema).
    E grav sa nu recunosti un text ironic, cu sarcasm si plin de umor tot odata si sa sari atit de frustrata, ca si cum despre tine ar fi vorba.
    Cum spune poporul, ala care cred ca nu l-a citit pe cant, dar are o intelepciune inedita:
    @ursula te-ai simtit cu musca pe caciula si ai pus mana! Ha?
    @4mall, dar ce, te crezi capu la familie?

  34. Laura 30 May, 2010 at 22:22

    Tirane, io zic sa-i acorzi felicitarile Ursulei. Ea stie, restu’ e de umplutura si nu pricepe nica 😀

  35. jimbo 30 May, 2010 at 23:16

    @Laura > dar ce are Ursula cu prefectura?!?!

  36. Daily Cotcodac »  Ce vor femeile 27 August, 2010 at 11:09

    […] pentru cititorii noştri, care, băgăm de seamă, n-au înţeles până acum cum funcţionează femeia “Câtă cultură!”, altfel ar fi agăţat şi ei ceva pe-aici, că doar nu intră pe DC pentru textele […]

  37. Dramoleta 27 August, 2010 at 16:23

    Femeii “câtă cultură” nu-i plac bărbaţii.

  38. ioana 28 August, 2010 at 04:16

    🙂 Ei, na ! Nu mai fiti rai! Cu Ursula parca e si mai savuros textul

  39. Daily Cotcodac »  E-readerul e pentru intelectualii amatori 12 September, 2010 at 23:42

    […] ca el. Dar la petreceri de firmă sau la marea ieşeală merge, sunt ceva şanse să agăţi o femeie “Câtă cultură!” cu el. Totuşi, n-o să te lase să o faci fără prezervativ, pentru asta trebuie să citeşti […]

  40. Recomandări de seară: săru'mâna, fetele » Daily Cotcodac 12 May, 2011 at 21:44

    […] pe blogurile lor. Fiindcă multe dintre ele scriu mult mai bine decât blogosfera feminină sau femeile „Câtă cultură” de la Pandora. • Ce mare lucru? – […]

  41. Ce-ți mai place cultura, maestre Raețchi! » Daily Cotcodac 6 December, 2011 at 15:49

    […] Sinaitul și terminând cu Evagrie Ponticul, Pahomie sau Chiril al Alexandriei. A definit conceptul „femeia Câtă cultură!”, l-a demascat pe perfidul Julius C. și a introdus în vocabularul curent al cititorilor DC cuvinte […]

  42. Deputatul cultural: Ovidiu Alexandru Raeţchi, autorul rubricilor culturale de pe Daily Cotcodac, candidează în colegiul lui Nil Sinaitul 13 November, 2012 at 12:59

    […] Sinaitul și terminând cu Evagrie Ponticul, Pahomie sau Chiril al Alexandriei. A definit conceptul „femeia Câtă cultură!”, l-a demascat pe perfidul Julius C. și a introdus în vocabularul curent al cititorilor DC cuvinte […]

Leave a reply