Postul nu e post destul

Calatorie imposibila

VisUrat

Eu m-am decis ca, in aceasta viata, sa merg cu toate mijloacele de transport care pot cara oameni. Asa cum fiecare are un tel in viata, asta este telul meu. Unul vrea sa fie doctor, altul pompier sau politist (de ce, nu ma intrebati pe mine, eu am trecut de clasa a IV-a), altul vrea sa fie politician. Eu vreau sa ma trag cu toate chestiile posibile. Si, tinand cont ca eu cand vreau sa fluier, imi cumpar fluier pentru ca din buze nu prea-mi iese, m-am cam tras cu toate minunile posibile.

Am fost cu elicopterul, cu masina, cu motocicleta, cu vaporul, cu salupa, cu bicicleta, cu rolele, cu avionul, cu calul, cu drezina, cu buggy-ul, cu trenul (nu mai zic de tren, am mers cu toate tipurile, inclusiv cu TGV-ul) si m-a carat in spate si Costel de la doi. Cu alte cuvinte sunt aproape de final in telul meu de a calatori cu toate chestiile inventate sau nu de om (pe Costel nu l-a inventat nimeni).
Dar pe lista mai sunt mijloace de transport in care n-am calcat. Submarinul (am avut ocazia sa intru intr-unul dar e prea claustrofobic pentru mine), MIG-ul (inca nu vreau sa mor), naveta spatiala (inca n-am bani pentru o calatorie cu ea) si liftul din spitalul romanesc.

Ei bine, la liftul din spital vroiam sa ajung. Niciodata nu am reusit sa merg cu liftul dintr-un spital romanesc. Are liftier si nu te lasa sa urci cu liftul pentru ca nu indeplinesti conditiile. Nu conteaza ca abia mergi si ca spitalul are 13 etaje (si, normal, tu trebuie sa ajungi la ultimul), nu te incadrezi la calatoria cu liftul. Nu esti doctor, nu pari destul de bolnav, nu esti pe targa, nu esti insotit de cadre medicale etc.

Si, culmea intr-un spital, nici macar cu spaga sau rudenia nu merge. Spaga o iau asistentele, doctorii, femeile de serviciu, liftiera nu. Aia e cea mai cinstita femeie de pe lume, nici neamurile nu le transporta cu liftul. Este platita sa se traga zilnic cu liftul din spital si nu poate fi corupta nicicum, de parca are grija sa nu osteneasca sclavii care trag de sfori pentru a ajunge cutia de tabla la etaj.
Daca ati vazut vreodata lift de spital, va dati seama ca este ceva nemaivazut si, pentru a fi manevrat, trebuie neaparat personal calificat. In primul rand, usile nu se inchid ca la liftul tau de pe casa scarii. La tine la tara ai lift din ala ieftin, trebuie sa apesi pe buton sa vina, trebuie sa deschizi tu usa, trebuie sa inchizi usile dupa ce urci, nu-ti trebuie cursuri sau facultate. Apoi, la liftul tau din bloc, ai butoane numerotate. Stii la ce etaj vrei sa urci, apesi pe buton.

La spital nu-i asa. In primul rand, usile se deschid singure.
Ramai blocat cand vezi atata tehnologie. Mintea incepe sa-ti zboare, creierul ti se inflameaza, ochii iti sar din orbite si tot nu-ti vine sa crezi ca exista lift la care usile sa se deschida singure.
Apoi, cand intri (daca ai pile sau esti cadru medical sau esti insotit de cadru medical sau esti pe targa – preferabil viu), observi minunea: tanti liftier are scaun!
Scaun frate! Unde ai mai vazut tu lift cu scaun, a?

Pe langa asta, are si o cheie infipta in panoul cu butoane. E cheia ei. Fara cheie liftul e doar o cutie metalica inerta intre panouri de beton.
Nici butoanele nu sunt la fel ca la ieftinaciunea aia a ta de lift din panarama aia de bloc in care stai. Aici butoanele sunt cromate, numarul etajului e scris cu lumina pe butonul aferent, cum spuneam mai sus, iti sta mintea in loc.

Acum, dupa cate ti-am explicat bai cititorule, iti dai si tu seama ca singur nu poti opera un lift de spital. Daca te urci singur in el, ramai blocat. Tu trebuie sa mergi la etajul 9 dar nu stii daca butonul pe care scrie 9 e ala bun, corect? D-aia e nevoie de liftiera.
Dar ce te faci, ca liftiera nu te lasa sa urci. Daca ei (ca are studii aprofundate de medicina, o fi vreun doctor in pauza de masa) i se pare ca esti sanatos, urci pe scari. Oricum, medicina si parapsihologia pentru ea sunt ca fizica pentru Einstein. Se uita la tine si, instant, iti da diagnosticul: “Esti sanatos, poti urca pe scari!”.

Eu cred totusi altceva. Am mai stat, am mai citit, am cugetat, am analizat, m-am interesat asupra rezolvarii acestei probleme si am ajuns la urmatoarele trei optiuni:
1. Ma fac doctor. Invat sase ani, mai un rezidentiat, ceva spagi si ajung sa merg oficial cu liftul din spital. Din nefericire nu ma incanta aspectul de a taia cadavre atatia ani.
2. Ma imbolnavesc atat de grav incat trebuie sa ma transporte cu targa. Aici exista riscul de a ma imbolnavi prea grav, deci nu stiu daca merita.
3. Imi fac spitalul meu si oblig liftiera sa ma duca unde am eu treaba.

De fapt, daca stau bine si ma gandesc, cred ca mai multe sanse am sa strang bani pentru a ma plimba cu naveta spatiala decat sa urc 10 etaje cu un lift de spital…

Share:

55 comments

  1. Codru 5 March, 2010 at 02:27

    a, shit, textul nu ti apartinea, l am insultat pe vis, care ti gazduieste textele la el, etc ,etc, sorry. inteleg, dar nu i corect totusi. ai mailul meu daca vrei sa ti ceri scuze.
    hai sterge l si p asta.

  2. JULIUS 5 March, 2010 at 02:40

    @codru: esti mai noi pe aici, o sa prinzi si singur regulile 🙂 radem, glumim, da’ in incinta – e un site fara abonament, cui nu-i place schimba canalul. cat despre mine, daca nu-mi placea cum scrie, nu-l lasam pe Sebi sa scrie aici.

  3. Codru 5 March, 2010 at 03:13

    PS: tehnologia ar trebui sa lase in pace spiritele luminate.
    IP-ul e nou. eu sunt aici inca de cand te rugai de groparu sa scrie si el mai des.

  4. JULIUS 5 March, 2010 at 03:16

    @codru: inca ma mai rog

  5. Codru 5 March, 2010 at 03:22

    te cred. de aia zic ca io scriu mai bine ca el. poate ca dupa 12 beri, el tasteaza ceva mai repde (pt ca io am ochelari si toata lumea stie ca dioptriile si alcoolu dont mix), dar in rest, il fac in sange. m ai inteles?

  6. tot io 5 March, 2010 at 03:49

    Mai este si optiunea 4.
    Iti iei “bilet” de la liftiera, cu orice hartie imprimata la monetaria statului. Verificat.

  7. VIsurat 5 March, 2010 at 03:52

    @Codru: si de ce nu ma faci in sange? Am intrat la tine si n-am rezistat mai mult de 30 de secunde, nu e genul meu de scriitura (plus ca mie-mi plac cratimele 😉 ). Pe langa asta, sunt satul de gigei care-si dau cu parerea despre cum scriu eu, in conditiile in care ei au dificultati in a-si scrie numele (m ai inteles?). Asa ca vreau sa vad cum ma poti face in sange. Adresa mea de mail o ai (e pe visurat.ro daca nu o stii), astept un text sau link catre un text de-al tau (stilul de scris deja ti-l stiu, asa ca nu merge cu vorbit cu Costel de la doi sa ti-l scrie, plus ca pot verifica pe net daca a mai fost scris de cineva – google nu uita). Eventual, poate facem si concurs: articol scris pe tema data.
    Ce zici?

  8. admin 5 March, 2010 at 03:57

    @tot io: nu auzi ca nu merge cu spaga? Se pare ca liftiera de spital e cea mai onesta persoana din lume…

  9. zamolcse 5 March, 2010 at 06:29

    ar mai fi doua cu care nu te-ai dat, dricul si cosciugul sper sa reusesti cat de curand sa le punctezi si pe astea , amin

  10. cristi 5 March, 2010 at 08:04

    oups, touche, pussy cat! 😀

  11. kyrre 5 March, 2010 at 08:27

    N-am mers eu cu TGV-ul dar cu liftul din spital am mers. De mai multe ori 😛

  12. unmihai 5 March, 2010 at 09:04

    oau … au inceput moldovenii sa scrie pe blogul lu’ Julius 😀
    @Julius
    N-ai avut asa.. un lesin mic de la inima? Ca poate se apuca de furat poante sau se duce blogul de rapa? :))

  13. 4mall 5 March, 2010 at 09:06

    Se incing spiritele…

  14. valyum 5 March, 2010 at 09:13

    Visule, incearca sa ii zici liftierei ca te cheama urgent tovarasul doctor de la 13 ca e vorba de o chestiune de viata si de moarte: nu are tigari…

  15. 01st1 5 March, 2010 at 09:19

    Ma bajeti, io cind citesc textele lu’ Julius cu vasluienii ma distrez maxim, pentru ca (poate mi se pare mie) transpare o anume… aaa… duiosie; Julius scrie despre mirlanul roman si, vorba aia, pentru ca trebuia sa aiba o adresa, l-a plasat la Vaslui.
    Cind vaz commenturi ca ala al lui unmihai parca nu mai e distractiv.

    Un modovean (nascut la Sibiu)

  16. Silviu 5 March, 2010 at 09:58

    Ma toate ca toate, dar eu nu inteleg ce ati avut cu Costel de la doi! Cum poti sa zici ca pe el nu l-a inventat nimeni? Da’ ce, tac-su e un nimeni?

  17. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 5 March, 2010 at 10:28

    off topic: No, urat din partea voastra! Eu credeam ca doar fetele se cearta asa! Iar cu moldovenii, incercati sa faceti glume care sa nu jigneasca. Am inteles aluzia la Buzdu, dar sa nu-l facem pe el emblema acestei parti a tarii, pentru ca-i nedrept. Omul e doar o jigodie, fara legatura cu conprovincialii lui. 🙁
    on topic Visurat: ai dreptate. Exista lifturi pentru pacienti si lifturi pentru personal. S-ar parea ca vizitatorii nu merita asa ceva, ca doar din vina lor au ajuns bietii pacienti acolo. 🙂

  18. sebra 5 March, 2010 at 11:48

    La noi la spital, s-a legalizat şpaga portarului.Îţi dă chitanţă, dacă dai 5 ron.Probabil la 2-3 ron nu primeşti chitanţă, dar nici nu te mai cunoaşte peste 2 h.
    Cu liftiera, am învăţat azi o şmecherie. Îţi iei o moacă tristă şi grăbită şi spui că ai un deces, aşa scapi şi de ăia 5 ron, dar nu poţi decât o dată pe tură. Aşa a făcut o tipă azi, după ce am gâfâit pe scări, am văzut-o la et.4, se hăhăia cu bărbatu’su pe hol, lăudându-se ce şmecheră a fost.

  19. cuibaru 5 March, 2010 at 12:11

    @codru:tu scrii?=)))

  20. Codru 5 March, 2010 at 12:17

    ba, si ia sa nu ma intrati voi la mine pe blog. de la peste 10 unici pe zi, imi pica serverul 🙂

  21. MNX 5 March, 2010 at 12:20

    Auch. Nu va suparati, imi cer scuze, n-am stiut… Sunt un moldovean nascut/crescut, care si-a permis sa citeasca zilnic ( si chiar multi-zilnic ) blogul asta. Daca nu e cu dezlegare… pot sa ma abtin, deh …

  22. Petrov 5 March, 2010 at 12:20

    codru, nici io nu ma omor dupa visurat, da’ tu scrii execrabil, basinile tale pretioase ma scarbesc maxim.

  23. Claudiu 5 March, 2010 at 12:31

    Eu am reusit sa ma plimb!!! Si nu sunt pilos, dar pe atunci eram bolnav :d

  24. Codru 5 March, 2010 at 12:33

    Petrov, avem ceva in comun. si nu ma refer la visurat 🙂

  25. Petrov 5 March, 2010 at 13:07

    codrule, drujba?

  26. warlock 5 March, 2010 at 13:15

    Baieti … i-ati facut lui Codru un trafic serios pe ziua de azi … sa mor eu ca tre sa ii studiez atent metodele:
    Pasul 1: Injura blogger
    Pasul 2: ???
    Pasul 3: Profit!!!
    @Codru: sa imi spui si mie cum iti merge cu traficul, ca eu ma chinui de mor sa strang ceva trafic la mine … poate tu ai varianta castigatioare 😀

  27. Andrei.B 5 March, 2010 at 13:19

    Visule , hai la Sighisoara sa vezi lift aici la spital , ca sigur nu iti mai vine sa te urci in el 😀 e vechi de cand s-a construit spitalul , are vre-o 100 de ani , are si liftiera ca fara ea nu se misca , nu are butoane , are o funie si atat , bine macar ca spitalul nu are numai 1 etaj ca altfel…. saraca liftiera

  28. sendroiu 5 March, 2010 at 13:46

    da’ nu te-ai dat cu colivia, in mina de carbuni 🙂
    merita!

  29. Simona 5 March, 2010 at 14:01

    Lift cu liftiera si cu scaun si cu cheie e si la magazinul Unirea si la Apaca 🙂

  30. valyum 5 March, 2010 at 14:22

    @warlock, tot visurat a scris de reteta asta si de efectele ei.

    Azi are trafic, dar maine tot un looser e.

    Si eu is looser, dar eu macar m-am lasat 🙂

  31. alin 5 March, 2010 at 14:36

    Uite iti dau eu pontul. Te internezi , seara/noaptea liftier-ul nu lucreaza.

  32. radu 5 March, 2010 at 14:40

    lift de ala cu cheie si scaun + liftiera (aia care sta cu curu pe scaun si muta liftu de sus in jos) am vazut la magazinu moldova din iasi (ala vechi).

    Ps : da cu cercu ai mers? ;))

  33. radu 5 March, 2010 at 14:58

    @unmihai sa nu generalizam cu prostia moldovenilor, sunt oameni si oameni. eu sunt tot din moldova, iasi mai exact.

  34. 01st1 5 March, 2010 at 15:38

    Bwhahaha!
    Te-ai deconspirat, du-te si te-ascunde in fundu Pacurariului!
    Tulai, baieti, vazurati unde era nespalatu’? Pa el!

  35. vlad 5 March, 2010 at 16:09

    Se merge cu tupeu la liftiera si i se spune ca esti operat si ca daca nu apasa butonul ala nenorocit nu mai urca nimeni cu liftul ala pana cand nu vine directorul spitalului sa-ti evalueze starea de sanatate.
    Eram operat la picior, aveam intr-un picior adidas si in celalalt papuc + bandaj – si ei i se parea ca pot urca pe scari :O
    Ceea ce e misto e ca si in lifturile din rectorat de la UPB exista liftiera cu scaun, totusi asta e ok – te lasa oricand sa urci chiar daca esti student. :))

  36. 01st1 5 March, 2010 at 16:25

    Am o nelamurire: cind am postat prima oara aici (ieri, parca) m-am trezit ca mi-ati asociat, automat si aleator, o pocitanie (macar are si putin mov). Azi, tot aia, si vaz ca niciunul nu o mai are tot pe “a mea”. Cum sa zic, sunt magulit, chiar e o chestie tare, daca se petrece asa. Chiar aveti asxa multe la magazie, sau se genereaza automat pe o grila? Fara misto, e …impresionant.

  37. Ciprian 5 March, 2010 at 16:34

    @cuibaru
    Da tu nu mai scrii vreo istorie de prin Beius? Sa mai am si eu ce comenta :))

    @visurat
    Incearca la alt spital, dar nu la ala de nebuni, ca acolo stiu toti sa zboare.

    @radu
    parca unmihai tot din iasi este, asa ca de ce va sfaditi.. nu mai bine iesiti la o bere si rezolvati

    @julius
    eu inteleg ca sunt o eroare, ca pot fi neglijat, dar cred ca ti-a luat-o contorul de la histat razna ca numai Online O scrie :))

  38. Ivcelnaiv 5 March, 2010 at 16:41

    m-am pus sa reflectez
    http://ivcelnaiv.blogspot.com/search/label/reflectez

  39. unmihai 5 March, 2010 at 17:31

    @01st1, radu
    Fratilor, nu va agitati asa ca pepsele :d. Cum spunea si Ciprian io-s din Iasi. Adica mai molodovean decat mine n-ar fi decat Stefan cel Mare si Mihaela Radulescu.
    Dar aveam un dinte impotriva lu’ Julius de cand – ca forma suprema de jignire adresata lu’ Buzdugan – i-a zis “bai moldovene!” (cautati postarea de acu’ vreo 2 zile).
    Acuma parca m-am mai racorit.
    mdeah…

  40. Dexter 5 March, 2010 at 18:56

    Ar mai fi zeppelinul, balonul; n-ai specificat sania, caruta, şareta, ATV-ul, bicicleta, tricicleta, trotineta si poate ar mai fi. Ar trebui sa dedici un post numai acestui subiect 😉
    @unmihai: te-ai autoflagelat putin? 😛

  41. mifty 5 March, 2010 at 18:58

    @moldovenii de pe blog (atenţie, şi visurât e moldovean, din ieshi!! :P): ia faceţi voi operaţie de schimbare dă săcs, că aşa n-o să vă mai strige nimeni “băi muldova”.
    nici “băi muldovene”, că ştiţi cum e la romanica: totul se face numai pe jumătate!!! 😉

  42. mifty 5 March, 2010 at 19:02

    uitai: ontopic, am fost cu liftu’, ba chiar de mai multe ori, şi eram perfect sănătos!!! 😛
    chestia e că maternitatea e la etajul 7 din vre-o 10.
    @sebra: tot n-au renovat jalea aia de spital??? când stăteam în tulcea (prin ’94-’97) îl tot renova… coral-ul parcă…
    eu lucram la cimont şi-i auzeam pe şefi plesnind de draci că n-au prins măcar o subcontractare!! ;)) …

  43. AlexM 5 March, 2010 at 19:04

    Mai e si varianta in care te faci liftier si te angajezi la spital.

  44. Razvan 5 March, 2010 at 19:57

    Ar mai fi o optiune, nr 4: sa te faci liftier 🙂 (ca liftierA ar fi mai scump…)

  45. tot io 5 March, 2010 at 20:57

    @admin: deci zici ca e incoruptibila. Nonsens. E o holograma. Sau o filipineza care a invatat 14 cuvinte in romaneste: 1-13 si parter.

  46. bogho 5 March, 2010 at 21:05

    liftierele alea de la spitalul municipal din Bucuresti, nu prea mai considera spaga necesara, dar mai e o optiune : sa te duci la spital cu un prieten destul de bolnav astfel incat puteti merge amandoi cu liftul.

  47. cuibaru 5 March, 2010 at 21:19

    @ciprian:in curand…am fost megaocupat de vreo luna incoace

  48. Spitalul romanesc si nervii aferenti » visurat.ro 6 March, 2010 at 01:15

    […] medical românesc? 6 03Spitalul romanesc si nervii aferenti Scris de VisUrat Ieri am scris un alt articol pentru DailyCotcodac. Daca nu-l cititi, nu-l veti intelege pe acesta. Despre puţoii care s-au […]

  49. Daily Cotcodac »  Cum sa nu… Ai dreptate madam 6 March, 2010 at 02:55

    […] ca nu-mi permit sa bag vulgaritati pe blogul lui Julica, ca-mi pune asta imediat valizele la usa cu contul meu de admin cu tot) a descoperit pe net (dupa indelungi cautari pe acest subiect, aparent aleator) un rezultat […]

  50. adnana 6 March, 2010 at 10:51

    e vorba de liftul de la spitalul municipal/universitar, nu? am trait clipe de mare intensitate in acel lift – nu le voi uita niciodata. dupa o lunga si grea asteptare, ni s-a permis (de catre master liftiera, evident) sa urcam, in tipete de: ‘stati pe margine, ce naiba, nu intelegeti romaneste sa nu stati pe mijloc, ca se opreste intre etaje!!!’.
    undeva pe la etajul 5, parca, unul mai inconstient dintre noi a respirat si liftul – fatalitate – s-a oprit intre etaje. liftiera a scos de sub scaun o cutie de-aia din lemn, cu scule, a luat de-acolo o imensa cheie franceza, a deschis in capac in tavanul liftului si a inceput sa ciocane p-acolo. liftul s-a zgaltait putin si a pornit, in timp ce liftiera tipa ‘nu mai oprim pan’ la unshpe, fir-ati ai dracului, ca nu va potoliti!’

  51. maddy 6 March, 2010 at 17:13

    n`am prea fost in spitale dar tin minte ca si la arad in spital era o chestie sa urci cu liftul. bine ca spitalul nu are atatea etaje.
    am fost si eu cu liftul de spital, in a 7-a, eram in scaun cu rotile dupa ce mi`au facut niste injectii sedative, eram pt. o criza de astm. se pare ca m`am calificat la conditii 🙂 i`m so lucky.

  52. Tinny 6 March, 2010 at 20:06

    Meh, nu stiu in ce spital ai fost tu, insa la Municipalul din Bucuresti, lumea de orice conditie de sanatate urca cu liftul. Da, exista si niste liftul mai micute pentru personal medical, insa sunt si vreo 4 lifturi (2 pe fiecare parte a unui hol, daca tin bine minte) cu care urca pacientii SI insotitorii lor (sau doar insotitorii in drum catre pacienti). Mai urca si pacienti pe targa insotiti de asistente.
    Deci, poti sa vii la Bucuresti sa iti realizezi fantezia.

  53. Alexandra 7 March, 2010 at 23:24

    Tre sa te imprietenesti cu un doctor si sa urci cu el.

  54. Victor 8 March, 2010 at 03:12

    Ai incercat cu ski-jetul, cu surful si cu wind-surful, cu parapanta (cu motor si tractata), cu parasuta (si nu la cea a madamei ma refer), cu planorul, cu deltaplanul (cu si fara motor), cu montgolfiera, cu sania eschimosa, cu car tras de bivoli/te, cu ricsa, cu litiera? Da’ pe elefant, pe dromader, pe camila bactriana, pe iac, pe lama, pe ren?
    Cu liftiera – metode de “convingere”… contondente (sau macar amenintatoare) – ai incercat?

  55. Lirca 9 March, 2010 at 12:56

    eu am fost cu liftul din spital pe pile. e foarte foarte atare. exeprienta unica in viata.

Leave a reply