Postul nu e post destul

Bursa Colesterolului

Dr. Ionuţ Şendroiu

Desi nu este cotat la bursă, afacerile cu colesterol sunt la fel de profitabile ca cele cu petrol. Toată lumea ştie că există două tipuri de colesterol: unul rău, care ne distruge vasele de sînge, şi unul bun, care le protejează. Colesterolul rău este şi el de două feluri: unul cinstit şi altul cu E-uri. Primul provine din alimente cumsecade: ouă, carne (de porc, vită, oaie) şi brînzeturi (afumate, fermentate sau cu mucegai). Al doilea provine dintr-un tip mai special de alimente, “preparate” cu ajutorul industriei chimice: mezeluri, chips-uri, snacks-uri, bigmacuri şi alte gogoşi. De cea mai eficientă politică de marketing beneficiază, evident, ultimul.

Packing and delivery
Alimentele (aşa se numesc, totuşi) care conţin acest tip de colesterol sunt, în primul rînd, IEFTINE. De aceea, sunt extrem de atractive pentru producători, mai ales că salariul mediu pe economie îi obligă pe cumpărători să manînce fără să gîndească.
“Alimentele” cu pricina prezintă în plus şi avantaje pentru comercianţi. Conţin aditivi care le dau un gust bun şi miros atrăgător (potenţiatorii de gust şi de aromă). Pot fi ţinute cu lunile în vitrina buticului fără să se altereze, întrucît au conservanţi şi stabilizatori. Coloranţii din compoziţie le ajută să pară proaspete chiar şi după ce au expirat. Agenţii de afînare îl fac pe clientul flămînd să cumpere aer, cu senzaţia că a cumpărat mîncare.

Clientul nu se va plînge, pentru că “produsele” au avantaje şi pentru el. In primul rînd, sunt foarte comode. Nu necesită pierdere de timp cu prepararea: le scoţi din pungă şi le înfuleci. Nici bătaie de cap cu spălatul vaselor: arunci punga şi te ştergi pe mîini. În plus, pot fi procurate de la orice butic, la orice oră.

Advertising
Bigmacul te întîmpină zîmbind de cum ieşi de la metrou. Se lăfăie pe un panou publicitar mare cît vagonul, unde eşti informat că dacă plăteşti trei, primeşti gratuit o cola. Punga de chipsuri îţi face cu ochiul din orice vitrină. Deşi cîntăreşte 75 g, îţi lasă impresia că are înăuntru porţii pentru patru persoane. Dacă trimiţi codul de bare prin sms, poţi cîştiga o vilă cu piscină. La cinci chile de parizer, primeşti un cremvuşti cadou.

Publicitatea bombastică făcută produselor cu E-uri nu se mulţumeşte doar să agreseze retina adulţilor. Folosindu-se de faptul că la această categorie de produse nu este interzisă vînzarea către minori, publicitarii lovesc sub centură. Li se adresează puştilor direct, cam ca Vulpea lui Pinocchio. Metoda de pescuit nu e tocmai kusher, dar plasa se umple repede şi bine. În fond, e doar o chestiune de număr. De numărul de neuroni de care are nevoie un părinte ca sa-şi ducă odraslele să se îmbuibe la fast food.

În concluzie, cel mai nociv tip de colesterol este cel care se vinde cel mai bine. Pentru succesul afacerii este nevoie doar de două lucruri: o populaţie care să nu-şi pună prea multe întrebări (dar dotată cu un stomac de tablă) şi ceva marketing.

Cît o să ţină?
Acest tip de colesterol provine din uleiuri vegetale, prelucrate chimic, prin hidrogenare – o reacţie chimică ce are loc într-o fabrică. În fabrica de mîncare. Orice ulei vegetal, (soia, floarea soarelui, rapiţă, nu contează) devine solid după tratarea cu hidrogen. Cel mai cunoscut produs de acest tip este margarina. La scurt timp după ce a fost descoperită (cu peste 100 de ani în urmă, iniţial pentru uzul soldaţilor, pe front), imitaţia de unt a avut un mare succes, în prezent găsindu-se peste tot. Poporul este îndemnat zilnic, prin reclame isterice, s-o mănînce liniştit, că e foarte sănătoasă: în procesul de fabricaţie i s-au adăugat vitamine.

Faptul că guvernul a decis taxarea produselor care conţin TFA este binevenit, dar nu este suficient. Ar mai trebui făcute nişte eforturi ca aceste substanţe, grăsimile vegetale hidrogenate, pe scurt TFA, să fie trecute pe eticheta produselor. De fapt, orice aliment preparat cu margarină conţine TFA, dar acest lucru ar trebui menţionat clar, pe etichetă, imediat după conţinutul de E-uri. Eventual, ca sa priceapa si poporul, sub forma unor mesaje de tipul: „Uite ce contine margarina!” sau „Ce TFA ti-ai tras, napolitano!”.

Share:

40 comments

  1. Petra 17 February, 2010 at 16:25

    Noi in anul 2000…, cand ne imaginam ca o sa mancam cate o pastila si gata nu o sa ne mai fie foame! Uite, nu suntem chiar asa de departe!

  2. razvan 17 February, 2010 at 17:23

    Da zi si de cel bun, sa stim macar daca se mai gaseste “in the wild”

  3. Cata 17 February, 2010 at 17:47

    Si prostii astia se tot chinuie sa construiasca bombe nucleare si alte minuni :)) Nu va mai chinuiti ma, ca ne rezolvam singuri, cu margarina

  4. Ciprian 17 February, 2010 at 19:05

    @Dr Sendroiu
    Bravo pentru articol. Nici nu era nevoie ca sa aiba glume inserate ca sa fie un articol excelent. Condurateanu o sa-si bage leberwurstul in gat de ciuda ca nu a vorbit el asa frumos si pe intelesul tuturor in emisiunea lui.
    Imi pare rau ca ai spus de napolitane. Off, trebuie sa le tai si pe astea de pe lista. O sa cer astora de la Nestle sa imi dea banii pe sms-uri la concursuri Joe inapoi. :))

  5. eftimie 17 February, 2010 at 19:25

    No, Şendroiu scrie ca apucatu, Pircă bagă de parcă ar avea loc de muncă pe undeva şi nici Julius nu se lasă mai prejos. Aş putea să trag chiulul zilele astea…

    @ontopic dom’ doctor, citisem undeva că 70% din masa creierului e colesterol. E colesterol bun sau de-ăla rău ? (de parcă n-aş şti uitându-mă la Realitatea)

  6. sendroiu 17 February, 2010 at 20:16

    @eftimie: te bate ideea sa maninci un creier pane?
    da, e 70% colesterol rau, da’ macar e de-ala rau si cinstit … 🙂

    (colesterolul nu intra doar in compozitzia creierului, ci si a altor chestii utile, cum ar fi hormonii sexuali. Numai ca, dupa o varsta, organismul nu mai produce asa de multzi hormoni sexuali, indiferent cata omleta cu shunca am minca noi la micul dejun. Si ramine nefolosit, din pacate, umbla de capu’ lui prin artere …)

  7. Laura 17 February, 2010 at 20:19

    Acum este Becel pro active (ala cu verde, nu cu galben), ce scade colesterolul, acum nu stiu daca pe ala bun sau pe ala rau 😀 Deci putem manca noi carnati cat cuprinde cu becel :)) si la sfarsit, ca sa nu ne ingrasam un iaurt 😉

    “slow food” asta-i trendu’ domnu’ doctor 🙂

  8. Laura 17 February, 2010 at 20:21

    Si restul de 30% ce-i? Ma refer la creier.

  9. sendroiu 17 February, 2010 at 20:36

    @Laura: restu’ e tacere, asa am auzit 😉

  10. Moroi 17 February, 2010 at 21:19

    Ne vom îndobitoci ca americanii … Vom mânca zilnic plastic şi ne vom îngrăşa ca nişte porci. Există nişte filme animate foarte mişto despre mafia din industria alimentară. Cred că orice om întreg la cap ar trebuii să le vadă. Filmele se cheamă “The meatrix” şi explică foarte mişto prin intermediul animaţiei în ce fel ajunge carnea la noi.

  11. Laura 17 February, 2010 at 21:38

    @ Moroi
    Industria s-a adaptat unei populatii crescande si flamande si a facut din animale simple “obiecte” de produs carne lapte, oua. Nu trebuie sa vezi filme sa-ti dai seama de asta. Inca la noi mai e mentalitataea ca se cam uita lumea chioras daca vrei oua, lapte, carne “bio”. Nu neaparat pentru a manca “bio”, dar mai ales pentru animalele acelea, care-si lasa viata pentru noi. Ca si cumparator poti macar asa influnta umpic piata.

  12. laurenticat 17 February, 2010 at 21:55

    se putea face apel si la trigliceride ptr ca si ele sunt implicate in afacerea asta…in rest sunt si chestii controversate stiintific.cat priveste hrana fast-food e o porcarie..comestibila..

  13. Florian 17 February, 2010 at 22:01

    Partea nasoală este că degeaba există o mână de oameni care trag de zor semnale de alarmă, pentru că omenirea a luat-o temeinic pe calea alimentaţiei nesănătoase.
    Iar chestia cu taxele puse pe produse nesănătoase mi se pare o stupizenie, pentru că nu va avea alt efect decât transferul unor noi sume de bani din buzunarele amărăştenilor în cele ala clientelei politice a puternicilor zilei. Pentru că taxele nu vor fi plătite de producătorii alimentelor nesănătoase, ci vor fi incluse în preţurile plătite de amărăşteni. Iar banii nu vor ajunge la Sănătate, cum nici cohorta de taxe pentru drumuri nu se materializează în străzi şi şosele civilizate.

  14. Florian 17 February, 2010 at 22:18

    O să ajute taxa aia la reducerea consumului de alimente nesănătoase, cum a ajutat şi creşterea accizelor la reducerea fumatului.

  15. Ensi 17 February, 2010 at 22:33

    iar va luati de tigarile mele…

  16. silavaracald 17 February, 2010 at 22:36

    WTF, doctor?!
    Ai reuşit să demonetizezi deja patru litere ale alfabetului! E, T, F şi A. Ce ne mai rezervi?! 🙁
    În plus, îi bagi strâmbe lui Julius! Ia uită-te la headerul blogului! Napolitanele “Joe”! Ei?!!!

  17. JULIUS 17 February, 2010 at 22:49

    @domnul Florian: bre, ne organizam si noi sa va dau cartile alea?

  18. Irina 17 February, 2010 at 23:04

    Dar ce mi-a placut aceasta postare! 🙂
    Sa va impartasesc ceva: eu acum trag ponoasele dupa 18 ani in care am mancat ce zice domnu’ doctor mai sus.. adica toate prostiile. Asa ca sunt incantata sa vad orice luare de atitudine sau macar ironie fina cu privire la alimentele lipsite de valoare nutritiva. Nu se stie dar e posibil sa asistam candva la pandemia de fast-food care a omorat mai ceva ca ciuma bubonica, lepra si alte de astea.

    Ca veni vorba de margarina, ma intrebam si eu de ce naiba Nadia Comaneci a acceptat sa faca reclama la noua RAMA cu omega 6,9, 12, 1000??! eu am emis 3 ipoteze: pentru bani..desi nu cred ca e cazul, pentru putina reclama in Romania sau pentru ca s-a lasat chiar convinsa ca margarina ar fi buna.. (to put it mildly)… In fine, sa se tot chinuie Rama sa faca anti-campanie la campania impotriva margarinei:))

  19. ana 17 February, 2010 at 23:30

    Bine, dar cu prajiturile? Cu prajiturile ce-or avut? Si cu produsele de patiserie? La cofetaria de pe strada mea sunt mereu prajituri proaspete. Si bune. (Nu foarte ieftine, recunosc.) Stiu ca sunt proaspete pentru ca dimineata, cand trec pe acolo, vand vanzatoarele cum umplu rafturile. Iar seara, cand ma intorc, nu mai gasesc mare branza.
    DECI, CU PRAJITURILE CE-AVETI MA’?

  20. sendroiu 17 February, 2010 at 23:32

    @irina: acizii grashi omega 6 sunt obtzinutzi sintetic si sunt adaugatzi in margarina dupa hidrogenarea amestecului de ulei de soia & floarea soarelui, din care e facuta
    nu sunt convins ca sunt si asimilabili 😀
    omega 6 se gasesc in mod natural in uleiul de masline extra virgin, sau in avocado, de exemplu …
    de omega 1000 nu am auzit, da cred ca e un fel de gillette mach paishpe care va fi mai tare ca gillette mach 3 pt ca va avea mai multe lame … 😉

  21. Irina 17 February, 2010 at 23:35

    Eram doar ironica legat de omega 1000:)) Dap, am cercetat si eu subiectul inca foarte profund, am luat toate uleiurile la rost sa vad care, cum ce si sa vad de unde iau eu aminoacizii esentiali.
    Dar, ca sa ramanem in spiritul reclamei..putem sa spunem pe scurt: OMega tzeapa:D

  22. Florian 17 February, 2010 at 23:37

    @Domnul Tiran
    Lasă, bre, că am şi uitat de cartea aia. Adaug-o şi tu ca bonus la următorul VSFT, ăla pe care am auzit că-l organizezi cu ocazia Crăciunului 😀

  23. JULIUS 17 February, 2010 at 23:38

    @ciprian: daca l-ai pus pe Sendroiu deasupra lui Condurateanu, l-ai cucerit definitiv 😀

  24. JULIUS 17 February, 2010 at 23:47

    @florian: nu, ma, vreau sa le dau odata, ca zac pe sub birou. tu si NA sunteti din vechea garda, restantele din vara 😀

  25. Ciprian 18 February, 2010 at 00:23

    @tiran
    Restantele din vara? :)) Sarmanul Memphis , adica M3bis, o sa primeasca la pensie cartea lui.

    :)) Inseamna ca mie mi-ai trimis cartea asa repede numai sa tac. Chiar s-a meritat cartea cu pisica.

  26. JULIUS 18 February, 2010 at 00:54

    @ciprian: aoleu, ma mir ca Ferdinand nu mai zice nimic de ea…

  27. N.A. 18 February, 2010 at 01:10

    @Julius – Eu deja ma organizez, in 2 saptamani ma mut in alt sector, doar-doar m-oi mai apropia de cartile alea (2, da?)! :))

  28. N.A. 18 February, 2010 at 01:12

    Si eu duc acasa munca de lamurire pe tema asta.. pe tema mezelurilor, a margarinei.. da’ n-ai cu cine, dom’le, n-ai cu cine!…

  29. Stephanie 18 February, 2010 at 08:49

    Fix ca Irina zic si eu: cum naiba poate Nadia Comaneci sa faca reclama la Rama? Si eu am un baietel da’ nu-l energizez cu margarina, frate!!!
    Si cred cu tarie ca despre bani e vorba… desi in cazul Nadiei Comaneci prestatia ei aduce a prostitutie intelectuala, scuzati expresia.

  30. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 18 February, 2010 at 09:31

    @Stephanie
    “Intelectuala”?!! Ma tem ca o supraestimezi. 😉

  31. Daniel Chiriţă 18 February, 2010 at 11:24

    Doctore, încă o chestie: catalizatorul reacţiei de hidrogenare a uleiurilor vegetale este nichelul. Sănătate pe pâine!

  32. N.A. 18 February, 2010 at 11:26

    @sendroiu, eftimie – Bun, deci eu de-aci am inteles ca nu e bun creierul, dauneaza grav sanatatii! Hm, d-aia nu si-l folosesc unii deloc…. 😀

  33. writeman 18 February, 2010 at 11:30

    domnule doctor, bagati rogu-va un articol similar despre produsele ”de post” care vor invada piata in saptamanile urmatoare. toti micii, carnatii, toate branzele, pateurile, margarinele etc. – DE POST. mici de post… te crucesti.

  34. ungluk 18 February, 2010 at 11:39

    Dom’ Doctor, io numa’ o-ntrebare am: berica, bauta asa, omeneste – macar 4 pe zi – in ce masura afecteaza colesterolul? Ala totalu’, cred ca seric ii zice. Io stiu ca ea, saraca, nu contine colesterol deloc si in plus il si ajuta pe ala bun sa creasca, ca are fibre, parca… Da cica, daca il am pe “cole” de 250, iar hdl si ldl sunt numa bune, ar trebui s-o las mai moale cu berea… Asa sa fie?

  35. MNX 18 February, 2010 at 11:58

    Totusi, am senzatia ca ceafa då pork tâmpeste mai mult decit ala 70 % bad bad cole …

  36. sendroiu 18 February, 2010 at 12:05

    @ungluk: berea, saraca, nu are nici o vina pentru alea 250mg/dl de colesterol, sa fim seriosi. Cu porcul, vita, oaia (mielul), brinzeturile & ouale ar trebui sa o lasi mai moale 😉
    ca sa scazi cole sub 200 ar trebui sa faci si nishte mishcare, zilnic (nu ma refer doar la sex si plimbari tv – frigider si retur: zic de o alergare, dooj de flotari, treij de genuflexiuni, chestii d’astea).

    exista si nishte buline care itzi reduc colesterolul, statinele. Potzi sa nu faci mishcare de loc, stai la tv si iei pilule, iar cole scade, magic. Problema cu pilulele alea e ca te lovesc la ficat pe shestache si la un moment dat nu o sa-tzi mai tihneasca alea 4 beri/zi)

  37. JULIUS 18 February, 2010 at 12:21

    @sendroiu: doctore, vezi ca ai comanda de text de la cititori, produsele de post 😀

  38. ungluk 18 February, 2010 at 12:51

    Saru’mana, Dom’ Doctor… Ma mai linisti o leaca. Pai porc, vita, oaie, nu prea bag, cu oauale nu prea mai exagerez, un fotbal mai joc din cand in cand, un mers pe jos, o ora, bag zilnic… Deci e bine, e din cauza la branza si stress :))

    Pilule nu vreau, ca-s inca tanar, am ani buni si stralucitori de bere in fata 🙂

  39. mircea 19 February, 2010 at 00:16

    Sintem o specie de succes in ciuda tuturor previziunilor. Americanii ne-au adus gripa spaniola in 1917, ne-a mai rarit unchiu’ Adolf si tatucul Stalin cu citeva zeci de milioane, apoi a mai scazut natalitatea de cind cu pilula, ne gazam incet cu Euro 1,2,3,4. SIDA nu mai e pe prima pagina, ahasunuenunu e pepsi rasuflat. Se pare ca si incalzirea globala s-a mai racit anu’ asta.
    Au ramas E-urile si colesterolu’. Da’ las’ca e criza si-o sa ne inchida fabricile s-om mere inapoi la coada vacii. S’o sa bem lapte ne-UHT si o sa halim mere culese de pe jos si nespalate. Piinea de casa fara aditivi o sa tina 3-4 zile, nu 2 ca asta de la Real. Si o sa mincam iarasi ceafa de porc la gatar fara sa ne gindim la aia care au injectat porcul exact in ceafa cu hormonii aia de-l fac sa creasca 3 kile pe zi.
    Probabil o sa avem de ales ceva de genul: iti dau doomiidecoco pe luna sa traiesti in bucuresti (pina la 50 ani) sau te trec pe ajutor social si te muti inapoi la tara (pina la 75-80ani)?
    Zi tarane, ce preferi?
    Intrebarea e retorica, desigur.

  40. Dexter 19 February, 2010 at 20:22

    Specialistii englezi au descoperit ca mai bine de 50% din scenele de prim ajutor din filmele cu medici stresati si spitale de urgenta sunt gresit aplicate. Don’ doctor, speram ca nu ne tragi si tu teapa pe motiv ca aici e vorba de “Pamflete si alte aroganţe” 😉 😛

Leave a reply