Postul nu e post destul

Inventar de porecle ieşite din uz

Julius & Pircă

Când eram eu copil exista un număr restrâns de porecle din care să alegi. Pe vremea aia nu erau internet, DVD-uri şi jocuri pe calculator, iar programul la televizor dura doar două ore şi nici în alea n-aveai ce vedea – nu ca acum. Ca urmare, nimeni nu ştia prea multe personaje de la care să împrumuţi un nume mai de Doamne-ajută. Era atât de rău încât, de pildă, dacă erai portarul echipei naţionale, atacanţilor adverşi nu le era deloc frică de tine: “Cine e în poartă la ăia? Dino Zoff? A, bine că nu e Arnold, ăla ştie să apere ca lumea, sigur nu-i dădeam gol”.

Cele mai comune porecle din anii ’70-’80 erau Calu’, Grasu’, Creţu’, Ţiganu’ şi Geolgău. Calu’, de pildă, era atât de răspândit încât în fiecare cartier existau cel puţin trei-patru Calu’ şi trebuia să ceri explicaţii suplimentare: “Care Calu’? Calu’-Calu’, sau Calu’ ăla din P-uri?”. La Beiuş, pentru a-i putea distinge între ei pe cei mai cunoscuţi trei Calu’, a fost nevoie să fie numiţi uşor diferit: Calu’ (el şi-a păstrat numele intact pentru că era chiar Calu’-Calu’), Căluţu’ şi Calogero. Astăzi, numele de Calu’ cred că a dispărut de tot, eu cel puţin nu l-am auzit niciodată la copiii din spatele blocului. E foarte posibil ca săracii să nu mai ştie precis ce e ăla un cal şi în schimb să fi apărut porecle ca Wargu’ sau Tauntaunu’. Nici numele de Grasu’, altădată comun, nu pare să mai fie folosit. Pircă spune că e politically incorrect şi că de-aia nu se mai foloseşte, dar eu cred că e absolut imposibil să-ţi mai dai seama la cine se referă porecla de Grasu’, pentru că nu mai există decât copii supraponderali. Presupun că a apărut în schimb porecla Slabu’ iar purtătorii ei sunt ironizaţi: “Păi bine mă, tu crezi că eşti bun la fotbal? Păi aşa slab cum eşti, tu alergi tot terenul ca prostu’. N-ai fizic pentru sportul ăsta”.

Când nu aveai vreo caracteristică mai deosebită care să-ţi atragă una dintre poreclele de Grasu’, Creţu’, Calu’ sau Micuţu’ (asta se dădea, logic, copiilor mai înalţi cu un cap decât restul), exista posibilitatea să fii numit Geolgău. Niciodată n-am înţeles ce trebuia să faci ca să capeţi numele de Geolgău – eu am cunoscut trei Geolgăi complet diferiţi şi nu am putut stabili niciodată vreo asemănare între ei. Cel mai ciudat mi s-a părut că unul dintre ei chiar juca bine fotbal.

Pentru ochelarişti însă era disponibilă o plajă mai largă de porecle, de la banalul nume de Chioru’ până la Ochilă sau Aragaz. Nu m-am lipit de niciunul pentru că eu am fost într-o clasă de copii buni, care învăţau bine, aşa că mi-au spus Zahei. Şi ceilalţi ochelarişti din Beiuş aveau nume simpatice, gen Lentilă sau Ocheanu’, iar băiatul cu cele mai mari dioptrii din oraş era numit Sifonu’. Bineînţeles că, de câte ori se întâlneau cu el, Lentilă şi Ocheanu’ făceau mişto de Sifonu’ că e chior şi abia vede pe unde merge. Cum în ziua de azi nu am mai văzut copii fără ochelari, bănuiesc că în uz e mai degrabă porecla Normalu’, pe care puştii miopi sau hipermetropi le-o aruncă dispreţuitor fraierilor care n-au dioptrii, după care îi şi bat şi le iau banii de covrigi.

În zilele noastre, în schimb, poreclele sunt din ce în ce mai comune la adulţi: Marinarul (care probabil că în copilărie era Creţu’), Prostănacul (arată ca un fost Geolgău), Tări, Adelu’, Manivelu’. Sunt convins că, în ritmul ăsta, în vreo zece ani copiii or să-şi spună pe numele de familie – “Popescule, te lasă mă-ta să ieşi afară? Vezi că ies şi Ionescu, Moldovan şi Constantinescu, ia şi tu mingea”. În schimb, adulţii vor avea toţi porecle: “Ţigane, dă-i şi tu raportul ăsta lui Calu’. Calu’ de la Reporting, nu ăla de la Marketing.”

Share:

66 comments

  1. Inventar de porecle ieşite din uz » visurat.ro 3 February, 2010 at 09:15

    […] mai comune porecle din anii ’70-’80 erau Calu’, Grasu’, Creţu’, Ţiganu’ şi Geolgău. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. ienihabarnam 3 February, 2010 at 09:50

    absolut off-topic: vreau covrigi!!
    mai on-topic: io am fost “capra neagra” la vremea mea 😀

  3. sendroiu 3 February, 2010 at 10:04

    mie imi ziceau strutzu’, bulangii!
    cica din cauza ca mergeam ciudat si ma uitam intr-un fel

    probabil ca era mersul de viitor navigator, da’ nu aveam de unde sa shtim, pe vremea aia
    iar uitatura ciudata s-a explicat prin a noua, cind m-a luat maica-mea d’o aripa si m-a dus la un oftalmolog, unde am incasat minus 3, direct B-) B-) B-)

  4. corcodusul 3 February, 2010 at 10:06

    Câteva porecle de la noi din cartier (e drept, sunt din anii ’80-’90, nu ’70-’80):
    Piţi, Manolo, Conta (asta vine de la container) zis şi Kunta Kinte, Rumburak, Winnetou sau Vânătu’, Makanaki, Şefu’, Bălănel, Baronu’, Gina (ăsta o fi rămas cu numele de la vreo gagică), Luţă, Ciorlic, Foca, Negrilă, Buzău (ăsta era un ţigan cu buze mari), Burtică, Colţatu’, Coridel, Brucele sau Bruzli (de la Bruce Lee) etc.
    Cred că nu mai e cazul să specific că 80%, dacă nu chiar 90% dintre ei erau ţigani, aşa că o poreclă gen Ţiganu’ n-ar fi mers, trebuia şi o diferenţă specifică.
    Mai erau şi vreo 4-5 de Creţu’ şi chiar şi un Calu’, dar ăştia erau deja mai bătrâni.

  5. Calin from Bei"U"s 3 February, 2010 at 10:07

    …era o vreme cand Generalul, Leul si Elefantelul luptau pentru putere…:D

  6. tina 3 February, 2010 at 10:14

    bravo, terapeutice articole le citesc cu placere zilnic ma ajuta sa rezist la birou
    ps e vorba de un birou de primarie asa ca intelegeti…
    mai are vre-un sens sa folosim virgule ….????!!!

  7. M3bis 3 February, 2010 at 10:29

    Bre, eu am avut o întreagă colecţie de porecle. Niciuna n-a ţinut mai mult de 3 ani. De la Găbiţoicu am trecut la Găbea, Zgubea (da, ăla cu rebusu’ ), Pătlăgică (asta mi se trage de la profesorul de fizică, vă daţi seama ce hahaleră eram în şcoală), Săgeată (Arrow, căţelul ăla tâmpit al lui Oblio), Calu’ (am luat vreo 30 de centimetri înălţime într-un an) şi am sfărşit cu Butonel. Vă daţi seama că şi acum, când aud una dintre porecle, întorc capul să văd pe cine trebuie să înjur, nu?

  8. Petra 3 February, 2010 at 10:37

    Sa nu uitam de chinezu! erau multi chinezu, nici pana in ziua de azi nu stiu de ce le zicea asa…

  9. Pirca 3 February, 2010 at 10:48

    @M3bis
    Zgubea, iata un mare nume de care generatiile tinere nu-si vor mai aminti, din pacate. Daca mai traieste, mi-as dori sa-l vad la OTV (sunt convins de fapt ca domnul Dan imi poate indeplini dorinta chiar daca sus-numitul nu mai e printre cei vii)

  10. M3bis 3 February, 2010 at 10:56

    @Pirca, ştii că nu puteam să adorm până nu rezolvam careul lui din Flacăra? Era examenul final din revistă… Şi nu-mi permiteam să am restanţe…

  11. somerio 3 February, 2010 at 11:00

    dexter ?
    bamse ?

    sau sunt eu prea mic de varsta ?

  12. M3bis 3 February, 2010 at 11:02

    @Pirca
    uite că te-am rezolvat. Pe pagina asta îi găseşti adresa de contact. Dacă îţi răspunde înseamnă că mai trăieşte…

  13. JULIUS 3 February, 2010 at 11:05

    @somerio: Dexter? Pe vremea noastra erau Stie-tot si profesorul Baltazar, suna cam de cacat “ba, du-te si tu pana la Stie-tot, vezi daca ne da mingea aia de 35, ca oul asta nu mai sare deloc”

  14. mifty 3 February, 2010 at 11:25

    @julius: mă tată… cna-ul ăla nu s-a sesizat încă la ftr.ro ăla???
    că sună cam… dubios!!

    şi ontopic: io aveam un coleg poreclit “mongolezu'”, care, ce e drept, era tătar, şi avea faţă de mongol… de fapt, de chinez!! :))
    io am fost pe rând şi separat “dino” (că eram “băiat mare” în comparaţie cu restu’), “scărpinici” (că între timp slăbisem şi aveam muian de stan, ăla din stan şi bran, nu pat & stan…), şi, deloc de mirare “surdu”.
    pe chestia asta, după revoluţie făceau mişto de mine că sunt în pdar!!! :))

  15. M3bis 3 February, 2010 at 11:26

    @Julius
    Bre, mingea aia de 35 nu era cam grea? Dacă-ţi luai o “freză” cu ea, ăla erai…

  16. mifty 3 February, 2010 at 11:38

    @m3bis: asta e nimic… să fi jucat tu fotbal cu minge medicinală, aia problemă, nu mingea de 35!!! :))
    şi stai, c-am jucat şi baschet cu aşa ceva!!!
    bine, nix driblat, dar pase şi aruncat la coş la greu!!!

  17. gc 3 February, 2010 at 11:38

    deja se folosesc numele de familie in loc de porecle 😛

    p.s. tiganu’ e inca de actulitate

  18. MNX 3 February, 2010 at 12:05

    Pe mine ma chemau astia ” Shpitz” , din cauza modului elaborat in care jucam fotbal. Drept pentru care am inceput sa joc in poarta. Si nu ma mai chemau deloc 😐

  19. Bulina Neserioasă 3 February, 2010 at 12:05

    Eu nu știu ce porecle aveați voi în copilărie, că eu mi-s fată, da mie îmi plac tare numele de alint cu care soții își strigă soțiile : române, grasule, țigane(știu că astea nu-s la genu feminin, da vasluienii e originali ), și cu care își alintă copiii: bolovane, măgare( da..măgare ) și ultima pe care am auzit-o : zânel !

    Acum spuneți dacă nu aveți un dor să veniți în Vaslui.

  20. Flo 3 February, 2010 at 12:28

    Rusu, Tiganu, Buric, Bula, Buca… Militari anii 90 🙂
    Acum astia micii de se striga pe numele de familie cand au cate un nume mai interesant gen Bibanu.

  21. adriang 3 February, 2010 at 12:55

    Durereee… Ca-n vremurile bune! 😉

  22. Pirca 3 February, 2010 at 13:15

    @somerio
    Pif, asta era singura porecla mai “cartoony” pe care mi-o aduc aminte de pe vremuri. Cred ca e o porecla cu traditie istorica, fiindca am cunoscut in Ardeal un Pif care acum are peste 50 de ani. Ceea ce inseamna ca a primit porecla pe la primele numere ale revistei (“Vaillant” ii zicea pe vremea aia).

  23. Apophis 3 February, 2010 at 13:20

    acum e la moda autistu’ sau oligofrenu’ , dar asta depinde si prin ce cercuri de autisti de afli 😀

  24. JULIUS 3 February, 2010 at 13:22

    @apophis: eu am cunoscut doi Oli

  25. Dublu Click 3 February, 2010 at 14:09

    Porecle de acum 10 ani: Chinezu`, Slabanogu`, Grasu`, Mimi, Dodo, Cocio, Ardei, Bombonel, Tiganu`, Titel. toate nume de baieti. Mie mi se spunea pe numele de familie si inca mi se mai spune, familia mea e singura cu acest nume din Bucuresti 😀

  26. unmihai 3 February, 2010 at 14:18

    @Dublu Click
    esti din familia Dubluclik?
    posibil sa fim rude…

  27. bog 3 February, 2010 at 14:18

    La mine in oras Calu’ era supremul apelativ. Logic ca il detineau aia mai “facuti” care in mod normal erau si primii care si-o luau in freza. Da-i la Cal prima data ca-i mai mare si restu fug…

  28. Ciprian 3 February, 2010 at 14:26

    @Sendroiu
    Eu te inteleg. Intr-un timp si mie imi ziceau “strut” :)) Bulangii! :))

    Framiu mai mic m-a tinut in Titi multi ani, ca nu putea sa pronunte Ciprian, apoi vecinii din cartier ma strigau Zubizarreta ca fiind in acea vreme cel mai mic de inaltime si mai ratangiu, eram bun doar sa stau in poarta, dar si acolo faceam ravagii. Profu de fizica si chimie ma striga Zorleni, dupa numele unui orasel din vecinatatea Barladului unde este un colegiu agricol si astfel ma ameninta ca acolo o sa ajung daca nu invat, apoi in facultate Strut :)) si apoi cand s-a plictisit lumea sa vada ca nu reactionez la porecle s-au lasat pagubasi. Acum primesc doar alinturi, o parte chiar de la voi, cotcodacii, de la colege, gen Cip, Ciprinut, Cipicao, Cipcirip, Ciprisor, Ciprianus. :))

    Mai multe porecle am pus eu la viata mea altora decat ei mie. Unele dainuiesc si in ziua de azi, Sanremo, Laura Balaura, Mortisha, Gâza, Gâzda, Bursuc, Ursu, Micutu, Capmen, Koslodai, Zuzui, Balena, Elefantu’, Moara, Natura, Laluca, Satana, Didi, Sobolanu’, Aricica, Animalu, Unguru, Boris (cam la toti basarabenii) si mai sunt amici pe care doar dupa porecle ni-i mai reamintim. In timp eu si-au acceptat soarta.

  29. Ciprian 3 February, 2010 at 14:31

    Si profii/profele aveau tot felul de porecle: Doamna N, M, Muma Padurii, Zira, Ciuntu, Moartea, Satana, Andresan, Pagadi, Buzezcu, NFHH, Safta.

  30. oake 3 February, 2010 at 14:39

    grasu, cretu am avut, ar mai fi amunike, ebola…

  31. gabriel toma,Madrid 3 February, 2010 at 14:42

    Ante-scriptum:voi folosi constructiile tz si sh pt. ca nu am diacritice(sau am si sunt prea lenes).
    Sunt nascut in ’68 si,in locul unde am copilarit-blocul H1,vizavi de Piata Progresul din Bucuresti-eram din generatiile ’66-’70,vreo 40 de copii.Asta numai in bloc la noi.Daca mai veneau si cei din blocul A(de militieni si securisti,dar nu erau asa multi copii)si cei din H2(legat cu H1 printr-un sir de balcoane din otel-armat din ratiuni anti-alunecare si anti-cutremur),ne strangeam ca’ la fo’70 de suflete “pe teren”-un spatiu asfaltat intre blocuri.Va dati seama…Aveam si porecle:eu eram Tzestosu'(ma miscam ciudat din cauza unei pietre la vezica urinara,lucru operat pe la 16 ani),frati-miu era Cioara,schimbata mai tarziu in Mandela,mai erau Vanatu'(de la Vinike),frati-su Tziganu'(ca nu puteau fi doua ciori),Piticu’,Gazo,Varzan(de la Razvan),apoi Nemo(de la Nego,de la Negoitzescu),Galoshu,Tic-Tac,Pisote,Calu’ si frati-su Manzu'(evident!),Goana(de la Oana),Dodo(de la Faustina-Dora,cea care a facut posibila dezvirginarea simultana a amandurora pe la 14 ani…aaaaaah!),Bibanu’,Oaca( de la Mugurel-Muguroaca),Durdu,Moshu’,Caine,Decebal( de la o caciula tricotata de ma-sa mare),Spelbu’,Libi(de la Libidinosu’,un tip care cred ca si acum ,la 41 de ani,e virgin-apropo’:daca vrei sa agati o fata, spala-te pe dinti!),Gogo(de la Georgiana),Capra( de la Dana H.,iar conotatiile sexuale sunt chiar intemeiate),si multe,multe alte porecle si amintiri frumoase.Imbatranim???

  32. boga 3 February, 2010 at 14:48

    pai i-ati uitat pe Bobitza si Zambila.
    si ei tot din spatele blocului…

  33. pepe 3 February, 2010 at 15:01

    Ati uitat de Bruzli, Oachi, Papagalu’, Gusteru’, Racanel, chiar aveam unu’ in liceu Pâdpâdâc.

  34. corcodusul 3 February, 2010 at 15:14

    Am uitat, astia cu urechi mari, gen antena parabolica, primeau numele de Dumbo.

  35. marius vl 3 February, 2010 at 15:29

    acum mai nou astia se striga “ce faci coae”

  36. moto_lady 3 February, 2010 at 15:41

    acum e foarte la moda porecla “rata”, din cate am observat. In rest, prin clasa mai auzisem de “limbric” (era pentru fete) si eu imi alinti doua dintre prietene cu “amantule” dar, ca sa fac diferenta una mai grasa e “samanta” si cealalta e “pitpalac”

    Aaaa,da mai cunosc vreo doi de “tucu” in tot orasul, mai era “creata”, “grasu” inca exista si cand imi mai amintesc va mai spun

  37. SZABO ANYTA 3 February, 2010 at 15:49

    DAR DE UNDE STI?

  38. eftimie 3 February, 2010 at 15:49

    Şarpe, Flocanu, Marvu, Ţăranul, Moldoveanu, Capu, Geacă-n Râu (sau simplu Geacă, e poveste complicată), Pleată, Vuvex…

  39. RED 3 February, 2010 at 15:55

    Struţ, grasu, slăbuţ (tot unui gras), toca, cabbage (adica varză), bruha (adica vrajitoare, o fata extraordinar de urâtă), matrix, kinder, bizar,seceta, lucescu, soare, galben, cioara, picea, piu, isus (pentru păr şi barbă), sâsa, paraşută (habar nu am de ce i se zice asa tipului), mijalău (cea mai poreclă de poreclă pentru un mascul)si bineinteles numele de familie sonore: pandele, ispas, enciu, pesca, etc 😀

  40. alex 3 February, 2010 at 16:03

    Salut

    In grupul meu de copii cu care ma jucam , toti aveau porecle . . . dar de genul zoro , sconxu , moxu , ratza , bobi , shpeu . . . ideea e ca acum batem toti pe la 30 de ani si inca ne stim dupa porecle . . . mereu se minueaza cate o prietena cand ii mai povestesc cu cine am vorbit la telefon : )

  41. sendroiu 3 February, 2010 at 16:51

    imi amintesc niste porecle din liceu: Batz, Piciu, Pompieru (un tip lung, deshirat ca un furtun), Matz (era un tip caruia i se spunea Cirnatu’ inainte), Bashtinashu (cred ca i s-a tras dupa o lectzie de geografie, in care a raspuns despre nu stiu ce bastinasi, din nu stiu ce teritorii, dar a pocit cumva cuvintul)
    din facultate: Mizeru, Grasutzu (alintat Hipetroficu’ – glume de medicinisti), Gindacu (un tip cu miini si picioare lungi & subtziri), Pamantu’ (un tip din Braila) si Kojak (un tip cu plete pina la … vertebrele lombare). A si mai era Latzosu’, care era tuns scurt, da’ isi lasase nishte favoritzi gen Darwin.
    din generala nu mai stiu, erau porecle destul de banale, gen Blondu’, Neamtzu, Bebe etc.

  42. GabeLBz 3 February, 2010 at 17:24

    scrumbie/scrumbie junior anyone? 😀 (frate-miu si eu, eu junior:), pt. ca eram slabi).

  43. Anca 3 February, 2010 at 17:47

    Pe mine ma strigau: Ochelarista (in generala), Barabula (in liceu – am avut un an de zile meniul compus din cartofi fierti datorita unei gastrite) si Moldo (in facultate – am un dulshe acshent moldovinesc). Acum mi se spune Chupinette.

    Porecle ale catorva prieteni din Galati: Patlagica, Morcoveata, Ursu, Dinte, Mortu (ultimul intampinat de prieteni de fiecare data cu un voios “Traiasca Mortu!”).

  44. Slabu 3 February, 2010 at 17:59

    O porecla de vreo 10 ani vechime, MF ul (meful).Exact de unde vine nu stiu, dar stiu ca respectivul era student la stiinte economice si era cat un dulap ( cu 3 usi glisante); probabil porecla venea de la MF= mijloc fix .

  45. dudi 3 February, 2010 at 18:55

    imi ziceau pistruiatu eu sunt fata si la liceu jobert sau morcoveata am nas cit un nasture…

  46. Tase 3 February, 2010 at 18:57

    Baieti: Oaia, Copacu, Spancioc, Gibonu’, Mielu’, Auschwitz, Pepsi, Sepala, Bampse, Cacatu, Kebabos, Lalau, Cariocas, Senila, Oase, Maleficu, Sughi, Macaroana,

    Fete: Varza, Sepia, Bucata, Pitoasa, Oarba, Marmota, Capra, Struţa, Avortela, Ceapa

  47. Alex 3 February, 2010 at 19:57

    Ciobi s-a zis ? :))

  48. Florian 3 February, 2010 at 21:36

    Să fii într-o clasă de tocilari şi să-ţi zică Zahei, bleah! Nu ştiam eu de unde i se trage comportamentul deviant cu care s-a pricopsit.

  49. Alexandra 4 February, 2010 at 03:15

    🙂 as mari intervalul, as spune 70-90… eu stiu 3 de Calu’, 2 Micutu’, 3 Cretu’… din pacate nici un Geolgau…

  50. Porecle şi amintiri « Moshe & Mordechai blog 4 February, 2010 at 05:55

    […] şi amintiri Jump to Comments Articolul ăsta, de la aviara cotidiană, mi-a amintit de alte vremuri. Porecle. “Ehei,  pă vremea mea […]

  51. infamu 4 February, 2010 at 08:59

    mie mi se zicea Branzarica…eram alb la piele, deh. aveam alt preten Postasu(ma-sa e postasita), altu era Patronel(ta-su era patron de abeceu), pe aici prin Oradea erau la moda poreclele legate de meseriile parintilor, nush de ce.

    cand aveam plete eram Valderama, netunsu, blanosu, etc.

  52. Cifre în blogosferă - Sf. Vasile 4 February, 2010 at 10:13

    […] foc cu foc: ţinta-piept Dinescu – by Victor Ciutacu – peste 60 de comentarii 5. Inventat de porecle ieşite din uz – by DailyCotcodac – peste 50 de […]

  53. S. 4 February, 2010 at 14:26

    Simona…cu coasa…dureros!

  54. magda 4 February, 2010 at 17:20

    80-90: calu, aragaz cu patru ochi, ciobi, chinezu, grasu, ou, bursuc,
    90- prezent: Maţ,americanu,sora sister, branza,tyson, joe

  55. nea_caisa 5 February, 2010 at 07:19

    Screech, Mobi (de la Mobutu Sese Seko) și cea mai tare, Axion (inamicul grăsimii).

  56. doctoru' 5 February, 2010 at 12:41

    pentru ienihabarnam

    capra neagra- poate erai singura fata mare din cartier…

  57. madwolf 5 February, 2010 at 13:33

    Eu eram grasu’ in copilarie, si acum sunt slabu’ ca oricum supraponderalul de atunci nu se mai compara cu asta de acum
    apropo de copilarie – http://www.youtube.com/watch?v=fOhjVyzxBg8&feature=related

  58. moto_lady 5 February, 2010 at 18:52

    @szabo, is din bacau. tu de unde esti?

  59. Biscu 6 February, 2010 at 01:13

    datorita staurii mele impresionante (un metru si un pix) am servit biletele castigatoare dupa cum urmeaza: piticot, pici, a’mica, zgatie, greiere (mica si schiloada), pisi, Lu, Lizu, Mau (vine de la miau) si biscuite…..
    din curtea scolii:
    grasi, pitici,marmote, pandele, aragaz, dracu, gonzo, soarece (de calculator), frana, trancanici, zongo.

  60. Popica 10 February, 2010 at 18:45

    La mine in clasa chiar ne zicem pe numele de familie.
    Sunt a 11-a.

    Mai sunt porecle pornite de la numele de fam sau porecle normale, dar tot numele de fam e cel mai folosit

  61. smoc cu coc 11 February, 2010 at 11:41

    cosho, lopea, piri, patuleasa, mirihune, smoaca, cracila, cosu, hubba bubba, maggi gigi, ciuf, iepu( de la iepurash, dupa dinti), flocaru, balbaitu, uincester, belea, uncle, pantazica, fefeleaga-memeleaga, budulac, poponete, adie-tichie, ceapa, grigore, caporalu si multe altele…toate astea erau pe strada mea si inca ne pastram poreclele.va saluta smoaca;)

  62. oachi 2 April, 2010 at 05:02

    […] … Nachdem mir der oachi mit seinem ranzen die letzte. zerst¶rte, hatte das christkindl …Daily Cotcodac Inventar de porecle ieÅite din uz1403 Moare sultanul Baiazid I, luat prizonier de cÄtre Timur Lenk dupÄ bÄtÄlia […]

  63. aziz 6 April, 2010 at 13:04

    Urecheatu, nas, putza, dumbo,tzapu aka tembelu(asta eram eu), stics (varianta la slabu), sherifu, bal-bal…si lista ramane deschisa.

    ce vremuri!

  64. Cricu 6 January, 2011 at 17:53

    Chiar ma gandeam si eu la chestia asta …desi pe la mine prin oras mai exista si Calu, si Cretu…da mai rar , ieu mi-am primit porecla ce Cricu numa asa ca mi-au uitat numele la un meci de fotbal prin clasa a 4-a aveam un coleg nou si stia ca incepe cu CR (Cristi) da el era foarte nervos ca nu-i pasez si so grabit si mnah…oricum ce-i drept acuma majoritatea se striga pe numele de familie

  65. gfgf 31 January, 2011 at 16:33

    ani 90 Militari-Veteranilor…Crenguta,Testosu,Babulea,Casbec,Foamea,Ioda,Oafa,Geolgau,Moxu,Balena,Kaka,Schilodu….nu mai imi vin in minte ….sunt f multe

  66. Porecle şi amintiri | Moshe & Mordechai blog 1 May, 2013 at 17:00

    […] Articolul ăsta, de la aviara cotidiană, mi-a amintit de alte vremuri. Porecle. “Ehei,  pă vremea mea – spunea Maior Şonţu, paznicu’ de  noapte de la Trei coşciuge, şcoala generală unde am deprins eu tainele chiulitului şi fumatului printre morminte- oamenii să ştiea nu dupe nume, da’ dupe poreclă”. […]

Leave a reply