Postul nu e post destul

Legendele rock-ului: foştii membri ai trupei Iris

Pircă şi Julius

Cu toţii ştim că de departe cea mai frecventă ocupaţie în România este cea de colonel. Toată lumea are în familie cel puţin un colonel în rezervă plus o colecţie de minunate snoave şi anecdote ostăşeşti de maximum bun gust spuse de acesta. Pe locul doi, surprinzător, se plasează o îndeletnicire mai puţin obişnuită. Este vorba de cea de fost membru al trupei Iris.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu rockul de legendă, trupa Iris n-a avut niciodată mai mult de patru, cinci membri în acelaşi timp, deşi, judecând după numărul de foşti componenţi, s-ar putea crede că Iris este o orchestră filarmonică de tradiţie sau Corul Armatei. Numai noi cunoaştem doi foşti membri cu drepturi depline şi unul care era să intre în trupă după ce a cântat cu ei vreo două concerte, dar i s-a părut că devin prea comerciali şi a preferat să rămână şomer. Cel mai interesant este că pe niciunul dintre cei de mai sus nu l-am auzit vreodată cântând la vreun instrument sau dând dovadă de cea mai mică înclinaţie muzicală. De asemenea, despre unul ştim sigur că avea 9 ani în perioada în care pretinde că a cântat în Iris (e posibil, dar noi nu am găsit nicăieri informaţia că Ioan Luchian Mihalea ar fi fost vreodată liderul trupei şi ar fi înfiinţat corul MiniIris la Palatul Pionierilor). Despre celălalt am înţeles că în perioada respectivă era în America (probabil că şi la ei există vreo trupă de genul ăsta, Kansas sau Grand Funk Railroad, în care toată lumea ştie personal măcar un fost membru); totuşi, atât el cât şi prietenii lui susţin că în acelaşi timp concerta cu Iris la Târgu Frumos.

O caracteristică comună tuturor foştilor membri Iris este că atunci când au cântat ei a fost perioada cea mai bună a trupei, după aia s-a stricat de tot. De asemenea, mai toţi au fost chitarişti; noi am auzit de unul singur care susţine că a fost basist, dar probabil se laudă. Ca urmare, presupunem că, în perioada de glorie a trupei, un concert Iris trebuia să conţină minimum 40-50 de chitarişti care cântau simultan. Pe la a zecea bere, orice fost membru Iris îţi va spune că a plecat din formaţie din cauza beţivului de Minculescu, care a fost cel mai rău lucru care i se putea întâmpla trupei (logic, înaintea lui a fost vocalist Bittman, dacă nu-l înlocuiau aveam acum la TVR o emisiune simpatică numită “Cristi SRL” care începea cu “Bună searaaaaaaaaaaaaaaa, prieteni ai televiziunii publice!”). Normal, cel mai bun lucru care i s-ar fi putut întâmpla trupei ar fi fost ca ei să rămână, caz în care Iris ar fi fost astăzi o trupă peste Metallica şi Iron Maiden, iar “Strada ta” cel mai bine vândut single din istorie.

Noi ne bucurăm sincer că nu s-a întâmplat totuşi aşa şi nu l-a înlocuit nimeni pe Cristi Minculescu din Iris, fiindcă sigur făcea o depresie şi îşi îneca amarul în băutură, şi cine ştie ce beţivan notoriu ar fi ajuns.

Share:

31 comments

  1. Legendele rock-ului: foştii membri ai trupei Iris » visurat.ro 8 April, 2010 at 22:37

    […] s-ar putea crede că Iris este o orchestră filarmonică de tradiţie sau Corul Armatei. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. Toto 8 April, 2010 at 23:01

    Sa nu ajungeti si voi 2 burtosi ca Minculescu.Ce va mai place sa va luati de fanii Craiovei!!(Prima pagina Ca(n)can).Am folosit mai multe paranteze decat Eftimie? Am uitat eu am in familie,doar un colonel,citez :”Era vai de capu ei unitatea aia fara mine” sa mai stau sa va zic si intamplarile cu Ceausescu?

  3. Mihaela Chelaru 8 April, 2010 at 23:04

    Sunt o dovada vie la faza cu “macar un colonel in familie” 🙂 si intr-adevar, mereu exista povesti de spus in contextul asta. Cat despre Iris…sunt pareri pro si contra. Eu, una, ii apreciez pe baieti, desi nu fac parte din generatia aia de aur care matura covoarele cu pletele :)).

  4. gingernuts 8 April, 2010 at 23:36

    chiar le povesteam azi colegilor mei englezi despre iris, ce coincidenta:) tb sa le traduc si articolul vostru…avem ce rade maine la serviciu… inca o zi usoara, thanks, DC!!! 😀

    PS Eu nu cunosc nici colonei nici fosti membri Iris, dar va stiu pe voi si e de ajuns:)

  5. iulian rinder 8 April, 2010 at 23:45

    Dargii mei, eu cred ca atunci cand ati compus textul va gandeati doar la Udrea, conform versurilor ,,vreau sa dorm si dorm, doar Udrea eu visez”. De fapt ea sta in spatele, fata, si alte pozitii relevante vizavi de trupestele dorinti. De aceea, logic,Boc chiar conduce guvernul iar Minculescu e doar de fatada la Iris. Astept cu interes textul in care se releva adevarul ca marele Boc e de fapt calauzitorul lui N. Covaci de la Pheonix.

  6. punKreas 9 April, 2010 at 01:23

    @gingernuts
    Ar fi 2 posibilitati:
    1. Ori le traduci articolul colegilor tai corporatisti care sunt romani, dar stilul de viata dintr-o corporatie ii face sa nu intelega lucrurile care nu au deadline-uri.
    sau
    2. Colegii tai sunt romani si inteleg limba romana, doar ca nu inteleg limba romana folosita de Pirca.
    A doua varianta e putin plauzibila, mai ales ca nu prea se observa vreo cascada de paranteze in acest articol.

  7. N.A. 9 April, 2010 at 01:28

    Ma simt complexata! N-am avut nici un colonel in familie (doar strabunici care au murit in razboi), doar unu’ pe scara, in fostul bloc.
    Si nu cunosc nici un fost/actual membru Iris… doar un fost chitarist in Redivivus (chiar, a auzit cineva de astia??), cu care m-am si maritat, da’ pur intamplator, doar…

  8. tahemet.blogspot.com 9 April, 2010 at 06:47

    Eu sunt chiar excepţia de la regulă. n-am niciun colonel în familie (doar un pârlit de general şi o mulţime d e căpitani lăsaţi la vatră – dar niciunul care să fi fost militar de carieră) şi nu ştiu niciun irisiot.
    aştept continuarea ca să ştiu dacă-mi fac sau nu harakiri.

  9. boga 9 April, 2010 at 07:52

    @N.A.: Te referi la REDIVIVUS – Craiova? care la inceputuri era cu Gabi Cotabita?
    hai ca mi se facu dor de Craiova. erau multe concerte in CS, pe la baluri.

  10. boga 9 April, 2010 at 07:53

    si am si eu un colonel in familie :)). sa va povestesc ceva cu vanatorii de munte cand plecau in aplicatii?

  11. 4mall 9 April, 2010 at 08:45

    @boga: Daca nu le zici tu, le zic eu =))

  12. boga 9 April, 2010 at 09:50

    @4mall: Bag-o p-aia din Muntii Retezat. E preferata mea.

  13. Pirca 9 April, 2010 at 10:03

    @boga
    Cea mai buna e aia cand l-a pus sergentul sa spele veceul cu periuta de dinti dupa ce mancase toata unitatea fasole cu o zi inainte, dar din pacate nu o poti spune aici, aia se spune numai la mese festive cu toata familia, e genul de poveste care se pastreaza “pour la bonne bouche”.

  14. ady 9 April, 2010 at 10:25

    ma alatur grupului complexatilor. fara colenei in rezerva in familie. oaresce membrii mai tineri ai familiei (veri d-ai nu stiu catelea) si inca activi in oaresce uniforme cu epoleti, dar inca n-au ajuns colonei.
    si nici nu cunoesc vreun membru (fost sau actual) al vreuneu trupe de orice (muzica, dans, teatru) disparuta sau in activitate.
    vai de capu’ meu, ce fel de oameni cunosc?!

  15. boga 9 April, 2010 at 11:17

    @Pirca: :)) bre, e tare de tot aia, doar ca n-o spun coloneii. p-aia o spun sodateii de rand, ca taica-meo, asa…
    coloneii (daia ca unchi-miu) baga delea ca au adunat ei nush cate batalioane si faceau simulari prin muntii patriei si la final iesea totu’ bine si se termina cu chiolhane – la ei, ca soldatii bagau tot fasui.

    P.S. a-propos de fasui. la mine la tara (Barca -Dolj), cand face cineva fasole zice c-a taiat cocoşu’ ăl alb, sa nu rada lumea de el ca haleste fasui. :)) Olteni!

  16. cosmin 9 April, 2010 at 12:16

    :))
    hai mah, zi drept ca tu ai scris “trei intr-o barca” si ala te-a pocnit in cap pe o strada intunecoasa si-a fugit cu manuscrisu’ !?

  17. N.A. 9 April, 2010 at 12:20

    @boga – Da! dar nu cred ca in acelasi timp cu Cotabita.. Deci a fost un superstar international, sa inteleg! :)) Si acum imi dau seama ce sot smecher am, ca el are in familie nu simpli colonei in rezerva ci d-aia din securitate, periculosi de tot pe vremuri..

  18. boga 9 April, 2010 at 12:39

    @N.A.: pai l-am dat pe Cotabita ca punct de reper, ca nici eu nu-s asa batran 😀 sa-l fi auzit live cu Redivivus.
    cand mergeam pe la balurile bobocilor in CS, pe toate boxele scria REDIVIVUS, deci chiar ai un sot superstar int. Sa-tz traiasca!
    Ssssst. nu zi mai mult, ca suntem ascultati de rude 😉

  19. Oana 9 April, 2010 at 12:53

    Coloneii din Militie se pun la socoteala? ca de astia am si io vreo doo bucati pensionate! :))

  20. JULIUS 9 April, 2010 at 13:18

    @NA: haide, fata, te maritasi cu staru’ rock si nu zici nimic? pai cum sa nu stim de redivivus, noi nu ne uitam la petre magdin? 😀
    PS: erai groupie? 😀

  21. N.A. 9 April, 2010 at 13:32

    Haoleo!! pai eu acuma aflu ce am la usa?! credeam ca se da si el mare..
    Nu eram groupie pe vremea aia decat pentru Michael!!! Michael!!! :))

  22. Andrei 9 April, 2010 at 13:55

    Salut maestre, am o rugaminte off-topic. te citesc de mult timp (de cand scriai pe visurat), am reusit sa smaglesc si o carte la VSFT, iar astazi mi-a nascut sotia. Micul Gogu a aparut pe 9 aprilie, la fel ca Hefner si poate tii cont de asta la EvZ 🙂

  23. maniak 9 April, 2010 at 14:22

    cred ca phoenix mergea mai bine 🙂

  24. Şi-la-vară-cald 9 April, 2010 at 16:46

    @Andrei
    Să-ţi trăiască Gogu!
    Hai că-i bine. Se constituie încet-încet grupul viitorilor comentatori ai blogului. N.A., tu urmezi la rând! 🙂

  25. Laura 9 April, 2010 at 17:51

    N.A: Si tu esti inaintea mea? Adica si Floricica a fost inainte si de aia ma oftic… Tot am impresia ca pe mine ma tine “boala” mai mult de 9 luni.

  26. Arsulici 9 April, 2010 at 18:02

    Am și eu un colonel în familie….
    Dacă ar fi fost acu Bitman la Iris (ptiu, Doamne ferește, mai bine retrogradează Craiova!), Cristi Minculescu ar fi ajuns la Ministerul Finanțelor?

  27. silavaracald 9 April, 2010 at 20:56

    @Arsulici
    Da, şi s-ar fi ocupat cu stabilrea accizelor la băuturi! 😀

  28. Arsulici 9 April, 2010 at 22:31

    @şlvc
    =))

  29. Andrei 10 April, 2010 at 16:55

    Multumesc pentru urari pentru Gogu! O sa ii citesc din DC imediat cum ii da drumul din spital 🙂
    sa-i cultiv simtul umorului!

  30. leo 13 April, 2010 at 15:19

    fff. tare, m-am distrat

  31. Serată muzicală DJ Cotco » Daily Cotcodac 5 July, 2011 at 19:31

    […] asta e inepuizabilă, probabil doar Iris & Felicia Filip ar reuşi s-o dea de […]

Leave a reply