Postul nu e post destul

Anxietatea puiului de găină

Julius & Pircă

Astăzi vom aborda din nou un subiect de actualitate la care nu ne pricepem absolut deloc, şi anume noile norme europene menite să elimine stresul la puii de găină. Probabil că şi voi v-aţi întrebat de ce doar puiul e atât de stresat, în timp ce porcul sau vaca n-au probleme de felul ăsta. Simplu. Să luăm, de pildă, porcul: dacă-l laşi să nu facă nimic toată ziua, e mulţumit şi nu-i pasă ce se întâmplă în jurul lui (de unde şi comparaţia cu bărbatul). Sau vaca: are o fire blândă şi nu se enervează niciodată (aici e mai greu de explicat de unde comparaţia cu femeia). În schimb, puiul e o creatură foarte stresată şi are nevoie de condiţii speciale pentru a da ouă de calitate. De fapt, noi credem că puiul e de vină, fiindcă e isteric. Luaţi un pui, băgaţi-l într-o cuşcă şi daţi-i câtă mâncare vrea – o să înceapă imediat să urle ca apucatul: “Frateee, m-au băgat între patru pereţi, mă sufoooc! Mamă, o să mor, cât de naşpa eee!”. Nu e vina noastră că e el dement – dacă vaca şi porcul pot trăi în orice condiţii, el de ce nu poate şi trebuie să secrete substanţe toxice? Probabil o face numai aşa, de-al dracu’ ce e.

Alte câteva întrebări la care puiul evită să răspundă: de unde ştie el că viaţa lui e de căcat? De unde are termen de comparaţie? A dus-o mai bine înainte, trăia într-un conac, dar a fost răpit de traficanţii de carne vie şi vândut la combinat? I-a zis mă-sa: “Puiule, pe vremuri aveam moşii şi palate, dar ne-au luat comuniştii tot”? De unde dorinţa asta de libertate pe găini? Noi am auzit de animale care se sinucid în captivitate, dar nu ştiam că găinile sunt printre ele. Aşa, poate în curând o să aflăm că şi Revoluţia Franceză a fost făcută de găini – pe oameni îi cam durea în cot că sunt oprimaţi de nobili, doar găinile, cu eterna lor năzuinţă spre libertate, n-au mai suportat şi s-au ridicat împotriva tiraniei.

Când noile norme europene vor fi aplicate, aşteptăm ca reclamele la carne de pui să insiste pe faptul că puii lor sunt foarte relaxaţi. Câteva sugestii: “Avicola Crevedia – noi ne trimitem puii în Caraibe”, “îi tăiem în timp ce ascultă Ravel, sorb şampanie şi degustă caviar”, “cei mai mulţi, de fapt, mor în somn”, “dacă se simt plictisiţi între patru pereţi, îi ducem în club”. Sultanul Bruneiului să fii şi tot ţi-ai dori o viaţă de pui.

Ciudat e însă faptul că normele europene se îngrijesc doar ca animalele să o ducă bine şi nu se referă niciodată la oameni. Care este, de pildă, diferenţa dintre puiul crescut la combinat şi un corporatist? Afară de faptul că pe corporatist nu îl mâncăm, absolut nici una – amândoi trăiesc în cuşti, sunt privaţi de lumină naturală şi se hrănesc numai cu căcaturi. Atunci, de ce ar fi puiul mai stresat? Îl ţine şeful peste program? Îi dă ouăle la refăcut fiindcă nu-i place cum arată şi pretinde că nu se poate duce aşa cu ele la client? Îi face nevastă-sa scandal că vine târziu acasă? Nu cred. Dar tot puiul se plânge. Mai rămâne să ne ceară să-l eutanasiem cu delicateţe ca să-l scăpăm de viaţa asta mizerabilă în care trebuie să mănânce toată ziua, la adăpost de capriciile vremii şi de prădători. De altfel, probabil exact aşa se va şi întâmpla.

Din păcate pentru corporatişti, ei nu sunt protejaţi de Uniunea Europeană şi, dacă secretă toxine, o fac în linişte în colţişorul lor, aşa că lor nu le va curma nimeni suferinţa.

Share:

31 comments

 1. Anxietatea puiului de găină » visurat.ro 16 February, 2010 at 23:12

  […] greu de explicat de unde comparaţia cu femeia). În schimb, puiul e o creatură foarte stresată (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

 2. Octet 16 February, 2010 at 23:23

  Ca sa nu mai vorbim de privirea lor vicleana, ca niciodata nu te privesc drept in ochi. Tot timpul se uita dintr-o parte la tine, ca si cum te-ar privi de sus, desi ei is mai mult jos.
  Din cauza asta ii mananc asa mai in scarba, nu vreau sa le dau satisfactie ca ar fi buni la ceva.
  Basterds.

 3. eftimie 16 February, 2010 at 23:37

  @Octet niciodată n-am privit problema din unghiul acesta dar parcă ai dreptate.

 4. iulian rinder 16 February, 2010 at 23:56

  De unde stii tu ca puiul, ca si ginta sa de clocit cotcodacuri, oul, nu este cea mai inteligenta fiinta din univers? Tu nu stii expresia ,,unde pui nu mai ramane”? ( Vezi Romania, n.m.) O fi puiul proto-marxist? De genul ,,sa dam un cotet la fiecare”? Dar puii comunismului, de la Vanghelie, Scripcaru, Simirad pana la Basescu, nu crezi ca se simt stresati? Mazarea a inventat bobul de ou? O fi si Iliescu un ou expirat? Geona este un proiect de ou esuat? Mai stim ca Nastase s-a rupt in oua precum grecii la Termopane, asta, scuze, Termopile? Ce a fost intai la liberali: oul sau Patriciu? Fac si acestia oua? Oua idei? Conturi? Firme? Expresia ,,moguloi” nu are la baza un ou de adevar? Ne conduce oul lor, daca pot spune asa – viata? Fetele cu vuitoane nu ling oua alese? Nu exista expresia, daca furi azi un ou maine esti un bou cu jeep? Sintagma ,,a ouat Bercenu o margica de autostrada” nu a intrat in folclor? Nu intelegi ca unde isi parcheaza outele supremu, zeul galinaceelor, se nasc gainarii fara numar? Primul ouar al tarii nu ne-a spus sa clocim bine? Galaxia nu semana cu un ou si noi fierbem de fraieri ca ou-n tigaie? Astept lamuriri.
  Iulian Rinder

 5. camil 17 February, 2010 at 00:35

  un’te duci tu puiule… (oul dogmatic la orizont)
  🙂

 6. CID 17 February, 2010 at 01:38

  Detectez aici un insidios si subtil atac impotriva sindicatului !!!
  SARITI !!!

 7. JULIUS 17 February, 2010 at 02:41

  @CID: care sindicat, bre? ca pe alde Florian si M3bis nu i-am mai vazut pe-aici cam de mult…

 8. Ciprian 17 February, 2010 at 04:21

  @CID :))
  Bine ca ne-ai adus aminte ca de mult tot vrem sa scandam prin fata DC-ului.

  Jos Tiranu, jos Tiranu!

  @Julius
  Cartea lui M3bis cand i-o mai trimiti? Ai cam uitat tu, dar el nu a uitat.

  Vezi ca acusi ne mobilizam si ramai fara gravatare, emoticoane si iti spargem si lampa cu care cauti in calendarele Flacara evenimentele zilei de ieri.

 9. Anticalofilul 17 February, 2010 at 07:04

  gainile sunt cele mai idioate animale

 10. zaqk 17 February, 2010 at 07:43

  Nu trebuie sa dam curs dorintelor puilor de a-i eutanasia pentru ca, dupa aceea, pierdem orice sansa de a raspunde la existentiala intrebare: “ce a fost prima data, oul sau gaina?”

 11. M3bis 17 February, 2010 at 08:42

  @Julianovici
  Păi cum să mă vezi, bre, dacă tu arunci cu articole şi pe urmă închizi repede calculatorul, ca să nu ţi-o iei în freză?
  Şi da, are dreptate @Ciprian, cartea când mi-o mai trimiţi, ha?
  JOS TIRANIA!! TRĂIASCĂ SINDICATUL!!

 12. 4mall 17 February, 2010 at 08:42

  @iulian rinder: Da!

 13. M3bis 17 February, 2010 at 08:45

  @4mall
  L-ai lămurit total…

 14. sendroiu 17 February, 2010 at 11:05

  cred ca problema se poate regla din alimentatzie
  daca gainile ar fi furajate cu salvie tocata marunt si iarba din aia marfa,
  probabil ca ouale s-ar vinde la farmacie, in loc de distonocalm :))
  rasta chiken eggs, numai pe retzeta 😉

 15. karmapolice 17 February, 2010 at 11:18

  cel mai misto articol de pina acum
  asa cum puii traiesc in gallineros, si noi traim in humaneros

 16. lulu 17 February, 2010 at 13:02

  @Sendroiu
  Sa nu crezi ca nu s-au gandit si altii, da ale dracu’ gaini daca au mirosit macar canepa aia. E drept ca nu le-am tocat-o marunt…..

 17. Giovanni 17 February, 2010 at 13:10

  Probabil la puii de gaina se practica reincarnarea…

  “In viata mea anterioara traiam intr-o curte in mizerie, da parca era mai bine decat in cusca asta super-curata”

 18. sa nu stresam puiul! « CTI97 17 February, 2010 at 13:16

  […] Daily Cotcodac – Anxietatea puiului de gaina […]

 19. sendroiu 17 February, 2010 at 13:35

  cind aveam 18 ani si aveam mereu nevoie de bani sa plec la munte, m-am angajat la o cooperativa avicola, ca zilier (curatzam gainatzul, in principiu) si pot sa confirm ca unele gaini mi s-au parut stressate.
  Adica, erau mult mai stressate ca mine, care am fost concediat (ca sa ma exprim politicos) dupa doar doo zile …

 20. Istropateanu 17 February, 2010 at 17:36

  Un pic in afara topic-ului: vaca de la marime si de la cantitatea de ciocolata? … de la privirea care trece prin tine? de la procesul de rumegare cand te afli in fata ghiseului? de la ritmul alert in care proceseaza informatii?

  despre pui numai de bine …
  corporatistul are cheia dar ii e frica sa iasa din cusca pentru ca nu stie ce il asteapta afara.
  in schimb puiul stie… el stie tot

 21. Ada 17 February, 2010 at 17:56

  Articol incadrat la rubrica “Personal favorite”

 22. Petrov 17 February, 2010 at 20:15

  da, ma ridic si eu in sprijinul cartii:D

 23. andrei 17 February, 2010 at 23:27

  iteresanta stradanie fortzata de a scrie ceva aveti. hilar oarecum. dar cum ai zis tu la inceput “la care nu ne pricepem absolut deloc”(voi2).
  poate voi gasi maine ceva mai “cool” de citit si apoi de “redactat” si mai constructiv daca se poate poate 😀

  toata stima :))

 24. JULIUS 17 February, 2010 at 23:44

  @petrov: cum da firul ierbii, ma ocup 😀

 25. Constantin 18 February, 2010 at 09:37

  @andrei
  Bine ca esti tu un maestru al scrisului si mai ales al topicii. Esti cumva profesor de romana? Fara suparare, dar si botii scriu nitel mai corect decat tine.

 26. Petrov 18 February, 2010 at 10:47

  @julius: roger.

 27. N.A. 18 February, 2010 at 11:37

  Eu stiu sigur ca si porcu’ se streseaza. Ca de-aia nu mai ai voie sa-l injunghii, tre’sa-l adormi inainte, ca si el secreteaza la nervi si frica o substanta toxica..
  Porcu’ este o fiinta mult mai sensibila si presimtitoare decat puiu’. Cand eram mica, ai mei cresteau porci. In ziua programata pentru sacrificare, incepea porcu’ vizat sa guite isteric dis-de-dimineata, chit ca nu incepusera inca preparativele si nu-l baga nimeni in seama. Simtea saracu’…

 28. zibusor 18 February, 2010 at 12:04

  @petrov
  Roger Murdock: We have clearance, Clarence.
  Captain Oveur: Roger, Roger. What’s our vector, Victor?
  Tower voice: Tower’s radio clearance, over!
  Captain Oveur: That’s Clarence Oveur. Over.

 29. zibusor 18 February, 2010 at 12:07

  Cica porcisorii nestresati inoata bine, dar cei stresati sunt mai prosti si se ineaca. Propun un astfel de test pentru a stabili cat de stresati sunt oamenii politici romani.

 30. iulian rinder 19 February, 2010 at 01:12

  SPentru 4mall

  Se poate. Jos tiranii. De la Caligula si Caesar la Julius, via Napoleon Stalin trecand pe la gemenii Putin luati Basescu – Lukasenko. Pentru ca trebuie cineva sa ii inlocuiasca. Vivat noua generatie. Lasati conturile sa vina la noi.
  Iulian RINDER

 31. Marvin Minister 12 April, 2010 at 21:57

  Terrific site, where did you come up with the info in this article? Im glad I found it though, ill be checking back soon to see what other articles you have.

Leave a reply