Concursuri

VSFT? – “Imperiul mongol şi Gingis Han”

5-EmipireMongolGingisHanSuntem aproape siguri că nu aveţi o părere prea bună despre Ginghis Han şi Imperiul Mongol – se poate ca masacrele, jafurile, violurile sau piramidele de cranii lăsate de hoardele mongole în urma lor să vă fi influenţat puţin şi ele în sensul ăsta. Si totuşi, mongolii au lăsat în urma lor patru mari imperii strălucitoare: China, Iranul, Imperiul timurid şi Hanatul Hoardei de Aur; şi tot un descendent al timurizilor, şahul Babur, este fondatorul Imperiului Marilor Moguli (pentru cititorii noştri care n-au trecut de “Cărtărăscu”, termenul de mogul provine din cuvântul “mongol”). Sub adminstraţia mongolă s-au dezvoltat unele dintre cele mai strălucitoare culturi ale Asiei, iar “pacea mongolă” a deschis pentru prima oară drumul dintre Orient şi Occident (permiţând probabil şi chinezilor mai săraci să-şi cumpere marfă de proastă calitate din Europa).

Concursul VSFT? de astăzi are drept premiu cartea “Imperiul mongol şi Gingis Han”, apărută la Editura Univers în colecţia Enciclopedica (în original a apărut la Gallimard, o garanţie suficientă zicem noi). O puteţi câştiga fie postând un comentariu la textul Evenimentul zilei de ieri, fie, pur şi simplu, jefuindu-ne şi dându-ne foc la casă.

Share:

27 comments

  1. Ciprian 27 November, 2009 at 08:42

    有趣的時代生活。- 亞洲諺語和詛咒,是谷歌翻譯翻譯好。
    笑話,笑話,笑話:你怎麼把100索馬里人在電話亭?我扔在一個麵包屑 – 您是怎樣,100了嗎?蘇格蘭卡的設備。

  2. lulwut 27 November, 2009 at 08:53

    Optez pentru varianta “jefuindu-ne si dandu-ne foc la casa”.
    Unde stai?

  3. karmapolice 27 November, 2009 at 08:57

    si….care ziceai ca-i adresa ta?

  4. pepe 27 November, 2009 at 09:01

    La ce stand esti nene? Ca maine dau o talpa prin targ, ca sa zic asa.

  5. delly 27 November, 2009 at 09:24

    Karma, am eu adresa lui Julius :)) Ne putem intelege :-”

    P.S.Si el o are pe-a mea, trebuie gandit bine 😕 , sa nu fie loc de riposta!

  6. Ensi 27 November, 2009 at 09:53

    indeed istoria noastra occidentala are marele neajuns de a fi subiectiva. suntem invatati ca grecii si romanii au fost popoarele civilizate, ca nimeni nu a fost mai tare decat Alexandru cel Mare si ca hoardele venite din est nu au facut decat sa jefuiasca si sa omoare oameni nevinovati; iar asta de la inceputul istoriei si pana in prezent. Referitor exclusiv la articolul de fata, mi-a placut enorm urmatorul gif: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Mongol_Empire_map.gif
    Adeca cine si-ar putea inchipui ca niste salbatici ar fi putut crea asa ceva?

  7. dragos 27 November, 2009 at 11:24

    өгөх намайг артикль мөнгө, julius .. 😀

  8. petronia 27 November, 2009 at 11:34

    Dragos, in ce limba l-ai injurat pe Julius, ca slavona, rusa, ucraineana, sarba sau bulgara nu pare sa fie, desi seamana…

  9. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 27 November, 2009 at 11:41

    Aaaa, deci aici nu mai trebuie sa comentam, ca malaiul se-mparte dincolo. Atunci, v-am salutat din mers! 🙂

  10. krossfire 27 November, 2009 at 11:49

    Trista chestia cu ”parerea nasoala” despre Imperiul Mongol. Genghis si amicul lui din umbra au fauct mai mult pentru poporul lor decat o suta de Stefani si alti psihopati au facut pentru al nostru.

  11. dragos 27 November, 2009 at 11:59

    @petronia nu-l injurai deloc pe julius, ca nu-mi facu nimic omu, ii zisesei sa-mi dea mie cartea intr-o mongola de balta..:))

  12. Bear Grylls 27 November, 2009 at 12:45

    Bravo,Ciprian,bine combati!Desi nu pricep nimic din ce-ai scris acolo,presupun ca Gingis Han ar fi mandru de descendenta sa culturala si biologica ajunsa-iata-tocmai pe fluviul Dambovitei.

  13. Mihai 27 November, 2009 at 12:57

    ca sa va jefuim si sa va dam foc la casa mai intai trebuie sa stim unde stati…Deci? :))

  14. N.A. 27 November, 2009 at 13:01

    Hm, eu avand numarul tau de telefon, ma rezum sa te amenint ca te sun dimineata, pana-n 12, daca nu dai premiu’! >:)

  15. dragos 27 November, 2009 at 13:23

    @N.A. ameninta-l atunci sa mi-l dea mie..:))

  16. Şi la vară cald 27 November, 2009 at 14:07

    @N.A.
    Hai că am şi eu câteva variante de numere de-ale lui Julius, aşa că l-oi nimeri în vreo dimineaţă, prin 2067! Mersi că mi l-ai dat! 🙂

  17. Tweets that mention Daily Cotcodac »  VSFT? – “Imperiul mongol şi Gingis Han” -- Topsy.com 27 November, 2009 at 15:09

    […] This post was mentioned on Twitter by Mihai Todor and Melania F., Gabi. Gabi said: Vrei să fii tocilar? RT @JuliusDC Daily Cotcodac» VSFT? – “Imperiul mongol şi Gingis Han” http://ow.ly/1mIBih […]

  18. Ciprian 27 November, 2009 at 15:12

    @bear
    Am scris un banc vechi si un proverb de prin partile alea, ajutat de google translate, daca esti curios/curioasa.

  19. Claudiu 27 November, 2009 at 17:29

    Nu ma intereseaza aceasta carte. Ginghis Han il bate oricum pe vandame…
    eu vroiam cartea cu palierul…

  20. N.A. 27 November, 2009 at 18:45

    @dragos – Adeca sa comit marsavii pentru binele altuia, nu pentru binele meu?! =)) Am fata de haiduc?

  21. Ciprian 27 November, 2009 at 18:49

    Eu zic sa-i dai cartea N.A.-ei sau Pufoasei Miorlaici.. Prin zona lor se interactioneaza mai des cu hani-tatari si chiar are sens sa faci un spirit pe seama lui Gingis..
    La mine in Moldova a avut grija Fane Babanu sa-i taie pe toti, pe ei si pe mama lor de galbejiti.

  22. Florian 27 November, 2009 at 21:04

    Am răsucit problema în fel şi chip, dar oricum aş da-o nu se leagă. Jaf plus incendiu nu e de ajuns, că rămân martori. Julius, sper că nu ţi-ai retras de la poliţie declaraţia cu sinuciderea.

  23. kekee 27 November, 2009 at 22:16

    aha ! vrei să-l sinucizi tu şi să-i iei blogu’.
    io nu mă bag , da vezi ca dup-aia ai de lucru.
    şi nici să dai cu biciu’ pe oameni nu-i uşor.
    FACI NIŞTE BICEPŞI !!!!

  24. Florian 28 November, 2009 at 16:34

    @kekee
    Blogu-l scot la licitaţie, iar munţii de cărţi din pod şi din pivniţă îi vând la Anticariat. Peste vreo lună vă trimit o felicitare din Miami.

  25. Ablai 4 December, 2009 at 21:03

    Ceea ce pot sa spun ca “civilizatia” occidentala numeste mult prea usor pe Genghis Han ca fiind un “barbar”! Haideti sa aruncam o privire de ansamblu In primul rand Cenghis Han , pe numele sa adevarat Temundjin, nume primit dupa ce tata sau Yesugay sau Yesugey Bataal (Yesugey Viteazul) a invins si ucis il razboi pe unul din hanii tatari cu numele de Temundjin, si a dat copilului sau nascut in aceea zi, dupa cum era traditia mongola numele celui pe care il invinsese, Temungin!!! Acest e nume avea sa cutremure Asia precum si asa zis-a lume civilizata, si sa aduca unitate si ordine in stepele asiatice!
    Niciodata Genghis Han, nume primit in urma victoriilor sale si a faptului ca nu a fost niciodata invins, precum si a faptului ca era foarte corect in judecata, (Genghis Han – Alesul Cerului sau Alesul Lui Dumnezeu) nu a ucis pe nimeni din cei care i-au recunsocut puterea si autoritatea. Scopul nu a fost sa distruga ci sa uneasca, spre deosebire inaitasi ca populatii Hiong Nu sau hunii cum ii stim noi, sau ca Timmur Leng. Spre deoasebire de acestia a incurajat oamenii de stiinta creandu-le un loc de studiu dotat cu tot ce se putea la acea vreme si luxul de rigoare, in timp ce el nu renuntat niciodata la traiul sau de razboinic nomad, in iurta, neuitandu-si copilaria zbuciumata. Nu a impus niciodata o religie ci a lasat libere practicile religioase si culturale in intreg imperiul mongol. A deschis caile de comert intre Asia, Europa, si zona Araba. Dar de netrecut cu vederea, ca dupa ce in copilarie, si-a vazut tatal otravit de tatari in complot cu tradatori din calnuri rivale mongole, mama sa a fost violata si mai tarziu sotia sa, cand inca nu avea decat pe fratii sai si cai lor, inainte de a incepe intemeierea imperiului mongol, a interzis cu desavarsire violurile, si crimele , precum si scandalurile nehustificate incadrul imperiului. Cu exceptia macelurilor din lupte, a dat ordin ca de cei care recunosc puterea si autoritatea sa, sa nu se atinga nimeni, dat legii, a adus ordine, a incurjajat stiinta, a lasat libertate religioasa. A incurajat comertul si schimburile culturale.
    Acesta a fost “barbarul” Genghis Han!!!
    Cu respect pt toti cititorii, Ablai.

  26. Ablai 4 December, 2009 at 21:10

    P.S. am uitat sa precizez ca ma refer la Timmur Leng sau Tamerlan ca la unul din cei ce au trait dupa Genghis Han si a incercat sa refaca hanatul Hoardei de Aur, din regatul Cipchac, intemeiat de Joci, fiu cel mare al lui Genghis Han din ceea ce numim azi Crimeea, si republicile exsovietice din Asia Centrala. Si ca sa imi inatresc ideea, Tamerlan autodenumit apoi Timmur Leng, s-a dedat numai la distrugeri si cruzimi nemotivate, lasand in urma sa decat groaza semanata si urme ale jafurilor, ca realizari putand fi amintite doar lucori pline de cultura si incarcatura istorica, ca Buhara si Samarkand.
    Multumesc, Ablai

  27. Şi la vară cald 4 December, 2009 at 21:33

    Multumim, Ablai, pentru lectia de istorie! 🙂

Leave a reply