Postul nu e post destul

Drogurile uşoare şi ardelenii

Ovidiu Eftimie

Într-o seară, ba chiar noapte, în timp ce Julius aştepta cu sufletul la gură încă un text prost de la mine, stăteam la o palavră cu amicul Cladiu Teohari, un om care, conform propriilor declaraţii, mai este numit aşa doar de bunica sa.

Acesta era destul de convins că de-a latul Europei se împrăştie un nor de fum atmosferic ce se transformă în tendinţe de legalizare a drogurilor uşoare. În Polonia ai voie să deţii vreo două grame de marihuana fără probleme, în alte ţări ai voie să deţii chiar un polonic de haşiş. Cică tendinţa asta, combinată cu declaraţiile şefului statului, ar putea aduce în România dreptul la fumat altceva decât ţigări, fără ca poliţiştii comunitari să te întrebe de ce râzi şi ai ochii lucioşi atâta timp cât ţara este încă în criză economică şi programul Rabla nu a avut succesul scontat.

Mi-am declarat împotrivirea faţă de această măsură ipotetică, îngrozit de ce aş putea să văd la televizor în următoarele luni. Ştirile de la ora 5 ar fi destul de confuze: „Doi ţărani din Apaţa şi-au caftit cu bongurile după ce au fumat ceva la cârciuma din sat”sau „Un incendiu din Orodel, judeţul Dolj, a lăsat trei comune fără curent în râsetele locuitorilor veniţi să inhaleze fumul din căpiţele de iarbă” ar fi la ordinea zilei.

Mult mai nasoale ar fi talk-show-urile serioase în care vor fi invitaţi tot felul de papagali să-şi dea cu părerea despre subiect. Sindicatele din ramură ar veni să protesteze împotriva ierburilor de import, care falimentează producătorii autohtoni. În plus, Tatulici va găsi o băbuţă prin fundul Moldovei care se va plânge că „nu se mai face haşişul ca pe vremuri, maică, ne adunam toate la şezătoare, desţeleneam cânepa şi doineam doine”. Plus că bătrâna aia va avea o pensie de 50 de lei, motiv pentru a fi înfierată încă o dată legea pensiilor.

(O paranteză, chiar vreau să văd cum e Tatulici fumat, trebuie să fie ceva monumental)

Nişte de-ăştia de la guvernare se vor gândi să mai pună o acciză pe joint, în timp ce opoziţia se va da de ceasul morţii că dreptul la „a te face praf” este un drept fundamental al omului. Social democraţii vor cere să se dea ţigări în funcţie de nivelul de trai, adică putorile, portarii şi vânzătoarele de şaorme să le primească pe gratis, de la medicul de familie, în timp ce unii de teapa lui Patriciu să plătească acciză triplă şi să dea averea înapoi poporului.

Cel mai nasol o să fie de ăştia care vând chestii etnobotanice. Atunci vor fi amendaţi că vând tot felul de ierburi despre care lumea crede că ar fi canabis şi marihuana şi, când colo, ei vindeau gazon, muşeţel şi busuioc.

(Nota redactiei: felicitari domnilor Eftimie si Teohari care, iata, reusesc sa produca astfel de idei si fara sa fumeze ceva. Felicitari, de asemenea, producatorilor autohtoni de palinca).

Share:

11 comments

  1. 4mall 21 March, 2010 at 10:18

    Articolul e beton, cu o singura exceptie: De ce te iei mah de putori?

  2. WeNDoR 21 March, 2010 at 10:37

    Exact … si cu Doamnele de la shaormerie ce ai bre ? ce ti-au facut ? ti-au scuipat in shaorma ?

  3. Tanaku 21 March, 2010 at 11:29

    Nu sunt de acord cu stirea cu bataia cu bongurile…in cel mai rau caz, taranii ar fi facut dragoste cu acele bonguri…Celebrul “Welcome” de pe covoarele de la intrare ale romanilor, fi-vor schimbate cu “Make Love, Not War!”

  4. Vasile 21 March, 2010 at 12:45

    Canabisul nu duce niciodata la un comportament antisocial. Alcoolul da. Nu inteleg cum se lasa unii orbiti, preferand sa “se faca praf” cu ceva de la care iti va fi rau a doua zi si nu cu ceva natural. Ar trebui sa va informati in ceea ce priveste marijuana si efectele ei benefice. S-au facut o multime de documentare pe aceasta tema: Reefer Madness, The Union etc. Alcoolul si tutunul sunt drogurile cu cel mai nociv efect posibil si tocmai ele sunt legale. V-a fost aratata o latura stranie a acestei plante, de unde reiese ca cine o consuma este un inadaptat, o lichea si nu v-ati intrebat daca e adevarat, pur si simplu ati crezut.

  5. Arsulici 21 March, 2010 at 13:01

    Nu văd legătura cu ardelenii, mai ales că zici de Tatulici şi babă din fundul Moldovei…
    Oricum, etnobotanica favorită a ardelenilor e ceapa roşie 😀

    @Vasile
    Cool it, man! Asta o revistă umoristică, nu National Geographic Magazine! N-ai auzit de noţiuni precum “pamflet” şi “umor”? Sau te-a deranjat “atacul” la plantele tale favorite? Oricum, “cel mai nociv efect posibil” nu îl au alcoolul şi tutunul, ci unele din derivatele amfetaminelor, de exemplu ecstasy…

  6. Laura 21 March, 2010 at 13:37

    Arsulici, nici io nu vad legatura cu ardelenii. Dar de ceapa verde si usturoi ai uitat 😉 ?

  7. Arsulici 21 March, 2010 at 14:27

    @Laura
    Că bine zici, mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm 🙂

  8. Rosca Daniel 21 March, 2010 at 16:00

    Salutare! Daca iti faci cont aici, echipa Afonique iti ofera 2 voturi, ca suntem 2 insi, fireste. 😀 Daca nu, sa fii sanatos/sanatoasa!Contacteaza-ma pe blog sau pe mail, daca vrei sa punem detaliile la punct.

  9. Adi 21 March, 2010 at 16:47

    Nu va mai dati voi cu parerea despre ardeleni . Ia sa va explic :ceapa nu-i drog , o folosim pentru dopaj . Sau ca arma biologica in conflictele asimetrice cu regatenii . Droguri (ca io asa inteleg , ca drogu’ da dependenta) sunt slana si beutura – zisa palinca in Salaj/Cluj/Bihor , jinars in Bistrita , horinca in Maramures/Satu Mare si rachie peste tot . Hai , ca nu mai pot sta cu voi , c-am intrat in sevraj explicandu-va . Ma duc sa mai trag o linie .

  10. b.m 22 March, 2010 at 20:09

    “Un incendiu din Orodel, judeţul Dolj, a lăsat trei comune fără curent în râsetele locuitorilor veniţi să inhaleze fumul din căpiţele de iarbă”

    Ahahahahahahahah

  11. moto_lady 26 March, 2010 at 19:33

    @vasile, sa-ti dau un soi de exemplu pentru care tigarile si alcoolul sunt legale si drogurile nu

    eu daca trag o tigara,pot sa-mi continui munca. Tu daca tragi un joint,nu poti. Eu daca beau pana ma imbat,cheltui mai putini bani decat tine, iubitor de marijuana

Leave a reply