Postul nu e post destul

Circuitul cozonacului în natură

Ovidiu Eftimie

Îl recunoşti dintr-o mie, emană jovialitate prin toţi porii, este un hibrid genetic între Eugen Cristea şi Marian Râlea. Obrajii săi sunt roşii, semn de prosperitate şi probleme cu inima, burta sa este rotundă, semn de risc de diabet. Deşi l-ai văzut de departe, nu poţi scăpa, pentru că astfel de oameni au privirea mai ageră ca un uliu.

Te strigă, te prinde, te salută şi te invită pe la el. Nu poţi să-l refuzi pentru că este jovial şi prietenos iar Biblia şi Jaroslav Hasek ne-au învăţat că oamenii joviali şi prietenoşi sunt inofensivi. Plus că este un păcat să loveşti cu toată puterea în testicole un om ca acesta, este un păcat echivalent cu păcatul trufiei. Stai la el în casă pe canapea, discuţi banalităţi „ce aţi făcut de revelion”, îţi reprimi tentaţia de a-i răspunde „am dat foc la cruci în cimitir şi m-am închinat la Bafomet” doar ca să-l vezi cum crapă şi-i cade icoana din perete.

Când îţi vine să leşini de plictiseală îşi face apariţia consoarta lui, persoană ce are aceleaşi caracteristici psihico-fizce, cu o tavă pe care are cozonac. Pentru că aşa e tradiţia, de sărbători se face cozonac şi nu se face un singur cozonac. Se fac zeci de cozonaci, se fac cozonaci în stil industrial, să hrănească toţi musafirii vreme de câteva luni. Şi mănânci două felii de cozonac că sunt sărbătorile şi e normal să mănânci cozonac în absolut toate casele în care intri. Cozonacul este prost, aşa a fost el construit ca prăjitură, checul este cu două clase peste da’ toată lumea face cozonac că aşa e tradiţia.

La plecare omul îţi face cadou un cozonac pe care ţi-l plasează discret într-o pungă de plastic neecologică. Când faci greşeala să-l refuzi înţelege exact altceva şi-ţi mai bagă un cozonac în pungă. Exact când nu vrei cozonac întreg universul conspiră împotriva ta şi-ţi umple maşina până în torpedou cu cozonac.

Avantajul este că poţi folosi cozonacul dobândit astfel la următoarea casă la care te duci în vizită să vorbeşti „ce aţi făcut de revelion” şi să-l faci cadou. Astfel gazda este mat, nu poate să-ţi dea din cozonacul ei la schimb pentru că legile nescrise ale universului cunoscut permit un singur transfer de cozonac pe vizită de curtoazie.

De fapt lucrurile ăstea mi se întâmplă numai mie.

Share:

19 comments

  1. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Circuitul cozonacului în natură -- Topsy.com 5 January, 2010 at 13:23

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Oana Portase. Oana Portase said: RT @JuliusDC: Circuitul cozonacului în natură http://www.dailycotcodac.ro/2010/01/circuitul-cozonacului-in-natura/ […]

  2. warlock 5 January, 2010 at 13:35

    Daca ti-a ramas cozonac ai putea incerca sa hranesti pestii lu’ Petreanu (am auzit ca ar fi avut probleme de malnutritie iar cozonacul i-ar face mai joviali sa simta si ei spiritul sarbatorilor)

  3. dush 5 January, 2010 at 13:37

    doar tie 🙂 noi dam turta dulce 🙂

  4. sebra 5 January, 2010 at 13:40

    Asta-i părerea ta, că eşti singurul căruia i se întâmplă astfel de lucruri.Pe lângă cozonacul de rigoare, mai bagă şi sticla de şampanie.
    S-a plimbat o sticlă de şampanie, vreo 2 ani, după care a ajuns iaraşi la mine.Anul ăsta ne-am întrebat dacă băgăm iaraşi în circuit şampania buclucaşă, dar de frică să nu ajungă iaraşi la noi, am hotărât să schimbam circuitul şi s-o pasăm de Sf.Ion, poate s-o bea în final.

  5. ionutu 5 January, 2010 at 13:54

    n-ai un cozonac în plus? Am de făcut azi o vizită.. :))

  6. Ciprian 5 January, 2010 at 16:19

    @Ovi Eftimie
    La mine is mai cu tupeu si inca mai cred in valorile revolutiei franceze, asa ca daca aduci ciozonac, primesti cozonac. Vorba Antoinettei, cand ramai fara paine, sa papi cozonac.
    Liberté, égalité, fraternité!

    (P.S. Clar ca acest comentariu nu ar fi aparut daca Julica punea de un concurs. Pentru a putea manari constiincios toate concursurile, s-a lepadat de aceste valori si ataca dur pe bravii soldati frantuji, inca de la gali lui Asterix incoace.)

  7. MooNy 5 January, 2010 at 17:57

    Ce aveti, neicilor cu cozonacu`? de anul nou am facut si eu ca nevasta de viitor cozonaci pentru prima data in viata. Si buni iesira. Totusim, daca stau sa ma gandesc, stiu putine perosnae carora le iese bine cuznacu`, deci te inteleg.

  8. punKreas 5 January, 2010 at 18:16

    Eu am mancat coca de cozonac…dementiala 😀

  9. Russian Mafia 5 January, 2010 at 20:18

    Asa este, putini stiu cum se face, altii il fac prost si nu isi dau seama, sau poate nu vor sa-si dea seama ca le-a iesit prost, dar continua sa faca in fiecare an la fel, ca e de prisos, nu e Craciun fara cozonac, hai Julius, ca nu se poate sa fie chiar asa de rau.
    Dar stii cum se spune, cozonacul iese asa cum e spiritul casei in care e facut, ceea ce se vede din relatarile tale.

  10. roger 5 January, 2010 at 20:47

    Cozonacul este cauciucul din care se fac rotile carului de foc cu care Satana va cobori din ceruri.

  11. Miorlaupufos 5 January, 2010 at 20:50

    Coca de cozonac cu stafide si rahat rulz.

  12. cheguevara 5 January, 2010 at 21:20

    @Miorlaupufos
    Tin sa te contrazic in mod expres, pentru ca asa sunt eu. Cea mai buna coca este coca de cozonac cu friptura de purcel, mujdei si o salata. Si un paharel de vinut bun, nu mult, foarte mult. Sau Coca C..a, sa nu fiu acuzat de reclama mascata.

  13. Russian Mafia 5 January, 2010 at 21:25

    Hai nu, o dam in ponegrirea cozonacului.

  14. Petrov 5 January, 2010 at 23:43

    cozonacu are 5 clase peste chec si peste panetone si alte porcarele de-astea tip blat de tort.

  15. ceapa.nova 6 January, 2010 at 00:14

    Aşa-i omul, bre : iţi pune pe masă tot balastu de care vrea să scape, şi ţine pentru el prăjiturile cu cremă, până expiră de moarte bună ! Da poate îţi face un bine cu superfluul cozonac : nu faci salmonella de la rahat şi nuci !

  16. Scufita Roasie 6 January, 2010 at 13:43

    @Miorlaupufos
    Mai am o doza exact de-aia, ce zici, te fac un tur?

  17. Dusha 6 January, 2010 at 14:49

    Ai auzit tu pana acuma de chec de post ? Pai cozonacul care se da cadou este chiar ala facut in tipul postului, pe care oricum nu il mai mananca nimeni…asa mi-a zis mie o pasarica

  18. eftimie 6 January, 2010 at 15:05

    Am trimis oameni în cosmos şi nu putem face un chec de post?

  19. N.A. 7 January, 2010 at 14:57

    Bai, ce viata grea au unii…

Leave a reply