Postul nu e post destul

Africa văzută prin ochii unui alb gustos – Masaaii (1)

4mall

Masaaii/maasaii/masaaii (scrieti cum vreti, ca se citeste la fel) formeaza un trib de care presupun ca ati auzit, fie macar ca ati prins ceva pe NatGeo inainte sa inceapa Private Spice. Cu tot renumele lor, nimeni nu a putut sa ma avertizeze ca masaaii sunt un fel de evrei ai Africii. Sa vedeti:

Prima oara cand am vazut o tanti masaai pe strada, japonezul din mine a decis sa ii faca o poza. Numai ca tipa, cand a observat obiectivul camerei, si-a acoperit fata mai rau ca o araboaica. Ulterior am aflat ca omuletii astia, dupa ce si-au dat seama ca pentru turistii albi tribul lor reprezinta o ciudatenie, au inceput sa isi protejeze drepturile de autor si sa bage taxa de poza, ca la muzeu.

Curiosi din fire (eu si coana Aldehida; doar nu credeati ca ma lasa sa plec in luna de miere fara ea), am muscat momeala si ne-am dus intr-un sat de-al lor, porniti sa-i studiem indeaproape. Asa am aflat ca majoritatea masaailor locuiesc, conform traditiei ancestrale, in colibe facute din lemne, fan, pamant si balega, se hranesc exclusiv cu carne, lapte si sange de vaca/oaie/capra, si folosesc drept arme doar bate de lemn, sulite (ce-i drept, de fier) si scuturi din piele de vaca. Cu toate astea, tribalii stiu cursul valutar de parca Wall-Street-ul ar fi o artera ce face legatura dintre Serengeti si Ngoro-Ngoro.

Mai exact, pretul unui bilet de intrare intr-un sat Masaai (da, nu va mirati, se plateste bilet la intrare. De asta v-am zis ca sunt niste evrei mai bronzati) este de 20 de euro/25 de dolari/35.000 shilingi tanzanieni. Dai banul, ii vezi; nu dai, n-ai decat sa te uiti la Discovery.

Deja eram 2 cupluri de turisti in sat (se pare ca si nemtii sunt curiosi sa afle cate ceva despre rasele neariane), iar din cei doi ghizi disponibili noi ne-am procopsit cu ala mai inalt (ad-hoc, i-am poreclit Giraful si Piticul). Giraful, dupa ce ne-a luat dolareii, ne-a tras un ranjet de bun venit, care ar fi putut foarte bine sa insemne si “fraiere, te-am facut la bani”. Imediat am fost inconjurati de niste razboinici inarmati cu sulite, care au inceput sa topaie energic. Se pare ca nu prea stiam noi sa interpretam mimica masaailor, pentru ca, desi am fost asigurati ca dansul reprezinta modalitatea lor traditionala de primit musafiri, noua ne-a creat o senzatie de “albitura, zi mersi ca nu-ti tai gatul”.

Dans

Odata terminat baletul, am intrat propriu zis in sat, unde initial am asistat, si ulterior am si participat (razboinicii pot fi cateodata foarte convingatori) la un concurs de sarituri in inaltime. Desi Giraful mi-a zis pe un ton foarte serios ca nu m-am facut deloc de ras, eu eram deja convins ca smecherii din NBA tin cantonamentele in Tanzania.

Dupa repriza de topaieli, eu am trait o senzatie de fericire nespusa cand am fost invitati sa vizitam o casa de masaai. Am spus fericire pentru ca intrarea in coliba e facuta parca pentru iepuri, iar simplul fapt ca am reusit sa ma inghesui prin gaura aia minuscula m-a facut sa ma simt slabanog (ce, credeati ca numai femeile au apasari legate de greutate?).

Socul cel mare a venit dupa ce am trecut de usa si am fost poftiti in “sufragerie”, unde m-am simtit din nou obez (nu de alta, dar dupa ce ca toata casa ocupa 3 mp, mai e impartita si in 3 camere). Partea buna cu lipsa de spatiu e ca de aici se nasc mai multe avantaje (pun pariu ca nu va asteptati la asa ceva).

casa

In primul rand, conform statisticii facute de ghid, pe la ora 3 dimineata incepe sa fie frig, iar focul de tabara pe care il incropesc din 2 bete puse unul peste altul e suficient pentru toata casa.

In al doilea rand, barbatii pot sa invoce lipsa de spatiu ca sa plece in alta parte. Cultura Masaai spune ca poligamia rulz, asa ca orice mascul are voie sa isi ia cate neveste isi permite. Si aici ma refer la faptul ca fiecare nevasta costa fix 20 de vaci. Daca e sa ma intrebati pe mine, aici miroase a discriminare, pentru ca indiferent daca tipa arata ca Angelina Jolie sau ca Oana Roman, tot dooj’ de vaci ai de dat. Pe de alta parte, or din cauza ca toate femeile masaai sunt urate, or din cauza ca toate sunt rase in cap, eu mai mult de 3 capre si o oaie n-as da pe nici una.

va urma
(de fapt, am fost nevoiti sa intrerupem putin textul pentru a-i da ocazia lui 4mall sa-i explice coanei Aldehida ce a vrut exact sa spuna cu ultima fraza)

Share:

44 comments

  1. Alex 2 February, 2010 at 18:31

    tot e mult 3 capre si o oaie, 2-3 catei bucuresteni da 🙂

  2. mifty 2 February, 2010 at 18:39

    … cam cât or da oare masaii pe coana aldehida??? ;))

  3. Cu şepcuţa prin savană » visurat.ro 2 February, 2010 at 18:44

    […] pentru un serial excepţional: Africa neagră, văzută prin ochii unui alb gustos! Primul episod, aici. De la Julius citire Niciun comentariu […]

  4. M3bis 2 February, 2010 at 18:57

    Coană Aldehidă, lasă băietul în pace. A zis că n-ar da, nu că ar da…

  5. lulu 2 February, 2010 at 19:21

    @4mall
    Te-ai uitat sub hainele lor? Nu aveau si costumele naic pe ei? Poate erau chiar o echipa din NBA, pe care ati surprins-o in plin antrenament….

  6. cuibaru 2 February, 2010 at 19:28

    is curios ce detergent folosesc…ca vad ca au hainele prea curate…sau ai bagat photoshopu’ =))

  7. 4mall 2 February, 2010 at 20:12

    @M3bis: Ai o bere de la mine!
    @Lulu: Mai, sincer, asta era fix penultimul lucru pe care l-as fi facut acolo!

  8. florinache 2 February, 2010 at 20:13

    deconteaza mogulul Julius costul vizitei in sat dat fiind ca filmarile apar in exclusivitate si in premiera pe siteul lui?

  9. lulu 2 February, 2010 at 20:30

    @4mall
    Normal ca intrebarea care vine de la sine, in dialogul asta, este: dar care era ultimul lucru pe care l-ai fi facut?
    Acum sper ca esti constient ca ai o singura varianta corecta 😀

  10. lulu 2 February, 2010 at 20:32

    @florinache
    Singurul care o sa vada vreun “BAN” de la Julius pentru ce scrie aici esti tu. 🙂

  11. sebra 2 February, 2010 at 21:18

    Aşa valoroase sunt caprele acolo? 😀

  12. unmihai 2 February, 2010 at 21:44

    * O imagine interesanta ar fi cu Arsulici vizitand apartamentele masailor :d
    * Din ce zice 4mall deduc ca la noi femeile sunt mai scumpe
    * Negreii astia mititei seamana cu calusarii nostri

  13. laurentiucat 2 February, 2010 at 22:17

    coana aldehida nu te lasa pacalita de masai..citeste inainte indragostita de un masai..cica e dotati,da cica treaba dureaza 30 desecunde..ca la colibri..

  14. Petrov 2 February, 2010 at 22:42

    io zic ca a meritat 20 euro.

  15. Tracker 2 February, 2010 at 22:51

    sefule , ia zi tu , cica femeile se circumcid acolo . e adevarata faza ? ia verifica … fa poze

    Young women also undergo excision (“female circumcision” or emorata) as part of an elaborate rite of passage ritual in which they are given instructions and advice pertaining to their new role, as they are then said to have come of age and become women, ready for marriage. In Kenya female circumcision is practiced by 38% of the population

  16. Arsulici 2 February, 2010 at 23:00

    Măi, 4Mall, când te-ai uitat ultima dată în oglindă, bre? Adică pe tine te deranjează că alea-s rase în cap? =)) =))
    în altă ordine de idei, mishteaux lună de miere ai avut, felicitări!

  17. 4mall 3 February, 2010 at 00:03

    @Arsulici: Mai, tu chiar vrei sa public poza in care se vede cum arata femeile masaai???

  18. Tanti Jeni 3 February, 2010 at 00:28

    Deci nu știu cum de v-au lăsat ăia la vamă să treceți cu aparatul foto. Probabil ați dat niște șpăgi. În fine. Înainte să fierbeți în oală să-mi trimiteți și mie un SMS cu lista de mirodenii pe care o folosesc ăia când vă gătesc. Mulțumesc anticipat!

  19. sendroiu 3 February, 2010 at 00:37

    da’ chiar ca massaii sunt la curent cu bursa!
    in angola (si aici me refer inclusiv la capitala, Luanda!) dolaru’ e rege, ca pe toata coasta de vest, dar este cotat la aceeasi rata de schimb cu euronul
    adica, 1 euro = 1 parai
    ba, mai mult, in timp ce dolarul e luat cu ambele miini, euroiul e luat in scarba, de parca ar fi o scrumbie stricata.
    odata, i-am propus barmanului dintr-o carciuma din Luanda sa il scap de toti euroii aia nasoi si sa ii dau dolari in schimb.
    Si mi-a dat 47 de euro la pretz de 50 parai (de 3 parai mi-a dat o bere).

  20. alinuta 3 February, 2010 at 01:31

    uite cum inseala, domnu’ doctor, niste sarmani localnici, nestiutori. 🙂 Rusine sa va fie!!! :))

  21. punKreas 3 February, 2010 at 01:59

    shilingi zici? =))

  22. sendroiu 3 February, 2010 at 02:04

    @alinutza: am uitat sa mentzionez de cite ori am platit eu 3 euro pe berea aia care costa $3, pt ca nu aveam la mine nici dolari, nici kwanza (kwanza e bancnota locala: 1 USD = 200 grame kwanza)

    (de fapt, nu am uitat sa mentzionez: am uitat, pur si simplu)

  23. Carmen 3 February, 2010 at 03:48

    @Ilustrul autor al acestui articol: Bine ai revenit printre noi! Ma bucur ca nu te-au mancat africanii, ca uite asa mai citesc si eu ceva interesant, nu ca articolele alea ale lui Julius cu matematica si fotbal. Salutari tinerei doamne 4mall si mai asteptam descrieri ale lunii de miere.

  24. 4mall 3 February, 2010 at 08:58

    @sendroiu: Si aici dolarul e fruncea, numai ca euroiul, desi scrumbie, nu mai e asa de stricata. Ce vrei mah, evolueaza lumea!
    @punKreas: Da mah, asa se intitulesc banii lor,shilingi! Numai ca la ei nu suna porcos!
    @Tanti jeni: Curry
    @Carmen: Bine te-am gasit! Cat despre doamna 4mall, sa stii ca o cheama Aldehida :))

  25. Anca 3 February, 2010 at 09:40

    Eu sunt curioasa cum fac cu banii platiti de turisti pt intrare. Cum ii impart?daca ii impart…Si ce cumpara/fac cu ei? Faina luna de miere!

  26. moi_gatee 3 February, 2010 at 10:14

    Eu am vazut ecranizarea romanului “Indragostita de un masaai”. E interesant locul de scaldat(daca e precum in film)si faptul ca mananca organe crude. Nu te-au servit si pe tine cu nitel lapte de capra in loc de o bere spumoasa?(sau poate sange cald)
    Cam desincronizati tinerii…sau foarte plictisiti de dantuiala repetata pentru doar 25 de dolari.

  27. mih 3 February, 2010 at 11:29

    4mall o sa ma crezi carcotas dar sat d’ala imi fac si io aici pe un camp din afumati angajez 10 negrii (mititei) le pun neste stergare dalea pe ei un fier in mana si i pun sa sara si sa ia banii la fraieri pardon turisti. In concluzie intrebarea suna asa: tu chiar ai fost acolo sau e o manevra de a ta cu julica sa faceti trafic? 🙂

  28. 4mall 3 February, 2010 at 12:47

    @mih: ai dreptate, te cred carcotas (pe langa asta, pe criza asta cine crezi ca ar cheltui atata pe recuzita doar ptr un articol? :)))
    @moi_gate: mi s-a oferit tot, dar am refuzat cat am putut eu de politicos
    @Anca: ai nitica rabdare si o sa afli tot

  29. Florian 3 February, 2010 at 14:26

    Au dansatorii ăia un sictir în ei, de zici că-s drumari de-ai noştri ieşiţi la muncă.
    Auzi bre formoale, da’cum ştii care-i femeie şi care bărbat? Toţi cu fustanele şi cu draperiile pe ei, toţi raşi în cap, dracu-i deosebeşte. Dacă te macheşti şi vrei să te dai la o muiere, ai pus-o.

  30. oake 3 February, 2010 at 14:36

    20 euro ? mai scump ca la Louvru !

  31. 4mall 3 February, 2010 at 14:46

    @Florian: Pe langa faptul ca femeile, spre deosebire de barbati aveau si bratari la gat, nu doar cercei, diferentierea era clara: daca arata a om, era barbat, daca ti-era scarba de personaj, era femeie.
    @oake: da mah, da macar nu stai juma de zi la coada ca sa intri la muzeu!

  32. laurentiucat 3 February, 2010 at 15:28

    daca te machesti..cred ca ti-a pus-o..nu ai pus-o

  33. radu 3 February, 2010 at 16:34

    “barbatii poate sa invoce”
    esti 100% sigur ca poate?

  34. JULIUS 3 February, 2010 at 16:39

    @radu: la cat de mult a scris, o greseala de asta mai scapa; schimbi subiectul la plural si uiti sa mai acorzi predicatul, si eu o mai patesc la la ziar.

  35. Vlad Olaru 3 February, 2010 at 17:23

    Ce mult va invidiez ca ati ajuns acolo. Asta da calatorie.

  36. Codrin 3 February, 2010 at 17:37

    Interesant. Dar parca asteptam mai mult. C’mon, e Africa ! Se poate mai mult. Poate in episoadele urmatoare 🙂

  37. 4mall 3 February, 2010 at 19:22

    @Codrin: Nemultumitului i se ia darul…

  38. Dexter 3 February, 2010 at 19:24

    (Indiferent despre ce e vorba) nu va uitati doar la costul investitiei initiale. Surpriza poate sa apara dupa. Deci, 20 de vaci poate parea mult dar probabil ca intretinerea e ieftina 😉 Pe la noi e cam invers: o iei gratis si apoi te costa 20 de vaci pe zi/saptamana/luna/an, dupa posibilitati/noroc/etc 🙂

  39. mih 4 February, 2010 at 11:30

    @4mall daca si aia e recuzita scumpa….:) ca sa numai zic castelul ala in care locuiesc cred ca face de zece ori mai mult decat orice castel de pe loire…

  40. 4mall 4 February, 2010 at 12:32

    @mih: Ai dreptate, totul e fake. De fapt, nici pe recuzita n-am dat bani,pentru ca am manarit filmuletele. Dar a meritat, sa stii! Uite cat trafic ne-ai facut!

  41. mih 4 February, 2010 at 15:30

    @4mall cred ca realizezi ca eu glumesc, insa ce tot nu pot eu sa ma dumiresc cum in celebra tanzanie cu lei elefanti etc peisaje super tari din savana etc tu ne arati niste negrii obisnuiti ca si astia care s pe la noi – adica tot negrii sunt; bine recunosc ca ai tai nu seamana cu cabral dar totusi trebuie sa fie ceva mai interesant in tara aia 😉

  42. mifty 4 February, 2010 at 16:06

    mih, ia dă o fugă în egipt, şi pozează-ne nişte faraoni, k??
    apoi revino şi spune-ne de ce n-ai putut!! 😀

  43. 4mall 5 February, 2010 at 09:01

    @mih: sincer, eu m-am dus acolo pentru safari (deci animale, plante si peisaje in special). Dar totusi,e vorba de o cultura si un popor mai vechi decat romanii, asa ca…

  44. DC la munte şi la mare (4) » Daily Cotcodac 24 August, 2011 at 15:32

    […] să vadă şi el cum e o ţară civilizată şi s-a întors de acolo cu numeroase şi frumoase poveşti. E bine, exact acum, în EXCLUSIVITATE, puteţi afla ce mai […]

Leave a reply