Postul nu e post destul

Week-end cultural: Napoleon Total War

Radu Pircă

Fiindcă e week-end, e cultură, ca să vă mai relaxaţi după vertijul intelectual produs de castrawurstul lui Eftimie. Am fi vrut să vă oferim o recenzie de carte, dar din păcate Pircă citeşte ceva care a avut ultima ediţie prin 1840, Eftimie – probabil nişte Joyce, ca să-şi găsească inspiraţia, Şendroiu – “60 de trucuri ca să-ţi satisfaci piratul angolez” iar Julius n-are timp să citească fiindcă scrie încontinuu ca să vă distreze pe voi, nesătuilor. Aşa că am decis să publicăm o recenzie lungă, plicticoasă şi doctă de joc pe calculator primită de la un cititor. Am vrea să fie foarte clar că nu e scrisă de niciunul dintre noi, fiindcă jocul, Napoleon Total War, abia a apărut în State. Nu că ne-ar acuza cineva că l-am luat de pe DC++, doar n-am vrea să creadă soţiile sau prietenele noastre că noi ne jucăm când sunt ele acasă în loc să ne gândim la ele (la jocurile vechi e mai simplu putem pretinde că le jucam când eram cu fostele, pentru că de alea nu ne plăcea).

Jocuri reuşite pe calculator s-au făcut despre cam orice subiect, afară de războiele napoleoniene. Din păcate, nici Napoleon Total War nu face excepţie – nu e un joc prost, pur şi simplu nu e un joc bun despre acea epocă. Producătorii de jocuri (la fel ca şi cei de film, de altfel) nu reuşesc să scoată ceva ca lumea din perioada Revoluţiei şi a Imperiului – şi nu din cauză că le e greu să convingă chiar şi un calculator idiot că armata franceză a putut avea victorii, ci pentru că pe cât de interesantă a fost perioada napoleoniană, pe atât de plictisitoare erau bătăliile din epocă. Deşi la Iena sau Wagram (pentru necunoscători – e vorba de bătălii câştigate de francezi împotriva nemţilor în realitate, chiar dacă pare ceva scos din imaginaţia scenariştilor de la Hollywood) a fost în joc soarta unor imperii, bătăliile în sine erau foarte plicticoase (cam ca acest text). Ca să înţelegeţi, gândiţi-vă la tenis: e groaznic de neinteresant dacă te uiţi, dar e foarte antrenant dacă îl joci (într-o bătălie e şi mai interesant, dat fiind că rişti să-ţi zboare o ghiulea capul sau să păţeşti alte asemenea accidente pe care le poţi povesti prietenilor la bere ani buni după aceea). Cam la fel a fost, de pildă, şi pe câmpul de luptă de la Wagram: gândiţi-vă doar că recruţii erau antrenaţi doar de colegii lor mai experimentaţi pe drumul dintre satul de unde erau luaţi la oaste şi până pe câmpul de luptă; că în majoritatea armatelor soldaţii nu ştiau să tragă la ţintă, ci li se explica doar direcţia în care trebuie să tragă şi că puşca se ţine cu partea lemnoasă spre tine şi cu cea metalică spre duşman; şi că cea mai bună soluţie pe care a găsi-o chiar şi geniul tactic al lui Napoleon pentru bătălia sus-menţionată a fost să facă o grămadă mare de infanterişti pe care s-o arunce spre tunurile inamice. Ei bine, Napoleon Total War nu reuşeşte să simuleze nimic din haosul şi măcelul îngrozitor de pe câmpurile de luptă ale epocii. Soldaţii sunt disciplinaţi, trag decent de bine şi de obicei îi nimeresc pe generalii inamici fix în cap (în realitate, în peste două decenii de războaie ale Revoluţiei şi Imperiului un singur comandant a fost doborât de un lunetist), tunurile nu seceră coloane întregi de infanterie şi nici nu se pune problema ca răcanii să nu ştie să-şi folosească puştile (deşi în istorie ultimele leaturi de soldaţi ai lui Napoleon nu mai apucaseră să afle şi cum se apasă pe trăgaci şi-şi foloseau armele pe post de pari, fiind nişte duşmani periculoşi doar pentru o posibilă armată de vasluieni). De-a lungul timpului au existat câteva jocuri care au reuşit să redea destul de bine acest haos – Fields of Glory, seria Battleground, Austerlitz: Napoleon’s Greatest Victory sau Crown of Glory; toate au reuşit, de asemenea, să fie atât de plicticoase încât e de mirare că n-au primit premiul “Cristian Pîrvulescu”.

Un alt defect major al lui Napoleon Total War (hai să-i zicem NTW, că mi-e lene să scriu, da?) e că bătăliile sunt foarte mici. Pe un câmp de luptă din joc încap doar vreo mie-două de oameni, ceva pentru care Napoleon nici nu s-ar fi sculat din pat. Există şi posibilitatea de a multiplica soldaţii dintr-o unitate, doar că pentru asta trebuie să vă jucaţi pe un calculator de la NASA, fiindcă NTW mănâncă resurse în disperare. Asta nu înseamnă că bătăliile nu sunt antrenante; ci pur şi simplu că nu prea au legătură cu cele din epoca pe care ar trebui să o simuleze – cu toate că producătorii s-au abţinut să includă unităţi fanteziste, gen ninja romani din Rome Total War. Dacă vreţi să vedeţi mii de soldaţi murind pe câmpul de luptă fără să vă crape hardul, puteţi încerca Cossacks 2 (deşi eu l-am găsit imposibil de jucat dacă nu eşti caracatiţă). De asemenea, în NTW partea de strategie (care era de fapt punctul forte al lui Napoleon, nu tactica) e redusă la minim: nu e foarte complicat să pui pe picioare o armată şi nu trebuie să-ţi baţi deloc capul ca să o hrăneşti, să-i faci rost de praf de puşcă, cai, femei uşoare de bulănit sau hărţi ale teritoriului pe care-l va cuceri. În realitate, chiar şi în zilele noastre militarii sunt încă paralizaţi de complexitatea regulamentului de gardă, dar’mite de problemele logistice. Dacă chiar vreţi un joc unde să vă bateţi capul în mod realist cu toate aceste chestii, puteţi fie să vă lansaţi într-o frumoasă carieră de plutonier de companie, fie să jucaţi Napoleon’s Campaigns sau Empire in Arms. În concluzie, NTW ca joc de strategie istoric e cam ca Dinamo în primăvara europeană. Nu e infect ca Imperial Glory, e chiar mai bun ca Empire Total War şi se vede că e făcut cu grijă, dar n-are nicio treabă cu Napoleon.

poza DC-NapoleonO bătălie napoleoniană haotică văzută de un martor ocular, baronul Gros (sus), şi una foarte ordonată, în Napoleon: Total War (jos). Se spune că Napoleon însuşi a pictat cadavrele ruşilor din tabloul de mai sus – probabil se plictisise să se joace cu soldăţeii şi se apucase de acuarele.

O altă problemă a jocului este partea de administrare a imperiului. Dacă la începuturile seriei Total War tot ce contau erau bătăliile, în NTW guvernarea vă ocupă 90% din timp. Trec peste faptul că unele lucruri sunt complet nerealiste (multe ţări încep jocul fără drumuri – ce dracu’, e totuşi Europa în 1805, nu România în 2010; e mai uşor să faci un teatru în Novgorod decât un gater unde să-şi taie mujicii lemnele); problema e însă că, în opinia mea, jucătorul trebuie să ia ceva mai multe decizii administrative decât un împărat din secolul al XIX-lea. Napoleon, Francisc sau ţarul Alexandru aveau nişte birocraţi, uneori competenţi, întotdeauna corupţi, în seama cărora lăsau imperiile; ei se mulţumeau să semneze actele oficiale fără să le citească fiindcă, să fim cinstiţi, era mult mai amuzant să se joace cu soldăţeii. Chiar dacă Napoleon are renumele că ar fi cunoscut toate problemele administrative ale Franţei, miniştrii săi spun că înainte de şedinţele de Guvern citea repede câte ceva despre ceea ce urma să se discute şi după aceea se dădea mare. Important pentru împăraţi era să existe cineva care să le facă rost de bani ca să se mai poată juca cu soldaţeii un pic – în cazul lui Napoleon, Gaudin, ministrul de finanţe şi singurul membru al Guvernului pe care Bonaparte nu l-a demis niciodată, fiindcă tot timpul găsea de unde să scoată bani de-o bătălie mică, ceva. E, în NTW o să trebuiască să cam citiţi toate actele alea plicticoase pe care el nu le-a citit înainte să dea cu băţul, să decideţi dacă în Iaşi o să se construiască o fabrică de arme sau o piaţă (vă spun eu: piaţă e mult mai bine, moldovenii nu sunt cunoscuţi drept oameni domoli, care nu pun mâna pe armă pe fondul consumului de alcool) sau dacă merită să îi trimiteţi un cadou luxos marelui duce de Oldenburg sau să-l cuceriţi. La un moment dat ai senzaţia că producătorii au uitat că se cheamă Total War, deci e un joc cu bătaie, nu cu funcţionari care completează formulare. Napoleon s-ar plictisi cu siguranţă şi ar băga un Call of Duty. În plus, dacă vă place să bibiliţi nişte statistici pe o hartă, Europa Universalis 3 şi Victoria sunt mult mai bune iar Crown of Glory are o diplomaţie infinit mai bine pusă la punct.

În concluzie, ceea ce nu prea par să fi înţeles nici producătorii Napoleon Total War, nici ai altor jocuri pe aceeaşi temă, e că epoca napoleoniană nu era interesantă datorită bătăliilor, ci a schimbărilor incredibile pe care le aduceau acestea. Într-o lume care încă se mai plângea de moştenirea odioasă a feudalismului, un băiat gras dintr-o familie mic-burgheză şi o mulatră au ajuns împăraţi peste jumătate din Europa, un copil de avocat din fundul Franţei a întemeiat dinastia regală suedeză, emigranţii polonezi au fost trimişi să pedepsească sclavii din Haiti şi cazacii ucraineni au cucerit Montmartre. Din păcate, NTW e al nu ştiu câtelea joc despre epoca lui Napoleon care nu reuşeşte să transmită nimic din acest spirit aventuros, ci mai degrabă din senzaţia că te afli în Administraţia Financiară Huşi.

Share:

32 comments

  1. mifty 27 February, 2010 at 19:59

    starcraft FTW!!!

  2. Cata 27 February, 2010 at 20:00

    cica si nasturii de pe manseta hainelor tot de la Napoleon i-am mostenit. Observase ca soldatii lui au obiceiul sa isi stearga nasul cu manseta uniformei si nu i-a prea convenit asta, asa ca a dat ordin sa fie cusuti nasturi pe mansetele tuturor uniformelor din armata lui 🙂

  3. delly 27 February, 2010 at 20:11

    @radu, le cam iei painea de la gura Juliusului&co…
    De jucat cred ca nu o sa ma joc niciodata NTW, pentru ca e pt si despre francezi, e ca razboi si mai ales cu functionari! Sper ca nu asta este martisorul nostru :-w , un articol despre jocuri pe care nici o fata nu le va juca nici torturata…

  4. silavaracald 27 February, 2010 at 20:41

    Exact la asta mă gândeam şi eu, delly: Iote ce cadouri ne pregătesc băieţii! 🙁
    Şi, dacă ţinem seama şi de relaţiile nu prea aprinse ale eroului nostru cu femeile (“În seara asta nu, Josefina!”) sau de interdicţia de a se face focul în sălile palatului imperial, pentru a le convinge pe doamnele de la curte să nu mai umble decoltate… Ce mai, e clar: Napoleon nu prea e pe gustul nostru!

  5. delly 27 February, 2010 at 20:49

    @slvc, maine urmeaza un articol amplu despre vanatoare, pescuit si arta bautului de bere, asa presimt!

  6. Silviu 27 February, 2010 at 20:56

    Luuuuung articol, dar buuun. Am ras de nu mai pot. Astept cu interes astfel de descrieri si in continuare!

  7. 4mall 27 February, 2010 at 21:09

    @delly, slvc: Nemultumitului i se ia darul!

  8. Claudiu 27 February, 2010 at 21:15

    omg! wall of text…

  9. mifty 27 February, 2010 at 22:35

    @delly: nici băieţii n-au să se joace aşa ceva, parol!
    jumătate din ei au să strâmbe din nas: ce, ăsta e joc??? bag un canterstraic, dom’ne!
    din jumatea rămasă, jumate au să joace în continuare minesweeper… sau excel. atât îi duce mintea, atât fac.
    din jumatea rămasă, jumate au să joace orice altceva, şi ce-a mai rămas au să zică “pola, nu mere în wine. nici în cedega!”…
    şi era să uit… restul se joacă de regulă pe console…

  10. CID 27 February, 2010 at 23:30

    Şendroiu – “60 de trucuri ca să-ţi satisfaci piratul angolez”-fenomenal,am ras o jumatate de ora…

  11. N.A. 27 February, 2010 at 23:41

    Hm… sunt singura care traieste cu impresia ca suntem sfidate?
    Ca din intamplare apare, in locul articolelor omagiale pentru noi, o descriere a uneia dintre cele mai hulite si dispretuite activitati masculine?… 😕

  12. silavaracald 28 February, 2010 at 00:05

    @N.A.
    Stai liniştită, nu ţi se pare! 🙂

  13. sebra 28 February, 2010 at 00:15

    Wow… ce postare lungă.Asta c-a scris-o Pircă singur şi n-a fost Julius să-i mai dea peste deşte :))

  14. 4mall 28 February, 2010 at 01:58

    Ce ma amuz!! Sfidare, sfidare, dar sa stim si noi! :))

  15. mircea 28 February, 2010 at 06:09

    M-ai convins: ma intorc la al meu oldie but goldie Heroes III…
    Si apropos: nu trebuiau sa fie 69 de trucuri? Alea pentru piratei 🙂

  16. 4mall 28 February, 2010 at 10:37

    Dragon Age Origins RULZ!

  17. Bulina Neserioasă 28 February, 2010 at 11:37

    Cum au spus si fetele de mai sus, daca va duceti cu astfel de cadouri la iubite, o sa devenit mari fani ai jocurilor Sleeping On The Couch Heroes II si Canned Soup Total War.
    Si daca ava crapa hardul puteti incerca, cu mare usurinta, “Flori, cadouri si multe multe multe scuze dupa care daca nu merge, dormit pe pres Prototype”.

    Lasati jocurile pe calculator,mai ! De asta nu merge tara asta ! ( Sa fie clar ca Farmville nu se pune !)

  18. Stephanie 28 February, 2010 at 12:40

    1.”multe ţări încep jocul fără drumuri – ce dracu’, e totuşi Europa în 1805, nu România în 2010″- CORECT!
    2. Ce tot aveti dom’le cu domnu’ doctor?

  19. silavaracald 28 February, 2010 at 13:14

    @Stephanie
    Ce avem noi cu el e de bine, că de-aia-l foloseşte Tiranul pe post de momeală!

  20. silavaracald 28 February, 2010 at 13:20

    Mda, nu ştiam ce uitasem pe ziua de azi. Asta:
    COMUNICAT
    Noi, femininele sindicaliste, sprijinite mai mult sau mai puţin verbal de celelalte comentatoare ale DC, vă anunţăm că seminţele revoltei, sădite de Simona Tache, au dat roade.
    Recunoaştem că, coabitând alături de voi atâta amar de timp, ne-am cam golănit, aşa încât, dacă nu ne-am ştii cât de cât după nume -unele din comentariile noastre fiind mai groase ca ale voastre- n-am mai şti care de ce sex este. Drept pentru care, de 1 Martie, ne îmbrăcăm frumos în rochii, ne spălăm la gură de expresiile buruienoase şi vă aşteptăm în prag, îmbujorate, să veniţi cu ce mărţişoare vă duce pe voi capul să ne aduceţi. Şi, pentru ca acţiunea să decurgă lin şi fără incidente, vom reacţiona la eventualele persiflări sau lovituri sub centură prin GREVA TĂCERII (ideea aparţinând lui Miorlaupufos, să ne trăiască!), adică, vă lingeţi pe bot de comentariile noastre savuroase. Degeaba va încerca Tiranul Julius Întâiul să ne momească spre blog cu ajutorul fotografiilor la bustul gol ale doctorului Şendroiu, sau la altceva goală a lui Babatunde, că nu vom pica în capcana lui perfidă. Adică, intrăm, ne zgâim bine la pectoralii, bicepşii şi alte alea ale lor, dar tăcem mâlc. Să vedem cum v-o fi! Da, ştim ce veţi zice în cor: “Muuult mai linişte!” Da, dar va fi liniştea aceea de dinaintea furtunii!
    Deci, noi ne-am spus păsul. Aşteptăm cu interes reacţia voastră, care va fi, suntem sigure, cunoscându-vă, una de mari domni, aşa cum le stă bine unor galinacee mascule de rasă!
    Nu ne-ar deranja câteva laude bine simţite, ba chiar 2-3 poezii despre indubitabilele noastre calităţi… Ce mai, ceva omagial, ce naiba!

  21. Stephanie 28 February, 2010 at 14:43

    @slvc: nu frate, ce avem noi fetele cu el stiu (ce naiba, i-am vazt si eu poza cu butoaiele), nu stiu ce au baietii cu el, ca una-doua ii dau cu apropoul despre piratii angolezi…

  22. Someone 28 February, 2010 at 14:46

    Formidabil, Pircă joacă un titlu din glorioasa serie Total War? Bre dom’ Julius, nu m-aş fi aşteptat să ai oameni aşa cultivaţi la tine pe blog (în afară de mine, desigur 🙂

    NTW e continuarea de la Empire Total War, care e continuarea de la Medieval II TW, care e continuarea de la Rome TW, care e continuarea de la Medieval TW, care e continuarea de la Shogun Total War, primul titlu – şi cel mai bun.

    Vă provoc la o bătălie on-line, ca să afle toată lumea că sunteţi ruşinea imperiului mwahahahaha

  23. Ciprian 28 February, 2010 at 14:59

    @Julius & Co.
    Sunt sigur ca asemeni mie si voi apreciati prezenta vioaie/delicata/tandra/gingasa a cititoarelor pe dailycotcodac.ro si veti posta o insemnare sincera, din inima pentru a le infrumuseta primavara.

    Adorabile cititoare de DC, colege in carcotit, va urez o primavara frumoasa!

  24. sebra 28 February, 2010 at 15:10

    @Ciprian,
    Ce m-ai mai emoţionat!

  25. silavaracald 28 February, 2010 at 15:17

    @sebra
    Şî pi mini! Oălieu!

  26. mifty 28 February, 2010 at 20:49

    @someone: “total varză” era un nume mai potrivit pentru serie, dar deh!…
    @Ciripian: mă, tu eşti virjinel??? ;))
    @FTL: succes!! 😀

  27. Ciprian 1 March, 2010 at 00:24

    @mifty
    Trezeste-te din betie si adu-ti aminte ca noi nici preş nu avem la Sindicat.

  28. Eugen 1 March, 2010 at 13:03

    buna ziua

    eee, ce joc misto e Cossacks, versiunea European Wars. La un moment dat, aveam pe harta toate natunile cu vreo 3-4.000 unitati, soldati si tarani. nebunie!

    zi buna la omorat dusmani digitali!

  29. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 1 March, 2010 at 17:47

    @Cipri
    Calculat esti, bre! Ca un barbat insurat, Capitane! =)) =)) =))

  30. stefan 4 March, 2010 at 13:43

    va inselati baieti, jocuri bune s-au facut despre epoca asta, cossacks II napoleonoc wars si battle for europe, dar probabil ca nu le-ati jucat din cauza prietenelor voastre.
    si apropos, in cossacks II poti folosi pana la 32.000 de unitati intr-o batalie(sic!)

  31. stefan 4 March, 2010 at 13:58

    si inca ceva, nu e nevoie sa fi caracatita, in C II se pot da ordine in pause mode 😉

  32. ProTranslatio - Birou de traduceri 23 April, 2012 at 10:05

    Rome Total War, Cossacks…
    Ce vremuri…

Leave a reply