Postul nu e post destul

Alimentara comunistă: mic ghid turistic (3)

Pircă şi Julius

O greşeală comun întâlnită la reprezentanţii tinerei generaţii este să creadă că într-o alimentară comunistă ar putea găsi măcar un suc rece. Faptul că în magazin există un frigider pentru băuturi răcoritoare nu e un indiciu în acest sens; frigiderul nu poate răci deoarece “de abia l-am pornit, încă nu s-a încălzit“ (n-am înţeles încă de ce nu fac focul sub el, că să răcească mai repede). Dar, deşi vânzătoarele din alimentara nu pot face faţă provocării relativ simple a răcirii unui suc, nu au în schimb nicio problemă să ţină un întreg raion cu peşte congelat, ce emană o aromă delicată în căldurica din magazin. Sunt sigur că dacă le-ar propune cineva să ţină în alimentara oameni criogenizaţi, vânzătoarele şi-ar asuma şi această sarcină, doar că ar avertiza că în primii 20 de ani s-ar putea să miroasă un pic, că de-abia au pornit frigiderele şi încă nu s-au încălzit.

Un accesoriu indispensabil oricărei alimentare comuniste care se respectă e maşina de râşnit cafea. Aceasta ocupă cam jumătate de magazin şi înăuntru ar încăpea lejer o roată învârtită de o duzină de sclavi. Nu vă îngrijoraţi, maşina nu funcţionează însă aşa, ci pe bază de curent electric, dovadă şi inscripţiile care se mai pot întrezări pe ea – “Nu atingeţi maşina în timpul funcţionării, pericol de electrocutare”, “Atenţie, emisii periculoase de radiaţii”. E adevărat şi că energia consumată pentru măcinarea a 100 de grame de cafea e un pic mai mare decât cea de care ar nevoie savanţii pentru a fisiona nucleul unui atom. De fapt, singurul aparat cu care poate fi comparată e Steaua Morţii a lui Vader, doar că Imperiul avusese grijă măcar să-şi ungă maşinăria şi să-i pună nişte amortizoare de cauciuc, aşa că făcea ceva mai puţin zgomot distrugând o planetă decât face râşniţa măcinând cafea pentru o băbuţă.

Însă de departe cel mai interesant lucru de care ne-am dat seama este că alimentara comunistă de la noi e de fapt recentă: clădirea în care se găseşte a fost construită mult după 1989. Probabil, la fel cum un american a refăcut Parthenonul din antica Atenă în Nashville, Tennessee, un iubitor de istorie de la noi nu a vrut ca acest miracol al civilizaţiei să fie definitiv pierdut pentru generaţiile viitoare şi a înălţat o alimentară comunistă la metrou la Apărători.

Share:

18 comments

  1. anndryusha 10 May, 2010 at 08:58

    Iubitorul de istorie mai are, probabil, un secret: ştie că ea se repetă.
    Aşa că: “De ce să nu fie cu-n pas înainte?” – şi-a zis. :))

  2. Diana 10 May, 2010 at 10:01

    Face parte din simbolistica nationala. Eu cred ca trebuie aparat, ca simbol. Ceea ce se si intampla, de vreme ce apar unele noi. Probabil si-n celelalte tari ex-comuniste au existat sau inca mai exista.

  3. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Alimentara comunistă: mic ghid turistic (3) 10 May, 2010 at 10:40

    […] s-a încălzit“ (n-am înţeles încă de ce nu fac focul sub el, că să răcească mai repede). (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  4. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Alimentara comunistă: mic ghid turistic (3) -- Topsy.com 10 May, 2010 at 10:47

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Alimentara comunistă: mic ghid turistic (3) http://bit.ly/c6twTl […]

  5. EulLiric 10 May, 2010 at 11:21

    Da nu-i nici o alimentara comunista la metrou la Aparatori…
    Dezinformezi publicul!
    Sau.. imi scapa ceva? :-s

  6. Pirca 10 May, 2010 at 12:29

    @EulLiric
    Cum iesi de la metrou mergi spre IMGB, treci de gogosi, de haine vechi, de Raiffeisen si ai ajuns la alimentara comunista. Pana acum vreo 3-4 ani era foarte mare, se intindea unde acum sunt toate cele mai sus pomenite, dar se pare ca nu stim sa ne apreciem valorile, asa ca a fost obligata sa se restranga. Iti urez vizita placuta!

  7. RIP 10 May, 2010 at 12:33

    rasnita comunista comparata cu death star`u =))

  8. Sebi 10 May, 2010 at 15:55

    @Un Soricel: Ce ai fumat si de unde se poate cumpara?

  9. mifty 10 May, 2010 at 19:27

    @Sebi: leurdă, din grădină! 😀

  10. buzaneagra 10 May, 2010 at 20:06

    Alimentara asta a voastra are un frate: magazinul de uz caznic. Am fost sa iau o unealta de la Fierul din Cluuj si nenea aproape ca m-a tras, pe mine-clientul, de urechi ca nu stiu ca uneltele se ascut cu polizorul. Si ca de unde sa stie el unde se ascut in oras. El asa le da. Na!

  11. Victor 10 May, 2010 at 20:11

    frigiderele care nu merg peste noapte, dar care dimineata au sucul mai cald decat temperatura ambianta, au fost mereu un mister al acestor alimentare… 🙂

  12. Arsulici 10 May, 2010 at 20:55

    @buzaneagra
    S-a redeschis Fierul în Cluj???? Că ultima oară când am fost pe-acolo magazinul era pustiu și cu lacăt pe ușă…

  13. e71 10 May, 2010 at 22:41

    S-a deschis Fieru’ la Cluj si e “modernizat” nevoie mare.

  14. Cms 11 May, 2010 at 00:01

    Mi-l şi închipui acum pe Darth Vader măcinând 100 de grame de cafea pentru împăratul Palpatine :))

  15. SouLKiLLaH 11 May, 2010 at 01:51

    Super tare comparatia cu Steaua Mortii!! :))
    Sinteti o echipa pe cinste!!!

  16. anomalia 11 May, 2010 at 11:16

    Indraznesc sa va amintesc varianta antic-vasluiana a alimentarei comuniste: “coperativa” comunala (AKA magazin universal fara nimicuri, ca daca ar fi fost cu, ar fi fost chiar supermarket) – pe vremea raposatului intr-un astfel de stabiliment se vindea magiun la metru (cu fugarirea mustelor de rigoare), caiete dictando si “tip II” (de acolo imi faceam aprovizionarea pentru la scoala, ca in comuna nu cheltuia nici dracu’ banii pe caiete), capoate, tigari Carpati si hartie albastra de impachetat. Contra oua. Ca nu faceau norma cei de la CAP si apelau la comertul socialist de stat… Noi furam oua de sub closca si le vindeam la coperativa contra ciocolatele Scufita Rosie.

  17. EulLiric 11 May, 2010 at 22:13

    @Pirca- omg, nu stiam ca mai e ceva acolo… Credeam ca dupa Raiffeisen e sfarsitul pamantului… Ca eu nu trec niciodata de metrou, in directia aia.
    No bun, o sa-i fac o vizita zilele urmatoare 😀

  18. sorinssUK 11 May, 2010 at 23:13

    wtf is this??????

Leave a reply