Postul nu e post destul

Mersi, National Geographic!

Ovidiu Eftimie

Înainte de culcare am obiceiul să pun televizorul pe unul dintre canalele alea care vin cu abonamentul de porno – National Geographic, Discovery-urile, de-alea. La un moment dat mă uitam pe NG, până când au început să dea seria „Dezastre în aer”.

Pe la jumătatea documentarului adormeam, suficient cât să-mi intre în subconştient o teamă teribilă faţă de avioane. Mi-e atât de frică să zbor cu avionul încât, chiar dacă mă urc cleşte de beat în avion, la nici cinci minute de la decolare sunt mai treaz ca o bere lăsată două zile pe o terasă în Bucureşti. La soare.

După un timp, National Geographic a renunţat la programul cu dezastre în aer (sau l-a mutat la altă oră) şi am început să-l urmăresc din nou. Acum e un serial numit „Universul Cunoscut”, sau ceva de genul ăsta. Zic, fain, quasari, comete, stele, ce fain o să adorm pe poveştile astronomilor.

Pe dracu! Lucurile încep mişto (ştiţi ce fain este că soarele ne încălzeşte pe toţi şi astfel e posibilă viaţa), dar ajung la tot felul de catastrofe. Practic, Soarele poate oricând exploda, trimite o furtună magnetică ce ne-ar duce înapoi în epoca de piatră prin distrugerea reţelei electrice (excepţie făcând comuna Poiana Mărului, care nu e electrificată total, deci ăia vor scăpa apocalipsei), poate să se încălzească un pic pentru el dar suficient cât să ne fiarbă pe toţi, etc.

Şanse de scăpare? Niciuna. Luna se poate or prăbuşi spre Pământ (muci ne face), or depărta de Pământ, caz în care nu ne mai apără nimeni de asteroizi. Venus poate exploda, Mercur la fel, toate astea urmând să deregleze sistemul solar cât să murim toţi. Neptun, Jupiter, Saturn sau Uranus nu sunt decât nişte nebuni instabili care abia aşteaptă o mişcare greşită din partea noastră, o deviaţie de 1% a traiectoriei unei comete, ca să sară şi ele de pe orbită şi să se îndrepte spre Pământ însetate de sânge.

Sistemul nostru solar e varză, se depărtează de celelalte sisteme solare, spre deosebire de galaxii, care se apropie una de alta până se vor ciocni. Vax, nici asta nu e sigură, o gaşcă de astronomi spune că, de fapt, Calea Lactee se depărtează de vecinul cel mai apropiat, Andromeda. Universul în sine este vraişte, 90% e umplut cu ceva numit „materie neagră”, o chestie despre care nu ştim nimic în afară de faptul că există. Teoretic, Universul este în expansiune (lucru ce se va solda cu explozii, găuri negre, apocalipsă) sau în curs de micşorare (nu ştiu care-i antonimul la expansiune), lucru ce se va solda cu explozii, găuri negre, superapocalipsă şi majorări de TVA.

Merci Naţional Geographic, acum mi-e frică şi să stau în universul ăsta.

Share:

27 comments

  1. dorinho 22 March, 2010 at 13:29

    macar ai un motiv de imbatare constant, nu doar cand te urci in avion 🙂

  2. hera 22 March, 2010 at 13:33

    Oh, da,stiu sentimentul… eu una am renuntat de tot la NG (sau the panic channel, pentru prieteni) cand dupa un documentar din asta am citit pe sticla de gel de dus “clipe de cosmar”in loc de “clipe de casmir”!

  3. JULIUS 22 March, 2010 at 13:35

    @hera: iti recomand cu caldura “Pierdut printre straini” – n-o sa-ti mai vina sa pleci nici macar pana la Husi.

  4. 4mall 22 March, 2010 at 13:44

    @Julius: Nu speria votantii!!
    @Hera: Nu-l crede fata! Zi-i lu’ nenea Zeus sa iti faca rost de o comedie romantica, sa te mai destresezi. Iar pana se executa, ca sa te linistesti de tot, poti foarte bine sa votezi DC-ul…

  5. danielv. 22 March, 2010 at 13:51

    sa nu ratati:
    “otravurile din apa noastra de fiecare zi…”
    “norii radioactivi de langa noi”
    “al 4 razboi mondial – rezervele de munitie neexplodata”
    “escaladare – infestarea solului”

  6. acsel 22 March, 2010 at 13:51

    Hai ma ca NG te face sa te simti si mai bine, mai ales cand eu imi servesc bine mersi cina, iar ala e in jungla mancand tot felul de buruieni si insecte scarboase.

  7. hera 22 March, 2010 at 13:58

    Am votat, am votat… si cred ca mai degraba m-as duce in Papua Noua Guinee sau unde se mai mananca pulpa de om decat in judetul Vaslui, dupa ce citesc pe aici.

  8. Lala 22 March, 2010 at 14:00

    Care ar fi sansa sa supravietuiesti unui accident de avion? Aproape zero. Care ar fi sansa sa supravietuiesti unui accident de masina, urmand sa-ti traiesti viata intr-un scaun cu rotile sau pe post de leguma hranita la tub? Mult mai mare. De asta mi-e mie mult mai teama sa ma sui intr-o masina decat in avion. Poti sa zici: pai da.. masina o conduc singur. Ei si? Intra alt idiot in tine si praf te face. Eu vad avionul ca pe un mijloc comod si rapid de a strabate distante lungi, iar daca e sa fie sa se termine intr-un astfel de accident, macar s-a terminat repede!
    Cat despre Universul care se dilata, Luna care pica pe Pamant sau schimbarea polilor magnetici, daca stai si tremuri la ganduri de genul asta, ce rezolvi? Un stres in plus. Nu zic sa fim ignoranti si sa nu incercam sa intelegem legile care guverneaza Universul (daca asa ceva ne este in putinta) dar sa ai cosmaruri pe teme apocaliptice.. A venit primavara, oameni buni! Duceti-va la padure sau in parc sa vedeti cum inmuguresc copacii si sa ascultati pasarelele! E relaxant si linistitor 🙂

  9. hera 22 March, 2010 at 14:07

    A, da, ca mi-am amintit… Care avion,incalzire globala, ce luna ne face muci… Pe ala cu inversarea polilor magnetici l-ati vazut? Ca eu una am incetat instantaneu sa reciclez, sa traiesc verde si sa fiu vegetariana! Bine, nu faceam astea nici inainte, da’ideea era ca inversarea polilor e iminenta si am pus-o cu totii cand o sa se intample.

  10. boga 22 March, 2010 at 14:08

    @Lala
    bre, lala, ie la misto articolu’, nu tre’ sa faci un roman din asta…
    si inca ceva – la noi la padure singurele pasarele pe care le poti asculta sunt: minune, pustiu, guta sau pasarica lu’ carmen serban.

    hai craiova!

  11. Lala 22 March, 2010 at 14:15

    @boga: o mai exista in tarisoara asta un petec de iarba cu 3 copaci fara oameni pe el! Eu il tot caut si din cand in cand am sansa sa il gasesc!
    Iar cu povestea cealalta, chiar as vrea sa inteleg ce este in mintea unui om care se teme de cate o chestie gen avion, submarin, apocalipsa etc

  12. abc 22 March, 2010 at 14:49

    ma, tu ne fraieresti.. n-are cum sa reziste o sticla de bere 2 zile pe o terasa

  13. Cosmina 22 March, 2010 at 16:11

    @abc ai surprins esenta articolului 😉
    @OE: eu faceam crize de anxietate cand ma uitam la Money Chann.

  14. Arsulici 22 March, 2010 at 16:29

    @abc
    Sticla rezistă, dar nu plină 😀

    @Eftimie
    Mai schimbă și tu, de exemplu pe Nat Geo Wild…. Sau uită-te pe Animal Planet, la Moșia Mangustelor 😀

  15. N.A. 22 March, 2010 at 16:33

    Haide, bai, c-a iesit Basescu din nou, terminati cu prostiile, voua de prostii de-astea va era frica? :))

  16. 4mall 22 March, 2010 at 16:45

    @N.A.: Mamiiii, pot sa ma uit la teveu cum explodeaza Pamantul??

  17. Sergiu Neamt 22 March, 2010 at 16:45

    Felicitari pentru articol. Ai umor, chiar daca aici e negru, esti si foarte subtil, calitate pe care o apreciez foarte mult. Simtim cu totii ca incepe sa ne ajunga cutitul la os si ca toti mai multi se gandesc ca poate ar fi timpul sa schimbam meridianul, asa ca poate picatura poate fi pusa de NG.

  18. Arsulici 22 March, 2010 at 17:08

    @4Mall
    Măi, alb gustos, acuși te vedem pe NG cum fierbi într-un cazan, alături de morcovi, leuștean și ștevie și ce-o mai fi pe-acolo pe unde te-a dus Aldehida să-ți lărgească orizontul =))

  19. gabytzucotcodac 22 March, 2010 at 17:48

    draq…tocmai vroiam sa fac o excursie pana pe luna…mersi k m-ai avertizat :))

  20. clau p 22 March, 2010 at 18:36

    no vezi, de asta nu am eu tv :)))

  21. IRina 22 March, 2010 at 20:18

    salut! 🙂
    sunt noua pe-aici 😀
    .. nu stiu ce cautam de-am dat peste articolul tau care e foarte, foarte tare!
    mai rar sa gasesc un articol care sa-mi starneasca si rasul si interesul in acelasi timp cu teama :))

    problema e ca noi intr-adevar suntem in plop, iar plopu`n aer.. dar ne arde de greve!
    sa-mi trimita si mie cineva o poza de la scoala , ca de o saptamana si ceva, nu stiu ce inseamna ala curs! 😐

    oricum, subiectul despre care vorbesti tu in articol, e unul care deja nu mai depinde de forta si mintea omeneasca!
    totul e iminent.
    c`est la vie!

    apropo.. gabytzucotcodac, priveste partea buna.. eu zic sa iti continui calatoria pe Luna, pentru ca vei fi scutit de niste taxe.. adica vei urca intr-o racheta, si vei cobori cu tot cu Luna! cu ocazia asta ii poti demonstra jumatatii tale iubirea.. ii poti aduce Luna la picioare!

    =)))

  22. iulian rinder 22 March, 2010 at 20:38

    Nu stiu altii cum sunt, dar mie mi se pare ca Boc e presedintele partidului de la N.G. Sau, de fapt, numele ce nu poate fi rostit al Universului – ceva gen Hary Potter – este Romania? Parerea mea, ca sa citez dintr-un celebru in retragere, este ca de fapt aia de la N.G. preiau stirile de le ora cinci de pe Pro Tv. Ma gandesc cu groaza cum va fi cand vor prelua de la OTV. De exemplu: coa(r)da doamnei Elena a ras fondurile lui Al de Sus. Cotroceniul este in cadere peste muntele lui Venus, care lipseste de la fata locului.
    Iulian Rinder

  23. hellhost 22 March, 2010 at 23:22

    ai dreptate ! La naiba cu NG . Taraf & Mynele tv rulz!

  24. klau27 23 March, 2010 at 05:10

    Staţi liniştiţi noi ăştia de aici cu siguranţă scăpăm , doar trăim în cel mai iubit loc de pe pământ , centrul universului e aici , poate în Vaslui

  25. yeonsaeng 23 March, 2010 at 09:26

    atunci,dupa o sedinta de NG baga pe trinitas..sa vezi acolo efecte benefice

  26. Florian 23 March, 2010 at 13:37

    Cool, man! Abia aştept episodul 2, despre cutremure.

  27. Stephanie 24 March, 2010 at 08:00

    Make love, not NG!

Leave a reply