Postul nu e post destul

Sănătatea şi folclorul (II)

Dr. Ionuţ Şendroiu

În lupta eroică dusă împotriva normelor europene de tot felul, concetăţenii noştri (în special cei din mediul rural, dar nu numai) se străduiesc cu o tenacitate demnă de o cauză mai bună, să „păstreze cu sfiinţenie” toate tradiţiile şi obiceiurile folclorice pe care le cunosc. Nu ştiu dacă această păsărică a lor îi entuziasmează pe cei de la Institutul de Etnografie şi Folclor, dar vă prezint în continuare o listă de obiceiuri tradiţionale româneşti care dăunează grav sănătăţii.

Unde merge suta, merge şi mia. De stafilococi pe mm²
Astăzi, ne vom rezuma la obiceiurile legate de sugari. Dacă mergeţi la ţară şi vizitaţi o familie ce are în componenţă un copil din această categorie de vîrstă, veţi fi bineînţeles invitaţi să-l vedeţi şi să-l admiraţi. Cu această ocazie, va trebui să lăsaţi pe perna copilului cel puţin o hîrtie de o sută de mii (pe stil vechi) sau de cît vă lasă inima, ca să aibă îngeraşul noroc de bani, cînd s-o face mare. C-aşa e obiceiul! Nu contează că aşternuturile bebeluşului nu ar trebui atinse de chestii care nu au fost în prealabil oarecum dezinfectate. Probabil că după integrare, pe fiecare bancnotă mai răsărită de 10 lei noi va fi aplicată sigla cu interzis copiilor sub 3 ani.

A treia căciuliţă. Cu pampon, antideochi
În orice caz, cu această ocazie veţi constata că bebeluşul este înfofolit, indiferent de temperatura din cameră (de obicei peste 30°C, părinţii nesfiindu-se să facă focul în iulie, în acest scop) cu cel puţin trei căciuliţe de diferite grosimi puse una peste alta. Căciuliţa de deasupra este de obicei dotată cu dantelă, aproximativ modelul mileului de pe televizor. Peste această căciuliţă, mamele cu simţ de răspundere aplică de obicei şi un pampon hidos, roşu toreador, ca să-l ferească pe ăla micu’ de deochi. Tot împotriva deochiului există şi obiceiul scuipării copilului. Pentru eficientă maximă este nevoie de trei flegme, altfel s-ar putea să nu ţină.

Picioare drepte, uşor luxate
Cel mai idiot obicei este acela de a înfăşura (înfăşa) bebeluşul într-un pled, cu mîinile fixate pe lîngă corp şi cu picioarele drepte, lipite unul de altul, în stilul mumiilor egiptene. De obicei, pledul este din poliester, colorat ţipător albastru sau roşu, în funcţie de sexul copilului. Pentru ca sugarul să nu cumva să se mişte din acestă poziţie, tot ansamblul este strîns legat cu un cordon, aplicat peste pledul care înveleşte copilul. Astfel, bebeluşul are aspectul unei omide triste, care de obicei plînge pînă oboseşte „că d’aia e copil mic, să plîngă!” (să nu uităm că el este menţinut în acest stil la temperaturi înalte, în jur de 30°C). Mămicile consideră că această barbarie este de fapt o metodă care îl va ajuta pe copil să aibă picioarele drepte şi să nu rămînă crăcănat.
Foarte rar şi foarte greu pot fi convinse că este vorba de o inepţie, de obicei atunci cînd, din exces de zel, le provoacă bebeluşilor luxaţii de şold.

Share:

93 comments

 1. Ciprian 16 January, 2010 at 07:52

  Câteodată îi lasă să stea toata ziua cu puţa-n ţărnă ca să economisească scutece şi neastâmpăraţii de copii se bagă peste tot. Părinţii nu stau cu ochii numai după ei şi drăcuşorul stă când cu fundul prin bălţi, când peste grămada de moloz sau este cocoţat mai la vedere în căruţa cu iarbă. Sunt cazuri foarte des întâlnite la familiile de la sate sau la ţigani, dar nu numai.
  Bineînţeles că atenţionările sunt rău primite, căci înafară de mamă nimeni nu ştie cum trebuie crescut un copil şi este o ofensă adusă familiei să îndrăzneşti să educi o mamă în ce fel să-şi crească propriul copil.
  De aia suntem un popor ales.

 2. cuibaru 16 January, 2010 at 09:44

  dottorre ati uitat sa mentionati aici(sau “aici”,cu accent pe ultimul ‘i’,ca tzaranii)de imaginea idilica,coborata direct din povestile lui Creanga,a bebelusului de langa teracota cu plita din bucataria taraneasca,pe care fierb laturile pentru porci si de matza puricoasa care roade o coaja de cartofi sub patutul lui…si de fandositii care vin “sa vada copilul”,megaentuziasmati si megafalsi care exclama(strangandu-l bine in prealabil de obrajor pe bietul copil):”iiiiiiiiiiiii”,”eeeeeeeeee”,”tzucu-te,mancu-te”,”tat esti tatato sau mata(dupa caz)”,convenind apoi cu parintii lui dupa o gura de palinca:”ii cel mai frumos bebe pe care l-am vazut vreodata!”hai noroc!sa bem amu!

 3. Cata 16 January, 2010 at 10:10

  Survival of the fittest – probabil parintii aia nu vor decat sa isi caleasca progeniturile si sa le pregateasca pentru o viata plina de greutati. Iti dai seama ca un om cu usoare luxatii care rezista la temperaturi ridicate si este imun la bacterii, microbi si bacili nu este de ici-colea 😀

 4. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 10:20

  Ei doctore, se vede că acum tratezi doar sugaci de apă, altfel n-ai fi uitat de diversificarea de la 3 luni, cu mâncarea deja triturată de mamă, în gura personală! 😉

 5. zaone 16 January, 2010 at 10:25

  Sistemul romanesc de sanatate = 0 cu minus.

 6. Bear Grylls 16 January, 2010 at 10:33

  @slvc:Am vazut asa ceva cu ochii mei.N-am mai putut manca un timp dupa aia.
  @Dr. Sendroiu:Cunosc,si eu lucrez cu mame.Incearca sa le spui ca recomandarile date sunt competente si spre folosul progeniturii si ti-ai capatat (multi)dusmani pe viata.

 7. Bear Grylls 16 January, 2010 at 10:34

  Mai mult,traiesc intr-o zona in care paranoia e ereditara.

 8. cei 3 in 1 purcelusi 16 January, 2010 at 11:32

  Intrebare pentru o tanara mamica:
  -Ce faceti cand apa din cadita bebelusului este foarte fierbinte?
  -Imi pun manusi de cauciuc.

 9. Dexter 16 January, 2010 at 11:37

  @slvc: cu siguranta tu ai uitat de http://www.dailycotcodac.ro/2009/06/falimentatia-sugarului/ 😉

 10. Dexter 16 January, 2010 at 11:42

  Aia cu bancnotele se cheama “somn” si am intalnit-o doar in Moldova 😉

 11. sendroiu 16 January, 2010 at 12:05

  faza cu bancnote pe perna sugarului am intalnit-o si in Oltenia (jud. Valcea) si in zona Rucar Bran Sirnea (jud. Arges si Brasov). In Moldova nu am ajuns ca medic, am facut doar armata, la Focsani.
  ca eu, inainte sa imi iau campii spre Africa ecuatoriala, am lucrat medic de familie la tzara, in Romania 🙂

 12. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Sănătatea şi folclorul (II) -- Topsy.com 16 January, 2010 at 12:13

  […] This post was mentioned on Twitter by Ciprian, sebra. sebra said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Sănătatea şi folclorul (II) http://tinyurl.com/yefhwx7 […]

 13. VanGhelie 16 January, 2010 at 12:29

  Si io care ziceam ca Capra cu 3 iezi e sangeroasa …

 14. cuibaru 16 January, 2010 at 12:42

  doctore scrie si de magaria de suc pt copii “tedi”de la care toti se imbolnavesc

 15. Geta 16 January, 2010 at 12:49

  O, lasati… Obiceiurile din articol sunt intr-adevar niste tampenii, dar comentariile… Inainte sa sariti asa de tare in sus ca-s cu puta-n tarana copiii de la tara, uitati-va un pic si la copiii de sera de pe la oras, la care le pune mama responsabila casca-n cap de la 5 luni, si protectii la toate colturile, usile si sertarele. Si daca ar putea, i-ar steriliza si iar trage-n folie, sa nu-i atinga nimic.

 16. cuibaru 16 January, 2010 at 12:57

  mah…geta e soramea

 17. Adela 16 January, 2010 at 13:22

  Iulie 2001, dimineata, caldura pana la lesin. Eu si fetita mea -de 10 luni atunci- in rochita, pampers si palariuta ne intalnim cu o fosta colega cu bebelusul de vreo 2 luni, imbracat in costumas, infasat cu scutec si o plapumioara si – piesa de rezistenta- cu batista pe fata. “Vai, tu, asa dezbracata o tii? Vezi sa nu o imbolnavesti!”. In nemernicia mea… , i-am raspuns ca macar a mea respira, ea era sigura ca al ei nu era lesinat in brate ( ca il mai si tinea cu foc la piept, in timp ce soacra-sa impingea mandra caruciorul gol, nu cumva sa nu inteleaga cartierul ce mama iubitoare era ea).

  Vedeti? Ati uitat de batista de pe fata!

 18. Geta 16 January, 2010 at 13:44

  @ Cuibaru Si in afara de faptul ca incerci sa te dai destept cu un text rasuflat de cativa ani, vroiai sa spui ca?

 19. lulu 16 January, 2010 at 13:46

  Daaa, dar peste ani cine altii decat bebelusii traditionali se vor remarca in multime precum femeia in rosu din Matrix??
  Ei vor fi aia cu chica vopsita suvite, cu puloverul tricotat bagat pantalonii de trening, dar mai ales aia care vor lupta pentru legalizarea dezacordului dintre subiect si predicat.

 20. lulu 16 January, 2010 at 13:48

  @Geta
  Ai dreptate si copii de sera sunt o specie deosebita…

 21. cuibaru 16 January, 2010 at 13:59

  @geta:nu esi soramea?

 22. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 14:07

  @Bearl Grylls
  Cu siguranţă că eşti pasager prin zona aia, nu localnic. 🙂
  @Dexter
  N-am uitat. Pur şi simplu nu citeam DC pe atunci. Mersi că mi-ai arătat-o! 🙂
  @Geta
  Ce-ai, fată, de eşti nervoasă de dimineaţă! Relaxează-te! 🙂
  @cubaru
  =))

 23. N.A. 16 January, 2010 at 14:48

  Ah, subiectul meu preferat!! De cand am pornit razboi cu toate rubedeniile sau sfatuitorii de ocazie, pe teme de atins sugarul mic cu labe nespalate (de fapt, in primele luni, atins, pur si simplu!), pupat copilul, bagat bani (apropo – asta-i obicei generalizat, in Dobrogea se bagau chiar la caciulita, sa fie cat mai aproape de copil sansa de imbogatire si norocu’ la bani), dat sfaturi despre legat copilul, diversificat pana in 6 luni, etc… Dureros e ca de tampeniile traditionaliste nu dai numai la tara, unde ar fi mai de inteles.. sa-i vezi cati sunt la oras cu asa ceva in cap!! Am o cunostinta cu facultate in afara tarii si tot cum a crescut-o pe ea ma-sa-mare a tinut musai sa-si creasca si ea plodul. Ca de.. daca ea a iesit asa minunata… Ce stiu doctorii din ziua de azi, mai bine stia babuta acum 50 de ani lumina!
  Pe mine ma doare fix in cot cum au crescut altii! Inclusiv cum am crescut eu! N-am inteles niciodata replica asta! Adica de ce n-ar beneficia ploduletii mei de cea mai buna crestere si educatie posibila?! Ca de-aia am luat la rand toate studiile si manualele de pediatrie si neonatologie si puericultura! De ce sa se multumeasca cu ignoranta altora?!

 24. N.A. 16 January, 2010 at 14:50

  @Geta – Pentru ca unora chiar le pasa de copiii lor… Ceea ce, desigur, nu-i opreste pe altii sa urmeze romanescul si traditionalul “Lasa, ba, ca merge si asa..”

 25. cuibaru 16 January, 2010 at 15:22

  …pe de alta parte daca ne gandim la copiii romilor,care niciodata nu se imbolnavesc,desi daca iesim acum pe strada nu-i exclus sa vedem cativa in picioarele goale…aaaaaaa ma tot macina o intrebare:ati vazut vrodata romi batrani?(ma refer la peste 60 de ani) ca io n-am vazut in viata mea…

 26. N.A. 16 January, 2010 at 15:53

  @cuibaru – Parca citisem/auzisem undeva ca speranta lor de viata e 40… Si la 40 arata cum arata ai nostri la 60-70…
  Dar chiar si fara informatia asta, tot nu i-as alege ca exemple! :))

  P.S. – Ce rasista sunt! 😀

 27. cuibaru 16 January, 2010 at 16:14

  @N.A.:=))am avut un coleg de clasa rom…in clasa a opta avea doi copii…da se entuziasma intotdeauna cand auzea ca “se suna”

 28. Dexter 16 January, 2010 at 20:34

  @slvc: nebunateco :”>

 29. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 21:00

  @Dexter
  (=)) =)) =)) Să nu ne vadă Geta, că iar ne ia la poceală!)

 30. Laura 16 January, 2010 at 21:10

  TIRANEEE! Noi, majoritatea Sindicalistilor si si alti comentatori pe post de figuranti am pornit o revolutie. Scopul: ÎL VREM PE DOFTOR IN ECHIPA! E de maxima importanţă să avem articolele lui toate la îndemâna si nu sa ne apucăm să cotrobăim în tot coştiobarul până dăm de vre-o reţetă. Nu vezi ce ieducative sunt? Si ce sa mai zic de comentarii 🙂 Ştiu că-i sâmbătă, ştiu că lumea bea şi chefuieşte la ora asta, dar io ce să fac dacă doctorul doar acum postează 😕

  Io urlu de aici, din vârful steagului cu care defileaza măgăruşul, infăşurată intr-o batistă, că acolo mi-or băgat oasele sindicaliştii… 😀

 31. Sinzi 16 January, 2010 at 21:16

  doamneee… sa vezi ce greu am convins-o pe bunicamea ca e normal ca in mijlocul lui august la 40 de grade copilul poate sta in pantaloni scurti chiar daca are 4 luni . Ea fiind ferm convinsa ca nenorocim copilul si ca o sa fie cracanat:))
  aia cu banii e si prin partile noastre dar cica se pun bani pentru somnul copilului… din fericire in ultima vreme lumea foloseste plicuri ce se inmaneaza parintilor

 32. Arsulici 16 January, 2010 at 21:33

  @Sendroiu
  Doctore, pe unde dracu ai fost atâta timp? bine că ai revenit!
  Textul ăsta e dedicație specială pentru N.A. cred, că doar ea e singura gravidă dintre noi =))

  @Cuibaru
  Rom bătrân? Parcă am văzut la magazic un sortiment de Havana Club, dar era tare scump! 😀

 33. Florian 16 January, 2010 at 21:38

  Ca întotdeauna, dom’ doctor e la înălţime (dă-te bre jos de acolo, că mi-a înţepenit gâtul 😀 )
  Auzişi Tiranule ce-a zis Laura? Ce-ai bre cu dom’ doctor de nu-l treci în echipă? Vrei război cu Sindicatul, sau ce?

 34. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 21:46

  Da, Flo, Tiranul vrea răni cu Sindicatul! Pardon, vrea război cu Sindicatul! Atunci, fie, că prea era linişte pe aici. Deci, ce ziceam? Pentru ce luptăm noi aici?! :-S

 35. Laura 16 January, 2010 at 21:49

  Sefa
  Il vrem pe Doctor in Echipa, in drapta SUS!

 36. Laura 16 January, 2010 at 21:50

  in dreapta… ufff si cat m-am concentrat sa nu incurc dreapta cu stanga si tot gresit am scris 😀

 37. M3bis 16 January, 2010 at 21:53


  @şlvc

  Pentru scoaterea lu’ dom’ doftor de pe banca de rezerve şi introducerea lui în teren …. ăăă, în echipă.

 38. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 22:03

  Da, sunt de acord. Şi, ca să repare imensa nedreptate pe care i-a făcut-o până acum, să-i pună şi poza. Aia făcută pe punte! 😉

 39. Laura 16 January, 2010 at 22:08

  Flutură, măgăruşule, mai cu forţă steagul ăla, să ne vadă Tiranul.
  Noi ne alăturam şefei şi lui M3bis 🙂

 40. sebra 16 January, 2010 at 22:11

  @N.A.
  L-ai citit şi pe Dr.Spock? :)) Eu personal l-am preferat pe el în locul clasicei “Mama şi copilul”, deşi subtil te face pe ici pe colo o idioată faţă de micul geniu de până la 1 an 😛

  @cuibaru,
  Există şi romi bătrâni, am văzut eu când eram mică!…sau poate aşa mi s-a părut atunci… mă gândesc că şi femeia la 30 de ani o vedeam hoaşcă bătrână 😐

 41. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 22:16

  Laura: lasă-l, fată, nu vezi că scoase limba de un cot?! Că-i dădurăţi şi voi ditamai steagul să-l fluture!
  Gata, Flo, te poţi odihni o ţâră, că oricum Tiranul se ascunde ca un laş, ca de obicei!
  Mai bine ţinem un sfat de taină, să vedem ce şi cum să acţionăm, să-l scoatem din vizuină… Hmmm, ce-ar fi să-l chemăm pe Zoso? Cum comentează ăsta, cum apare şi Julius: “Ce? Cum? De ce?”

 42. Arsulici 16 January, 2010 at 22:16

  @Sebra
  Dr.Spock din Star Trek??? Ce stie ăla de copii? Bine că nu vrei să-l întrebe și pe căpitanul James T. Kirk 😀

 43. Sinzi 16 January, 2010 at 22:17

  no nii…vad ca nu-i miscare!:)) ce revolutie e asta?!:)

 44. N.A. 16 January, 2010 at 22:21

  @sebra – Da, Mama si copilul e usor depasita, mai ales la diversificare. Aia a fost un fel de abecedar.. :)) Cu toate ca la ce pediatri inapoiati mi-a fost dat sa intalnesc uneori… l-ar fi considerat un avangardist pe nea’ Capraru! Dr. Spock cred ca este singurul pe care l-am ratat, si din cauza unor recenzii negative (nu mai tin minte ce anume)…

 45. mifty 16 January, 2010 at 22:23

  deci:
  unu: votez şendroiu!!!! chiar dacă n-a vrut să joace nici farmville, nici country life, nici… nici măcar nu mi-a dat de băut!!! (doar nu era să beau din sticle goale, agăţate-n palmieri la mama dreq!!!!)

  doi: romi bătrâni, estem…
  doar că majoritatea nu prea mai ies din şatră de la o vreme… ştiu ei ce ştiu…

  trei: şi mai minunat este să fii tată, şi să-ţi admiri propria progenitură mumifiată de zdrenţe… chestia asta te lasă marcat pe viaţă, parol!!!

  ps lăsaţi-l pe zozo să moară odată, că se chinuie să se sinucidă de prin ’99 încoace, şi nu reuşeşte!!!

 46. N.A. 16 January, 2010 at 22:24

  @Arsulici – Hihi, si mai ales sa nu o uitam pe Viviiiiiiiiiiii !!

  @cuibaru – Pai astia iau devreme viata in piept, iti dai seama ce plictiseala pe ei la scoala.. :))

  @sindicatul – Subscriu! Mai ales la ce fan-club are don’ doftor!

 47. sebra 16 January, 2010 at 22:25

  @Arsulici,
  Nu ştiu dacă a jucat în Star Trek, dar părea că se pricepe :))
  Cât despre nenea ălalalt, n-am auzit de el 😀

 48. Arsulici 16 January, 2010 at 22:27

  N.A.
  Vezi că ai obligația să-ți pui bebele să citească DC începând cu prima săptămâna!

 49. N.A. 16 January, 2010 at 22:27

  @si la vara cald – Hahahahaha, si eu observasem, chiar mi-a stat pe limba sa-mi exprim invidia si oftica… a comentat deunazi la ce zicea Zoso ala cat nu ne-a scris noua de cand ne cunoaste!

 50. mifty 16 January, 2010 at 22:28

  sebra, io îl prefer pe Dr. Bones… Spok nu prea era nici un doctor!!! 😛
  şi oricum… doctorul meu preferat e un oarecare Hawkeye Pierce!!! 🙂

 51. sebra 16 January, 2010 at 22:28

  @N.A.,
  De aia or fi ai mei câteodată negativişti, că m-am ghidat( ce-i drept, unde mi-a convenit;) ) după Dr.Spock?? =))

  @Mifty,
  Erau în M.A.S.H. şi chestii de sugari?? În afară de minidistilăria aia 😛

 52. N.A. 16 January, 2010 at 22:31

  @Arsulici – Aceasta obligatie pot sa mi-o exercit de pe acum, ca aude tot prin burtica. 😀
  Mozart & co si Daily Cotcodac! Ar trebui sa iasa o desteptaciune la fel de mare ca primu’ (care e cosiderat geniul cartierului)

 53. Florian 16 January, 2010 at 22:31

  @N.A.
  Aşa, ameţitoareo, vino alături de noi. Cu tine în mijlocul nostru victoria e asigurată, că tu faci cât doi :))
  Tiranule, ai încurcat-o. Bagă-l pe dom’ doctor în echipă, altfel o bagi tu pe mânecă.

 54. Arsulici 16 January, 2010 at 22:33

  @Sebra
  James T Kirk era căpitanul naei stelare Enterprise, în Star Trek (interpretat de William Shatner).
  Spock era secundul său (interpretat de Leonard Nimoy)…
  (vai, ce lipsă de cultură generală =)) =)) )

 55. N.A. 16 January, 2010 at 22:34

  @sebra – Aaaa, pai, da, ca nici eu nu iau chiar tot mot-a-mot din ce citesc.. Ca de-aia doarme copilul cu noi in pat de o vreme incoa… 😀 Dar bine ca mi l-ai readus in atentie. Nota: de citit si Dr.Spock!

 56. Arsulici 16 January, 2010 at 22:34

  @mifty
  Era doctor în științe… Ph.D, nu M.D.

 57. N.A. 16 January, 2010 at 22:36

  @Florian -Hihihi, inca putin si sunt de 3 ori femeie, chiar! Prietenele mele radeau la revelion ca se tem de mine, sa nu ma pun pe ele din greseala, ca le storcosesc! Deci sunt si o forta fizica, amu’… :))

 58. sebra 16 January, 2010 at 22:38

  @Arsulici,
  Da..aşa e.Mă’c să mă dau pe goagăl să mă culturalizez oleacă la general=))
  Şi apropo, asta nu se învaţă în şc.generală(cultura generală,bre!) ?? Io am o scuză, am făcut generala la ţara( adica sat) şi S.F. pe vremea aia,era să te gândeşti la telefonul fără fir 😀

  @N.A.-e bună la revoluţie în situaţia în care e 😀
  Dacă-i dă un brânci Tiranului îl scoate şi din propriul blogroll :))

 59. mifty 16 January, 2010 at 22:41

  @Arsulici, ok, da’ tot nu putea să te trateze de guturai… da’ putea să te trateze de găuri negre… 😀
  btw, cel care îl juca pe Bones cine era???
  că şi eu îi ţin minte tot pe shattner şi nimoy, şi n-am chef să-l imit acum pe vanghelie…
  @sebra, sunt câteva episoade, cam 2-3 pe sezon, în care sunt implicaţi copii… de obicei episoadele alea sunt mai lacrimogene, aşa… şi de câteva ori chiar despre sugari sau nou-născuţi e vorba…
  @N.A. ai rupt-o cu progenitura… n-o să se mai dezlipească de patul ăla cât e hăul… brrr…
  deci… eşti o concurenţă gravitaţională la Lună, eh??? 😀

 60. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 22:45

  @Arsulici
  Spock, pediatrul, bre! Şi apoi colecţia de cărţi scrisă de cei din şocala lui, că el dădu colţul între timp, dar ideile lui sunt continuate de alţii. 🙂 Ştiu că ştiai, dar voiam să fiu sigură! 🙂

 61. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 22:47

  @N.A.
  Chestia asta-mi aminteşte de un prieten de-al meu care, când dansa cu o tipă mai… supradotată aşa, striga, din când în când: “Păzea, că-ntorc!” :))

 62. N.A. 16 January, 2010 at 22:48

  @mifty – Neaaa.. ca-n rest e un independent, totul trebuie facut “singulel” (tonalitate ridicata): de la mers, mancat, spalat, urcat scari, cantat, etc.. Si n-are nici 2 ani. Si cunosc cateva cazuri in care copilul a hotarat brusc intr-o seara ca nu mai vrea sa doarma cu parintii, si-a luat perna si dus a fost (in camera/patul lui). Deci sunt optimista… 😀
  Deci… ce Luna?! In curand voi avea proprii sateliti, da? =))

  @si la vara cald – =))

 63. Arsulici 16 January, 2010 at 22:58

  @slvc
  =))

  @Mifty
  DeForest Kelley

 64. N.A. 16 January, 2010 at 22:59

  erata – sateliti proprii

 65. Arsulici 16 January, 2010 at 23:00

  @Mifty
  Pe mine de găuri negre nu m-a lecuit nimeni, tot la de-alea imi stă gândul =))

 66. JULIUS 16 January, 2010 at 23:01

  Ho, nebunilor! Ho! Nu l-am trecut pe Sendroiu in echipa fiindca n-am avut permisiunea lui. Daca el e de acord, il bag in 5 minute 😀

 67. sebra 16 January, 2010 at 23:05

  Ce victorie uşoară 😐
  Bre Julius, măcar trebuia să te laşi şi tu mai greu…aşa-i stă bine unuia de are Sindicat.

 68. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 23:06

  @Julius
  Păi, dacă nu vrea, ne punem cu gura pe el şi-l convingem! Că avem antrenament, cu tine! 🙂

 69. Laura 16 January, 2010 at 23:07

  Cum usoara sebruto? Nu fa si tu Geoana :)) Doctorul trebuie sa-si mai dea acordul… ufff, triaba grea.

 70. Laura 16 January, 2010 at 23:09

  Sefa, imi place ca esti hotarata sa luptam pana la capat 🙂
  Parca-mi amintesti de doctor Qeen ;))

 71. mifty 16 January, 2010 at 23:15

  @Laura: aia m-a enervat rău!!!
  prefer s-o laşi pe şefa să fie ea, că-i stă bine!! 😛

 72. sebra 16 January, 2010 at 23:15

  @Laura,
  Păi cum n-a fost uşor???Uită-te şi tu ce puţin a durat!

  Acuma să se prezinte Dr.Şendroiu la apel, să vedem el tot aşa uşor se lasă? 😀

 73. Laura 16 January, 2010 at 23:20

  Pai Mifty, se laudau astia cu cultura lor generala in materie de doctori; io numa’ de asta mi-am mai adus aminte, ce vrei sa par pe aici inculta :))
  Claro, sefa-i sefa! Inegalabila 🙂

 74. Florian 16 January, 2010 at 23:25

  @JULIUS
  Mă tot chinuiam şi nu îmi dădeam seama cu cine semeni, cu tichia aia pe cap şi cu lumânarea în mână. Cu Pilat din Pont, căutând ligheanul cu apă să se spele pe mâini.
  Traducere: Lasă Tiranule încercarea asta jalnică să o dai la-ntors şi să arunci vina în cârca lui dom’ doctor. Cât i-ai dat lui Sendroiu ca să recunoască, dacă l-om lua la întrebări, că el n-a vrut să-l treci în echipă?

 75. Florian 16 January, 2010 at 23:38

  @N.A.
  Tulburătoareo, îţi vând un pont şi cred că e pe bune. Cică, dacă doarme cu un copil în pat, un adult îi absoarbe o parte din energia pozitivă. Un copil are mai multă energie pozitivă decât un adult, iar când corpurile lor stau mai mult timp lipite, energia tinde să se egalizeze şi o parte se transferă de la copil la adult.

 76. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 23:38

  @mifty
  Şi pe mine mă enerva de mă scotea din minţi minorosiţa şi sclifosita aia! 🙂

 77. Arsulici 16 January, 2010 at 23:44

  @Florian
  Oare asta e explicația pentu faptul că mulți bărbați visează la sex cu fete mult mai tinere decât ei?

 78. Laura 16 January, 2010 at 23:44

  Sefa, stii tu vre-un doctor prin “Sclava Isaura”, ca de alt serial nu mai imi aduc aminte 😕

 79. Florian 16 January, 2010 at 23:49

  @şi la vară cald
  Pe mine m-a enervat Geta, care i-a furat chiuveta lu’ dom’ doctor al nost’. .

 80. Florian 16 January, 2010 at 23:51

  @Arsulici
  =))
  Da, măi, şi pentru furtul ăsta de energie se folosesc de un paratrăznet.

 81. Şi la vară cald 16 January, 2010 at 23:58

  @Laura
  Cred că ăia erau mai mult cu vracii! 🙂

 82. Florian 17 January, 2010 at 00:03

  @Laura
  In Sclava Isaura stăpânul făcea şi pe doctoral, strigoiţo. Mereu i se părea că Isaura e pe moarte şi voia să o resusciteze prin respiraţie artificială bouche à bouche. Na, că mi s-a luat pe tastatură franţuzeasca de pe blogul iguanei.

 83. Laura 17 January, 2010 at 00:14

  Lasa magarusule, ca-mi trebe frantuzeasca daca vreau la Paris 🙂

 84. Florian 17 January, 2010 at 00:18

  @Laura
  Lectiile de baza ti le-a predat deja iguana. Daca te pricepi si la dans, al tau e Parisul.

 85. Şi la vară cald 17 January, 2010 at 00:31

  @Laura
  Chiulişi azi de la lecţie! Ai preferat să faci revoluţie decât concordanţa timpurilor, cu mine! 😉

 86. Laura 17 January, 2010 at 00:37

  Sefa, pai nu te-am vast io din loja mea cum defilai p-aci? Dijaba te-am cautat la catedra, cine urla mai tare si mai tare ca-l vrea pe doftor si inca si cu poza? In primul rand… bine ca nu te-a nimerit vre-un glont de-al Tiranului. Ma intreb cine-i pisicul ala lesinat in colt?

 87. Ciprian 17 January, 2010 at 00:40

  @Julica
  Dar l-ai intrebat daca vrea sa apara acolo sau astepti ca sa se autopropuna in echipa ca Andone la Dinamo?
  Ia cere-l si dai si un ghiul frumos, nu fi zgarciob.

 88. Şi la vară cald 17 January, 2010 at 00:49

  @Laura
  Nu-i leşinat, e ciuruit! =)) Că nu ne-a fost uşor! Toată lumea că “ce victorie uşoară!”, dar la victime nu s-a gândit nimeni! Numai tu ce-ai observat… Of, of!

 89. Florian 17 January, 2010 at 00:53

  @şlvc
  Pisicul ciuruit e victimă colaterală, a stat pe margine şi a încasat-o. Da’ tu, ca doctoriţă ce eşti, nu se poate să nu ştii vreo tehnică de salvare. Am văzut că zilele trecute îi propuneai o metodă kama sutra, sau cam aşa ceva.

 90. Şi la vară cald 17 January, 2010 at 01:04

  @Flo
  Ei, de propus i-am propus, că nu mă doare gura. Noroc că s-a făcut el că nu observă, că nu ştiu pe unde aş fi scos cămaşa dacă mă lua în serios! 🙂

 91. Florian 17 January, 2010 at 01:20

  @şlvc
  Aha, deci tehnica aia specială presupune să scoţi şi cămaşa. Asta da metodă, ce pepenaşii tăi.

 92. Şi la vară cald 17 January, 2010 at 02:00

  @Flo
  =)) =)) =))

 93. cuibaru 17 January, 2010 at 08:45

  @julius:julian te astept la badoage…prietenii stiu de ce…=))

Leave a reply