Postul nu e post destul

De ce nu se fac la noi filme de groază

Julius & Pircă

Pentru că noi nu pierdem vremea cu prostii ca cercetătorii britanici, astăzi vom încerca să vedem de ce românii nu fac filme de groază.

julaevici8Până acum, în România s-au făcut aproape toate genurile de filme, de la filme de artă (de unde ştim că sunt de artă? Pentru că, dacă maşinistul aţipeşte şi uită să schimbe rola, spectatorii din sală continuă să se uite la ecranul alb fiindcă practic e imposibil să-ţi dai seama că s-a schimbat ceva) până chiar la un soi de “James Bond” cu Florin Piersic (care probabil că dacă s-ar fi turnat azi ar fi fost mai popular decât adevăratele filme cu James Bond, care n-au avut niciodată replici memorabile gen “Bond, ciocoflendere, James Bond”). Numai filme de groază nu s-au încumetat regizorii români să facă vreodată, şi vom vedea îndată şi de ce. Să luăm un scenariu clasic de film horror şi să încercăm niţel să ni-l imaginăm jucat de români.

Un film de groază obişnuit începe cu un grup de tineri gălăgioşi plecaţi în excursie, care se simt bine. Noi nu am văzut în România tineri care să se simtă bine în vacanţă, prin urmare un film românesc de groază ar trebui să înceapă cu nişte excursionişti care bodogăne întruna: “Frate, ce drumuri de munte au ăştia, îţi rupi maşina! Primarul ăsta nu face nimic” sau “În pana mea, asta-i cabană? Nici locuri de parcare ca lumea nu au”. Pe urmă, în majoritatea filmelor de groază, cineva invocă noaptea monstrul într-o ceremonie satanistă. Ia încercaţi să faceţi asta în România – imediat vă bate baba de la 3 în calorifer şi vă treziţi cu sectoristul la uşă: “Avem o plângere că faceţi fie duş, fie invocaţii sataniste. Dumneavoastră ştiţi cât e ceasul?” (asta ar fi o explicaţie plauzibilă şi pentru faptul că n-am mai auzit absolut nimic de Dracula – unde dracu’ să ieşi la 12 noaptea din sicriu, să-ţi bată vecinii în ţeavă şi să-ţi auzi vorbe pe urmă: “Ãştia vampiri? Porci, doamnă, nu vampiri!”).

De asemenea, în filmele de groază se găseşte mereu cineva curios să vadă de unde se aud zgomote în toiul nopţii. E puţin plauzibil ca, atunci când aud că există un monstru, românii să se ducă să vadă dacă e adevărat – pentru ei, maximul de efort ar fi să sune la ProTV. În rest, s-ar plânge că au dat o groază de bani pe cameră şi, pe lângă faptul că nu e prea curată, mai e şi plină de monştri. Nu mai zic că asta era staţiune pe vremuri, nu veneau toţi maneliştii şi monştrii. Iar în caz că s-ar găsi totuşi cineva suficient de curajos să se ia de monstru, probabil l-ar ameninţa ceva de genul: “Bă, tu ştii cine sunt eu? O să am grijă să nu mai mănânci pe nimeni în oraşul ăsta!”.

Probabil însă că nici măcar n-am ajunge în acest punct, pentru că una dintre premisele fundamentale ale unui film de groază este că tinerii merg undeva unde nu e semnal la telefon, nu există telegraf şi sunt rupţi complet de civilizaţie. Or, ce tineri români s-ar duce undeva unde n-au măcar trei liniuţe la mobil, chiar şi la Cosmote? Plus că ar trebui să mergă şi netul ca lumea ca să poată turiştii urca pe youtube filmuleţe cu monstrul făcute cu telefonul mobil, să vadă toată lumea ce monştri indolenţi au hotelurile din România, nu ca în Elveţia sau Austria, unde monştrii sunt foarte amabili, plus că îi schimbă camerista în fiecare dimineaţă odată cu prosoapele.

Share:

45 comments

  1. De ce nu se fac la noi filme de groază » visurat.ro 23 February, 2010 at 23:56

    […] Bond, care n-au avut niciodată replici memorabile gen “Bond, ciocoflendere, James Bond”). (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. Calin 24 February, 2010 at 00:01

    Deci GENIAL!! Atat pot sa spun! Am ras 15 minute =))

    Paragraful al treilea e cel mai tare!

    Bravo!

  3. Ichim 24 February, 2010 at 00:04

    Foarte tare!

  4. Ciprian 24 February, 2010 at 00:11

    La noi filmele de groaza au alte tematici: pitici care papa alocatiile copiilor, economisti care pun piedici la babe, babe care violeaza tinerii vasluieni, showuri cu pacalici si prostanaci..

  5. sebra 24 February, 2010 at 00:21

    Păi da, ei au Ştirile de la ora 5???

  6. M3bis 24 February, 2010 at 00:21

    Haidi, bre, nu exageraţi. Nici în Elveţia şi nici în Austria nu ţi-i schimbă dacă nu-i tufleşti pe gresia de la baie. De-i agăţi în cui, tanti camerista zice că nici nu i-ai folosit….

  7. Dan-Marius 24 February, 2010 at 00:22

    Nu-i uita pe vecinul intre doua virste, satul de viata, beat care se cearta la etajul de dedesubt cu nevasta de se aude in tot hotelul sau pe cei doi tineri proaspat casatoriti care tocmai isi… inaugureaza luna de miere.
    Care monstru normal ar mai rezista fara sa fie stresat intr-o asemenea galagie? 😀

  8. writeman 24 February, 2010 at 00:23

    ei, dar din cauza ca NU se fac filme de groaza, monstrii care nu mai prind nici un rol in vreo productie mai de Doamne-ajuta se fatzaie toata ziua pe la tv in uniforme de primari si parlamentari 😀

  9. Piff 24 February, 2010 at 00:33

    “plus că îi schimbă camerista în fiecare dimineaţă odată cu prosoapele.” genial! Iti multumesc din suflet pt. rasete 🙂

  10. Cotcodacii » Ciudatenii nocturne 24 February, 2010 at 00:36

    […] Se baga la loc in pat si gandurile ei incepura sa scrie scenarii horror… cu un barbat in frac care o ruga sa se marite cu el. De frica ii spusese ca Da. O voce inabusita […]

  11. edy 24 February, 2010 at 00:52

    Fabulos…Intr-un top 3 al textelor lui Julica,cu siguranta acesta trebuie sa intre,chiar daca e in coproductie…

  12. sendroiu 24 February, 2010 at 00:55

    :)) =))
    si peste trei zile, bietu’ monstru isi aude vorbe la oteve: cica monstru’ porno!

  13. vicxtor 24 February, 2010 at 01:06

    romanii sunt deja prea ingroziti ca sa mai suporte si filme de genu asta…
    un film de groaza cu monstrii nu ar speria pe nimeni, poate unu de genu: te trezesti dimineatza, te duci la munca, aflii ca esti concediat, pe urma aflii ca esti bolnav incurabil, pe urma ca banca iti ia casa ca nai platit creditu, nevastata te inasala cand ajungi acasa, fiicata e plecata la produs in spania si tu trebuie sa te zbatzi sa supravietuiesti pt ati intretine celalat copil ramas cu tine pe drumuri.
    da astea nus filme e realitate la noi

  14. Ciprian 24 February, 2010 at 01:37

    @vicxtor
    presupun ca ai vrut sa spui ca nevasta te inseala cand nu esti acasa 🙂 altfel e putin dubios, dar nu nemaiintalnit

  15. MNX 24 February, 2010 at 02:06

    La romani, filmul de groaza se desfasoara in fiecare zi de salariu. Le trece viata prin fatza ochilor .

  16. valyum 24 February, 2010 at 08:17

    intrebare: monstrul a gasit-o pe Elodia? rapundeti prin SMS la 6969 (tarif in functie de zona: Dorobanti 500 E, basarabi: 100 E, centura 50 R)

  17. burunducel 24 February, 2010 at 09:18

    La romani totul e de groaza. Asa ca nimic nu-i mai sperie. 😉

  18. jokeru 24 February, 2010 at 09:23

    din pacate s-au turnat cateva filme horror in romanica ,Anaconda 4,Pulse,Trenul Fantoma din 1933 si mai sunt cateva care nu mi le amintesc.
    am vazut anaconda 4 si pulse ,intradevar turnate in romania si cu actori romani ,nu mai vreau sa mai vad si altele .
    si da ,julica are dreptate ,la noi nu poti face decat filme mute sau despre gospodarie.
    nici actorii romani nu vor sa joace in filme horror .cum ar fi sa-l vezi pe PAPI (alexandru papadopol) sau pe dragos bucur pe strada si sa strigi dupa el “fraierica geamantan ai fost papat de babau,haha ce tolomac esti”

  19. Calin from Bei"U"s 24 February, 2010 at 10:07

    …pur si simplu monstrii nu suporta sa le urle manelele-n cap…e prea mult si pentru urechile lor…:P

    @jokeru : a mai fost si ” The Cave ” in care a jucat si Iures si ” Against The Dark “, unde Claudiu Bleont a fost ciuruit de Seagal…:D

  20. Online electronice 24 February, 2010 at 10:10

    Daca ne uitam bine insusi viata in Romania e un film de groaza

  21. Andrea C. 24 February, 2010 at 10:20

    Stirile sinistre pe care romanul le digera sau nu in fiecare zi au dus la o autoimunizare bolnavicioasa, un ulcer horror, astfel incat filmul de gen horror devine un fel de gluma fara poanta, o bere rasuflata, o apa statuta… nu poti sa te mai ingrozesti, sa razi nu te tine, ajungi doar sa compari filmul cu realitatea. Un singur film horror veritabil ar merge: unul filmat cu camera ascunsa, cand fiecarui “mafiot” roman, acum la putere, sau pe val, sa i se arate dosarele, sa fie confruntat cu ele… de un for veritabil: un tribunal adevarat profesional si independent, in momentul citirii verdictului
    😀

  22. Links – 23.02.2010 -- fulgerica’s blog 24 February, 2010 at 10:22

    […] Post: De ce nu se fac la noi filme de groază – link […]

  23. Petra 24 February, 2010 at 10:24

    Cred ca ai gresit un pic scenariul, la noi ar trebui sa fac un film de groaza cu zombi. Nu mai ti minte stirea cu sateni care au dezgropat o batrana pentru ca le bantuia satu si i-au infipt un tarus in inima ca sa ii lase in pace? Iata scenariu perfect, pacat doar ca ar putea rula doar la sate! Dar ar fi un blookbuster in Dorohoi!

  24. mifty 24 February, 2010 at 10:51

    până la film, julică a decis să ne delecteze c-o poză.
    de groază!!! ;))

  25. tahemet@blogspot.com 24 February, 2010 at 11:24

    Jul, să-ţi zic eu (că mă pricep) de ce nu se fac filme cu monştri:
    – ce monstru respectabil ar îndrăzni să tropăie pe aici? drumurile sunt pline de gropi, şanţurile pline de gunoaie: scenariu cu yeti/ un vârcolac care bântuie prin păduri. (îţi dai seama în câte gunoaie ar trebui să intre? orice vârcolac bine crescut se ştie că evită peturile şi cutiile de metal ale conservelor fiindcă sunt la fel de dăunătoare ca şi argintul. renunţăm la varianta asta)
    – de babe ai zis tu, nu e nevoie să mai dezvolt ideea cu bătutul în calorifer. totuşi ai uitat de mirosul de ceapă prăjită şi usturoi, varză, fasole, mici care parfumează orice scară de bloc autentică. din studiile de care dispun, acest miros combinat funcţionează mai bine decât orice fel de rugăciuni de alungare a spiritelor malefice+ agheasmă mare+ cruci
    – la şcoală. sunteţi naivi! vă daţi seama că în 5 min ar fi plin youtubele de filmuleţe în care pitzi şi cocalarii îl disciplinează / bat/ tund/ dezbracă la pielea goală/ chiar jupoaie pentru amintiri pe sărmanul monstru? urmate de o inundaţie de poze pe hi5 în care tăte fufele în devenire or să se pozeze cu rămăşiţele monstrului la baie, că-i trendy tu! şi cocalarii se dau marţiali cu săbii ninja sau pistoale de jucărie tot în baie?
    – şi bomboana de pe colivă. se stabileşte monstrul undeva. înmax 10 zile o să vină poliţia economică să-l întrebe de avere şi de venit. după care or să-l cocoşeze cu impozit pe blană/ coarne/ număr de victime şi aşa mai departe
    – iar dacă tot şi tot se încăpăţânează să intre pe piaţă, o să-l cheme dan diaconescu în direct să-l regaleze cu un recital în direct şi în înregistrare al celebrului duet roxi manelista şi fernando de la caransebeş.

    în condiţiile astea ce monstru care are o umbră de stimă de sine s-ar încumeta să mişune? părerea mea e că însuşi satana s-a lepădat de noi, că facem treabă prea bună şi în absenţa lui. şi acum încearcă să instaleze filtre anti-român în iad, să nu-i fure scaunul de sub fund, sau să nu-i ofere sulf contrafăcut la preţ triplu faţă de sulful christian di(h)or.

  26. toader 24 February, 2010 at 11:49

    eu credeam ca nu se fac filme horror fiindca nu vad ce monstru ar ramane in tara. se duc si ei in germania unde e rost de facut un ban cinstit; nu ca acasa unde mogulii te secatuiesc de seva si dupa aia te si dau afara fiindca halperteasa e perfectionista; desi ‘mneaei nu intelege nimica din meseria de monstru si nici urletele nu ii suna prea bine cat ai fi tu de vechi in meserie.

  27. ELVIS 2 24 February, 2010 at 11:52

    BAI SINTETI FRAERI RAU !PAI MAI FILM DE GROAZA CA STRAZILE DIN ROMANICA,CA SERVICIILE PUBLICE SI DE SANATATE DIN ROMANICA,CA SISTEMUL DE INVATAMINT SAU CA NIVELUL DE SALARIZARE TOT DI ROMANICA ,MAI RAU CA ASTEA VOI CREDETI CA EXISTA CEVA ?PAI CINE DRACU SA SE SPERIE DE O PROSTIE CINEMA “DE GROAZA” CIND AR INTRA IN SALA DE CINEMA ,DEJA INEBUNIT DE CELE DE MAI SUS ?SI NICIN-AM VORBIT DE COPII…!

  28. lulu 24 February, 2010 at 11:59

    @mifty
    Ba sa avem pardon. Nu ca poza aia nu-i de groaza, da parca mai putea astepta pana la texul despre mandrie si prejudecata… 🙂

  29. WickerMan 24 February, 2010 at 12:20

    Eu as indrazni mai mult. Si lansez o provocare.. De ce nu se fac FILME PORNO ROMANESTI? Din cauza mentalitatii fufelor din RO. Ar vrea bani, dar fara munca. DAR DESPRE UN FILM PORNO SI DE GROAZA in acelasi timp? Gen chiorul invie din Morti si o fericeste pe Leana? 🙂

  30. dragos 24 February, 2010 at 12:29

    normal ..ca nu se fac…zilnic traim cate unul…sutem prea obisnuiti cu filmele de groaza…

  31. Cosmina 24 February, 2010 at 12:30

    Vai, ce fotografie ati ales pentru iliustrare! Numa’ ca nu-nteleg: este “tanarul galagios plecat in vacanta” sau monstrul?

  32. sendroiu 24 February, 2010 at 12:45

    julica, poza aia e ori dintr-un film psicho, ori din vreo ecranizare dupa salonu’ numaru’ 6 (cehov ar fi fericit s-o vada 😉 )

  33. 4mall 24 February, 2010 at 13:02

    @wickerman: Se vede ca nu stai destul pe internet…

  34. bogdan 24 February, 2010 at 13:38

    4mall,
    link-uri, ceva? 😀

  35. Andrea C. 24 February, 2010 at 13:54

    Monstrii sunt si in Romania: dau cu toporul in cal in mijlocul strazii, baga cutitul in femei pe strada, schilodesc copii si ii trimit la cersit, fac trafic de femei si fete, etc. Doar ca nu au coarne, blana sau tentacule…

  36. ZeMuvi 24 February, 2010 at 13:56

    Frumos articol. Ceea ce e drept e faptul ca traim deja intr-o tara de groaza. Apropo de asta, o replica celebra prin filmele horror e ca “Am venit sa-ti iau sufletul / energia sau whatever”. Ce ar raspunde o baba pensionara de la noi: “Ce vrei maica sa-mi mai iei? Mi-au luat astia pensia, tot. Nu am ce sa-ti dau. Bate la vecina ca ea o fi avand de unde sa-ti dea”. Si astfel probabil orice tentativa de horror la noi e de fapt comedia neagra in care deja traim. La urma urmei suntem mai de graba balcanici iar la noi umorul e punctul forte: filmele lui kusturica – o nebunie si se potrivesc de minune si cu realitatea romaneasca.

  37. circoloco 24 February, 2010 at 14:25

    Tare articol….oricum la noi nu ar avea sansa nici un monstru sau taietor de fete sumar imbracate ca avem cate un Morosanu la fiecare pensiune sau colt de bloc si sa fereasca dumnezeu sa fluiere, ca apare si Zmarandescu de la 3 si Ghita de la 8 si sa vezi film de groaza. Cred ca “monstrii” se uita la file cu noi terifiati.

  38. silavaracald 24 February, 2010 at 21:49

    Băi, mie mi-a ajuns poza cu Julică! N-am îndrăznit să citesc şi postarea, că deja dârdâi de groază. Să-mi povestească cineva şi mie, că de atunci stau cu ochii închişi! 🙁

  39. lulu 24 February, 2010 at 21:59

    @slvc :))
    Pai zice ca dupa ce a pus acum ceva vreme poza lui sendroiu aproape dezbracat, a venit momentul ca cititoarele sa se opreasca din salivat(a vazut si el ca deja doctorul este solicita la vizite la domiciliu).

  40. mircea 24 February, 2010 at 22:16

    Titlul e prea bun… si poza prea sugestiva, asa ca n-am mai ajuns sa si citesc articolul. Deci: de ce nu se fac la noi filme de groaza?
    Ca vad ca avem cu ce!

  41. Florian 24 February, 2010 at 23:32

    Băăăi, românii au făcut cel mai tare film de groază din toate timpurile, care a avut un succes nebun în toată lumea. Aţi uitat de „Revoluţia română în direct?” Terorişti care trag din toate poziţiile, gravide cu feţii scoşi din pântece, cadavre cu burţile spintecate şi cusute cu sârmă, cenuşa incineraţilor aruncată la canal, apa de la robinet otrăvită, catacombele Bucureştiului pline de terorişti, babe bântuind reţeaua de metrou cu pistoale ascunse în colivă, cuplul prezidenţial ciuruit în ziua de Crăciun… ce mai, tot tacâmul.

  42. ZeMuvi 25 February, 2010 at 02:43

    God. Mereu imi vine in minte ce scenariu genial s-ar putea face dupa revolutia din 89. Ce comedie balcanica adevarata ar iesi din treaba asta. Ce si-ar mai smulge kusturica parul din cap. Ar fi tare. Dar ce regizor se baga? 😛

  43. Dexter 25 February, 2010 at 11:57

    @ZeMuvi: s-a bagat ‘marele’ S. Nicolaescu, dar de partea cealalta 😉

  44. ZeMuvi 25 February, 2010 at 13:18

    Dap, nicolaescu s-a bagat de partea lui ceasca pentru a face comedii, si nu numai. Oricum cred ca el e cel mai comercial regizor roman de pana acum. Noua pleiada de regizori sunt parca mai profunzi. Fac filme, desi destul de plictisitoare, mult mai adaptate la realitate. Boogie e o comedie dar una neagra. Insa are mesaje, are o anumita profunzime dincolo de gasca de prieteni. Am mai vazut si eu cateva filme, nu doar comericale, si am incercat sa-mi formez o parere despre Boogie – http://filmelacinema.wordpress.com/2010/02/15/revederea-la-o-boogiebere/

  45. Tyson F. Gautreaux 9 June, 2010 at 10:35

    Just started listening to this… sounds great.

Leave a reply