Tentativa moarte n-are

Vasluianul care n-a vrut să bea cu îngerii

Radu Pircă

În ajunul frumoasei sărbători de 8 martie, bârlădeanul C. T. s-a trezit negru de supărare. Motivele rămân necunoscute – se poate să se fi contrazis cu vecinul său în legătură cu paradoxul lui Russel, vecinul fiind cunoscut în oraş ca un susţinător al teoriei naive a mulţimilor. La fel de bine, se poate ca eroul nostru să fi fost doar mahmur de la vinul pe care-l băuse cu o seară înainte şi care probabil avea ceva E-uri şi alte blestemăţii în el, că altfel nu se poate explica starea îngrozitoare în care se găsea bârlădeanul nostru după numai 4 litrişori.

Indiferent care era cauza, C. T. simţea că viaţa este absolut mizerabilă, aşa că s-a hotărât să facă un gest decisiv. Nu, bârlădeanul nostru nu se hotărâse ca, pentru prima dată în ultimele două decenii, să-i dea consoartei sale de 8 martie şi altceva decât o pereche de palme. Decizia sa, ceva mai puţin revoluţionară, era să-şi dea foc, deoarece viaţa sa era prea mizerabilă.

În acest scop, C.T. şi-a luat credincioasa-i damigeană şi a mers la depozitul din colţ pentru a-şi procura mai întâi o cantitate respectabilă de vin. Pe acesta l-a şi băut, fiindu-i milă ca bunătate de licoare bahică să-i supravieţuiască şi să ajungă s-o bea vreun alcoolic împuţit. În al doilea rând, având acum la dispoziţie un recipient gol cu un volum apreciabil, a profitat pentru a scoate benzina din rezervorul maşinii sale. Maşina oricum nu prea o folosea, deoarece făcuse şcoala de şoferi treaz, astfel încât cunoştinţele dobândite cu acea ocazie erau absolut inutilizabile; ca urmare, i s-a părut mult mai de viitor să folosească bezina pentru a-şi da foc.

Odată umplută damigeana cu combustibil, C. T. a constatat însă că benzina căpătase un plăcut iz de vin, moştenit de la precedentul ocupant al recipientului. Şi ce să vezi: nu doar aroma, ci şi gustul vinului se lipise un pic de combustibil! Ca urmare, C. T. a tras aer în piept şi a dat pe gât şi benzina, ca să fie sigur că nici pe aceasta n-o să o bea cineva după iminenta lui moarte într-o mare de flăcări.
În acest moment, însă, C. T. şi-a dat seama că planul său avea o mică hibă. O dată benzina băută, nu mai avea ce să-şi toarne în cap pentru a-şi da foc. De asemenea, nici nu-i mai rămăsese nimic de băut. Abia acum viaţa sa era absolut mizerabilă. Fireşte, a făcut tot ce se mai putea face într-o asemenea situaţie: a început să răcnească, atât pentru a se plânge de nimicnicia existenţei sale, cât şi, poate, deoarece combustibilul băut îi provoca nişte arsuri oribile. Familia, înspăimântată de urletele sale, l-a urcat rapid într-un taxi, nu înainte de a-l avertiza pe şofer să fie cu ochii pe rezervor, ca să nu-l dea pe gât şi pe ăsta nebunul, şi l-a transportat la spitalul municipal.

După patru ore de spălături stomacale, medicii i-au scos toată benzina din stomac. C. T. nu a avut nici o pretenţie şi chiar a consimţit să doneze întreaga cantitate de benzină pentru nevoile spitalului, cu condiţia să-i fie înapoiat vinul recuperat din benzină. Doctorii au pretextat că, Dezi Doamne, n-ar fi recuperat nici un vinişor, dar C.T., care numai prost nu era, i-a simţit că mint: “Ai dracu’ moldoveni, ăştia n-ar împărţi băutura cu nimeni”.

(Notă: deşi pare greu de crezut, şi acest text e bazat pe un caz real, luat din excelentul cotidian Obiectiv de Vaslui) .

Share:

13 comments

  1. N.A. 15 March, 2010 at 13:10

    Cre’ ca trebuia sa fi incercat cu diesel…

  2. Ciprian 15 March, 2010 at 13:43

    🙂 Un barladean destoinic. Bine ca nu i-a trecut prin minte si sa fumeze ultima tigara.

  3. iulian rinder 15 March, 2010 at 13:44

    ha,ha, ha. Eu cred ca era vorba de Basescu in tinerete, cand era deputat de Vaslui. Oricum, excelent.

  4. Tetelu 15 March, 2010 at 14:09

    Acum s-a dovedit ca expresia “a baut si gazul din lampa” are perfecta acoperire in realitate. Viata bate filmul sau Vasluiul bate filmul.

  5. Spiep 15 March, 2010 at 14:33

    @Ciprian: ar fi fost mai tare decât porcu’ lu’ Mungiu! 😀

  6. 4mall 15 March, 2010 at 15:00

    Nu mai poti avea incredere in nimeni si in nimic! Mai nou, cica astia au inceput sa puna alcool pana si in bautura!

  7. 01st1 15 March, 2010 at 15:03

    Bai, Radu, nu mai scrie despre un birladean “un vasluian”. Dai dovada de o lipsa de delicatete de neadmis. Spune simplu “sirma” sau alt cum, dar nu “vasluian”. E ca si cum i-ai spune unui scotian “englez”: iti ia gitul.

    Birladu’ ar fi trbuit sa fie capitala judetului Birlad, dar judetul si gloria i-au fost furate de Vaslui -care in 1965 era un tirg prapadit, murdar (e si acum) si mic (nu mai e)- din motive…faraonice. A avut ghinionul sa fie obirsia lui Gheghe Dej.

  8. 01st1 15 March, 2010 at 15:12

    Birladul, voiam sa zic.
    Acuma, ce inseamna motivele faraonice, cre’ ca v-ati prins.

  9. Pirca 15 March, 2010 at 15:26

    @01st1
    Sunt de acord cu tine ca Barladul e un oras mult mai agreabil decat Vasluiul, dar termenul de “vasluian” este folosit in titlu in sens generic (sunt convins ca daca ziceam “moldovean betiv” imi sareau in cap galatenii, oameni cunoscuti pentru sobrietatea lor, daca ziceam “roman betiv” eram calificat drept ungur etc.) Pe de alta parte, tinutul Barladului se numeste de fapt “Tutova” dinainte de Stefan cel Mare si aceasta a fost si cea mai longeviva denumire pentru judetul cu resedinta la Barlad. Crezi insa ca daca scriu “tutovan” o sa stie prea multi ca nu e vorba de o noua rasa introdusa in StarCraft 2?

  10. 01st1 15 March, 2010 at 15:57

    Evident, evident, io ziceam doar ca doar ca sa spui despre un birladean ca e vasluian e corect, dar doare… 🙂

  11. Bear Grylls 15 March, 2010 at 17:43

    Io mi-am adus aminte de vremurile bune in care orice tractorist destoinic bea antigelu’ din scula pe care o dirija cu onoare prin brazdele patriei.Nici barbatii nu mai sunt ce-au fost.

  12. Bulina Neserioasă 15 March, 2010 at 18:21

    Ceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ?!?!??!!?!

    Vasluiul un oras prapadit si murdar ?!?!
    Cum va permiteti ?

    Niciun oras de pe planeta asta nu se compara cu iubitul meu VASLUI !
    Invidiosilor !

  13. Carmen 16 March, 2010 at 02:13

    Domnu’ Parca, acuma si dvs. va dati mare ca stiti matematica? Nu era de-ajuns Julius? Rugam scrieti pentru mase, nu doar pentru elite!

Leave a reply