Evenimentul zilei de ieri

Evenimentul zilei de ieri

Julius & Pircă

19 martie
1330 Contele Edmund de Woodstock, unul dintre cei mai puternici nobili din Anglia, este executat din ordinul vărului său, regele Eduard al III-lea. Woodstock a fost condamnat pentru că a organizat în curtea castelului său un festival de artă medievală la care a chemat menestreli de culoare ce şi-au dat foc la mandoline, iar şerbii din public au făcut sex liber, au consumat droguri şi au cerut încetarea Războiului de o Sută de Ani.

20 martie
1076 Moare ducele Burgundiei Robert I Capet, un personaj remarcabil pentru faptul că, după ce şi-a alungat nevasta cu care avea cinci copii, şi-a ucis cu mâna lui cumnatul şi socrul fiindcă îi cereau dota înapoi. Pe de altă parte, Robert nu a rămas în istorie pentru cadourile exorbitante pe care le făcea de 8 martie sau pentru că, dacă îi cerea iubita lui soţie, se ducea după sifoane şi la 2 noaptea.

21 martie
1460 Vlad Ţepeş îl învinge pe Dan, pretendent la tronul Ţării Româneşti, şi îl pune să-şi sape singur groapa şi să asiste la propria slujbă de înmormântare. După care, fiind un tip milos, îi taie capul, nu-l trage în ţeapă, nu-l fierbe de viu, nu-l jupuieşte şi nu-i taie organele genitale, aşa cum obişnuiau să facă tot felul de psihopaţi.

22 martie
238 Gordian I şi fiul său, Gordian II, sunt proclamaţi în aceeaşi zi împăraţi de către legiunile din Africa. Domnia lor va dura 36 de zile, o perioadă normală pentru secolul III. Abia din anul 284, odată cu domnia lui Diocleţian, romanii încep să bage E-uri în împăraţi ca să ţină mai mult.

23 martie
1917 Printr-o proclamaţie, regele Ferdinand I le promite ţăranilor români că la terminarea războiului vor primi pământ şi votul universal. Ţăranii se bucură mai ales de partea cu votul, fiindcă mai aveau de aşteptat doar vreo 13 anişori până să se nască Ion Iliescu.

24 martie
809 Moare califul Harun al-Raşid. A rămas celebru pentru că în timpul domniei lui se trăia ca-n poveşti: erai urât şi sărac fiindcă o ursitoare avea oftică pe părinţii tăi, tot timpul erai atacat de balauri cu trei capete, din orice fleac găsit pe jos ieşea un duh care te omora dacă nu-i răspundeai la trei ghicitori imbecile, iar dacă cumva aveai o fată, venea un porc fermecat şi, sub un pretext stupid, ti-o lua de nevastă odată cu juma’ din împărăţie.

25 martie
101 Împăratul Traian părăseşte Roma şi se îndreaptă spre Dacia, declanşând primul război daco-roman. Campania decurge bine o vreme, după care Traian bagă de seamă că încep să-i lipsească piese de la maşinile de război, că imediat ce intră într-un magazin şi cere în latineşte ceva, vânzătorul ridică de trei ori preţul, plus că pentru a obţine autorizaţie de asediu de la primăria Sarmizegetusa avea nevoie de o groază de aprobări, taxă de bătălie plătită la CEC, timbru fiscal de un sestert de la poştă… Ca să nu mai vorbim că, după ce a strâns toate actele, i-au trântit la ghişeu gemuleţul în nas: “Am terminat programul astăzi. Veniţi dumneavoastră în anul 105”.

Dacă v-a plăcut acest articol, votaţi-ne la RoBlogFest 2010, secţiunile “Cel mai popular blog” si “Blog colectiv”

Share:

9 comments

  1. Evenimentul zilei de ieri » visurat.ro 19 March, 2010 at 18:47

    […] martie sau pentru că, dacă îi cerea iubita lui soţie, se ducea după sifoane şi la 2 noaptea. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. CIPRIAN 19 March, 2010 at 19:04

    “Dan” este un prenume fatidic, mai stiu eu pe unul Mircea Dan Geoana, care a fost lasat sa se bucure si apoi ingropat.

  3. Cougar 19 March, 2010 at 19:49

    sarmi-Ze-ge-tu-Sa. julius, tu eşti?

  4. Adi 19 March, 2010 at 22:06

    E o greseala de tipar acolo . La 1330 serbii englezi au cerut nu “incetarea” , ci “inceperea” Razboiului de o suta de ani . Peste 7 ani le-a fost indeplinita dorinta .
    Robert Capet si-a ucis cumnatul si socrul din mila . Fara dota aia oricum mureau de foame . De ce sa le lungeasca suferinta ?
    In ce priveste inmormantarea lui Dan , mie mi se pare ca informatia prezentata aici e chiar tendentioasa . Stii tu cat costa o inmormantare in 1460 ? Te ducea la faliment . A fost curata filantropie din partea lui Tepes sa-i plateasca lui Dan inmormantarea cu fonduri de la buget (a avut ceva probleme cu Curtea de Conturi dupa aia , dar le-a dat si alora o teapa de nu s-au vazut bine) .
    Razi de cei doi Gordieni , dar bietul Geoana ce sa zica ? “36 de zile ? Atat au rezistat ? Nu 36 de ore , ci de zile ? Incredibil !”
    Taranii l-au asteptat nerabdatori 13 ani pe Iliescu . Ferdinand , saracul , si-a exprimat pe patul de moarte regretul ca nu apuca sa fie contemporan cu Ionel , “fiul unui revolutionar , el insusi revolutionar”.
    Harun al Rasid a murit de ciuda ca lui nimeni nu i-a zis “Harun cel Mare” cum era numit contemporanul sau din vest , Carol .
    Iar Traian (din care ne tragem noi toti , mai putin cei din PDL – care stim din care Traian se trag) si-a invatat lectia la a doua vizita . A dat o spaga unde trebuie – i s-a deschis o usa (a Sarmizegetusei) . A platit niste fete sa-i relaxeze legiunile stresate – s-a format poporul roman . E un exemplu clar de asimilare culturala : l-am facut “de-al nostru”.

    Mai multa atentie pe viitor in reflectarea adevarului istoric !

  5. 4mall 19 March, 2010 at 23:15

    @Cougar: Pai cu z e bine, care e faza?

  6. le Bon Critique 20 March, 2010 at 00:47

    Voi restituiti istoria adevarata, voi si cu dan puric suntetzi cei mai adevaratzi romani.. fara numar!

  7. Cms 20 March, 2010 at 01:28

    Ce treabă avea Harun al-Raşid cu porcul fermecat? Sau cumva Harun al-Raşid înseamnă în română Ion al-lui-Creangă? :))
    Faină faza cu Woodstock!

  8. Gabriel URSAN 20 March, 2010 at 02:05

    Nu stiu daca fac bine sa public aceasta solicitare aici, dar am sa fac acest lucru cu scuzele de rigoare.

    Ca multi alti oameni care folosesc internetul ca mijloc de promovare te rog sa ne ajuti pentru a salva viata unui om.

    Sunt convins ca mesajele umanitare de tip “mass” nu sunt foarte apreciate, dar cu siguranta o persoana din zece va accesa adresa oferita de mine si poate o persona din zece care a accesat aceasta adresa il va ajuta cumva pe acest baiat. Un link, un articol si nu neaparat o donatie directa este probabil mai mult decat suficienta.

    Mai multe detalii se gasesc la http://www.gabrielursan.ro/2010/02/28/apel-umanitar/

    Multumim!

  9. Mihai 30 March, 2010 at 14:07

    Legat de ultima chestie: E ceva sa iti iei concediu 4 ani, nu?

Leave a reply