Postul nu e post destul

Un text elogios la adresa femeilor

Ovidiu Eftimie

Femeile sunt cel mai bun lucru care s-a întâmplat bărbaţilor de la invenţia mâinii încoace. Înainte să existe femeile în viaţa mea eram un cetăţean oarecare, mediocru şi lipsit total de calităţi. Abia după ce am cunoscut un număr oarecare de femei am început să descopăr ce individ deosebit sunt.

Nevastă-mea, de exemplu, are maşină de vreo 10 ani de zile. Până să mă cunoască pe mine, maşina era un utilaj pe care îl folosea cam la fel ca feonul, fără să aibă mari pretenţii de la el. Abia după ce ne-am împrietenit a descoperit în mine un cetăţean destul de competent în ale industriei auto-moto, confundând probabil descrierile mele din Top Gear cu nişte autentice cunoştinţe în domeniu. Astfel, cu toate că, nici acum, nu am habar cum să schimb un capac de roată, orice activitate legată de maşină a devenit obligaţia mea. Până şi schimbatul unui bec la Loganul cu care circulă ea este problema mea. Drept dovadă, de trei luni de zile maşina nu mai luminează decât cu un bec pe faza scurtă. Pe de altă parte am drept de veto în alegerea maşinilor în casă, de la cele cu care mergem în concediu până la cele cu care fii-miu face raliuri pe pereţi.

O altă activitate în care sunt apreciat de femeia de lângă mine este agricultura. Fiind un tip crescut la oraş este evident că mă pricep la agricultură. Asta când stau la terasă şi povestesc cu amicii despre cum ar putea fi salvată România prin cultivarea ştiinţifică a pământurilor. Nevastă-mea a luat de bune afirmaţiile mele din jurul halbei şi mi-a cerut, primăvara trecută, să aranjez grădina, respectiv cei 100 de metri pătraţi din spatele casei unde îmi depozitez eu, de obicei, sculele. Lucrarea a fost destul de simplă, era vorba doar să pun nişte gazon şi să fac ceva loc de răsaduri. Chestiune care am rezolvat-o fluierând în aproape 5 luni de zile, muncind în fiecare weekend aproape 10 ore pe zi. Acum am un gazon minunat în spatele casei, pe care trebuie să-l replantez în primăvara asta (domnu’ fratele lu’ Oprişan, te înţeleg acum), un metru de viţă de vie, o gladiolă, doi trandafiri şi o plantă frumos înconjurată de un gărduleţ, de origine necunoscută. Planta, nu gărduleţul, pe ăla l-am pus într-o zi şi jumătate.

Despre lăcuitul diverselor obiecte din lemn din jurul casei (uşi, scară interioară, picioare balcon) nici nu vă mai vorbesc. Încrederea nestrămutată a soţiei mele în capacităţile mele de Dali al lemnului au dat rezultate spectaculoase. Acum cred că trebuie să rezugrăvim peretele din spatele casei, cam toată lemnăria şi vreo 30 de metri de gard.

În acest sezon, incredibila încredere a soţiei mele în mine a generat următoarea propunere: „Neapărat trebuie să pavăm un pic curtea din faţă”. Am apreciat gestul ei de apreciere, dar a fost nevoie s-o refuz: „Dragă, mai întâi vreau să fac beciul ca lumea, să pun nişte pavele şi nişte rafturi acolo”. La pavele şi asamblat rafturi am centura neagră deja. Şi la beciuri.

Share:

33 comments

 1. punKreas 2 March, 2010 at 13:08

  Cu textul asta nu scapi de dormit pe presul de la usa. Mai ai timp pana pe 8 martie sa-l mai stilizezi =))

  Nu ati auzit ultimul banc cu vasluieni?

  De ce este martie, luna preferata a vasluienilor?
  Pentru ca-si pot alege o baba =))

 2. JULIUS 2 March, 2010 at 13:10

  @punKreas: =))

 3. dush 2 March, 2010 at 13:35

  nah hai la mine ca-ti schimb eu becul la dacie..nu e mare inginerie 😛

 4. Petra 2 March, 2010 at 13:37

  Eu zic ca merge mai repede un titlu de genul: Text elogios la adresa mea..

 5. iulian rinder 2 March, 2010 at 13:43

  Efulte, te inteleg. Parea mea este ca daca Julius ar fi vrut sa NU scrieti texte elogios in aceasta perioada de grea incercari financiare – ziua nevestei mele e maine e, ce zici? – poate ar trebui sa va faceti, ca partizanii, un blog undeva in munti, unde sa aiba acces pe internet doar cei care sprijina cu adevarat miscarea de rezistenta. Data fiind trista, dar glorioasa istorie a partizanilor in general, va propun ca miscare sa aiba loc undeva intre orele noua si zece dimineata, pentru ca apoi sa avem timp de bere. Ulterior, dupa ora 22 cand ne intoarcem in camera de tortura – numita eufemistic de dusmanul din casa ( sau de clasa -cum era corect? ) dormitor – sa avem ,,taria” de a nu recunoste nimic. Macar si pentru faptul ca dupa al nspelea pahar esti mai greu inteligibil, chiar daca poti suporta brutalitatea muncilor fizice, ca in cazul tau.

 6. Gia 2 March, 2010 at 14:06

  dar iti gateste, da? :))

 7. Ciprian 2 March, 2010 at 14:15

  @punkreas
  Bunica Iliescu s-a nascut azi. Si vasluienii dar si oltenii si acum tot pe ea ar alege-o.

  Eftimie ar fi bun de presedinte, stie cam cat toti care au fost alesi pana acum. Poate doar putin sa mai capete experienta cu beciurile, sa-i dea clasa si lui Base. Cica lui Basescu ii schimba Boc becurile, Udrea sta capra si el peste ea.

 8. lulu 2 March, 2010 at 14:18

  Cred ca Eftimie intai a scris titlul, iar apoi a baut “putin” pentru curaj. Doar ca intre timp a uitat despre ce scria.

 9. 4mall 2 March, 2010 at 14:30

  Ce-aveti mai cu Eftimie? Dupa ca ca a fost scris un articol elogios, tot nu va convine? Eftimie, tara e cu tine, nu te da batut!!

 10. lulu 2 March, 2010 at 14:41

  4mall, tu schimbi becuri? Da vrei sa schimbi? 😀

 11. silavaracald 2 March, 2010 at 14:55

  @lulu
  Draga mea, 4mall este un iluminat, că nu degeaba e guru-ul meu. El e în stare să le schimbe doar folosind energia concentrată a privirii. Şi, oricum, cu el în casă, ce nevoie ai mai avea de bec?! 😀

 12. mircea 2 March, 2010 at 15:10

  [quote] Femeile sunt cel mai bun lucru care s-a întâmplat bărbaţilor de la invenţia mâinii încoace. Înainte să existe femeile în viaţa mea eram un cetăţean oarecare, mediocru şi lipsit total de calităţi.[/quote]
  How emo sounds!

 13. sebra 2 March, 2010 at 15:23

  @slvc,
  Cred că te-a orbit frizura lui 4mall, de nu observi sfidarea!
  Poate nu s-a înţeles clar ce vrem?:D

 14. VanGhelie 2 March, 2010 at 15:32

  mi-a scapat partea cu elogiul. prea multe metafore

 15. 4mall 2 March, 2010 at 15:39

  @lulu: Nu e clar ca eu sunt cineva la mine in casa?
  @slvc: Asa da, bravo! Sustine-ti guru!
  @sebra: Ma simt discriminat! Avea dreptate Pitis cand spunea ca “nu conteaza cat de lung ai parul”. Plus ca deja e evident ce vreti. Dar pentru voi nu e evident cat de mult conteaza? :)) (asta apropo de sfidare). Si da, sunt pregatit sa dorm pe pres!

 16. Stephanie 2 March, 2010 at 15:58

  Daca d-na Eftimie ar fi la fel de priceputa la gatit ca Eftimie la reparat diverse chestii in gospodarie probabil ca stimatul domn amintit mai sus ar fi client fidel al farmaciilor in cautare de Dicarbocalm si nu un abonat al “bibliotecilor de zi ” din orasul domniei sale…

 17. Bear Grylls 2 March, 2010 at 16:18

  Bravo,domnule Eftimie,chiar meriti admiratia sotiei.Straduieste-te in continuare.Ce daca ti-a luat 5 luni sa pui gazon?Ai unde iesi vara la iarba verde!

 18. circoloco 2 March, 2010 at 16:20

  :))…daca te specializezi si devii tehnic am si eu de facut lumina in bucatarie care nu functioneaza de vreo 2 ani, ne luminam dumicatii cu o veioza…poate ma ajuti cu vreun sfat, o incurajare…

 19. mifty 2 March, 2010 at 17:31

  eftimie… sigur n-ai ciordit tu băuturile alea fine… sau, mai ştii, păcatele, te-ai dat la parfumuri, că tot zicea nevastă-mea că ai faţă de rus!!! ;))
  @4mall: nu pittiş spunea, ci bob dylan. moţu’ doar a tradus, să priceapă tot amărăşteanu’…
  şi io cred că bob dylan era însurat… dacă analizăm cu atenţie textu’ cu pricina, vom descoperi, doamnelor şi… soţilor de doamne, că artistul la femei se gândea.
  nu, nu în sensul ăla gropare, stai calm!

  şi apropo, voi, echipa DC nu ziceţi nimic de iorovizon???
  pe mine m-a umflat râsul aseară când am văzut-o pe anda adam cu urlacii ei care făceau un gest extrem de dubios (toţi 3, adică cu aa cu tot) care aducea vag a l… pardon, a tăiat cu ferăstrăul manual… cu pauze lungi şi dese!!! :))
  a, şi mai e una prin oraş, delma, cică, care ne îndeamnă s-o votăm…
  delma parcă era o margarină… nu?? 😀

 20. Alex 2 March, 2010 at 18:06

  ai grija ca in timp sa nu apuci ca din redactor renumit sa te recalifici ca frizer 🙂

 21. mifty 2 March, 2010 at 18:20

  ce-i alex, simţi nevoia de coledzi mai cultivatzi?? 😀

 22. noe 2 March, 2010 at 18:46

  nevasta-mea tot zicea sa lacuiesc banca din curte pana m-am enervat si am aruncat banca… acu’ inteleg ca trebuia totusi sa lacuiesc banca …

 23. silavaracald 2 March, 2010 at 19:34

  @Noe
  … că oricum o arunca ea, după ce vedea cât de “fain” ai lustruit-o. Şi mai scăpai şi de efortul ăsta de a o lua în spinare şi a găsi un loc unde s-o azvârli! 😉

 24. lulu 2 March, 2010 at 20:04

  Eu una renunt la geva. Nu, nu pentru ca textul esta magulitor m-a convins, ci pentru ca baietii astia “ai nostri”, dovedesc ca au coloana vertebrala 🙂 nu ca altii:
  http://www.gandul.info/pagini/reversul-martisorului-o-istorie-marsava-meschina-ignobila-si-infama-5675772

 25. silavaracald 2 March, 2010 at 21:13

  @lulu
  Păi, greva era pentru ieri! Şi n-a fost cazul, pentru că băieţii s-au străduit. Că nu le-a ieşit, asta e altă mâncare de peşte! Deci, poţi renunţa liniştită! =))

 26. Dexter 2 March, 2010 at 21:34

  Deci Eftimie continua pe calapodul consacrat: titlul e din interes, restul e cu totul si cu totul altceva. Si casatoria sa fi fost din interes? 😛

  @circoloco: apoi ti-ai gasit locul pentru sfaturi tehnice =))
  Pentru exemplificare citeste http://www.dailycotcodac.ro/2009/09/jurnalul-unui-geniu-tehnic/

  @slvc: “4mall … e în stare să le schimbe doar folosind energia concentrată a privirii” Un adevarat guru ar face becul sa arda din nou folosind energia concentrată a privirii 😉

 27. lulu 2 March, 2010 at 21:51

  @slvc
  Si aveati de gand sa ma lasati sa tac pana cand le iesea??? Eu asa intelesesem :))

 28. tahemet@blogspot.com 2 March, 2010 at 22:11

  Ovidiule, dă-o mă naibii de trebşoară! că mă jur că pun eu mai repede o tufă, şi mi-s muiere nevolnică şi neprietenă apropiată cazmalei.

  Iar în beci, nu cumva mai degrabă ştii să goleşti rafturile decât să le montezi? (zic nu dau cu paru”)

 29. Florian 2 March, 2010 at 22:53

  Măi, la beciuri am şi eu centura neagră. Punem de-un meci la tine? Revanşa la mine în boxă (aia de la subsolul blocului, nu te speria).

 30. silavaracald 2 March, 2010 at 23:59

  @lulu
  Că ai şi tăcut de te-ai rupt! =))
  Nu s-au născut încă masculii ăia să ne pună lacăt la gură nouă, cotcodăciţelor. Nici chiar când suntem în GREVA TĂCERII! În fond, e greva noastră şi facem ce vrea muşchii noştri cu ea! =))

 31. lulu 3 March, 2010 at 00:04

  @slvc
  Mai, n-am tacut, da m-am chinuit sa stii :))
  Da problema e alta: cum sa tac cand eu sunt de acord cu Julius&co in proportie de 80% cand spun ce spun despre femei. 😀

 32. silavaracald 3 March, 2010 at 00:29

  @lulu
  Păi, cam aşa simt şi eu, dar şşşt, să nu ne audă! 😉

 33. elena 3 March, 2010 at 11:21

  draga Eftimie daca tot te lauzi ca esti expert in rafturi poate vii si la mine sa faci rafturi la debara ce zici ai curaj????

Leave a reply