Postul nu e post destul

Soarta cercetatorilor romani si deschiderea societatii catre research

Vivi Floricica

V-am zis ca frati-mio era geniul familei si avea raspunsuri la toate intrebarile, din toate domeniile. Intr-o zi l-am intrebat ce e sub pamant. Mi-a zis ca sub pamant e apa. A doua zi l-am intrebat: “Da’ sub apa ce e?”. N-a stiut. M-am bucurat, zic: “Uite ca e si el prost”. Eh, m-am bucurat pana cand am realizat ca trebuie sa iau masuri. Era clar ca, daca asta nu stia, nu scria in nicio carte, deci nu descoperise nimeni ce e sub apa care e sub pamant.

M-am hotarat sa intru in cartile de istorie ca ala care a descoperit America. Am iesit pe sant , am adunat repede toti copiii si le-am zis ca eu am aflat ce e sub pamant, ca e apa, si acum vreau sa aflu si ce e sub apa aia, dar am nevoie de ajutor. Le-am zis ca eu o sa fiu cea mai tare, o sa apar in cartile de istorie si o sa invete copiii despre mine la scoala. Le-am propus sa apara si ei cu mine in carti, daca ma ajuta. Am convins vreo patru.

I-am luat pe astia de-o parte si le-am explicat ca trebuie sa sapam. O sa sapam pana ajungem la apa si, pentru ca nu stim sa inotam, o sa bagam un fier lung (urma sa fur eu de la tataie). O sa bagam fierul cum baga mama paiul de matura in cozonaci cand ii coace – inteapa cozonacul cu el si cand il scoate e plin de coca. Eh, noi o sa-l bagam pana simtim ca dam de fundul apei si dupa aia il tragem repede sa vedem ce a ramas pe el.

Ne-am intalnit a doua zi dimineata (parintii erau plecati la munca si noi trebuia sa avem grija de casa) cu toate sculele de sapat. Astia intelesesera ca sapam la mine in gradina. Hm, normal ca nu eram de acord (presimteam ca urmeaza sa mi-o iau, macar sa nu mi-o iau rau). Le-am zis ca nu e corect, ei apar cu mine in carti, dar ce fac? Ca de sapat puteam si singura. Si asa i-am convins sa sapam la ei.

Ne-am dus frumos in gradina la astia (erau doi frati), am jumulit rosiile, ca trebuia loc sa sape patru persoane deodata, eu doar ii supervizam. Am facut o gaura patrata (sa zic ca avea cam 2 pe 2), mai mult larga decat adanca pentru ca astia erau cam puturosi. Desi le ziceam non-stop sa sape, nu prea aveau spor. Se vaicareau de sete, de foame, dar le aminteam eu pentru ce munceau si nu mai ziceau nimic.

Cam uitasem ca suntem singuri acasa si avem treaba sa dam la pasari apa si mancare, cand am auzit-o pe vecina, mama fratilor, ca urla ca din gura de sarpe: maaa, unde sunteti, ma, ca va rup curu’-n bataie!! Astia au lasat repede sapele si au fugit in vie sa se ascunda, eu am sarit gardul la mine si m-am dus repede sa-mi fac treburile, ai mei veneau mai tarziu de la munca. Ii auzeam pe astia urland, saracii de ei, si pe ma-sa blestemandu-si zilele.

Cand a venit mama acasa, a venit vecina repede si i-a dat raportul. Si a inceput ursul si la noi in batatura. Tocmai ma alerga mama cu un arac cand a venit tataie si i-a zis sa lase copilu-n pace: “Ce? Doar n-oi fi vrut sa sape la noi in gradina?”.

A doua zi, cand vecinii astupau groapa, mi-am dat seama ca n-am nicio sansa sa intru in carti. Asa-mi trebuie, daca lucrez cu amatori…

Share:

24 comments

  1. Scufita Rosie 20 December, 2009 at 07:45

    Genial Tataia! Globalizare avant la lettre! Si sunt convins ca inca nici nu apucasera aia sa il impuste pe Ceausescu!
    Si tu stiai ceva la randul tau! Ai inceput foarte bine ca n-ai sapat acasa! Pai zi-mi si tu mie, Vivi draga, ce savant sau cercetator roman s-a realizat acasa in ultimi 50 de ani? (innafara de Savanta si Patapievici, desigur!) Asa ca subscriu: ai sapat unde trebuie dar daca n-ai avut cu cine!
    Si-apoi gandeste-te si tu: daca cu lopetile ati ajuns asa de departe iti dai seama ce rezultate bagai cu acceleratorul ala, Large Hadron Collider?
    Timpul nu e pierdut: cartile de istorie te asteapta!

  2. Petrov 20 December, 2009 at 09:43

    south park.

  3. 4mall 20 December, 2009 at 13:37

    si pana la urma, sub apa de sub pamant, e alt pamant? Si sub pamantul de sub apa de sub pamant e alta apa? Si ce e sub apa de sub pamantul de sub apa de sub pamant?

  4. Şi la vară cald 20 December, 2009 at 13:55

    Tataie ia, ca întotdeauna, caimacul! Nu te mai întreb cu cine semeni, că-i evident! =))

  5. DonPedro 20 December, 2009 at 14:07

    @4mall
    Nuuuuuuu! Sub apa de sub pamant sunt rosiile. Inculpatii au incercat sa stearga urmele [‘am jumulit rosiile’] dar, prin metode specifice, tentativa a fost dejucata. Dupa aia pamantul de sub rosii….

  6. MILF 20 December, 2009 at 14:14

    in cartile de istorie n-ai ajuns, da’ acu imi dau seama care-i geneza bancului cu sapatul :))

  7. Ciprian 20 December, 2009 at 14:18

    Cand eram mic am facut ditamai gropalaul sa ingrop un pui intr-o sapuniera. Sub sapuniera am pus o caramida, peste caramida putin celofan, apoi sapuniera, apoi o scandura, alt celofan si am astupat cavoul cu pamant si i-am pus o cruce pe care am scris cu carioca: Aici odihneste Puiut! In vara urmatoare am dezgropat sapuniera, dar din pacate puiului i-au furat soldatii trupul. :))

  8. Pata 20 December, 2009 at 14:54

    Domnilor, putina decenta! Stimata Domnisoara Vivi (presupun Viviane), Inextricabila si inexorabila transumanta a capacitatilor cognitive ale neamului acesta nu pot fi vulgarizate patibular intr-o consonanta nearhetipala cu simpla sapare a unei gropi! Fenomenul este profund, dinamic, peripatetic si pleistocen. Adica, pe intelesul tuturor: cei ce au plecat demult se vor intoarce, ce Palaria mea!, si-si vor aduce cu ei Nobelul din cercetare aici, pe plaiul in care nu va mai fi nevoie sa facem aluzie la Miorita! Groapa in care au sapat i-a adus la apa! Iar apa este esenta vietii! QED!
    Dar asta e doar o parte din intrarea intr-o problema din care doar heideggerian mai putem iesi!

  9. off topic 20 December, 2009 at 15:23

    Cred ca Sindicatul ar trebui sa se sesizeze de urgenta ca de vreo trei zile incoace Tiranul lipseste la apel! E cam de cand cu HP-ul ala! Mi-e de vreo manarie sau, si mai rau, aia neagra de tot: Tiranu’ a cedat psihic cand s-a vazut cu trafic si a fugit cu HPu’! (daca mai statea o zi-doua fugea cu Harley-ul lui Tariceanau).
    Eu zic sa vorbim cu Blaga sa il dea in consemn la frontiera!

  10. Arsulici 20 December, 2009 at 15:32

    @Off topic
    Nu lipsește, bre! se chinuie să citească cele peste 730 de scrisori către moșul…

  11. @ Arsulici 20 December, 2009 at 15:46

    Pai sa-l lase pe Mosu’!

  12. MILF 20 December, 2009 at 16:19

    Mosu’ nu exista! am scris aici sa nu-i demoralizez pe cei 700 si ceva de inocenti. Tiranu’ probabil pune la dosar “scrisorile” alea ca sa-i santajeze peste ani pe autori cu ele…

  13. silence 20 December, 2009 at 19:23

    Ultimele comentarii

    *
    o Ionut: Daga Mosule Imi doresc ca de Craciun sa urez tuturor sanatate printr-un post de pe primul meu laptop, un HP…
    o zah ioana: MOSULE MARE, MOSULE BUN TE ROG DA-MI VOIE SA SPUN, CA SUNT MIC SI PRICAJIT NU AM GRIJA DE NIMIC, DA DE…
    o Costel1981: Mosule, daca ai sti de cand imi doresc un laptop! Sa scap si eu de “masina de spalat” pe care…
    o galactica: Daca nu-mi dai premiul am sa ma razbun si am sa te bat cu propriile tale arme: H-2SO4 P-ALOS M-ARDEALA…
    o AlexSm1th: Mosule io chiar cred in tine, ti-am deicat si un post http://alex2m.wordpress.com/di n-antartica/ Daca…

    de cand cu hp-ul are si Julius trafic :)))

  14. JULIUS 20 December, 2009 at 19:31

    @silence: si ce trafic! cititori unul si unul 😀

  15. 4mall 20 December, 2009 at 19:44

    @Julica: Vai de curul tau! Presupun ca le citesti pe toate, nu?

  16. silence 20 December, 2009 at 19:53

    @Julius… da unii si la 80 de ani inca ii mai scriu lu mosu :))

  17. silence 20 December, 2009 at 20:16

    @JULIUS am o propunere….dupa ce termini de citit scrisorile catre Mos Craciun…fa si un top cu cele mai tari :)) sa nu citim 750 de comm-uri

  18. Somebody 20 December, 2009 at 20:25

    @Silence: Total de acord. Macar cu al meu comentariu nu intru in top 3 :))

  19. Arsulici 20 December, 2009 at 20:33

    @silence
    Tare mă tem că, dacă Julius citește toate comentariile, perioadă nu va mai scrie și nu va mai citi nimic 😀

  20. silence 20 December, 2009 at 20:45

    @ arsulici… daca da si premii pt cel mai tare comentariu…cateva luni o sa fie inchis dc-ul =))

  21. Şi la vară cald 20 December, 2009 at 22:44

    Măi, nu vă mai bucuraţi atâta de necazul omului, că nu el le citeşte, ci ăia de la HP. Or să fie ca în zicătoarea aia: Şi bătuţi, şi cu banii luaţi! =))

  22. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Soarta cercetatorilor romani si deschiderea societatii catre research -- Topsy.com 20 December, 2009 at 23:34

    […] This post was mentioned on Twitter by Melania F. and Blogging feed, Diana. Diana said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Soarta cercetatorilor romani si deschiderea societatii catre research http://bit.ly/8hTFvL […]

  23. betivul 22 December, 2009 at 12:13

    Draghe VIVI,
    Shi io am frate crezut deshtept shi shi io intrebat la el ce-i sub pemant.O zis ca dollars!Io sapat in oaza shi dat de una porcarie neagra si puturos!Vezut ca shi Abdul e prost ?
    Salam alecum!
    Te pupa bei,Samira bin Lala din Iraq

  24. Insignifianta 6 November, 2011 at 03:18

    “Asa-mi trebuie, daca lucrez cu amatori…” Asa se termina textul. Punct.

Leave a reply