Postul nu e post destul

Un remediu de cacao: ciocolata

Dr. Ionuţ Şendroiu

Mai multe ziare şi reviste glossy ne-au povestit că cercetătorii britanici au demonstrat că theobromina, un alcaloid prezent în cacao, inhibă tusea prin acţiune centrală, mecanism de acţiune similar codeinei. Faţă de care s-a constatat că este de trei ori mai puternică. Nu ni se spune dacă studiul în urma căruia au fost demonstrate efectele theobrominei a fost sau nu sponzorizat de vreun producător de ciocolată, însă promptitudinea cu care ştirea a fost preluată de mass media este absolut remarcabilă.

În anii ’50, câteva companii producătoare de dulciuri au comandat un studiu, în urma căruia să fie evidenţiate mai multe beneficii ale consumului de ciocolată. Erau aşteptate rezultate care să demonstreze că ciocolata stimulează atenţia, eventual performanţele intelectuale, depunerea de calciu în oase şi aduce multe alte beneficii, demne de utilizat în campaniile publicitare.
S-a demonstrat însă că ceea ce stimulează ciocolata în cel mai înalt grad este apariţia cariilor dentare. Precum si faptul că în timpul consumului, organismul secretă o cantitate mai mare de dopamină şi endorfine, ceea ce se corelează cu instalarea unei anumite dependenţe. Nimeni nu se opreşte după un singur pătrăţel de ciocolată, chiar dacă ştie că are diabet zaharat. Între timp, a fost demonstrat şi efectul negativ al ingestiei de dulciuri concentrate asupra metabolismului glucidelor.

Am amintit acest episod întrucât în ultima vreme, paginile de sănătate ale unor reviste pentru doamne sînt de părere că “ciocolata calmează tusea”.

În primul rând, tusea este un simptom şi nu o boală, care să poată fi tratată. Întotdeauna, tusea certifică prezenţa unei afecţiuni ce trebuie investigată. Reamintim că printre bolile al căror prim simptom poate fi tusea se numără tuberculoza, BPOC-ul şi cancerul pulmonar. Recomandarea că e trendy să ronţăi cîte o tabletă de ciocolată dacă tuşeşti îl poate determina pe cititor să amâne prezentarea la medic şi să încerce să scape de tuse mult mai agreabil, la cofetărie. De asemenea, tusea poate apărea ca efect secundar la anumiţi hipertensivi aflaţi sub tratament cu enalapril. A recomanda unor hipertensivi să consume ciocolată este cel puţin bizar…

În al doilea rând, nu orice tip de tuse trebuie combătut prin antitusive cu acţiune centrală, de tipul codeinei. În caz de tuse productivă, codeina este contraindicată ferm, fiind necesară administrarea de mucolitice şi expectorante. Theobromina, “antitusivul” din ciocolată, fiind o substanţă cu mecanism de acţiune similar codeinei, ar trebui deci evitată în astfel de situaţii. Cu atât mai mult cu cât pacientul urmează un tratament de fluidificare al secreţiilor respiratorii.

În al treilea rând, nu este precizată concentraţia în care theobromina este prezentă în ciocolată şi nici “dozele” care ar trebui administrate pentru ca “medicamentul” să aibă efectul optim.

Şi nu în ultimul rând, suntem informaţi că theobromina este lipsită de efecte secundare. La această concluzie s-a ajuns după un studiu efectuat pe 10 (zece) voluntari! Probabil că cei zece voluntari au fost chiar cerecetătorii britanici, aflaţi la un schimb de experienţă în Belgia.

Share:

57 comments

  1. _azazel_ 22 February, 2010 at 18:46

    “Probabil că cei zece voluntari au fost chiar cerecetătorii britanici, aflaţi la un schimb de experienţă în Belgia.”…..hahahahaha, Doc, m-ai facut sa rad tare de tot! Sa traiesti!

  2. Petrov 22 February, 2010 at 18:48

    da, tare ultima fraza=)) =))

  3. N.A. 22 February, 2010 at 18:53

    Ba eu sustin binefacerile ciucalatei! Si nu numai in tuse! E un panaceu! Din propriile-mi studii si cercetari am constatat ca ma bucura foarte tare ingerarea unei cantitati impresionante de asa ceva si ca-mi face tare bine! :))

  4. Claudiu 22 February, 2010 at 18:58

    si eu care credeam ca daca halesc niste ciucalata ajung in Elvetia…

  5. unmihai 22 February, 2010 at 19:08

    nu stiu ciocolata, dar o vodculita, o wiskyletz sau, mai ales, o visinata care se zbate intre 40 si 50 de grade ia orice boala ca cu mana as putea zice.
    unde-i Eftimie sa ma aprobe?:D

  6. mircea 22 February, 2010 at 19:31

    Ba eu zic ca exista si o varianta “sanatoasa” a combaterii tusei prin consumul de balega de vaca mov: daca te lasi de fumat si in loc de tigara bagi cite un patratel. Scapi de tusea tabagica? Scapi!

  7. Lapescu 22 February, 2010 at 19:52

    … iar BPOC, dupa cum stie toata lumea culta-n cap, e atunci cand BOC cade de pe scena lui Andrei Gheorghe si face POC.

  8. Lapescu 22 February, 2010 at 19:59

    Stai, dom’doctor, nu dadea! O stim si noi p-aia cu bronhopneumonia operativ-constructiva sau asa ceva 😀 da’ poate altii nu ar avea posibilitatea, cum era vorba aurolacilor de la metrou.
    De exemplu, nenea astia: http://suaramerdeka.com/v1/index.php/read/cetak/2008/09/11/30268/Olahraga-Penyandang-Cacat-dan-Klasifikasinya
    cred ca BPOC inseamna altceva: Badan Pembinaan Olahraga Cacat, ma scuzati.

  9. Arsulici 22 February, 2010 at 20:00

    Mă, doctore, nu te lega de ciocolată, că asta ne+a ridicat moralul mie şi lui Julică şi milioanelor de fani ai Ştiinţei, după victoria arbitrilor asupra bunului simţ…

  10. lulu 22 February, 2010 at 20:08

    Arsulici dragutule, improspateaza-mi memoria: o suta si mai cate kilograme ??? :))

  11. Arsulici 22 February, 2010 at 20:12

    135… ca am mai slabit

  12. sebra 22 February, 2010 at 20:14

    Dar dacă nu tuşesc şi sunt sănătoasă tun, pot să mănânc aşa vreo 2-3 o dată?:D…în special seara târziu…

  13. Arsulici 22 February, 2010 at 20:17

    bineinteles!

  14. lulu 22 February, 2010 at 20:19

    @sendroiu
    Vezi daca citesti reviste pentru femei? Ce era daca citeai si tu ca orice barbat normal playboyul sa ne explici despre lapte(un aliment foooarte sanatos)?

  15. Jules 22 February, 2010 at 20:21

    Ca veni vorba de belgieni. Au aia niste bomboane ca niste cacareze sub forma de boabe de cafea cu gust de , ai ghicit, de cafea. Am bagt de-a lungul anului vreo 4 kile in mine. Nu mai spunca cine le gusta era inebunit. Pina m-am uitat pe fundul cutiei. Aveau nu mai putin de 20 de E-uri in compozitie. Adica cu vreo 7 mai mult decit guma Orbit.

  16. Miorlaupufos 22 February, 2010 at 20:35

    Da’ nu ne zice nimic despre combinatia capsuni proaspete – mozol de ciocolata neagra/alba, dupa gust. Si nici despre bomboanele cu alcoool ( Karl Fazer ruleaza mult la faza asta ) pe care daca le maninci nu stiu cit scapi de tuse, dar daca te opreste politia sigur nu scapi de-un etilotest.

  17. Arsulici 22 February, 2010 at 21:08

    @Lulu
    Playboy???? Lapte??? La ce fel de lapte te referi???

  18. karmapolice 22 February, 2010 at 21:17

    nu stiu ce scrie tu acolo, dar CIOCOLATA RULEAZA~DEATH BY CHOCOLATE!

  19. silavaracald 22 February, 2010 at 21:23

    @Arsulici
    Condensat, evident! Servit la canistre!

  20. lulu 22 February, 2010 at 21:25

    ala matern. Care in revista respectiva apare in diverse ambalaje/marci/firme:)

  21. Arsulici 22 February, 2010 at 21:39

    @Lulu
    Mă temeam că vorbeşti de laptele de tată! 😀

  22. mifty 22 February, 2010 at 22:30

    “În primul rând, tusea este un simptom şi nu o boală, care să poată fi tratată. ”

    băi, mă leşi???
    de când medicina “înaintată, occidentală” tratează cauza, nu simptomele, când până şi hipocrate a declarat că “nu ai simptomele, nu eşti bolnav!!”

  23. Florian 22 February, 2010 at 22:33

    Mi-a zis un doctor în toamnă să mă las de fumat şi m-am lăsat.
    Sendroiu m-a convins că ciocolata strică dinţii şi afectează metabolismul glucidelor. OK, renunţ şi la ciocolată.
    Zahărul şi produsele zaharoase sunt de-a dreptul nocive, le-am eliminat aproape de tot din alimentaţie.
    Carne de porc, inclusiv mezeluri, nu mai mănânc de multă vreme.
    Băuturile carbogazoase sunt pe lista neagră.
    Berea îngraşă, i-am uitat şi gustul.
    Untul, smântâna, frişca, brânzeturile, laptele nedegresat, ouăle, măruntaiele de orice fel au colesterol în exces, aşa că gust din ele din an în paşte.
    Când cumpăr pui, primul lucru pe care îl fac este să îl curăţ de piele. Aţi curăţat vreodată pielea de pe aripile unui pui? Incercaţi, o să vă distraţi de minune.
    Cartofii prăjiţi şi, în general, orice alte prăjeli, sunt otravă curată. Le-am exclus total din meniu.
    Când văd vreun fast-food, îl ocolesc pe trotuarul celălalt.
    Majoritatea alimentelor prelucrate au E-uri nocive. Citesc la etichete de îmi sticlesc ochii în cap şi aleg produsele cu cât mai puţine E-uri.

    Aerul este poluat cu fel de fel de substanţe nocive, aşa că m-am hotărât să mă las şi de respirat. Viaţa asta oricum nu mai merită trăită.

  24. mifty 22 February, 2010 at 22:44

    @Florian: deci ai postat cu ajutorul unui medium şi-a unei table ouija??? ;))

  25. Ciprian 22 February, 2010 at 22:53

    Deocamdata doar afirm (nu dau cu parul) ca Dr Sendroiu a fost mituit sa scrie acest articol calomnios de catre Asociatia Pensionarelor care tin Post, de Asociatia Obezelor in Viata (cica ar avea Sendroiu o combinatie cu una din conducere)si Asociatia Producatorilor de Dropsuri si Napolitane cu Crema de Fructe.
    Fapta marsava este doar un nou episod marca dr Sendroiu. Nu il credeti. Este un impostor.
    Nu pot sa o demonstrez, de aia doar afirm deocamdata, dar daca o sa papati multa ciocolata va asigur eu ca va veti da seama cum Sendroiu incearca sa va manipuleze. Intre noi fie vorba, chiar il banuiesc si de legaturi cu Mafia Belgiana a Ciocolatei si cu Producatorii de Cacao din America de Sud.
    E un impostor.

    @Sendroiu
    Pana aici! Ciocolata e buna. Ce vina avem noi ceilalti consumatori ca nu te poti abtine sa papi o tableta inainte de culcare si din aceasa cauza esti agitat.

    @Florian
    Laura ar fi mandra de tine ca iti dai silinta sa o intelegi. Asa a ajuns si ea strigoita, s-a lepadat de toate poftele.

  26. silavaracald 22 February, 2010 at 23:00

    @Flo, Cip, mifty
    =)) =)) =))
    Ce le mai combateţi, frate! Parcă v-ar fi foame…

  27. sendroiu 22 February, 2010 at 23:05

    ciprian: eu sustzin doar ca nu e buna ca remediu contra tusei, nu ca, doamne fereshte! nu ar fi bine sa maninci ciocolata!
    de aici reiese ca nu are sens sa maninci ciocolata DOAR cind tusheshti 😉

  28. Florian 22 February, 2010 at 23:39

    @Mifty
    Stai, bre, că încă nu m-am lăsat de respirat. Am zis că m-am hotărât să mă las, da’ nu şi când o fac. Aştept să zică doctorii că şi datul în bărci e nociv şi atunci gata, bag capu-n vană. Sau mai bine în budă.

  29. Florian 22 February, 2010 at 23:43

    @Sendroiu
    Lasă, dom’ doctor, că n-ai zis doar de tuse. Ne-ai luat cu endorfinele care te fac să bagi în tine ca un spart, cu bulirea metabolismului glucidelor, cu distrugerea danturii, eu unul m-am îngrozit. Mai aveam o bucată de ciocolată în cămară şi am aruncat-o la ghenă.

  30. Ciprian 22 February, 2010 at 23:45

    @slvc Chiar as mai manca o ciocolata.

    Mi-am adus aminte ca aveam un biet tecker si ii dadeam aproape zilnic sa pape ciocolata ;)) toata noaptea alerga de nebun prin casa, prin curte :)) latra la luna

  31. Florian 22 February, 2010 at 23:47

    @şlvc
    Nu mi-e foame iguano, că tocmai am făcut praf nişte cârnăciori cu salată de varză roşie. Tu chiar m-ai crezut că mă iau după doctori? Stii vorba aia, să nu faci ce zice doctorul, să faci ce face doctorul. Nu ştiu dacă suna chiar aşa proverbul, dar cred că sunt pe aproape :))

  32. JULIUS 23 February, 2010 at 00:30

    @sendroiu: io ti-am zis sa scrii ca ciocolata e buna, ma! alungi cititorii… azi, maine ma trezesc ca scrii si de tigari ca nu sunt bune.

  33. toader 23 February, 2010 at 00:41

    tare theobromina asta bai frate/

  34. N.A. 23 February, 2010 at 01:17

    @Julius – Da,da,da,da,da! Chiar voiam si eu sa aduc tutunul in discutie si sa auzim parerea lui don’doftor, ca pe FB aproape ca nu e poza in care sa nu aiba o tigara in coltul gurii…

  35. sendroiu 23 February, 2010 at 01:18

    bai, jul, io tocmai asta am scris: ca nu e buna in doze terapeutice!
    adica, nu trebuie administrata ca medicament (ca palinca, de exemplu), merge
    in doze mari, ca aliment (cum e berea, de exemplu).

    ufff! ca nu mai stiu ce exemple sa mai dau, ca sa ma fac intzeles …

    @NA aveam si o poza in care merg pe bicicleta, da’ nu mai shtiu prin ce folder am pus-o!

  36. JULIUS 23 February, 2010 at 01:22

    @NA: da, Sendroiu e sportiv, merge la carciuma cu bicicleta

  37. sebra 23 February, 2010 at 01:24

    Lasă Doctore, am priceput! Nu mâncăm ciocolată când tuşim.Bine că n-ai zis că nu mai putem nici măcar fuma în timp ce tuşim 😀

  38. N.A. 23 February, 2010 at 01:24

    @sendroiu – Ei, incepi sa o mai dregi… acuma ca ti-a sarit norodu’ in cap.. :))
    Si nu aveai o tigara in coltul gurii sau in mana chiar si pe bicicleta? 😀

  39. JULIUS 23 February, 2010 at 01:29

    @NA: ba da, ca n-avea far din ala cu dinam si trebuia sa-si lumineze cumva calea.
    @sebra: eu cred ca l-au prins piratii angolezi si de atunci are ceva cu ciocolata 😀

  40. sendroiu 23 February, 2010 at 01:30

    bai, jul, intr-o zi o sa platesc un hitman sa itzi fure preshul ala de la intrare, fix cind o sa ai mai mare nevoie de el!

    (NA: nu mai stiu, ma, ca e o poza facuta demuuuult …)

  41. N.A. 23 February, 2010 at 01:31

    @Julius – =)) =)) =))

  42. mircea 23 February, 2010 at 01:32

    beeei, voi ati halit prea multa ciocolata azi de n-aveti somn?

  43. JULIUS 23 February, 2010 at 01:33

    @sendroiu: sta Pirca aproape si are un pres de-ala mare, de doua persoane

  44. JULIUS 23 February, 2010 at 01:36

    @mircea: eu am bagat niste nuga.
    (Doc, e buna nuga, sau te baga in pamant?)

  45. N.A. 23 February, 2010 at 01:36

    @sendroiu – Pai si doar cu alcool si tutun se intretine un fizic meserias, asa, ca ala expus nud, printre butoaie? 😀

  46. Ciprian 23 February, 2010 at 01:45

    @julius
    De unde stii ca e de doua persoane. V-ati tolanit pe el?
    Poate e de o singura persoana, gen Piedone, si asta cand papa ciocolata cu rom tot pe la usile oamenilor adoarme.

    @dr sendroiu
    In doze mare nu e buna ciocolata. Am mancat eu inainte de un Craciun ciocolata ascunsa prin plasele cu cadouri (alea pe care le primeau pe timpuri parintii de la fabrica) si trei zile am avut intoxicatie. Eram tot rosu ca Mos Craciun.
    Ca sa-mi treaca a trebuit sa pap si toate portocalele. Ca ai mei nu mai stiau cum sa ma alinte, ce sa-mi mai cumpere, numai sa-mi treaca. Pe la doctori nu s-au gandit sa mearga sa ceara un sfat si sigur au facut mai bine, daca dadeau peste unul ca tine nu mai papam ciocolata toata viata.

    Ce-as manca niste bomboane de ciocolata Bucuria din alea originale, de la moldoveni. Mnea mnea.

  47. sendroiu 23 February, 2010 at 01:46

    @NA: beau multa apa plata si maninc zilnic fructe proaspete, iaurt, cereale 😀

    (julius, vezi ce comentezi dupa asta, poate ramine si pirca fara presh la intrare!)

  48. petrescs 23 February, 2010 at 07:28

    Eu cred ca e vorba de ciocolax, nu de ciocolata obisnuita. Intr-adevar, dupa ciocolax ti-e frica sa mai tusesti.

  49. burunducel 23 February, 2010 at 10:52

    Insomniacilor, de ieri pana azi, veste buna: ciocolata nu mai e ce a fost. “Britanicii au descoperit o reteta de ciocolata sanatoasa, care nu ingrasa”!!! Cautati pe net.

    Sendroiule ai mingea la fileu. Cum joci? 🙂

  50. hera 23 February, 2010 at 13:24

    Eu am ajuns la o concluzie destul de desteapta, zic eu. Ca si lui Florian, incepe sa mi se para ca nu mai am ce sa mananc si ca e cam periculos pentru viata mea sa respir. Dar m-am gandit mai bine, am bagat si research serios cu cateva sezoane de House, ER, Scrubs, Grey’s Anatomy si ceva Discovery, pana mi-a picat fisa. Nu am nevoie de remedii, am nevoie de un doctor… Deci… Domnu’ Sendroiu? Sunteti liber cand va intoarceti de pe vas? Ofer casa (zona linistita, verdeata, Somesul aproape, cu promenada), masa – daca gasim ceva nenociv, bineinteles – si daca o sa va fie dor de piratii somalezi aranjam noi ceva, promit… Iau si bicicleta, ca pe aia veche mi-au furat-o… Vreti? Pretty please…
    Daca nu si nu, primesc si homeopat, sau alte specializari alternative.

  51. mifty 23 February, 2010 at 14:54

    deci, monsieur Le Chendree, regim vegetarian, eh???
    s-a constatat că regimul vegetarian prelungit duce la halucinaţii, constipaţie, forme rare de diabet zaharat, şi cauzează apariţia în sânge a leucocitelor gramnegative cu membrană neutră, cu rare cazuri când se manifestă forţe van der graaf între membranele citoplasmatice ale celulelor roşii şi albe, rareori galbene sau verzi, şi în alte cazuri, se constată apariţia subită de albuminoide lipidoglucidice cu complicaţii proteinofosfatice asociate de regulă cu forme atipice de protoxid de azot 5%…
    (nu, julius habar n-are ce-am comentat până n-a văzut. :D)

  52. hera 23 February, 2010 at 16:53

    @mifty
    Uaaaaaa… Nu inteleg multe chestii din alea (in afara de fortele van der graaf care banuiesc ca sunt muzicale, provenind din van der graaf generator)dar sunt total de acord ca nu-i bine sa fii total vegetarian, vorba aia celebra a nu mai stiu cui, ca doar n-am ajuns in varfu’ lantului trofic sa ma fac vegetarian! o dieta echilibrata de gratare, bere, vin, cafea, tigari… cinci pe zi trebuia, nu?

  53. Stephanie 23 February, 2010 at 19:30

    @Sendroiu: deci ne intretinem cu verdeturi, dom’ doctor?
    Stii bancul ala cu el si ea la restaurant, cucoana comanda pentru dansa bunataturi iar pentru el salatzica si morcovei, pe principiul “ca iepurele f…, ca iepurele mananci”? 🙂

  54. cheguevara 23 February, 2010 at 19:33

    Oau! Un adevarat eseu impotriva ciocolatei. Doctore, nu cumva ai uitat sa mentionezi ceva? Si anume ca studiile sunt facute pentru ciocolata “amaruie” sau chiar “amara” iar tirada ta se indreapta impotriva ciocolatei “cu lapte” sau altor varietati similare, la fel de bune dar dulci?
    In plus, nu trebuie mentionat si efectele flavonoizilor intalniti in cacao asupra unor afectiuni cum ar fi DZ, HTA etc?
    Acum ca m-ai provocat, parca ar baga si institulul meu un studiu cu ciocolata amara. Sau cu bere.

  55. mifty 23 February, 2010 at 21:03

    @cheguevara: recomand coniac şi ciocolată!!!
    de la bere te apucă kkrea!!! >:P

  56. animaloo 24 February, 2010 at 12:53

    Nu dati in ciocolata! e si ea om

  57. Cristina 7 September, 2011 at 10:21

    @sendroiu:
    mm.. ce bine mi-a cazut postarea asta dupa o noapte de cosmaruri cu .. pshihologi, Dali, emigranti romani fara bac luat dar cu functii importante in strainatate …
    si mi-a crescut si nivelul de incredere in medici cu ocazia asta, ca nu prea am vazut medici sa recunoasca aplicarea pe scare larga a tratamentelor simptomatice.
    mwuah-mwuah (adica te-am tzucat:) )
    sa faci cumva sa traiesti 6 luni in Olanda ca sa poti scrie despre alt panaceu: paracetamolul, care se prescrie la ABSOLUT ORICE
    si despre medicul de familie in NL care 6 luni inainte de a te trimite la specialist isi incearca pe tine toate talentele colegilor de breasla, lucru acceptat in mod legal, nu tacit: dermatolog, oftalmolog, pediatru, enterolog, endocrinolog, orlist, cardiolog, alergolog, ortoped, si nu in ultimul rind ginecolog.

Leave a reply