Postul nu e post destul

Dieta subţire cu suplimente se ţine

Dr. Ionuţ Şendroiu

Primăvară! Cuconetul ţine postul Paştelui, iar frumuseţile patriei încearcă să îşi înghesuie fundul rotunjit de-a lungul sezonului hibernal în fustiţele cu care au făcut furori anul trecut. În replică, domnii încearcă să-şi combată astenia. Primăvara devine astfel sezonul suplimentelor nutritive. Care conţin vitamine, minerale şi aminoacizi în diferite concentraţii. De obicei, sînt înghiţite cu pumnul şi în restul anului de către doamnele aflate în cură de slăbire, pe considerentul că, reducîndu-şi porţiile alimentare, firavul lor organism va fi prejudiciat de aceste substanţe. Care, după cum au aflat ele din reclame, ar fi esenţiale pentru un metabolism sănătos.

Metabolismul secolului XXI …
… este, ca orice chestie din secolul XXI, dirijat de publicitate.
Concret, cetăţeanul (numit politicos target) îşi obligă organismul să metabolizeze zilnic produse “alimentare” cumpărate şi înghiţite din cauza reclamei. Aceste “alimente” sunt proaste, ieftine şi nesănătoase, dar făcute, cu ajutorul unor chimicale, să aibă gust bun şi să poată fi păstrate mai mult timp. Caracteristica lor de bază este că sunt sărace în principii nutritive (minerale, vitamine, aminoacizi esenţiali).

În mod normal, ele nu ar trebui cumpărate decît de cîţiva masochişti curioşi. Beneficiază însă de o reclamă agresivă, care manipulează fără prea multe scrupule poporul să le cumpere. Din acest motiv, au ajuns să reprezinte astăzi alimentaţia de bază în Europa şi Statele Unite. Şi, de cînd cu succesul fulminant al fastfudizării, au cucerit România urbană.

Gospodina modernă
Principalul efect al acestui tip de alimentaţie este obezitatea.
Chestie care închide pervers cercul vicios: cetăţeanul, îmbuibat ani de zile cu super-ofertele de la hipermarketuri şi fast food-uri, se trezeşte aproximativ la fel de gras ca un porc. Şi se hotăreşte să înceapă o cură de slăbire. Hotărîrea o ia de obicei în timp ce înfulecă cipsuri cu bere la meciul de fotbal, sau, în funcţie de sex, bomboane cu lichior la telenovela preferată.

Decizia de începere a curei nici nu e greu de luat. În Statele Unite, în revistele pentru gospodine, o reclamă din patru promovează diete miraculoase (gen opt kile în trei ore). Asta, în timp ce două reclame din patru promovează produse junk food, iar a patra reclamă, ei bine, a patra reclamă este la – aţi ghicit! – celebrele suplimente nutritive. În aceste reclame, Gospodina Modernă este îndoctrinată că în momentul în care va începe un regim de slăbire, organismul ei va fi privat de vitaminele, sărurile minerale şi aminoacizii esenţiali pe care, vezi Doamne, le introducea zilnic în organism, înainte de a începe dieta.

Grasă, dar cu cura mare
De aici începe ţeapa. Mîncarea din care Gospodina Modernă îngurgita zilnic cantităţi industriale era practic lipsită de vitamine şi aminoacizi esenţiali.

Faptul că, după ce a început dieta (care, de obicei, este o şarlatanie ordinară), s-a pus pe înghiţit suplimente nutritive nu o va ajuta prea mult să slăbească. Dar o va determina, după o vreme, să întrerupă dezamăgită cura de slăbire. În 90% din cazuri, Gospodina Secolului XXI nu va renunţa însă la suplimentele nutritive după abandonarea regimului alimentar. Le va cumpăra în continuare, deorece, crede ea, o ajută să se menţină în formă. După un timp va constata că forma în care se menţine este, de fapt, o formă de balenă.

Share:

23 comments

  1. Laura 22 March, 2010 at 19:34

    Doctore noi am ras de o colega la lucru de cred ca am slabit o jumate de kg. Uite ce o facut: si-a platit un consilier de nutritie :)) (cand am auzit nu mai stiam pe unde sa ma ascund sa rad cu alta colega). Si ditamai consilieru’ de nutritie i-a recomandat sa manance paine cu cereale, sunca, carne, legume, fructe si chestii cat se poate de normale, sa faca sport in aer liber si sa urce scarile pe jos :)) S-o fi vazut cum venea la servici cu sandwich-ul cu paine si sunca si un mar; cat de banal, ce jignire 😀 !

  2. Cum să slăbeşti cu multă mâncare şi multe suplimente | Jurnal roz de cazarma si nu numai 22 March, 2010 at 19:52

    […] că s-au ocupat şi alţii de diete, azi. Păi, ce, numai noi? Vine primăvara, să bem multă apă, ca să încapă în burtă doar 12 […]

  3. b.m 22 March, 2010 at 19:58

    Am remarcat ca o cura sanatoasa de junk food mancata la intervale neregulate, combinata cu niste cafea in cantitati industriale, si stress la servici, este o cura fenomenala de slabire.

  4. Adrian Teacă 22 March, 2010 at 20:21

    Propunere de dietă. De la un slăbănog. Garantat! http://teaca.wordpress.com/2010/03/21/maninci-crapi/

  5. serbanm 22 March, 2010 at 20:38

    Vreau si eu bomboane cu lichior,da’ nu-mi plac telenovelele?Ce ziceti,cand sa le mananc?

  6. Bulina Neserioasă 22 March, 2010 at 20:40

    Am o amantă.

  7. julie 22 March, 2010 at 21:07

    cu sex buuuun, merge garantat.

  8. Laur 22 March, 2010 at 21:55

    Vad pe-aici ca sexul apare ca solutie. Poate ca n-ar strica sa cititi si asta. Nu ingrasa dar va pune pe ganduri. Si e scrisa din maduva spinarii. o zi buna “la toti”:) http://www.cacamaca.com/2010/03/22/sex-cu-romania-2/

  9. Meneopol 22 March, 2010 at 22:03

    Don’ doctor, vreau şi io o părere profi. Sînt un consumator de seriale din gama Zeitgeist şi vreau să ştiu, înainte să mor ofticat pe viaţa asta, dacă poveştile cu fluorul nociv din apa de băut şi pasta de dinţi este adevărate. Mai vreau să ştiu dacă sînt isterizat degeaba pe tema Codex Alimentarius care se mănîncă cu pîine în oraşul meu. Că dacă e adevărate înseamnă că bumboanele cu alcool în faţa la telenovelă e chiar benefice pentru hoiturile noastre deja îmbălsămate. Sănătate maximă la familie şi copilaşi!

  10. Arsulici 22 March, 2010 at 23:10

    @Bulina Neserioasă
    Nu mi-o împrumuţi şi mie?

  11. Bulina Neserioasă 22 March, 2010 at 23:18

    Nu-i place de bărbați că e misogini și porci.Ei, adică.

  12. tina 23 March, 2010 at 08:23

    deci eu eram odata f.f.f slaba desi nu tineam regim imi era rau si nu statea nici o haina calumea pe mine .. si poporul din jurul meu ma intreba daca sant bolnava acum cand sant plinuta stau si se mira ca prostii ca m-am ingrasat imi atrag atentia ca sa slabesc etc nu va mai zic si de alte comentarii in conditiile in care unele sant niste balene fata de mine si cand zic plinuta e real.. eu va zic asa singurul regim e ala care te face sa te simti bine …sa fii sanatos indiferent ce zic unii si altii …ca vorba ceea daca asculti de gura lumii ajingi de duci magarul in spinare…

  13. tahemet 23 March, 2010 at 10:38

    @Meneopol: e mai sigur să urli huăăăăăăăăăăăăă codexu din tăţi plămânii, că e titlu în latină, deci e SIGUR!!!!!! scornit de nemernicii ăia de masoni care vrea să sugă seva poporului român şi să ne îndobitocească decât să-l citeşti şi eventual să mai afli cum e corect şi sigur să transporţi, depozitezi şi găteşti alimentele.

  14. tahemet 23 March, 2010 at 10:45

    Don Doftor, fain frumos le zici, mă unje la sufleţelul meu ăla mic şi negru.

    Numa atâta-ţi zic! atenţie la gospodinele talibane! că prea iei numele lui mencinicopschi în deşert şi mi-i sincer frică că or să te prinză şi citească în cor, pe jdevoci ”noua ordine alimentară”, să te ţie în deprivation room, numai cu poza profetului alimentaţiei sănătoase, până te vei căi. ş-o să-ţi aduci aminte cu duioşie de piraţii somalezi. (în fond ăia sunt bărbaţi dintr-o bucată – de friptură în sânge – tot ce fac e să mai bată, să mai ameninţe niţel şi să puie poze pe internet. dacă pune botul vreun guvern e minunat, dacă nu, măcar au cu ce să se mândrească pe hi5 – uite ce probă de mascul feroce sunt! nu s-a înregistrat până acum niciun caz în care să te lege de fotoliu şi să te lase non stop la etno tv să-l asculţi pe condurăţeanu şi pe acest nou mahomed al e-urilor sau la b1 tv să asculţi alte asemenea minuni)

  15. Lala 23 March, 2010 at 12:42

    Propunere: daca vrei sa slabesti mananci din ce in ce mai rar.. din ce in ce mai putin, pana ajungi sa nu mai mananci deloc (nici un medic sau nutritonist intreg la cap nu ar recomanda asa ceva) – la mine a mers..un timp 🙂

  16. Florian 23 March, 2010 at 13:49

    @Bulina Neserioasă
    Mai deunăzi îţi plăceau blonzii cu pătrăţele pe abdomen. S-a isprăvit marfa asta în Vaslui, de ţi-ai schimbat gusturile?
    Si cu bureţelul ce-ai avut, de ai renunţat şi la el?

  17. adnana 23 March, 2010 at 13:53

    propun ca in sistemul bugetar sa se introduca sporul pentru suplimente nutritive. mai ales in situatia dietei la salariu.

  18. Meneopol 23 March, 2010 at 22:06

    Don doctor, am primit răspunsul profi, nu vă mai deranjaţi. De fapt nici nu mai ştiu de la ce ne-am luat… Probabil de la E-urile aprobate de un cod de bune practici cere ne fac poponeţul mare. Noroc că nu-s femeie că tare m-ar mai durea Codexul, aşa mă doare la doi metri în faţa Codexului mult iubit. Adică lasă bă că merge aşea, sîntem frumoşi, sănătoşi… minte ce ne mai trebuie?

  19. sor'sa 24 March, 2010 at 00:33

    @tina: fraternizez cu tine de data asta, şi nu cu porcu’ de frate-mio, care…”nu va mai zic si de alte comentarii in conditiile in care” la el nu există burtă mare, ci doar curea puţină 😀

  20. N.A. 24 March, 2010 at 02:27

    @Ciprian – Iete cum ii dadusi idei lui don’doftor! :))

  21. Stephanie 24 March, 2010 at 08:08

    Reteta garantata: nu mananci, nu te ingrasi!
    Singura chestie de la TV adevarata ( in afara de Rama pe care o papa Comaneci Jr., evident) este aia cu ” faceti cel putin 30 de minute miscare zilnic”. Miscare inseamna mers pe jos, nu “ambreiaj, acceleratie, frana” sau ” frigider, televizor”.

  22. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 24 March, 2010 at 15:08

    Dom’ doctor, cat imi dai sa nu te spun? Hai, ca-s de-ajuns cateva telefoane unde trebuie -si crede-ma ca am un sertar plin cu cartile de vizita ale reprezentantilor firmelor de medicamente- si te pun aia pe lista lor de Most Wanted! Piratii somalezi or sa-ti para niste dulci copii in comparatie cu astia de le deranjezi tu afacerile… 😉

  23. JULIUS 24 March, 2010 at 15:10

    @slvc: acum e pe otopeni dom’ doftor, se duce inapoi ca plang piratii angolezi dupa el 😀

Leave a reply