Evenimentul zilei de ieri

Episodul I: Prima cotropire nu se uită niciodată

Radu Pircă

Istoria românilor e simplu de rezumat în câteva propoziţii: timp de mii de ani, am tot încercat să ne apucăm de muncă, dar de fiecare dată când puneam mâna pe lopată, apărea un neam de cotropitori, aşa că preferam să ne culcăm în roabă până trece urgia. Nenumărate generaţii de strămoşi au avut scuza perfectă pentru a nu se apuca de făcut, ca alţii, ziggurate, piramide, catedrale sau măcar metrou în Drumul Taberei: “Tată, eu m-aş apuca, dar sunt sigur că imediat or să apară nişte cotropitori şi o să-şi bată joc de munca mea”. Aşa că pe Daily Cotcodac am decis să începem acest serial de istorie cu primii dintre cotropitorii ăştia care stricau tot. Sau, cum spunea femeia de serviciu a voievodului Menumorut: “Cotropitori? Porci, dom’le, nu cotropitori. “

De obicei, cotropitorii, fiind oameni răi, leneşi şi stricători – nu ca noi – erau organizaţi în imperii care stăpâneau jumătatate de lume. Iar cel dintâi dintre imperiile care a avut ideea nefericită să vină pe meleagurile noastre a fost cel persan. Despre imperiu n-o să vă povestesc aici mare lucru, ca să citiţi şi cartea pe care o dă Daily Cotcodac premiu, nu doar să vă uitaţi la poze. În acest serial veţi afla însă cum şi de ce oamenii ăia au ajuns din Iran până aici acum 2.500 de ani, lăsându-ne şi o tăbliţă, aşa cum v-am povestit în teaser – dar şi ce au făcut ei pe aici cu ocazia primei cotropiri rămase în istorie, datorită lui Herodot (de ăsta vă mai amintiţi de la şcoală? Nu, nu era din acelaşi sat cu Ion, deci nu cred că s-a dat la bac).

În anul 513 î. Chr. Darius, al doilea şi cel mai puternic conducător al Imperiului Persan (observaţi că la regi nu e neapărat ca la formaţii, unde obligatoriu primul album e cel mai bun – cine-şi mai aduce aminte, de pildă, de Iris II?) îşi rezolvase problemele de acasă după doar 19 bătălii cu diverşi rebeli şi pretendenţi la tron. Si cum putea sărbători mai bine instaurarea păcii în imperiul său decât printr-un război?

Darius - episodul 1Darius nu avea faţă de tiran, dar trebuie luat în considerare şi faptul că toate portretele de atunci erau convenţionale
FOTO: www.adrianconnelly.com

Darius nu era totuşi vreun cuceritor dement, care să invadeze ţări fără să facă înainte o şedinţă de strategie cu grafice şi prezentări frumos colorate. A convocat în Babilon satrapii (guvernatorii de provincii), care i-au propus diferite variante: să invadeze India, să se extindă în Asia Centrală, în nordul Africii sau să cucerească Europa. Ultima i-a atras atenţia: “Cucerit Europa? Asta sună bine, o să le placă şi la PR. Ce popoare sunt pe acolo? Greci, traci… gata, nu mai ştiu, mai ziceţi voi. Dar să fie clar că nu vreau să ne aruncăm fără un pic de research. Avem vreun european din ăsta pe aici, să ne lămurească?”. Aşa că perşii au găsit un medic grec de la curte care le-a explicat pe scurt ce e cu Europa, după care au făcut şi o echipă de cercetare: 3 corăbii fenicien încarcate cu nobili perşi şi cadouri care să le ia ochii sălbaticilor ce trăiau pe atunci în Europa. Au explorat Elada şi Italia (care se pare că erau targetul pentru Q1 al lui 513 î. Chr.) şi nu le-a plăcut ce au văzut. Erau pline de greci, care suportau cu greu stăpânirea persană, nu pentru că ar fi avut ceva cu Darius, ci fiindcă ei considerau că nu eşti om dacă nu trăieşti în democraţie, votând regulat oameni pentru care ai tot dispreţul şi plângându-te permanent că “ceea ce ne trebuie nouă, aici, în Atena, e o dictatură ca-n Persia”. Mai mult, şi medicul grec a fugit la compatrioţii săi, care le-au furat perşilor şi nu ştiu ce piese de la corabie ca să nu-l poată urmări.

Toată povestea de mai sus o ştim de la medic, care i-a povestit-o lui Herodot, nu fără a adăuga câteva detalii de prost-gust şi complet neverificabile. De pildă, cum a fost el singurul capabil să-i vindece lui Darius o entorsă pentru care medicina orientală avea o singură soluţie – tăierea piciorului – după ce s-a uitat doar un pic la rege şi i-a dat un laxativ. Sau cum a scăpat-o şi pe doamna Darius de cancer mamar, tot cu laxative. Grecul, zice Herodot, se numea Democedes din Crotona, dar în zilele noastre e mai cunoscut drept House, M.D.

Nobil persan - episodul 1
Un tânăr nobil persan – aşa trebuiau că arătau şi cei trimişi de Darius să exploreze Europa. Cel puţin, înainte să-i prindă localnicii şi să-i vândă ca sclavi, moment în care trebuie că au fost ceva mai încruntaţi
FOTO: British Museum

Între timp, Darius era profund dezamăgit de rezultatele echipei de cercetare, care reuşise să naufragieze la greci şi să fie luată în sclavie de nişte localnici prietenoşi, demonstrând clar că nu era o idee bună să atace direct Elada. OK, schimbăm planul, a zis Darius: cucerim Europa, dar o luăm prin altă parte. Prin Balcani (“Skudra”, le ziceau perşii).

Adică pe la strămoşii noştri. Dacă i-au primit cu tradiţionala pâine şi sare sau cu la fel de tradiţionalele săbii şi suliţe – în episodul viitor.

Share:

32 comments

  1. Daily Cotcodac »  Concurs VSFT? – Iranul, secolul cetăţii Ispahan 15 December, 2009 at 02:30

    […] cumva; prin urmare, vom acorda premiul de astăzi cititorului care va promova cel mai bine textul Episodul I: Prima cotropire nu se uită niciodată. Cum îl promovaţi, rămâne la imaginaţia voastră; tot ce trebuie să faceţi este să postaţi […]

  2. ratonbox 15 December, 2009 at 06:11

    Grecii astia semanau uimitor de mult cu romanii din zilele noastre. :))

    Deci, sa inteleg ca nu suntem cu 20 de ani in urma, cum se duce vorba prin cercurile “economice” din tara, ci dimpotriva, suntem cu 2500 de ani..

    Hmm.. atunci e bine, ca inseamna ca o sa urmeze ani buni de cuceriri, razboaie epice, dezvoltari culturale, dar din pacate si piese de teatru penibile (desi, daca se angajeaza Banica Jr la Teatrul National, pot sa zic ca a inceput sfarsitul) plus niste jocuri istmiene din 4 in 4 ani (ceea ce iarasi cred, ca au aparut deja, lucru sustinut de dezbaterile din anii electorali).

  3. lulu 15 December, 2009 at 07:45

    Primavara incepe cu tine, prima ploaie de vara nu tine, prima dragoste nu se uita niciodata…….
    Tot asa si prima cotropire.
    Si pentru ca la scoala eram ocupati cu dilema lui Ion(care fie vorba intre noi, a pus bazele mondenului de azi: si-a luat nevasta bogata si amanta sexy), vom citi continuarea sa stim si noi cum am inceput sa ne victimizam.

  4. pepe 15 December, 2009 at 08:13

    Deci, sursa tuturor relelor o reprezinta cate o femeie sau cate un doctor. Sau o femeie doctor 🙂 !? Hihihihihihihihi. Acu’ pot sa dorm linistit.

  5. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 15 December, 2009 at 09:02

    @pepenash
    Ai ceva cu fimeia-doftor?! Vreo trauma? Imagineazati-o cu ciorapi albi cu dantelutza,fusta cat sa-i acopere doar jarteaua si bluza despicata generos in fata. Seamana cu Cicciolina? Cu atat mai bine. Cum, si de Ciccio ti-e frica? Atunci esti incurabil. =))

  6. Cotcodacii » Episodul I: Prima cotropire nu se uită niciodată 15 December, 2009 at 09:27

    […] Dacă încă mai sunteţi curioşi, sau pur şi simplu vreţi să puneţi mâna pe carte, citiţi şi promovaţi această manipulare grosolană a istoriei aici….
    Comentarii (0) Trackbacks (0) Lasă un comentariu […]

  7. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Episodul I: Prima cotropire nu se uită niciodată -- Topsy.com 15 December, 2009 at 09:29

    […] This post was mentioned on Twitter by Melania F., Gabi. Gabi said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Episodul I: Prima cotropire nu se uită niciodată http://bit.ly/8POITO […]

  8. ionutu 15 December, 2009 at 09:56

    eu aştept episodul cu ungurii. Care’i cu vreo 1000 de ani mai încoace..

  9. gushteru 15 December, 2009 at 10:01

    Inainte de campanie, in perioada de research, regele Darius a trimis un sol de pace si in spatiul C-D-P. Deoarece solul de pace nu avea o naframa in varf de bat, conducatorul scitilor a strigat: This is Tracia!!!, si i-a dat un picior in fund solului si acesta cazu in fantana.

  10. delly 15 December, 2009 at 10:07

    Te inseli, House nu a vindecat nimic cu laxative…eventual cu induced near death sau macar un mic foraj in creier plus scoaterea unui organ neesential gen plamani. Plus ca toti sufereau de MS ( nu stiu ce inseamna, nu m-am uitat cu traducere la serial 😀 ) sau adenom de nush care…Ntz, ntz…putina documentare nu strica!

  11. ionutu 15 December, 2009 at 10:19

    delly,
    Multiple Sclerosis. Şi dacă nu era MS, era autoimune disease. Dacă nu era nici autoimună, era limfom. Şi dacă nu era niciuna, era clar: droguri. Căutaţi în bîrlogul lui Darius. Sau cum zicea Democedes, sărci his haus.

  12. ionutu 15 December, 2009 at 10:21

    Plus că acum ştim de ce l-a durut în başcheţi pe Decebal cînd şi-a dat seama că Dacia e pierdută şi s-a sinucis eroic: era drogat cu Vicodin.

  13. eftimie 15 December, 2009 at 10:23

    [SPOILER] Si-apoi, ajungând pe meleagurile noastre, le-a tras un scurt 5-0 stramosilor nostri sau, dupa cum spune Herodot, “au fost înfrânţi de îndată, cu toate că erau cei mai bravi şi mai viteji dintre traci”.

  14. elena 15 December, 2009 at 10:51

    rau om Darius sa nu lase el pe romanasii nostri{avant la letre} sa se distreze si ei in liniste. sa-si bea vinul fara sa fie deranjati.ce naiba doar ei aveau planuri mari da persanii a nimic nu vroiau sa-i lase in pace. cum sa uiti asa ceva odata ce toate marile idei s-au dus de ripa

  15. Radu pirca 15 December, 2009 at 11:07

    @ratonbox
    Jocurile istmiene erau din doi in doi ani.
    @delly
    Am vazut trei sezoane de House in mai putin de o saptamana, daca nici asta nu e documentare…
    @ eftimie
    Esti optimist. Mai exista si varianta ca au colaborat rapid cu inamicul.

  16. Cata 15 December, 2009 at 11:21

    Io cred ca Darius asta era pe felie cu neamul lui Stalin si venise la daci ca “izbavitorul de la Rasarit” sa elibereze masele oprimate de beutori “ca dacii” si sa ii duca pe culmi nebanuite de civilizatie si progres.

  17. sixtyniner 15 December, 2009 at 11:27

    Mai există o specie de vină în numeroase situaţii: avocaţii; dar, desigur că nu era cazul pe vremea lui Darius, când nu dădea nimeni nici două grăunţe pe respectarea procedurilor.

  18. Ichim 15 December, 2009 at 13:26

    Frumos povestit

  19. Ciprian 15 December, 2009 at 14:43

    @pirca
    Mai scurteaza episoadele. Habar nu am ce naiba ai mai scris dupa primele trei paragrafe si exagerezi cu glumite intre paranteze.
    Presupun ca si cartea e la fel de plictisitoare si scrisa tot de vreun tip care se credea destept.

  20. delly 15 December, 2009 at 17:30

    @radu pirca…e efectul invers documentarii…relaxare totala a scoartei cerebrale!
    @ionutu…you should get a degree…in sezonu asta iar isi face House echipa!
    @eftimie…party pooper, now we know what happened next ! :((

  21. Ferdinand 15 December, 2009 at 17:35

    Frumos articol.

    Legat de concurs, nu stiu cum sa promovez articolul de fata. Oricum, eu as fi vrut sa castig cartea cu pisica…

  22. Radu pirca 15 December, 2009 at 18:26

    @ Ciprian
    Ca sa fie mai scurt si fara paranteze, as putea sa pun separat textul si poantele. Cine vrea sa citeasca, va trebui sa le combine, cam la fel cum se foloste adezivul Poxipol. In plus, asa cititorii vor putea alege ce poante vor ei la fiecare paragraf de text, in loc sa depinda de tirania autorului.

  23. M3bis 15 December, 2009 at 18:48

    @Răducu
    Bre, parcă tiranul ăsta nu te plătea. Ceea ce faci tu se cheamă adulare sau ca să aleg vorba aia românească, precum turcul şi pistolul…

  24. Ciprian 15 December, 2009 at 18:52

    @pirca
    perfect :)) dar sa fie la indemana oricui, ca din experienta stiu ca cele mai bune poante se pun in coltul celalalt al mesei, totdeauna aia se distreaza mai bine

  25. ratonbox 15 December, 2009 at 20:02

    @ Radu Pirca:
    atunci, mea culpa. se pare ca izvorul meu istoric legat de jocurile pan-helenice, si anume: “Zeus: Master of Olympus” era gresit. Oricum, facand un calcul sumar cred ca ne apropriem, chiar depasim pragul de o dezbatere legata de alegeri si politica o data la doi ani. Oricum, nu mi-ai raspuns la intrebare, chiar suntem cu 2500 de ani in urma? Ca sa stiu sa-mi fac provizii de lemn pentru un, eventual, viitor magar sau bichon troian. 😀

  26. ratonbox 15 December, 2009 at 20:08

    sa corectez o greseala: “apropiem” in loc de “apropriem”. Nu pot sa folesesc butonul de Edit, pentru ca telefonul meu nu stie ajax.

  27. Mikael Eon 15 December, 2009 at 21:57

    Da, nea Radu, da’ io stiu ce va urma chiar daca a fost formata o echipa secreta de scenaristi si regizori pentru a nu se afla continuarea. Ca am vazut filmu’ la video ca mi l-a trimis unchiu’ din Germania. Poi se face ca persii e batuti de Alex cel Mare care se enerveaza si-i bate si pe greci si face o biblioteca mare ca el a fost vizionar si a vrut sa faca un fel de Google dar nu i-a reusit decat niste papirusuri la care le-a dat foc Cezar ca asa a vrut muschii lui dupa ce a vrajit-o pe Cleopatra, dar si-a luat-o si Cezar pe coaja ca Dumnezeu nu culcate de la Pompei si Cleopatra nu a vrut sa se combine cu el la cartela si a preferat sa se otraveasca.

  28. alex 16 December, 2009 at 13:11

    @pirca
    Nu scurta articolele, baga chiar mai multa informatie daca poti, genul asta de barfe istorice sunt foarte binevenite, stiu ca mai avea si Catavencu chestii de astea (erai tot tu?). Lasa-l in pace pe Ciprian, se pare ca pentru el e prea greu tot ce nu e articol de Libertatea.

    @Ciprian
    Man, daca habar nu ai ce naiba a mai scris dupa primele trei paragrafe, du-te la doctor, cred ca ai dislexie, ADHD, ceva… Ce sa te mai intreb ce carti ai citit..? Ai trecut de nivelul “Amintiri din copilarie”, astea? – vezi ca a aparut la Jurnalul saptamana trecuta.

  29. JULIUS 16 December, 2009 at 14:45

    @alex: stiu ca ai vrut sa-i faci un compliment lui Pirca, dar comparatia cu oboselile alea din Catavencu nu prea cred ca il flateaza :))

  30. CST1BUC 16 December, 2009 at 14:54

    Indiferent cat de “altfel” este istoria expusa in acest prim episod, un singur lucru trebuie sa transpire din intreaga epopee:
    -Nici un cotropitor dea lungul istoriei noastre nu ne-a tras-o asa cum ne-o tragem noi insine; si suntem cu atat mai tare proprii nostrii cotropitori cu cat insistam sa ne-o tragem singuri de peste 2000 de ani-
    Cine vrea explicatii sa intrebe si am sa-i raspund.

  31. Ciprian 16 December, 2009 at 16:51

    @alex
    Sa ma pupi pe dex. Te prinzi tu, ca esti citit.

  32. Ala Micu' 23 December, 2009 at 23:50

    Sigur la invazie s-au umplut centrele vremii respective de fier vechi.

Leave a reply