Postul nu e post destul

Tu câte sfaturi poţi să dai?

Ovidiu Eftimie

Acu’ ceva vreme am anunţat că merg la sală, chestiune care s-a repetat în ultimele trei luni (mersul la sală, nu anunţurile) şi care s-a lăsat cu trei kile în plus la mine, ceea ce, în termeni ştiinţifici, e o creştere de aproape 5%.

Pentru cei ce nu ştiu, „sala” este un loc unde scheleţii ca mine se duc să se umfle, graşii se duc să se dezumfle şi gagicile să facă abdomen plat şi coapse puternice alergând pe bandă. O bună metodă să atingi aceste deziderate ar fi ridicatul de greutăţi în diverse poziţii, dar asta nu se practică niciodată într-o sală de forţă. Dacă lumea ar veni acolo să ridice greutăţi şi le-ar lua acasă, că nu sunt foarte scumpe şi cu o ganteră de vreo 20-25 de kile şi o bancă poţi face minuni.

Nuuuu…

La sală lumea vine să dea sfaturi. De aceea este foarte util ca, atunci când mergi acolo, să fii însoţit de încă cineva, care să poată să te sfătuiască în momentele când îţi ies venele din cap. Dacă rămâi singur ăla eşti, sfătuitorii se abat asupra ta ca hiena la hoit.

Victimele sunt uşor de recunoscut: de obicei sunt îmbrăcaţi în tricouri cu mâneci lungi, pantaloni lungi, adidaşi vechi, au o privire rătăcită şi se chinuie cu o bară pe undeva. Metodologia a fost stabilită de vreo 14 ani de zile şi aprobată de forul european de culturism în 1998, la convenţia de la Amsterdam. Te apropii încet de victimă, dai câteva târcoale şi o priveşti cu neîncredere. Îl laşi să mai facă două, trei serii, să fie obosit, nu cumva să fugă, şi-apoi te apropii de el. „Badeeee… ce faci, triceps? Băi, nu aşa se face, lucrezi degeaba. Ce vrei să pui, fibră? Păi ascultă aici…”. Primul lucru, trebuie să-l pui într-o poziţie imposibilă şi pentru cei mai antrenaţi yoghini. Apoi îi dai o greutate de trei ori mai mare decât poate duce şi îl pui la treabă.

„Simţi cum lucrează muşchiu’?”. Ceea ce simte el e o ruptură musculară, da’ nu contează. „O să faci febră, lasă că bagi două aspirine şi-ţi trece”. Îl mai pui să facă vreo două, trei exerciţii supraveghindu-l atent. O săptămână nu mai trece pe la sală.

Lunea trecută vine un biban, un amator de-ăsta cu burta ieşindu-i peste centură şi mă prinde singur. Doi dintre amicii cu care veneam erau la recuperare în urma sfaturilor mele competente, aşa că nu aveam cu cine să mă distrez. Omul, naiv, se-apucă să mă sfătuiască la un exerciţiu de biceps. Atâta mi-a trebuit, l-am luat din scurt, cu două exerciţii de deltoid, câteva metode noi de făcut abdomene (una presupunea o semiştrangulare cu o sfoară folosită de obicei pentru altceva), plus ceva exerciţii pentru bicepsul femural. A plecat şchiopătând, abia putea să mai ţină petul de apă în mână.

Zilele următoare trebuie să vină un amic care face „sală” de aproape patru ani de zile, fără oprire şi fără vreun efect vizibil. Cred că ăsta o să mă omoare cu sfaturile, da’ o să-mi fie util, în definitiv, cu cine să dau examenul de sensei, cu vreun amator care dă sfaturi doar de trei luni?

Dacă n-ati făcut-o deja, votati-ne la RoBlogFest 2010. Mai tarziu vom anunta si solutiile lui Pircă pentru Romania – complet idioate, desigur, dar oricum nu mai idioate decat cele luate de guvern.

Share:

14 comments

  1. Moldo 23 March, 2010 at 14:13

    “[…] solutiile lui Pircă pentru Romania – complet idioate, desigur, dar oricum nu mai idioate decat cele luate de guvern.”
    Adevarul gol golut !

  2. CIPRIAN 23 March, 2010 at 15:00

    ..24, 26, 28, 30, .. Asta este al doilea motiv pentru care nu ma duc la sala, vin tot felul de intelectuali si imi bulverseaza zeroul de cunostinte despre trasul la fiare. Unul o sa-mi spuna ca prima data trebuie lucrate bratele, altul pectoralii si geniul geniilor ca degeaba m-am apucat de antrenatul tuturor celorlalte grupe de muschi daca nu am tinut cont de muschii de la picioare. Ori eu in conditiile astea nu pot lucra corect. Ia sa-i mai bag niste flotari cu desprindere si abdomene …32, 36, 38, 41, … la mine acasa.

  3. yogibeer 23 March, 2010 at 15:03

    Abia de la 2 dan in sus poti da sfaturi(adica la peste 2 rupturi musculare).

  4. boga 23 March, 2010 at 15:06

    bre Ovidiu, eu cu sala asta de zici tu, n-am sfaturi de dat, dar , daca vrei, am ceva experienta cu sala unde mergi sa-ti potolesti setea si unde poti lucra doar la bucepsii chelneritei.

  5. 4mall 23 March, 2010 at 15:10

    @eftimie: tu chinuiai pisici cand erai mic?

  6. Ivcelnaiv 23 March, 2010 at 16:19

    uite si unde se poate ajunge
    http://ivcelnaiv.blogspot.com/2009/11/love-at-first-bite.html

  7. N.A. 23 March, 2010 at 17:55

    Eu o sa ma multumesc cu dvd-ul meu de tae-bo, ca pot sa trisez cat vreau si sa ma odihnesc cand si cum vreau! Si ma motiveaza enorm sa o vad pe Andreea Raicu si sa-mi imaginez ca fix asa coapse o sa am si eu cat de curand! :))

  8. eftimie 23 March, 2010 at 19:25

    @boga: despre ce vorbesti tu piciule?

  9. delly 23 March, 2010 at 22:43

    Ahh, mi-e dor de salile de cartier unde stateau cate 3 culturisti sa-mi numere mie exercitiile la triceps…Acum ma duc la o sala, cica mai de fite, unde miscarea cea mai solicitanta e datu paginii la cate o revista, pe canapea…Nici in sictir nu ti-ar oferi indicatiile lor pretioase 😀

  10. boga 24 March, 2010 at 08:04

    @eftimie
    zic la sala aia cu muschi n-am fost in viata mea (si probabil n-o sa ajung prea curand din cauza de lene) si, deci, nu pot da sfaturi, insa cu salile celelalte am ceva experienta si mai pot sa ma bag si eu in seama 😀
    de ex.: daca vrei o bere cu rom, neaparat tre sa iei bere la sticla, bei primu gat, apoi torni cei 50 ml de rom si bei si al doile gat. de obicei dupa al doilea gat nu prea mai ramane mare lucru, tre sa comanzi repede inca un rand.
    si neaparat sa bei cu om frumos, ca daca bei cu om urat, se opreste berea-n gat, cum zice englezu’ :))

  11. boga 24 March, 2010 at 08:23

    hai craiova!

  12. Mihai 30 March, 2010 at 14:32

    stai putin ca eu nu pricep ceva! Tu ai fost la sala si ai luat 3 kg in plus? Ironia sortii or…????

  13. tudor 31 March, 2010 at 21:34

    genial articol !!!

  14. euuuuu 22 November, 2010 at 09:36

    foarte tare articolul!!!! m-am trezit si eu in ceasul al 13-lea sa comentez, dar e genial 😀

Leave a reply