Postul nu e post destul

O zi din viaţa ticăloasă a unui mogul

Julius Constantinescu

Privită de pe celălalt mal al lacului Străuleşti, Mogulăria semăna cu un deget lung şi descărnat, un deget mijlociu întins în sus a batjocură – o sfidare evidentă la adresa locuitorilor săraci din sudul Capitalei.

Îndărătul perdelelor grele de catifea, Mogulul tocmai terminase de înfulecat un castron de caviar. Râgâi discret, îşi turnă o băutură străină şi se aşeză confortabil într-un fotoliu. Apoi, fumă în exclusivitate mărci de ţigări străine. Răutatea i se citea pe faţă.

Era seară şi Mogulăria funcţiona la relanti; doar un uşor bâzâit răzbătea din măruntaiele sale, trădându-i activităţile ticăloase.

Închis în biroul său, Mogulul trăi un scurt moment de automulţumire. Avusese o zi bună: reuşise şi astăzi să fure din banii poporului; îşi turnase câţiva prieteni, iar pe la prânz îşi azvârlise o rudă în stradă şi lăsase pe drumuri vreo zece ziarişti de la Jurnalul. În fine, complotase, minţise, sfidase, îşi bătuse joc de pensionari, corupsese şi se lăsase corupt. Pe seară, se zăvorâse pe dinăuntru şi numărase banii lui Ceauşescu.

Vocea piţigăiată a lui Valentin Stan îl trezi brutal din reverie. Sări în picioare, luă telecomanda de pe măsuţă şi verifică pe toate Antenele să vadă dacă tonomatele îşi fac datoria. În loc să se liniştească, efectul fu de natură opusă; se întunecă şi mai tare la faţă.
Oricât de bine ar fi mers treburile, Mogulul ştia că lupta nu era încheiată şi că pericolul pândea viclean. Nici un mogul cu scaun la cap nu-şi putea permite vreun moment de slăbiciune câtă vreme Traian Băsescu, Vânătorul de moguli, nu fusese învins. Băsescu, luptătorul anti-corupţie, duşmanul neîmpăcat al sistemului ticăloşit, cel care jurase că nu-şi va găsi liniştea până ce şi ultimul mogul nu va fi pus cu botul pe labe, îi stătea ca un ghimpe în coastă, îl rodea ca o pietricică în pantofii Gucci cu care sfida în mod curent poporul încălţat în opinci.

Începu să măsoare încăperea cu paşi mărunţi. Nu putea adormi până nu lupta niţel cu Băsescu, iar mintea sa diabolică lucra febril, căutând un mijloc prin care să-i provoace stricăciuni Marelui Luptător. Neînfricatul nu putea fi învins prin luptă dreaptă, trebuia lucrat mărunt la imagine.

Dintr-o dată, Mogulul se lovi cu palma peste frunte, iar pe faţă îi înflori un zâmbet malefic. Să-i facă o ironie, asta era! Să-l persifleze! Ceva subtil, dar muşcător, care să-i provoace suferinţă! Deschise laptopul şi începu să scrie, înfrigurat de emoţie, o leapşă. Propuse ca Băsescu să fie sanctificat şi provocă bloggerii să găsească temeiuri pentru un asemenea demers. Când termină de scris, dădu send, îşi frecă mâinile hrăpăreţe de bucurie şi purcese să-şi bibilească nişte comentarii pe site-ul lui Lovin.

***
În celălalt capăt al oraşului, în sudul sărac al Bucureştiului, în colegiu, Julică primi leapşa, o citi în diagonală şi zise ridicând o sprânceană: “Băi frate, de câte ori să le spun că nu răspund la lepşe? Moguli, n-ai ce să le ceri”. Apoi închise plictisit laptopul, îşi trase pijamaua şi se băgă în pat. Butonă telecomanda şi lăsă televizorul pe Viasat History – azi n-avea nici un chef de talk-show-uri politice, de Băsescu, de căcaturi. Prietena lui îl simţi, se bagă în el şi-i şopti:
– Noapte bună, derbedeul dracului!
– Noaptea bună, ţigancă împuţită!

Share:

43 comments

 1. O zi din viaţa ticăloasă a unui mogul » visurat.ro 15 February, 2010 at 19:27

  […] fotoliu. Apoi, fumă în exclusivitate mărci de ţigări străine. Răutatea i se citea pe faţă. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

 2. Petrov 15 February, 2010 at 20:05

  link exchange? =))

 3. Ichim 15 February, 2010 at 20:21

  Misto!

 4. Alex 15 February, 2010 at 20:22

  trebuie remarcat faptul ca e ecomogul modern…nu tipareste ziare si nici nu trimite scrisori la cetateni…se foloseste de blog 🙂

 5. silavaracald 15 February, 2010 at 21:00

  Iote, de-aia se înmulţesc mogulii, de nu mai biruie Neînfricatul cu ei. Când, după îndelungi uneltiri diabolice, se bagaă în pat lângă prietenă, nu o ia cu “Noapte bună”, ca tine! =))

 6. mifty 15 February, 2010 at 21:26

  de fapt… cine e mogulul aici, ă???
  (julică, sper să mai fii în viaţă după ce dai gata un castron cu caviar… se vede că n-ai gustat aşa ceva, minciunilă!!! >:) )

 7. lulu 15 February, 2010 at 21:27

  Nu cumva incerci sa ne manipulezi, domnule Julius ???
  Putine din textele tale imi displac, dar asta-i primul care ma revolta. 🙁

 8. JULIUS 15 February, 2010 at 21:48

  @lulu: bai frate, nu mai poate manca omul in liniste niste caviar de voi, saracii :))

 9. Cosmina 15 February, 2010 at 21:51

  propun: SLVC sa primeasca o carte (eventual aia ravnita, cu pisica neagra) pentru comentariul de mai sus! :))

 10. Mikael 15 February, 2010 at 21:56

  hai ca-i tare aia de sfarsit, cu lacrimi!

 11. Cougar 15 February, 2010 at 21:58

  ştiţi ce-i culmea? ăsta este singurul post de pe dailycotcodac adevărat din creştet până-n tălpi.

 12. mircea 15 February, 2010 at 22:05

  Mogulu’ ala o sa aiba viata scurta. Si-o face cu mina lui: haleste seara!
  Am si io doo intrebari:
  a) Ce-i ala caviar si cu ce se maninca? Am intrebat la saormeria de la colt si-or zis ca n-au.
  b) Basescu – vinatorul de moguli – mai si cumpara sau se bazeaza doar pe ce prinde el? Io nu-s vinator, doar pescar, si daca se-timpla sa nu prind nimic, mai cumpar de la lipoveni un somn sau o stiuca, sa nu ma duc “infrint” acasa…

 13. karmapolice 15 February, 2010 at 22:09

  domnu julica daca sinteti derbedeu mama nu ma lasa sa ma joc cu dumneavoastra

 14. iulian rinder 15 February, 2010 at 22:23

  Dl. Julius, dezbini ,,Fratia Mogulilor se intoarce”. In opinia mea articolul este fain. Foarte. Dar am o nelamurire. De ce ,,zece ziarişti de la Jurnalul”? Parerea mea ca zece de la EVZ pica mai bine la dezabaterile pline de Realitate difuzate de un alt frate mogul.Ca uite se implini prima triada din univers formata din patru titani din plastilina: Voiculescu, Patriciu, Vantu, si ultimul cu voia dvs. pe lista, Bobby Da(i ce)las(a altii) J.R – nota traducatorului: jr egal un fel de mana a doua mass-media. Prima mana ramane sa o ghiciti. Dealtfel, dupa cum tot poporu daco-get-beget-bizon stie, mogulii intre ei nu isi scot ochii, ci doar banii din cont. Ce farmec are sa-i freci la cap pe ai tai – ca sa o spun elegant – cand poti sa o faci pe banii altora? Serialul Fratia Mogulilor cred ca ar trebui sa-l continui, tov. J. Mai ales ca acu mogularia s-a deontologit, si-a devenit total subjugata interesului patriei, taberei, clanului, cartierului de partid din care fac parte. In rest, pot spune ca de la noi, din cercul intelectualilor ,,supt Tampa” se vede exact de perfect la fel.
  Iulian RINDER

 15. ingodwetrust 15 February, 2010 at 22:23

  genial, ai mai castigat un cititor

 16. MILF 15 February, 2010 at 22:25

  prietena lui il simti. ii strecura o moneda in buzunarul de la pijama si-i sopti:”canta-mi ceva, tonomatule”

 17. unmihai 15 February, 2010 at 22:39

  @ingodwetrust
  vreau si eu sa castig un cititor, unde tre sa joc? :d

 18. Cristina 15 February, 2010 at 22:56

  pun pariu ca mogulu’ se amuza copios ca l-ai descifrat moca mai bine decat psihologul din dotare, care-l costa sute de euroi lunar.ce sa mai, soldat julica, ai ridicat valul de pe ochii mancatorilor de rabdari prajite.

 19. De pe bloguri 15 February, 2010 at 23:06

  […] sfârsit, Daily Cotcodac a obtinut în exclusivitate imagini de la ”mogulărie”. Paradoxal, oricât de rău si impartial […]

 20. toader 15 February, 2010 at 23:14

  mi se rupe de mogul. ce ma fac eu cu nevasta-mea?

 21. Gabriel 15 February, 2010 at 23:25

  Faina scrierea….
  🙂
  Cred ca sanctificarea a avut un alt punct de plecare…..:
  Cum am zis si la Nea’ Mogulu’ pe blog, exista un fir rosu, calauzitor, pe care l-am identificat.
  Altu’ a pornit leapsa….Mogulu’ i-a dat doar valoare, forta…..ca de, asa este el.
  Ia-n citeste matale astea, si da-ti cu parerea…(prima-i de la mogulu’ ca sa vezi ce am scris acolo, apoi restul):
  A) http://danvoiculescu.net/blog/2010/02/guvernul-din-umbra/
  postarea 12-13
  B) http://www.ziarultricolorul.ro/?cmd=displaysection&section_id=21&format=html
  Incepe tu de pe data de 6 Feb 20210 si vezi ce scrie de Base….
  Sunt sigur ca ai sa te prinzi.
  Cel ce a starnit leapsa…o fi de-a lui VC Tudor oare?
  Spor si numai bine!

 22. JULIUS 16 February, 2010 at 02:24

  @mircea: cum cu ce se mananca, bre, caviarul? cu polonicul!

 23. Ciprian 16 February, 2010 at 02:38

  @Julius
  Sigur bre?:)) Ca noi il Moldova il mancam cu ceapa rosie :))
  Dar-ar gripa caviara in moguli!

 24. kyrre 16 February, 2010 at 08:43

  Ai uitat sa precizezi un mic amanunt. Erau pijamalele cu Mickey Mouse.

 25. Dan Voiculescu 16 February, 2010 at 08:48

  Nu-s de acord cu ideea ca “mogularia” sfideaza locuitorii din SUDUL Capitalei. Daca tot e in nord, n-ar putea sfida nordul? Sau macar vestul – hai estul? De ce trebuie sa sfideze tocmai sudul unde se afla colegiul meu de senator si sectorul lui Piedone?

 26. Patriotul 16 February, 2010 at 09:07

  Felix P.C.R. , Felix P.C.R. , Felix P.C.R. !!!

 27. Bear Grylls 16 February, 2010 at 10:19

  Mi-a placut textul.

 28. [D][S][N] 16 February, 2010 at 11:05

  “îl rodea ca o pietricică în pantofii Gucci cu care sfida în mod curent poporul încălţat în opinci.”
  Cea mai reusita combinatie din text ! 🙂

 29. mih 16 February, 2010 at 12:11

  julica superb articolul, dar vezi ca luptatorul e razbunator 😉

 30. Eli 16 February, 2010 at 12:12

  Ej Bine bai Julius. Tine-o tot asa:)

 31. Miorlaupufos 16 February, 2010 at 12:36

  Dl. Voiculescu, stiti dumneavoastra vorba aia cu “daca taceai, filosof ramineai”? Pai cine v-a pus sa va laudati si sa ne amintiti ca ala e colegiul dumneavoastra, ca va amintesc si eu cum ditamai intersectia la Tineretului arata fix ca dupa bombardament, nu ai cum sa ocolesti ditamai gropile cu masina. Stradutele dintre blocuri arata idilic in continuare, putem sa ne dam cu sania pe acolo, in nici un caz cu masina. Iar pentru ca lucratorii de la salubritate au fost mobilizati “la zapada” gunoiul de pe strazi nu l-a mai strins nimeni.

  Pai se poa’?

 32. Ciprian 16 February, 2010 at 12:43

  @Miorrrrlaupufos
  Asa este peste tot. Pe la mine au pus zapada pe trotuare cu tot cu material derapant. S-a topit zapada, dar au ramas movile de pietris imbacsit in nisip. Gretos. Nici pisica nu poate face pishu in nisipul ala. :))

 33. JULIUS 16 February, 2010 at 12:50

  @miorlau: te iei de Piedone, te iei de mine! Pai in Berceni, unde sta poporul, face treaba. Clasa de mijloc din Tineretului, bogatii sectotului 4, sa-si faca singura 😛

 34. Arsulici 16 February, 2010 at 13:42

  Julius, la care mogul te referi in titlu? vorbești de Bobby labeunu Păunescu? sau de Dan zerotv Diaconescu?

 35. Miorlaupufos 16 February, 2010 at 14:02

  @ July Nu vrei tu sa-ti construiesti o autostrada singur daca tot esti asa de harnic si de pornit?

 36. Claudiu 16 February, 2010 at 14:16

  eu as prefera sa fiu modul…
  decat in sudul bucurestiului, mancand saramale, si privind cum hitler distruge polonia…prefer sa distrug eu

 37. Cos 16 February, 2010 at 15:17

  foarte bun!! :)))) Deci vă cunoaşteţi bine…

 38. N.A. 16 February, 2010 at 16:27

  @toader – =))
  Incearca, bre, macar acum, ceva de impacare, niste flori, o ciucalatica! Neaparat cu ochi blanzi si umezi in care sa se citeasca regretul amarnic! Vor fi privite initial cu scarba si aruncate cat colo, dar iti zic eu ca o sa conteze at the end of the day…. 😉

 39. matusalem 16 February, 2010 at 16:43

  Somn usor, pasaricilor! 🙂

 40. Horatziu 17 February, 2010 at 20:45

  Dacă asemenea grozăvii se întâmplă la lumina zilei, când tot creştinul are frică de Mogulul suprem, oare ce se întâmplă noaptea în acest loc de pierzanie care ar trebui adus la firul ierbii de Vânător.

 41. GrantPam21 12 April, 2010 at 21:39

  If you are willing to buy a house, you will have to receive the loan. Furthermore, my brother all the time uses a credit loan, which supposes to be really reliable.

 42. Luigi Fulk 24 September, 2010 at 07:06

  Thanks for sharing the link – but unfortunately it looks to be down? Does anyone have a mirror or another web link?

Leave a reply