Postul nu e post destul

Împăcarea moarte n-are

Radu Pircă

Sunt multe lucruri la care bărbaţii, oricât s-ar lăuda, nu se pricep absolut deloc. De pildă, schimbatul unui robinet, reparatul unei maşini, fotbalul (dacă se pricep, de ce nu-s toţi milionari la Pronosport şi, mai ales, de ce ţin cu Universitatea Craiova?), dar mai ales, împăcările.

Cam tot ce-au reţinut bărbaţii din ideea de împăcare este că sexul de împăcare e grozav. Cu siguranţă că Antoniu i-a făcut lui Cleopatra toate fazele alea cum că el se sinucide doar în speranţa c-o să aibă şi el parte de sex de împăcare din ăla bun. De unde a apărut această idee, cum că bărbatul dispus să se împace merită o partidă grozavă de sex, nu se ştie încă. Probabil ea datează din preistorie, când dacă se certa australopitecul cu iubita lui şi de draci pleca din peşteră până la colţ, să-şi ia un pachet de silexuri, era mare lucru dacă se mai întorcea înapoi ca să se împace şi nu-l halea pe drum tiranozaurul.

În afară de chestia asta cu sexul, bărbaţii nu au nici cea mai vagă idee cum ar putea să se împace cu jumătatea lor. Probabil foarte mulţi devin gay doar pentru că se screm jumătate de zi, nu le vine nicio idee de împăcare şi renunţă, considerând că e o sarcină supraomenească. În cel mai bun caz (vorbim aici de potenţialii laureaţi Nobel), în mintea lor se înfiripă ceva confuz, implicând dusul la un restaurant scump, un buchet de flori şi căzutul în genunchi – nu fiindcă ar simţi ei că aşa trebuie să facă, ci fiindcă asta au văzut în filme (bine, tot în filme ar fi putut vedea şi cum unii bărbaţi, ca să-şi împace iubitele, scriu poezii superbe, cuceresc jumătate de lume sau inventează leacul împotriva cancerului – dar nu ştiu cum, fix când se difuzează filmele alea are şi Craiova meci). Ce e şi mai rău e că din chestia cu flori, restaurant scump şi căzut în genunchi ei înţeleg că trebuie să ducă fiinţa iubită (mă refer în continuare la iubită sau soţie, nu la maşină, ca să fie clar) la pizzeria din cartier, să-i cumpere un ghiocel din piaţă şi, în timp ce iau cina, să o pipăie pe genunchi.

De asemenea, bărbaţii nu-s niciodată dispuşi să facă primul pas într-o împăcare. Stau cu zilele lângă telefon sau pe messenger aşteptând ca ea să dea un mesaj, îşi scot din cinci în cinci minute mobilul din buzunar fiindcă li se pare că a sunat (ceea ce duce la uzura rapidă atât a mobilului, cât şi a buzunarelor de la pantaloni), dar n-ar face niciodată primul pas, deşi asta ar scuti o grămadă de eforturi. Arheologii din anul 5.000 vor descoperi necropole întregi pline de schelete de bărbaţi ce s-au stins stând ani de zile lângă telefon şi aşteptând ca ea să facă primul pas (o altă ipoteză ar putea fi că aşteptau să-i sune un prieten ca să le spună că joacă Craiova în cupele europene).

Un concept înrudit, pe care bărbaţii nu par capabili să şi-l însuşească, este cel de a da telefon ca să-ţi ceri scuze. Telefonul de scuze ar trebui să fie o chestie frumoasă, care să le facă pe femei să moară de dragul lor şi să-i primească înapoi cu braţele deschise. În realitate, telefonul de scuze este de obicei un SMS scurt, plin de greşeli şi din care ele nu-şi dau seama precis cam ce vor ei, poate şi din cauză că-n general e trimis pe la 3 noaptea, când a început să fie frig pe preş şi bărbaţilor li s-a făcut brusc dor. Dor de sex, normal.

În fine, mai e şi partea cu recunoscutul greşelilor. Din moment ce e nevoie de împăcare, e clar că cineva a greşit. Aici, bărbaţii au, în sfârşit, o abordare foarte clară şi pragmatică: dacă vrei sex, trebuie să fii dispus să te înjoseşti la maximum. Nu există greşeală atât de mare încât un bărbat să n-o recunoască dacă ştie că în joc e viaţa lui sexuală. În plus, dacă recunoaşte greşeala, are şi un bonus: o poate şi repeta, după care să invoce scuza “sunt prea bătrân ca să mă mai schimb”, scuză uzuală începând de la 17-18 ani. La un moment dat, orice femeie o să simtă că trebuie să-şi oprească prietenul sau soţul din a-şi recunoaşte greşelile, fiindcă tinde să devină penibil. Îndeobşte, asta se întrâmplă undeva între momentul în care el admite că s-a purtat oribil cu ea neluându-i un mantou de vizon în fiecare săptămână şi cel în care recunoaşte că Al Doilea Război Mondial, criza economică şi încălzirea globală sunt toate din vina lui, dar că pe toate le-a făcut doar de dragul ei.

De fapt, e foarte probabil că torţionarii greşesc atunci când folosesc violenţa ca să facă bărbaţii să mărturisească. Ar trebui să le dea un preş pe care să doarmă şi să aştepte până pe la 2-3 noaptea.

Share:

47 comments

 1. 4mall 8 March, 2010 at 21:52

  Asta e primul omagial adevarat!

 2. mifty 8 March, 2010 at 22:22

  de fapt, ne anunţă că jul s-a certat cu pretena… cine de p’aici mai e aşa ahtiat după craiova, eh??? 😀

 3. Ciprian 8 March, 2010 at 22:58

  @Radu Pirca
  Ce prieten bun ii mai esti si tu… Abia ce a bifat Craiova inca un “succes” cu Pandurii ca ai intesat textul cu remarci la adresa echipei Severinului.
  Ai putea sa-l consolezi si sa ii spui, referitor la faptul ca de la anul Stiinta o sa joace in Liga a 2-a la matineu, ca cine se scoala de dimineata departe ajunge.

 4. silavaracald 8 March, 2010 at 23:06

  Curat omagial. La adresa sexului, nu a noastră, dar intenţia contează! 😀

 5. iulian rinder 8 March, 2010 at 23:25

  Doamne, Buddha, Allah, Zeus, Thor, Quetzalcoatl, si altii. Dl. Pirca si-a facut text cioplit de 8 martie. In loc de flori, mese ,,intime” si promisiuni eterne cu valoare de piata de maxim cinci minute, el, ca un Pigmalion, a promovat un articol aproape omagial doamnelor. Cred ca va avea un an viril.

 6. luciansan 9 March, 2010 at 00:12

  “Arheologii din anul 5.000 vor descoperi necropole întregi pline de schelete de bărbaţi ce s-au stins stând ani de zile lângă telefon şi aşteptând ca ea să facă primul pas” (O ALTA ipoteză ar putea fi că aşteptau să-i sune un prieten ca să le spună că joacă dinamo in Champions League)

 7. Cazimi 9 March, 2010 at 10:00

  Ba mie mi se pare taman invers. Cred că bărbaţii sunt mult mai pricepuţi în a-şi cere scuze şi în a face primul pas spre împăcare. E drept că în împăcarea cu o femeie, nu se descurcă la fel de bine, dar asta e doar din motivul simplu că … femeile nu reacţionează precum bărbaţii.

  Am observat adesea cum bărbaţii se ceartă, se ameninţă în cele mai diverse feluri (cel mai adesea, cu violenţa fizică, desigur) şi apoi, din senin, unul dintre ei aruncă un “hai să bem o bere”, iar celălalt îmbrăţişează ideea cu entuziasm şi promptitudine.

  Femeile, nici vorbă. Nici nu i-ar trece uneia dintre ele prin minte să spună alteia în toiul unei dispute “hai să bem o cafea sau hai mergem la manichiură”, iar dacă asta s-ar întâmpla, propunerea ar fi mintenaş amendată.

  Ceea ce rămâne totuşi al bărbaţilor este talentul inegalabil de a repara o greşeală cu o greşeală şi mai mare, pe care o repară cu o tâmpenie ireparabilă. Aici intră şi SMSul incoerent trimis la 3 noaptea, dar tot este un prim pas către împăcare.

  Iar sexul de împăcare începe să piardă teren, de când femeile s-au prins că cearta este o cale (foarte ocolită) prin care bărbaţii obţin până la coadă ce îşi doresc), drept care refuză, pur şi simplu, avansurile sexuale care urmează unui scandal, chiar şi după ce acesta s-a stins.

 8. radu 9 March, 2010 at 10:31

  Sexul de impacare e chiar super fain, facut dupa ceva timp de la despartire ;))

 9. cheguevara 9 March, 2010 at 10:35

  Se pune si violul ca sex de impacare?

 10. 4mall 9 March, 2010 at 10:43

  @che: nu, asta e motivul de cearta. Sexul de impacare vine dupa, ca sa vada ca se poate si mai bine.

 11. Cazimi 9 March, 2010 at 10:51

  Adică există femei atât de toante încât să se împace cu violatorul, după ce au fost violate?

 12. Petrov 9 March, 2010 at 11:03

  io cred ca si femeilor le place sexul de impacare.

 13. radu 9 March, 2010 at 11:05

  @Cazimi =)) =)) =)) TARE ASTA :))

 14. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 9 March, 2010 at 11:06

  Dupa o cearta zdravana, da, sexul de impacare e o solutie. Daca-l faci cu altul decat cu ala cu care te-ai certat! =))

 15. cheguevara 9 March, 2010 at 11:07

  @4mall: depinde, s-ar putea se le placa atat de mult cearta, incat sa umble noaptea prin Ferentari. Sau Vaslui. Depinde de varsta. Iti mai aduci aminte expresia: Maica, da’ violu?

 16. 4mall 9 March, 2010 at 11:52

  @che: Alea sunt cazuri patologice deja.
  @Cazimi: Daca vrei, iti dau exemplu o tipa care nu numai ca si-a retras plangerea de la politie, dar l-a si luat de barbat pe violator. Se pare ca pe langa make-up sex, violagiul i-a dus flori si i-a cerut scuzele clasice “draga, eram beat atunci, dar promit ca daca sunt treaz o sa-ti placa mai tare”. Culmea, chiar e caz real…

 17. sendroiu 9 March, 2010 at 13:42

  eu am asha un feeling ca cel putzin 100 de cercetatori britanici studiaza sexul de impacare chiar in momentul asta si altzi 100 sindromul drink & dial care apare ca efect secundar …

 18. 4mall 9 March, 2010 at 13:43

  @sendroiu: in momente de genul asta, parca imi vine asa un chef sa ma fac cercetator…

 19. sendroiu 9 March, 2010 at 13:47

  @4mall: itzi mai trebuie doar cetatzenie britanica 😉

 20. 4mall 9 March, 2010 at 13:58

  @sendroiu: Da’ de ce mah? De ce sa nu rasune la BBC stiri de genul “un cercetator roman a demonstrat ca sexul de impacare…”?

 21. Cazimi 9 March, 2010 at 14:00

  Foarte bună asta cu “sindromul drink & dial”. Excelent, am reţinut-o.

 22. pisica turbata 9 March, 2010 at 14:04

  Ar fi atat de usor daca voi, barbatii, ati fi hotarati in ceea ce vreti: sa aveti dreptate sau sa fiti fericiti.

  LA MULTI ANI, NEHOTARATILOR!

 23. sendroiu 9 March, 2010 at 14:10

  pai, daca un cercetator roman ar constata ceva senzatzional in legatura cu sexul de impacare, ar primi cetatzenie britanica urgent
  chiar inainte ca The Sun sa titreze pe prima pagina “un cercetator britanic a demonstrat ca sexul …”
  asta doar pt ca subtitlul sa poata exploda in stilul The Sun: “atentzie broscari, varzari si macheronari: luatzi lectzii de sex de la britanici!”

  (ps: astia de la sun ii numesc broscari pe francezi)

 24. Bear Grylls 9 March, 2010 at 14:12

  @4mall:”Violagiul”-super…In curand lingvistii vor fi nevoiti sa scoata o noua editie a DEX-ului-limba romana se imbogateste pe zi ce trece,dar romanii ba.

 25. Crin 9 March, 2010 at 14:22

  oh, so so true. :)) pana la urma, se rezuma la aceeasi poveste. You want it? you do it my way. :))

 26. 4mall 9 March, 2010 at 14:29

  @bear: Ce mah, nu-ti plac inovatiile ?:D
  @pisica turbata: Vrem ca in momentul in care ne hotaram, sa avem dreptate, ceea ce ne-ar face fericiti!

 27. mircea 9 March, 2010 at 20:13

  Pina la urma tot trebuie sa te impaci. Daca nu te impaci cu dumneaei, atunci te impaci cu situatia.
  Si chiar asa tare trage curentul pe pres?

 28. Cms 10 March, 2010 at 00:53

  Pedeapsa dormitului pe pres nu se aplica atunci cand la acelasi etaj exista o vecina mai tanara si mai… aproape la fel de frumoasa ca si nevasta.

 29. mifty 10 March, 2010 at 01:39

  @4mall: de-aia te-ai dus în tanzania??? ;))
  @cms: am impresia că chiar dormi pe preş noaptea asta… punctele alea de suspensie indică momentul precis când sotzioara a citit peste umăru-ţi de halterofil (pahare-viteză) postul bine intenţionat!!! 😀

 30. Victor 10 March, 2010 at 03:08

  @ Cazimi: Adica vrei sa insinuezi ca exista si femei atat de toante incat sa NU se impace cu volatorul – DUPA? (Da’ “sindromul drink & dial” e intr-adevar o poanta buna!)

 31. 4mall 10 March, 2010 at 09:01

  @mifty: Nu e clar deja?

 32. mifty 10 March, 2010 at 09:07

  @4mall: era clar, da’ mie-mi plac confirmările suplimentare, că nu mă cheamă cristoiu!!! 😛

 33. 4mall 10 March, 2010 at 09:16

  @mifty: de unde stiu eu ca “mifty” nu e nick-ul lui Cristoiu? :))

 34. Cazimi 10 March, 2010 at 09:17

  @Victor: pe Che şi pe 4mall i-am suspectat de infantilism (nu de perversiune, cum ar fi vrut să ne lase să inţelegem); pe tine te suspectez de umor.

 35. 4mall 10 March, 2010 at 09:33

  @Cazimi: Pai nu se zice de barbati ca sunt niste copii mai mari?

 36. mifty 10 March, 2010 at 09:36

  @4mall: simplu: ţi se pare că ar fi cristoiu în stare să posteze ca mine??? :))

 37. 4mall 10 March, 2010 at 09:41

  @mifty: Astea sunt fineturi mah, uiti ca sunt infantil =))

 38. mifty 10 March, 2010 at 09:54

  @4mall: mie îmi pari infanterist!!! >:P

 39. 4mall 10 March, 2010 at 09:58

  @mifty: nu ma, doar chel!

 40. mifty 10 March, 2010 at 09:59

  @4mall: ok… eşti terorist.
  şi dacă mă uit aşa, din 3 sferturi… ai faţă de mahomedan… Profetul fie cu tine!! 😀

 41. Bear Grylls 10 March, 2010 at 16:10

  @4mall:Ba da,tocmai asta era ideea.In timp ce dictionarul se ingroasa pe zi ce trece,portofelul ni se subtiaza.

 42. Cms 11 March, 2010 at 00:27

  @ mifty: “am impresia că chiar dormi pe preş noaptea asta”
  Fireste, de ce crezi ca scriu la ora asta din noapte? Noroc ca mi-a aruncat si laptop-ul in strada :))

 43. mifty 11 March, 2010 at 00:42

  @Cms: ţi-a aruncat şi alimentatorul, şi-o priză?? 😛

 44. Victor 11 March, 2010 at 04:47

  @ mifty: Probabil ca n-avusese chiar atata intelegere si bunavointa, da’ se pare ca era bateria puternica si proaspat incarcata si inca nu apucase sa se descarce.

 45. Oana 11 March, 2010 at 22:16

  Ah! Ce bine ma simt dupa ce am citit acest post! :))) Moah! In sfarsit un post in care cineva nu tzine cu ei… >:) E foarte adevarat! Barbatii sunt jalnici la impacari si sunt in stare sa se injoseasca pt sex, dar… dupa ce l-au obtinut si dupa ce le-a trecut betzia care-i determinase sa sune la 3 am… uita foaaarte repede ce au spus sau ce au promis… Pfff! Doamnelor, pentru ce ne mai plac, oare, indivizii astia? Pt ce ii mai iertam si le dam ce vor (uneori)? Pe preshuletz cu ei!!!!!!! Valea! :))))

 46. Cms 12 March, 2010 at 23:07

  Oana, cred ca stiu de ce ne vrei pe presulet dar uite ca exista la magazinele cu articole pentru casa si gradina garnituri autocolante de etanseizare, numai bune de pus la pragul usii de la intrare. Unde mai pui ca alea nu incep vreo cantare pe la 2-3 noaptea, sa scoale tot blocul, si lasa presuletul curat si uscat :))
  @ Mifty: ma tin bateriile, pe onoarea mea de familist! B-)

 47. OanaB 13 March, 2010 at 13:22

  Bine, bine, dar tot e neplacut sa dormi singur, riscand sa fii calcat din greseala de vreun vecin… >:)

Leave a reply