Postul nu e post destul

La ce sporturi vom mai câştiga campionate şi medalii

Ovidiu Eftimie

Victoria fetelor de la Oltchim în meciul de aseară înseamnă foarte mult pentru ţara noastră, care nu a mai avut o echipă într-o finală de competiţie (cu excepţia echipei DC) din 1989. Înseamnă şi mai mult dacă ne gândim că România are fix o sală de sport capabilă să facă faţă tuturor standardelor unei competiţii europene sau internaţionale.

Dacă nu vă pricepeţi la handbal, nu e o problemă. E valabil pentru orice sport în care facem performanţă. Şi-a păstrat Bute centura? E ok, în România nu avem vreo sală unde să facem un meci de centură ca lumea. O mai ţineţi minte pe Diana Mocanu, campioană la înot? Fata era de la un club din Brăila unde nu exista un bazin olimpic de înot. Dar pe maratonista aia, Diţă Tomescu, care a câştigat maratonul la 38 de ani şi povestea cum o alergau câinii prin parcuri când se antrena? Paţaichin are aproximativ un vagon de medalii cu loturile naţionale de caiac-canoe. Are unde să-i antreneze pe băieţi? La Snagov – între toţi umflaţii care se dau cu barca cu motor, ski-jet-ul sau, în cazul băieţilor de la Dinamo, care beau ceva mai mult, cu Lamborghini-ul pe apă. Să nu va mai povestesc de clubul Tractorul din Braşov, care a dat zeci de campioni de scrimă: Mihai Covaliu, Rareş Dumitrescu, Ovidiu Eftimie.

În privinţa sportului-rege, fotbalul, se pare că stagnăm. În ciuda eforturilor depuse de FRF, LPF şi restul graşilor care se laudă la gagici că sunt investitori în fotbal, nu am reuşit să facem un stadion atât de distrus cât să prindem şi noi măcar o finală de cupa UEFA. În schimb, avem asigurate locuri direct în grupele Ligii Campionilor.

Sigur, Phelps, e uşor să câştigi o găleată de medalii când ai zeci de specialişti, nutriţionişti, oameni care îţi fac slipii atât de fini încât CIO îi trece la substanţe interzise. Da’ ia fă tu, micuţule, performanţă într-un oraş fără bazine sau, dacă au bazine, fără apă în ele. Lance Armstrong are sute de oameni în jurul lui care-l mângâie la cimpanzeu; ar fi reuşit aceleaşi lucruri dacă ar fi avut doar o bicicletă Carpaţi şi teren de antrenament Drumul Taberei (noaptea)?

Acestea fiind scrise, este uşor de bănuit ce medalii şi cupe vor mai câştiga sportivii noştri în continuare. Avem trambuline pentru sărituri cu schiurile? Nu? Bun, iaca un campion modial, trei vicecampioni, şi multe diplome. Pârtii de schi? Vreo trei kilometri în toată ţara – deci, proba de slalom uriaş va fi dominată de români. Golf? Avem o laie terenuri, deci sigur scoatem un campion să-i dea ruşine lui Tiger Woods. Baseball? E vreun teren în România? Dacă e, şi este degradat suficient, în doi, trei ani lotul naţional va domina competiţiile internaţionale. Vom fi numiţi „brazilienii baseball-ului”. Gândiţi-vă aşa: undeva în Colentina, un puşti care dă cu bâta în pietre care va fi numit, peste câţiva ani, Pele al baseball-ului. Asta, bineînţeles, cu condiţia să nu-i rupă oasele viitorul Lucian Bute, care, pentru că n-are o sală unde să se antreneze, bate şi el pe stradă pe cine pică.

Share:

27 comments

 1. kekee 19 April, 2010 at 14:43

  Meciuri pe centura se fac , numai ca fac tiristii turci cu ” sportivele ” romance .

 2. Cougar 19 April, 2010 at 14:47

  ruşine pentru aia cu slipii. nu slipul, nici măcar slipurile, slipii! ceea ce mă face să cred că te referi la 1 (o) pereche de chiloţi de baie.

 3. presacaopra(v)da.blogspot 19 April, 2010 at 14:47

  Stiti care e diferenta dintre Boc si Bute? Bute e iubit de romani, chiar daca e batut in cap!

 4. yogibeer 19 April, 2010 at 14:49

  Nu mai fi rau ca avem deja o trambulina pentru sarituri cu schimurile http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/o-trambulina-restul-spectacol-182471.html .

 5. ewr 19 April, 2010 at 15:00

  jalnic,umor de balta seaca adik 0, sau sscrii pt razvretelile lu patapievici.ce mai campioni avem – mare sport handbal-ul – sa faci arta din aruncatu’ mingii intre bare, si cu mana!si fara reguli minimale..golf baga bila-n groapa si ia miliardu..box – o laie aia e bataie-n regula numa ca nu ai voie cu picioarele -acolo macar mai aveai complexitate..boxu a ajuns un rpg prost…da asea’i romanu prost sa se kce pe el ca-i ciumec pt orice gibon ce da cui bata-n minge, cu cracii n besica(aia mai si fac munti de banii sa se oftice prostii ce stau la cozi la bilete si-si rup frezele-ntre ei)..CAMPIONII–destept popor..aasa cum il laudam si pe Ion ca-i erou de roman dupa ce-i alerga p’aia cu sapa..ai dreaq la noi si aia care s-au mai dat cu nebunu(NR: sah)au ajuns sa-si sparga mandarina-ntre ei, nu ca la trap erau buni de ceva..

 6. Dragos B. 19 April, 2010 at 15:20

  Abonaţi la medalii

  Născută la 10 februarie 1987, la Rm. Vâlcea, dar crescută în localitatea timişoreană Jimbolia, Estera Dobre este un exemplu tipic al celui care a reuşit în viaţă pornind de jos. Fără să se plângă, a trudit de mică într-o familie cu 17 copii. Iar cu acceptul părinţilor, care au avut încredere în ea, […]

  http://www.adevarul.ro/sport/antifotbal/Abonati_la_medalii_0_245975711.html

 7. eftimie 19 April, 2010 at 15:30

  @ewr sa inteleg ca sunt calculatoare si la ISTH?

 8. mihai 19 April, 2010 at 15:52

  Finutza introducerea scriitorului la campionii de scrima 🙂
  Jalnica referirea la Lance Armstrong. Mai citeste putin prin ce a trecut baiatul ca sa ajunga unde a ajuns.

 9. Ciprian 19 April, 2010 at 16:58

  Auzi la el, mare campion la scrima. :))

 10. caspino 19 April, 2010 at 17:13

  Scrima nu e aia unde-si dau unu altuia tzepe?

 11. eftimie 19 April, 2010 at 17:24

  @Mihai Lance Armstrong a trecut şi el prin chimicale ca toţi sportivii de performanţă. Sau “bombonele” cum le spuneau comentatorii de la marele tur.

 12. animaloo 19 April, 2010 at 17:39

  desi nu avem o sala cinstita de debate, la bagat in seama am fi campioni mondiali

 13. Bătrânu'şarpe 19 April, 2010 at 17:49

  De prin presă adunate…

  Avocatul Dan Cristea este campion mondial în dezbateri. Împreuna cu Nicoleta Lupea a câstigat cele mai importante turnee: Europenele, Oxfordul si Mondialele.

  Deci se poate cetăţeni!

 14. Biscu 19 April, 2010 at 17:56

  avem pretentii ca unii sa faca din rahat bici (scuzati”bici”). stim sa pretindem performanta, dar nu investim in ceea ce o genereaza si nu oferim niciun fel de suport celor care ne fac sa tipam “hai romania” sau alte chestii de genul asta.
  acum 2 zile a murit un fotbalist de la rapid care am inteles ca a facut minuni la nationala. nu vreau sa par indolenta, dar nu cred ca ma nascusem inca pe vremea cand omul acela facea milioane de romani sa strige de bucurie. omul ala a murit in mizerie, ca multi alti campioni romani de tot felul. sunt “ai nostri” numai cand prin minuni ajung in finale si fac performante incredibile. nu mai sunt ai nostri insa cand tb sa ii rasplatim, sa ii sprijinim, sa le oferim conditii, remuneratii, sprijin medial si know-how. cand nu sunt staruri, nu sunt ai nostri.
  o sa castigam medalii la aruncat cu banii in sanii dansatoarelor din buric la nunti de forbalisti, o sa facem concurs la baut alcool, parca era unu “spaima sticlelor de vin”. o sa mai luam medalii la mancat shaworme, ascultat manele in masina si batut jos de friaerii care muncesc sau se antreneaza sa ajunga undeva

 15. kekee 19 April, 2010 at 17:59

  @ caspino
  da , acolo se da el bun :))

 16. unmihai 19 April, 2010 at 18:33

  Baseball? chiar exista oameni carora sa le pese de sportul asta? hai ca as intelege golful, sport de dat la gaurica,… dar baseballul?

 17. mihai 19 April, 2010 at 18:38

  @eftimie: Chimicale si cancer: In 1996 he was diagnosed with testicular cancer, a tumor that metastasized to his brain and lungs. His cancer treatments included brain and testicular surgery and extensive chemotherapy, and his prognosis was originally poor. He went on to win the Tour de France each year from from 1999 to 2005 and is the only person to win seven times, having broken the previous record of five wins, shared by Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx and Jacques Anquetil.

 18. Dragos B. 19 April, 2010 at 18:47

  “having broken the previous record of five wins”

  Cu precizarea ca LA a concurat doar in TdF.

  E tare ciudat ca in ciuda “prognosis was originally poor” a reusit performantele pe care le-a reusit.

 19. caspino 19 April, 2010 at 19:00

  Cancer la oo? Intotdeauna am zis ca nu e bine sa le freci atata!! 🙂

 20. eftimie 19 April, 2010 at 19:57

  @Mihai: cum citeşti tu exact ce-ţi place din pagina lui LA de pe wiki. Deja bănuiesc şi cu cine votezi.

  “There was only two conceivable ways that synthetic EPO could’ve gotten into those samples. One, is that Lance Armstrong used EPO during the ’99 Tour. The other way it could’ve got in the urine was if, as Lance Armstrong seems to believe, the laboratory spiked those samples. Now, that’s an extraordinary claim, and there’s never ever been any evidence the laboratory has ever spiked an athlete’s sample, even during the Cold War, where you would’ve thought there was a real political motive to frame an athlete from a different country. There’s never been any suggestion that it happened”.

 21. Florian 19 April, 2010 at 20:39

  Aidi bre şi mai lasă cârcotelile, că-n curând vom fi campioni europeni la săritul peste mese. Cu guvernul Boc în frunte, vom avea victorii multe.

 22. ihearlights 19 April, 2010 at 23:58

  E rasu plansu aici eftimie. Pentru ca ai mare dreptate. Eu am facut handbal 8 ani de zile, si erau niste conditii de toata jena. Si mai jucam cu nemtii, care nu aveau nici un stres. Mai primeau si bani pentru ca joaca la juniori. Noi plateam sa mergem sa facem atrenamente.

 23. tested 20 April, 2010 at 14:13

  @dragos :Cu precizarea ca LA a concurat doar in TdF.
  Nu a castigat si race across the sky la mtb in Leadville USA, pe pana cu diferenta de aproape jumatate de ora fata de urmatorul sosit.
  Si asta cu un singur ou e mai valoros decat toate cofrajele fotbalistilor mei dragi

 24. vlad 20 April, 2010 at 15:51

  @eftimie:
  A castiga turul de 7 ori, chiar si dopat e o mare performanta. Evident Lance nu e si nu va fi vreodata cel mai bun ciclist din toate timpurile (canibalul Merckx este), totusi ia in considerare faptul ca 80% dintre competitorii directi ai lui Lance erau si ei dopati. Deci au plecat de pe picior de egalitate (so to speak).
  Totusi referinta la el in acest articol este extrem de bine facuta, probabil ca trebuia sa fie cap de lista.
  Din pacate niciodata un roman nu va fi macar prezent in turul Frantei, nici vorba sa-l castige. Despre o echipa romaneasca in tur – nici nu se pune problema.

 25. EstNordEst 21 April, 2010 at 10:13

  Cu atat mai mult, performanta fetelor noastre este incredibila. Sper sa castige si finala… ar fi pacat…

 26. radu 21 April, 2010 at 16:55

  Rusine sa le fie astora care ne conduc, ca e mai rau ca pe vremea lu Cuza. Cum au castigat fetele de la olchim,cum a aparut subiect de disputa politica cu privire la orasul Rm Valcea ca n-au sala de handbal, ca aia de la guvernare care erau atunci le-au promis da nu le-au facut.

 27. TheGreatMaster 21 April, 2010 at 20:37

  Foarte adevarat. Si foarte tare in acelasi timp. =))

Leave a reply