Postul nu e post destul

Pentru legalizarea şpăgilor uşoare

Ovidiu Eftimie

Stimate d-le Boc, aflu de la colegii mei că urmăriţi cu atenţie acest blog, ori dumneavoastră, ori şoferul acela de încredere pe care l-aţi făcut consilier. Profit de această ocazie pentru a vă face o serie de propuneri care mai mult ca sigur vor scoate ţara din criză şi vor asigura o reducere de 10% a cheltuielilor la orice.

Propunerea mea este introducerea tichetelor de şpagă ca modalitate de plată în sistemul privat şi bugetar. Nu trebuie să vă şocheze ideea, e una venită la beţie şi cred că sunteţi obişnuit cu astfel de construcţii logice, dacă înţelegeţi unde vreau să bat.

Tichetele de şpagă ar trebui să fie ca cele de masă. Salariaţii vor primi 20-30 şi le vor folosi pentru achiziţionarea de servicii în sistemul de stat. Mergi la medicul de familie? Dacă e amabil, dai şi un tichet de şpagă. Naşte nevasta? Douăzeci de bonuri la doctor, cinci la asistentă, cinci la anestezist şi cinşpe la moaşă (taţii ştiu despre ce e vorba). Vrei un certificat fiscal să-ţi intabulezi un teren? Trei tichete. Ar putea fi folosite şi dacă te prinde poliţia cu radarul, dai trei tichete şi bagă un reset. Sau dacă depăşeşti pe linia continuă. Cu tichetele de şpagă nu se vor putea cumpăra ţigări sau băuturi alcoolice – nu e bine ca obiceiurile proaste să fie încurajate.

Totodată, dacă d-l Isărescu ne urmăreşte în aceste momente, aş dori să-i sugerez să mai relaxeze condiţiile la bănci astfel încât să permită acordarea creditului de şpagă, un fel de credit de nevoi personale, doar că mai sigur. Adică, spre deosebire de cel de nevoi, băncile vor putea verifica înainte funcţionarul căruia doriţi să-i daţi şpagă şi să facă nişte calcule de risc. Una e să dai unui Calomfirescu care doar se laudă că te rezolvă cu autorizaţia aia şi, când colo, o lălăie şase luni ca şi cum n-ai fi dat deloc, şi alta e să lucrezi cu un Arnăutu de la Garda Financiară, care, cu o şpagă adecvată, te scoate efectiv din căcat.

Aici aţi putea interveni dumneavostră, d-le Boc, să subvenţionaţi dobânda la creditul luat pentru prima şpagă. Şi aş mai avea câteva sugestii să scoateţi ţara din criză, dar destul cu mocangeala, să văd întâi prima reclamă la CFR Marfă pe Daily Cotcodac şi mai vorbim după aia.

Share:

22 comments

 1. io' 22 April, 2010 at 08:44

  tare, ma voi ati conduce mai bine tara, cu voiosie inaite
  dl.Boc sunteti atent da?

 2. sebra 22 April, 2010 at 09:17

  Mişto ideea, numai că ar trebui ca acel tichet să aibă valoare de contract :)) Nu te rezolvă, penalităţi să curgă! 😀

 3. SMS « OmulFaraChip 22 April, 2010 at 09:29

  […] Curentat bine, Eftimie, unul dintre editorialiştii de pe Daily Cotcodac s-a luminat brusc şi a găsit o soluţie pentru ieşirea din criză. Propunerile sale pentru Boc Cel Căzut în Cap le puteţi găsi aici. […]

 4. karmapolice 22 April, 2010 at 10:11

  vreau si ioooooooooooo

 5. Cata 22 April, 2010 at 10:58

  da’ tichetele astea de spaga sunt deductibile fiscal din impozitul global pe venit? Ca ar incuraja lumea sa le foloseasca si ar reduce spagile date la negru, basca faptul ca angajatorii ar fi mai motivati sa acorde tichete de spaga ca bonus salarial.

 6. Catalink 22 April, 2010 at 12:20

  Am un medic urgentist in casa. Ideea asta cu cupoanele de spaga vine la fix. Auzi, ala micu de te crezi premier, ia aminte trei cuvinte: cupoane – spaga – inainte!

 7. Cuponul de spaga | Mediablog 22 April, 2010 at 12:29

  […] Eftimie de la DailyCotcodac are o propunere bestiala (in stilul blogului) pentru ala micu de se crede premier: cuponul de spaga. Io am un medic […]

 8. adnana 22 April, 2010 at 13:29

  in plus, ar trebui sa poate fi folosite numai in pravalii romanesti, ca sa incurajam comertul local si sa ii dam asa, si o tenta nationalista

 9. Toto 22 April, 2010 at 15:52

  Da bine ai zis cu Certificatele Fiscale , sunt topograf si stiu numai la cate lucrari trebuie sa astept dupa certificatele fiscale,cel putin 30.Si mai ales daca ai trecut prin aceasta operatiune de intabulare a terenului,ca proprietar e una ,dar ca persoana fizica autorizata e altceva.Cat de greu rezolvi problemele la Ocpi-uri si cat de urat se poarta angajatii acestora cu PFA-urile.Ei sunt zeii!Fac Ordine Guvernamentale peste noapte si dau respingere la lucrari apoi esti nevoit sa le faci dupa legea cea noua!FFFFFFFFFUUUUUUUU!

 10. valyum 22 April, 2010 at 17:41

  garantie la prima spaga?

  daca demonstrezi ca n-ai dat pana acuma, te ajuta statul cu o garnatie ca daca ii dai spaga lui Arnautu de exemplu, chiar te rezolva

 11. Stephanie 22 April, 2010 at 17:51

  Eu cred ca daca n-ai dat nici o spaga inseamna nu esti roman, deci nu poti primi subventie de la stat pentru “prima spaga”, subventiile fiind acordate doar cetatenilor respectivului stat. Cerc vicios, ce mai! 🙂

 12. eftimie 22 April, 2010 at 17:57

  @Stephanie Trebuie făcute totuşi nişte legi, n-ai voie să dai şpagă până la 18 ani, ca la ţigări. Apoi, la majorat, tânărul poate primi un teanc de tichete sau un pliant din partea băncii.

 13. Stephanie 22 April, 2010 at 18:27

  Plm, ma Eftimie, pe ce lume traiesti? Prima spaga o dai la gradinita cand ii dai educatoarei marul din gentutza, la sfarsitul ciclului primar esti “profi”, deja poti scrie o carte “100 de moduri in care sa dai elegant o spaga”. 🙂

 14. _azazel_ 22 April, 2010 at 21:30

  …”dar destul cu mocangeala, să văd întâi prima reclamă la CFR Marfă pe Daily Cotcodac şi mai vorbim după aia.”, =)) Sunteti tari mah! la mai mare!

 15. Florian 22 April, 2010 at 22:04

  Mortal, te-ai întrecut pe tine cu postul ăsta. Când l-ai scris, cred că erai mai mangă decât de obicei :D.

 16. eftimie 22 April, 2010 at 23:08

  @Florian eu am venit doar cu ideea, glumele le-a pus Julius ca mai avea câteva de rezerva, pentru orice eventualitate.

 17. Mica spaga « Camp minat 23 April, 2010 at 15:35

  […] LE: Sau asa. […]

 18. Dan 23 April, 2010 at 15:49

  Azi avem numai posturi premium. E saptamana audientelor, sau ce se intampla?

 19. Dan 23 April, 2010 at 16:21

  Deja revista asta devine prea buna ca sa fie data gratis.
  In locul vostru as da numai jumate din posturi gratis si restul pe abonament.
  5 euro pe luna pt targetul DC nu e mare lucru.

 20. JULIUS 23 April, 2010 at 17:17

  @Dan: eu cred ca esti de la vreun site concurent si vrei sa ne pacalesti, sa ne pierdem cititorii.

 21. N.A. 24 April, 2010 at 14:03

  @Dan – Alo, ce-s cu ideile astea, vrei sa ne suparam?! Ce-i mai trebuie unui mogul ca Julius bani?! Plus ca baietii astia care scriu pe aici nu primesc nici un leut, cica, sa nu stricam aceasta frumoasa traditie.. :))

  @Eftimie – Jur ca meriti un post prin guvern, pe-acolo! Da’ sa vina cu o conditie – sa vii manga la servici! 😀

 22. Mihai 4 May, 2010 at 09:36

  Nene Dan…te intinzi cu gluma! 🙂 Daca nu Daily Cotcodac, atunci CINE?

Leave a reply