Postul nu e post destul

Criza economică şi noua ordine mondială

Adrian Călăraşu

Astă-toamnă am fost cu un amic la ambasada SUA să-şi ia viză, avea nevoie de o săptămană de şedere, pentru a ajunge la o nuntă. După nici zece minute, cât l-am aşteptat eu la poartă, a apărut cu paşaportul în mână şi mi-a arătat cum i-au aprobat americanii şederea pentru nici mai mult nici mai puţin de zece ani! La puţin timp după asta, soţia mea a trebuit să plece în Rusia la un training. Aproape convinşi că ar putea să-şi ia lumea în cap, ruşii nu i-au acordat o sedere mai lungă de fix zece zile.

Se schimbă polii enonomici, precum pretind cercetătorii din Sri Lanka sau Noua Zeelandă că s-ar schimba polii magnetici ai Pământului?

Atunci, oare cât va mai dura până va fi de fiţe să-ţi faci concediul în Vladivostok sau Siberia? Nu că m-ar interesa, că mie-mi place la români, în Halkidiki, da’ întrebam şi eu…

Share:

17 comments

 1. boga 20 April, 2010 at 15:48

  pai la romani e si la paralia caterini 😀
  chestia e ca am auzit ca e super misto la Sankt Petersburg – Leningrad (Venetia nordului), cu noptile albe (mai, iunie, iulie) si aurora boreala, deci chiar e de fite, deja :))

  p.s. va rog sa remarcati parantezele, dl. pirca…

 2. Silviu 20 April, 2010 at 16:32

  Am avut si eu nevoie de cateva zile in Moscova, ceva pt munca. Dragii de rusi mi-au dat viza doar pt perioada in care aveam rezervarile la avion. In plus de asta, nu acceptau sa iti dea viza daca veneai cu o rezervare simpla de la hotel. Trebuia nu stiu ce voucher sa emita hotelul si abia dupa iti dadeau viza pt acea perioada stricta. Adica, daca era vreo problema si trebuia sa prelungesc, niet!
  Si partea cea mai frumoasa, viza era doar pt Moscova, daca ma prindeau aia prin vreun sat vecin ma linsau. Mie partea asta mi se pare cam aberanta, dar cum nu am inteles nimic din ce scria pe viza l-am crezut pe cuvant pe ala de la ghiseu, care si el vorbea o romana… cam cum vorbeau pilotii polonezi rusa, poate chiar mai rau!

 3. ewr 20 April, 2010 at 17:14

  ce amic smeker ai..nu stiu cum e la rusi, da la americani nu-ti iei viza pe mai mult de 3 luni nici sa pici..plus cu cat esti mai scolit (facult+2 mastere )cu atat ai sansemai mici la viza.un muncitor pe santier cred ca iese fluierand , ca sa nu mai zic de un student la poli, cred ca s-ar ruga de el sa plece n sua, dar deja am coborat prea mult nivelul.
  la work&travel ai sanse sa iei daca esti la ingineria rahatului din poli chiar cu 7 restante(din 8 examene, al 8-lea=sport evident)dar ca ase-ist, analist financiar, auditor deja(wtf dupa unii ce-ar cauta unu d’asta la w&t cand ia jdemii in tara)e suficient sa vada coperta pasaportului sa dea respins.traiasca 9/11 si la mai mare osama

 4. sica 20 April, 2010 at 17:34

  am ras de m-am prapadit la articolul asta

 5. Calarasu 20 April, 2010 at 17:35

  @boga
  Eu am o vecina pe care o cheama Boreala. Boreala Aurora. Dar noi ii spunem tanti Aurica.

 6. cos 20 April, 2010 at 18:06

  @ewr, scopul vizelor e sa-i filtreze pe cei care sunt intentioneaza sa ramana in state sa lucreze la negru. un criteriu important e cat de motivat e aplicantul sa se intoarca in tara. asa ca posibilitatea unui salariu decent in Romania e importanta.

  in contextul asta, dupa cum spui tu, se gandesc probabil ca pe studentul la poli nu-l angajeaza nici dracu, mai ales pe cel de pe ramurile electronica sau calculatoare. Asa ca evident ca daca ajunge in state merge pe prima plantatie sa lucreze la negru. Pe de alta parte, cel de la ase se poate angaja oricand pe cel putin 3000 de euro in Romania asa ca ce rost are sa-si bata capul cu o mizerie de 2-3000$ la negru in state.

 7. punKreas 20 April, 2010 at 21:16

  @Calarasu: O stim cu totii pe Boreala, mai ales dupa o betie crancena :))

 8. boga 21 April, 2010 at 07:37

  @calarasu: Pai atunci ar fi de fite sa platim pe tanti Aurica sa ne-arate gău, şi anume, rica.

  @punKreas: aia de zici tu e Boreala fara “e” :))

 9. EstNordEst 21 April, 2010 at 10:27

  Cum ar zice galeria rapidului: “suntem peste tot acasaaaaa”

 10. alex 21 April, 2010 at 11:40

  Viza e pe 10 ani dar cand ajungi pe aeroport in US, te intreaba cat stai si ce vei face astfel incat iti da drept de sedere pt cateva saptamani sau cat ceri, maxim 6 luni.

 11. Stephanie 21 April, 2010 at 11:47

  @cos: ce ironic suntem, domnu’inginer! ASE-ul iti ofera o versatilitate pe care o va invidia orice “politehnician”. De exemplu, ai vazut tu vreo casierita la Kaufland/Real/Carrefour absolventa de Politehnica? 😉

 12. cos 21 April, 2010 at 13:49

  @Stephanie, Ironia vine din invidie, ase-isti au si timp, si femei. Oricum, buna asta cu “versatilitatea” 🙂

 13. m 21 April, 2010 at 14:26

  PRETINU ASTA al tau nu cumva e vreun mogul sub acoperire sau insusi gigi Beeee? ca se iau cam greu vizele pt usa, din cate stiu eu cam un sfert iau din cei prezenti. poate a fost foarte norocos, la cati caini comunitari sunt pe strada, tre sa fi calcat pe ceva.

 14. Adrian Calarasu 21 April, 2010 at 14:39

  acuma, daca tot ati intrebat: e sportiv de performanta, persoana cunoscuta nu dau nume

 15. Bear Grylls 21 April, 2010 at 16:25

  @Calarasu: Omule,dar esti in urma rau cu trendu’.O cunostinta din Canada,roman expatriat demult si milionar in dolari vine de doua ori pe an la Techirghiol sa-si trateze reumatismele.Si la vara pleaca pe fluviul Lena sa pescuiasca.
  Doamnelor,nu va dau numarul lui de telefon.

 16. Scortzisoara 26 April, 2010 at 11:55

  Da, am incercat si eu cu viza cand inca eram in facultate si nop.culmea dupa ce am terminat si ma asteptam sa fie suspiciosi mi-au dat 10 ani..Asa ca nu stiu daca e vorba de vreun criteriu sau subiectivitate.

 17. Mihai 4 May, 2010 at 09:30

  USA acorda 10 ani pentru a permite tuturor sa isi urmeze the American Dream. chiar daca nu e al lor

Leave a reply