Postul nu e post destul

Un meşter de şcoală nouă

Radu Pircă

Anul trecut, Daily Cotcodac v-a oferit un mic ghid care să vă ajute să recunoaşteţi un meşter adevărat, care face treabă bună, românească (ca să nu o confundaţi cumva cu treaba bună, nemţească: cea românească e murdară şi obligatoriu trebuie reparată ulterior de cineva). Anul acesta vă explicăm, printr-o scurtă poveste (nu aşa scurtă, a scris-o iar Pircă scăpat de sub control în faţa tastaturii) ce înseamnă un meşter prost, din noua generaţie, care a întinat valorile vaselinei cu câlţi.

Nu ştiu cu cine au învăţat meşterii de şcoală nouă meserie, dar se pare că au lipsit la cursul de făcut mizerie. Îi chemi în casă, repară rapid, strâng totul în urma lor şi gata. Nici nu simţi că ai avut meşter în casă. Anul trecut am rămas odată pe afară fiindcă mi s-a blocat uşa (marfă bună, chinezească, felicitări domnului Chang care l-a umilit încă o dată pe omul alb, demonstrând supremaţia rasei galbene). Am chemat un lăcătuş, mi-a zis de la telefon cât mă costă (am observat că dacă spun că locuiesc în Berceni, am un mare avantaj: mi se comunică din start preţul şi sunt întrebat dacă mai vreau serviciile respective; mai rău e la taxi, când de obicei sunt întrebat discret care e culoarea pielii mele – probabil au auzit că şi Cabral e bercenar şi se gândesc că ăsta are bani, să-i trimită un taxi din ăla scump, să-l jupoaie pe bogătan). Mi-a spus şi ce daune ar putea provoca intervenţia lui şi m-a asigurat că n-o să trebuiască să schimb broasca şi nici blocul (din experienţa mea cu meşteri buni, ştiam deja că şi asta e o posibilitate, dat fiind că după o explozie a ţevilor de gaz nu prea mai e de locuit).

Acest om, căruia nici nu prea pot să-i zic meşter, a venit foarte repede şi cu maşina lui, ceea ce din nou m-a deranjat. Un meşter adevărat mi-ar fi spus din start că el stă în Prelungirea Ghencea şi fie trimit o limuzină să-l ia, fie aştept până când are el drum pe la mine prin Berceni, in 2012. Un alt indiciu clar al incompetenţei sale în a face mizerie era faptul că era îmbrăcat bine, ca un om care nu se aşteaptă să se umple de vaselină pe sine şi tot ce e în jurul său pe o rază de trei metri – adică, practic, nu e pus pe treabă. Îşi ţinea sculele într-o valiză elegantă şi de pe niciuna nu picura ulei de motor sau altă substanţă care să indice că am de-a face cu un autentic profesionist. De asemenea, absenţa câlţilor şi a sacilor, sacoşei sau oricărui alt accesoriu fabricat din rafie ar fi trebuit să-mi dea de bănuit că am de-a face cu un meşter care, pur şi simplu, pentru banii ăia nu are de gând să-mi devasteze apartamentul, fie din rea-voinţă, fie, mai degrabă, din incompetenţă.

Ei bine, exact aşa s-a şi întâmplat. Omul a făcut treaba în cinci minute, timp în care mi-a interzis cu stricteţe să-l ajut (nu pricep de ce; eu am văzut în Dr. House că şi la spital, dacă intri peste un chirurg în operaţie, te lasă să pui mâna, să simţi cum bate o inimă proaspăt transplantată, să-ţi dai şi tu cu părerea dacă aia e tumoră sau a mâncat medicul seminţe deasupra operaţiei). Când a plecat, nu era nici urmă de mizerie şi uşa abia dacă avea o găurică mică în ea. Doamna P. nici acum nu crede că am rămas încuiat pe dinafară şi am chemat un meşter. Nu pot să nu-i dau dreptate: uşa e în continuare la locul, la fel şi gresia de pe jos şi varul de pe pereţi (dacă era un meşter adevărat, sigur acum aveam gresia pe pereţi şi varul pe joc), nu sunt urme de incendiu în casă şi nicio parte a corpului meu nu a trebuit desprinsă cu grijă de pe lama flexului.

Share:

37 comments

  1. Stephanie 3 March, 2010 at 08:23

    Reclama-l la OPC ! 🙂

  2. Cata 3 March, 2010 at 08:53

    Se duce tara asta de rapa dom’le. Ce mai, daca nici micii meseriasi nu mai tin la traditii e clar, nu mai avem nici o sansa. O sa ajungem ca nemtii aia plicticosi, unde totul merge brici si fiecare isi face treaba profesional. O tempora, o mores … :))))

  3. silavaracald 3 March, 2010 at 08:58

    Excelent scris, Pircă!
    Dă-mi numărul de telefon al tipului, că-l iau de bărbat! 😀

  4. Ensi 3 March, 2010 at 09:37

    Presupun ca e atat de incompetent incat nici nu se pricepe la alteva decat yale. Un mester adevarat stie orice, de la schimbat becuri si instalatii sanitare pana la reglarea competenta a cazanelor de la Cernavoda.

  5. 4mall 3 March, 2010 at 09:37

    @slvc: Bravo mah, te arunci asa in bratele oricui? Verifica mai intai daca stie sa schimbe un bec, si dupa aia! Nu de alta, dar probabilitatea sa te incui pe dinafara e mult mai mica decat aia sa ti se arda. Becul, adica.

  6. 01st1 3 March, 2010 at 09:58

    Ce prostovan! Cre’ ca nici paharelul regulamentar nu l-a solicitat, cum avea dreptul.

  7. 4mall 3 March, 2010 at 10:07

    @01st1: ai uitat de cafeluta!

  8. mircea 3 March, 2010 at 10:36

    Asta-i marfa, asta-i pretul! Ce pretentii sa ai daca ai platit doar 100 lei? Daca dadeai si tu un 500 acolo, primeai si o roaba de moloz, si te alegeai si cu zidul crapat…Pe toata lungimea! Asa… pe tarif de criza ti-a dat doar o gaura-n yala.

  9. lulu 3 March, 2010 at 10:50

    @Pirca
    Sa recapitulam: masina lui, imbracat bine, valiza eleganta pentru scule, a venit fara sa comenteze intr-un cartier mai colorat, a lucrat repede si curat???
    Pai ce n-ai inteles din asta??
    Omul era spargator de profesie si probabil ca nici macar n-a crezut ca aia-i usa ta :))

  10. warlock 3 March, 2010 at 10:52

    Mah baieti … schimbarea asta in atitudinea mesterilor a survenit de la schimbarea in modelul clasic de nevasta. Spre deosebire de tipicul nevestei de acum 20 de ani, care daca te vedea frumos intrebat te intreba cu cine o inseli, lucru clar descurajant, modelul nou de nevasta te ia dimineata la periat, sa fie sigura ca nu se face de ras ca e maritata cu tine.
    Hai Iulica, recunoaste, de cand ai prietena ai invatat sa iti si lustruiesti si papucii asa-i? 🙂

  11. m 3 March, 2010 at 11:08

    astea sunt doar exceptiile care confirma regula! cred ca n-a fost toata viata lui mester – s-a reprofilat acum pe criza.posibil fost agent imobiliar – ca astia aveau si masina si valiza si te lucrau repede si curat 🙂

  12. Toni jr. 3 March, 2010 at 11:17

    Primul banc cu Dacia Duster:
    Cică discutau doi nemţi. Unul zice: “ – Ai auzit de Duster?” “Da, zice celălalt. Românii ăştia ar face orice, numai să nu-şi repare şoselele.”

  13. radu 3 March, 2010 at 11:18

    Majoritatea mesterilor lasa mizerie foarte multa dupa ei. Ex. : am patit-o cand mi-au pus mesterii termopane , ei si-au pus geamurile,si-au terminat treaba si si-au luat zona 😐

  14. iulian rinder 3 March, 2010 at 11:31

    Domnu Pirca, un necaz din asta am avut si eu. Am chemat cu ceva timp in urma un mester. Mi se stricase ceva pe la tevile de la chiuveta, iar eu ma ghidez dupa principiul: decat sa distrug eu, mai bine il las pe altul. Cum a intrat omu in bucatarie, cum am deschis o sticla de vin, ca sa mearga treaba ca unsa. Nu numai ca m-a refuzat, dar nici nu mi-a cerut sa ma tarai pe sub chiuveta cat timp a mesterit pe acolo. La plecare, nu exista nici inceput de lac de acumulare pe gresie si doar la insistentele mele, a servit o gura vin, adaugand un lucru care mi-a dat peste cap sistemul de valori ,,multumesc, dar mai am o lucrare undeva”. Astfel de oameni exista printre noi si de aceea apreciez semnalul de alarma corect tras de Pirca. Sa fim vigilenti, pentru ca exista riscul ca acestia sa-i influenteze si pe altii in detrimentul traditiei mostenite si pastrate cu grija de generatii de meseriasi.

  15. 4mall 3 March, 2010 at 11:42

    Mie mi-e frica sa nu cumva sa nu citeasca vreun mester articolul asta. Daca devin cu totii respectuosi, ce facem? Vezi, d-aia nu merge nimic in tara asta!!

  16. Scufita Rosie 3 March, 2010 at 12:00

    Nea Pirca, esti sigur ca nu vorbesti de Second Life sau aia cu fermele?

  17. sebra 3 March, 2010 at 12:01

    Dacă vreţi opusul de meseriaş descris de Pircă, vă dau eu numărul lui nea Costică (a lucrat şi în Italia!). După ce mi-a schimbat el ţevile din casă, 2 ani am tot reparat în urma lui, plus zugrăveală parţială şi schimbat de parchet.

  18. 4mall 3 March, 2010 at 12:19

    @sebra: lasa-ne pe noi, da-i repede numarul lui pirca! el chiar are nevoie!

  19. Miorlaupufos 3 March, 2010 at 12:33

    Sa va povestesc eu o grozavie si mai mare: zugravul pe care l-am tocmit s-a incadrat la fix in termenul pe care l-a dat ( o saptamina ), a ajutat si cu caratul parchetului, l-a si montat in aceeasi bani, a facut si curat la sfirsitul fiecarei zile ca gaseam gunoiul strins frumos in saci si pus la ghena. Undeva e o greseala.

    @ slvc Asa usor si repede l-ai uitat pe dom’ doctor Sendroiu? Nu-ti mai pasa de el, acum ca umbla despuiat prin Bucuresti ca i=au pierdut aia bagajul, aaa? Bine, daca am sa-l intilnesc sa stii ca am sa-i povestesc despre atitudinea asta a ta de neiertat si-am sa-i ofer un ceai cald cu lapte si-un pled gros sa se incalzeasca pe frigul asta.

  20. mircea 3 March, 2010 at 12:50

    @miorlaupufos: un pled gros, sau un pled pufos?

  21. ion 3 March, 2010 at 12:59

    Funny tare, dar flexul are disc de obicei 😀

  22. Stephanie 3 March, 2010 at 13:01

    Cred ca domnul doctor, asa despuiat cum era, s-a dus glont la o anume blanita pufoasa ca sa se incalzeasca. Si precum vedeti este inca epuizat astfel incat nu a postat nimic pe DC in ultimele zile.

  23. 01st1 3 March, 2010 at 13:03

    Bai, e misto blogu’ vostru. M_am bagat din nou sa va anunt ca am gasit (sapind prin trecut) pe blogu’ asta un nume foarte misto: Florian Teoretic.
    Pa.

  24. sebra 3 March, 2010 at 13:08

    @4mall,
    Vrea să se apuce de renovări şi nu e motivat? :))

  25. 4mall 3 March, 2010 at 13:22

    @sebra: Pai vad ca saracu’ face ce face si tot la mesteri ajunge…

  26. Florian 3 March, 2010 at 13:44

    Hai că minciuna asta e prea gogonată. Mai lipseşte să ne povesteşti despre un poliţist cinstit şi-ţi pierzi orice brumă de respect din partea mea.

  27. Bear Grylls 3 March, 2010 at 15:46

    Uau,ce om!Are cont pe facebook?Dar ID de mess?

  28. Dexter 3 March, 2010 at 16:47

    @Pirca: Ce tot dai cu vaselina si cu caltii in sus si-n jos??? Chiar nu poti sesiza diferenta dintre un lacatus si un instalator? 😛 Intreaba-l pe Julica 😉
    Sau te-a marcat pe viata unu’ cu vaselina :))

  29. M3bis 3 March, 2010 at 18:25

    Anunţ important pentru sindicalişti. Se pun la dispoziţie subdomenii de genul sindicalist.cotcodacii.ro. Cine s-a săturat de wordpress.org sau alte minuni să mă contacteze. Meseriaşul de la Sindicat.

  30. M3bis 3 March, 2010 at 19:55

    @4mall
    Mai dă şi tu un dublu click pe rânjilă ăla galben de-şi zice yahoo messenger, că avem de vorbit.

  31. silavaracald 3 March, 2010 at 20:24

    @4mall & Miorlaupufos
    Ce-aveţi, măh, cu mine?! Păi, ce, Şendroiu ştie să-mi facă lucrarea atât de meseriaş şi elegant ca meşterul ăsta al lui Pircă?! No, dacă ştie, să vină să dea o probă, că tocmai mi s-a înfundat o ţeavă. Mai vorbim după aia! 😉

  32. Înapoi în coteţ! « silavaracald's Blog 3 March, 2010 at 20:38

    […] îndemnul soră-mii, m-am băgat şi eu în seamă pe un blog mai puţin convenţional: dailycotcodac.ro. Cum în scris nu prea am inhibiţii, am reuşit repede să mă acomodez cu adunătura aia de […]

  33. punkreas 3 March, 2010 at 21:34

    Sa nu-mi spui ca acestui mester nu i se spunea “nea” x :))

  34. Robintel 3 March, 2010 at 22:20

    Toate ca toate, dar finalul e apocaliptic! Îmi place!

  35. Pirca 3 March, 2010 at 22:22

    @punkreas
    Nu, avea un nume de diletant, nu stiu cum Ionescu. Dar sa stii ca, din experienta mea, mesterului adevarat nu i se spune “nea X” ci “domnu’ X”. Mie baia mi-a stricat domnu’ Cornel si bucataria, domnu’ Tibi, iar o gaura de langa un calorifer i-o datorez lui domnu’ Mihai, daca nu ma insel. Daca dai peste un “nea”, risti sa fie un nepriceput de la tara, care nu stie sa faca suficienta mizerie si, in cel mai rau caz, nici nu bea in timpul lucrarii.

  36. emet 3 March, 2010 at 22:57

    haha
    zilele trecute am ramas cu usa blocata, dar pe dinauntru
    dimineata, la iesire spre serviciu 🙂
    dupa 30 min de chinui cheia si butucul am chemat mesterul
    adevarat, a lucrat curat, repede, in 5-6 min aveam usa deschisa; daune minime, o gaurica cat un creion, acoperita de shielduri-le de la clanta
    singura problema e ca atunci cand si-a strans sculele, a strans si surubelnita mea ratacita pe acolo in incercarea de a ma elibera…

  37. Mihai 30 March, 2010 at 09:12

    Intrebare de baraj: de ce ar curge ulei de motor de pe valiza unui lacatus?

Leave a reply