Postul nu e post destul

Treningofilii

Radu Pircă

Nu cred că există articol vestimentar care să stârnească atâtea pasiuni ca treningul. Pe nimeni nu interesează dacă îţi plac sau nu puloverele cu en-coeur (cred că în română corect e “anchior”, dar scris aşa parcă e o chestie pe care ar purta-o un pirat din ăla cu petic pe ochi). În schimb, dacă îţi plac treningurile şi le-ai purta cât de des poţi, eşti cocalar (glumă targetată pentru publicul din Ardeal: eşti moldovean); dacă le urăşti şi ai vrea să vezi Lotto şi Adidas pierind în flăcări, eşti intelectual (pentru publicul din Moldova: eşti un ardelean prost, care nu ştie cum să se îmbrace la nunţi).

Atunci când sunt nevoiţi să explice de ce un om normal ar purta ceva lucios şi fâşâitor, în culori care l-ar face şi pe Van Gogh să nu-şi mai taie o ureche, treningofilii pretind întodeauna că de fapt treningul este echipament sportiv, deci e imun la regulile normale ale eleganţei şi bunului-gust. Aş vrea să profit de această ocazie pentru a destrăma odată pentru totdeauna acest mit.

V-aţi uitat vreodată la sport (întreb pentru că faptul că petreceţi vremea pe blog mă face să cred că nu sunteţi tocmai nişte făpturi atletice, pasionate de mişcare)? Câţi sportivi poartă trening în timp ce fac sport? Vă spun eu: niciunul. Băieţii (termenul ăsta li se aplică sportivilor de sex masculin indiferent de vârstă, şi Roger Milla tot “băiat” era) poartă pantaloni scurţi, tricou şi jambiere. La unele sporturi nici tricou nu au, ci maieu, ca să se bronzeze şi să-şi dea seama nevestele lor că au cu adevărat fost pe stadion, şi nu la crâşmă cu băieţii. La sporturile nautice nu poartă decât slip şi o căscuţă pe cap, ca să nu ia mătreaţă de la concurenţi. La fel şi fetele, doar că la ele maieul se cheamă bustieră (presupun că a fost inventat de Buster Keaton). Deci: unde e treningul?

Vă spun eu (pentru că e clar că nu vă uitaţi la sport dacă aţi rezistat să citiţi până aici): trening poartă proştii ăia de pe margine care dau instrucţiuni sau le întind sticle de apă sportivilor şi pe care nici nu ar trebui să-i vedem, dar a uitat cameramanul camera pornită cât s-a dus la veceu. Sportivii poartă trening doar după ce au terminat meciul/exerciţiul/cursa şi se duc la vestiar să se odihnească, să tragă o ţigară, să vadă dacă le-a mai scris cineva pe mess (glumeam, Luţule, ştie toată lumea că tu nu părăseşti vestiarul). Nimeni nu poartă trening în timp ce face sport; doar înainte sau după, când se odihneşte. Singurul sportiv pe care mi-l aduc aminte în trening era Florin Prunea şi sincer nu-s convins că ce făcea el chiar se putea numi sport. E clar acum că treningul nu este echipament sportiv?

Dacă tot nu v-aţi convins, uitaţi-vă la oamenii care merg pe stradă în trening. Arată vreunul ca şi cum s-ar grăbi spre satul olimpic sau mai degrabă spre restaurantul all-you-can-eat (un indiciu, dacă vă uitaţi doar la fotbal şi nu ştiţi răspunsul la întrebarea precedentă: de obicei, sportivii din non-fotbal nu au burtă, probabil pentru că n-au salarii ca fotbaliştii că să-şi ia de mâncare)? E clar acum că treningul intră la categoria “haine de casă”, împreună cu papucii, tricourile urâte şi largi, blugii vechi, pe care nu te înduri să-i arunci că-s comozi da’-s prea urâţi ca să ieşi cu ei din casă ş.a.m.d. E făcut să fie comod, nu să arate bine sau să faci performanţă în el.

Singurul sport care mie mi se pare că ar trebui să fie jucat în trening e biliardul (dacă nu credeţi că e sport, înseamnă că nu vă uitaţi la EuroSport, de unde aţi afla că sporturile se împart în fotbal, snooker, biliard şi chestii care nu merită mai mult de un montaj de 30 de secunde în rezumatul de la ştiri). Eu cred că, atunci când joci biliard, logic ar fi să te îmbraci în ceva cât mai comod dacă tot trebuie să stai în casă şi să te învârţi în jurul unei mese şi dacă oricum atmosfera e destul de relaxată (nu am mai văzut niciun alt sport unde să fie regulamentar să bei bere în timpul jocului – nu, Luţule, nu e vorba de tine, tu eşti o excepţie, poţi face orice în vestiar, nu se supără nimeni). Cu toate astea, jucătorii de biliard se încăpăţânează să poarte costume cu vestă vizibil incomode şi nu tocmai compatibile cu ideea de sport, din care cauză au tot timpul cămăşile transpirate de parcă ar fi nuntaşi din Făurei. De fapt, s-ar putea foarte bine ca asta să fie partea de competiţie sportivă din biliard: cine poartă hainele cele mai incomode şi până la sfârşitul partidei nu se schimbă într-un trening mov, câştigă.

Share:

35 comments

 1. lulu 4 November, 2009 at 07:52

  Si cu asta ai scapat de grija lui Julica pentru vreo trei saptamani. Atunci, ca tot va fi aproape craciun, scrii putin putin despre cum se imbulzesc romanii la coada in hipermarketuri/sau la coada la semnat somajul(in functie de evolutia crizei) si te-ai scos.
  Chiar are dreptate sarmanul: da ce vreti, sa va plateasca?

 2. Cotcodacii» Blog Archive » Treningofilii 4 November, 2009 at 07:58

  […] Citeşte continuarea… […]

 3. Law 4 November, 2009 at 09:02

  -Cum recunosti mirele la o nunta de olteni?
  -Are trening nou !

 4. Şi la vară cald 4 November, 2009 at 09:25

  Pe mine m-ai convins: merg şi-mi cumpăr trening. Sport nu prea fac, dar poate reuşesc să pun câteva kile pe mine astfel. Cum se numea sala aia frecventată de treningomani? All-you-can-eat?…

 5. wickerman 4 November, 2009 at 09:44

  necivilizatii aia de prin Occident ar trebui sa ia aminte la noile tendinte ale modei, care au ca punct unic de plecare, Romania: ciocate (de preferinta lucioase), pantaloni de trening (obligatoriu de fash), tricou NICHE, si sacou (de la fabrica lu’ madam langosh sau placinta, whatever), BEEMVEU (lasati usile deschise, sa se auza peste, salam, gutza, sau alifie, cum naiba i-o mai fi chemand). In buzunaru’ de la sacou, bomboane agricole. Are cineva ceva impotriva?

 6. Bulina Neserioasa 4 November, 2009 at 10:04

  @wickerman
  Am eu ceva impotriva.

  In buzunaru’ de la sacou, bomboane agricole.
  Care sacou ?! E demodat, draga !

 7. vasilissa 4 November, 2009 at 10:39

  ia vedeti voi acilea frumusete:
  http://www.peteava.ro/id-460725/prezentator-realitatea-alba-iulia
  ete asa se face televiziune. Da?

 8. Law 4 November, 2009 at 10:48

  priviti dovada cocalarului suprem:

  Nu credeam sa existe asa ceva: mire in trening

  http://laurentiu.elenaworld.net/2009/11/mirele-si-treningul-povestea-romanului/

 9. Protestez!!! 4 November, 2009 at 11:16

  Ma simt jignit, atacat, dispretuit, umilit etc etc de parerile voastre ultraconservatoare! Daca v-ati uita la vremea bunicii ati vedea ca aia care radeau asa ca voi de cei ce nu purtau “tilindru” vi se par ridicoli.
  Ca sa vedeti ridicolul pana la capat hai sa ne imaginam urmatorul scenariu:
  La nunta voastra n-o sa acceptati decat barbati imbracati in smoching, cu papion negru, se va canta doar Brahms si Wagner, invitatii vor da proba ca au citi toti si stiu pe de rost Critica Ratiunii Pure si toata opera postuma a lui Tismaneanu, veti avea la masa 28 de tacamuri pentru fiecare invitat si cine va incalca toate aceste reguli (si cele din Micul Manual de Instructie al Snobului in Corcodus) va avea de-a face cu Politia Bunelor Maniere si Jandarmii Antiragaiala!
  Na, ca m-am racorit!

 10. Bulina Neserioasa 4 November, 2009 at 11:20

  @Protestez
  Daca tu te duci la nunta in trening, e bine. Chiar..e bine !

 11. Protestez!!!@Bulina Aia 4 November, 2009 at 11:28

  Ti se pare cumva ca am vorbit de mersul MEU la nunta? Mie mi se potriveste doar …mersul pe jos!

 12. Protestez!!!@Bulina Aia 4 November, 2009 at 11:55

  Bulinut-o (nu e greseala de ortografie, e o aroganta!) tie ti se potriveste …Mersul Trenurilor?

 13. karmapolice 4 November, 2009 at 11:59

  e un trend cocalaresc

 14. pepe 4 November, 2009 at 12:07

  Si nu se spune trening, ci se spune TRELING daca vreti sa stiti. Invatati bre, limba romana. Si noi oltenii mergem la nunta cu JACA de fas, blugi si adide, nu cu trelingul, clar?

 15. ivory 4 November, 2009 at 12:11

  Ce-aveti ma cu treningurile? Eu sunt purtator de trening inrait, in casa si mai nou, si pe afara. Si sa ma picuri cu ceara n-am sa sustin ca-s pentru sport, normal ca nu-s. Sunt pentru lenesi din astia ca mine care, ignorand orice estetica, se imbraca in ce au mai comod. N-am stralucitoare, dar mi-ait dat idei. 🙂

 16. Asociatia Cocalarilor Liberi 4 November, 2009 at 12:22

  Asociatia Cocalarilor Liberi si Adunatura Manelistilor (ACLAM) comunica prin intermediul sindicatului Cotcodacilor Liberi(?) ca a convocat un meeting de protest impotrivva (sic!) discriminarii negative si pozitive la care suntem supusi in Romania! Veniti cu totii in Victoriei fratilor sa il intrebam pe Boc de ce e mai bine sa canti aia cu pusca si cureaua decat oful si auu-ul manelelor noastre de aur! Sa ne raspunda Boc de ce!
  Vom avea si observator internationali: reprezentantii Miscarii Rap-ului Tehno Progressist si Clubul Skateboardistilor cu Motor de pe 132 Ave din Brooklin!

 17. Law 4 November, 2009 at 12:28

  Penali, penibili, cocalari distrusi…asta sunt cei ce sustin purtatul treningului la evenimente oficiale.
  Niste distrusi fara gram de cultura!!!

 18. N.A. 4 November, 2009 at 12:39

  Haide, breeee!! Deloc la evenimente oficiale??!! Nici macar la o lansare de carte? Si io ce naiba port maine?

 19. Protestez@Law 4 November, 2009 at 12:44

  Draga Domn’ Avocat sau Jude (oi fi de la Stabor?)
  N’om ave noi gram de cultura da nici matale mililitru de …pricepere! Cum ar zice aia educatii: esti intepenit in proiect! Intre S.nob si Snob e asa o diferenta mare! Da noi nu ne asteptam sa intelegi ca matale nu esti decat telectual, nu esti si liber…

 20. M3bis 4 November, 2009 at 13:39

  Bre, cum să-ţi zic, @Aprostitarule, ţi s-a tocit trelingu’ în fund de eşti aşa pornit? Nu te lega de sindicat că ţi-aprinzi paie-n cap singur. Nu c-ar fi vreun organ vital la tine. De cap spuneam.

 21. toader 4 November, 2009 at 14:24

  pirca e ardelean?

 22. iulian rinder 4 November, 2009 at 15:17

  Mai domnule Radu Pircă,
  gluma cu aer(e) de superioritate regonala, cea despre cocalarii moldoveni din ardeal o aud de 12 ani de cand locuiesc in Brasov. Toti cultii care au citit operele complete ale lui Napoleon, de trei sau cinci stele, si iau la tranta tonele de URSus la ,,Ceasu Rau” mi-au explicat de sute de ori ce misto este sa ai zece clase in Ardeal, nu sa termini o prostie ca ,,Al. I. Cuza” din Iasi. Ce aliura, ce superioritate nativa, ce mod inefabil de intelegere asupra misterelor mioritice iti ofera sansa daca te-a fatat ma-ta cu pile de la Al de Sus in Ardeal. Pe scurt, cacaturi. Oricum, articolul, in ansamblu, este cel putin fain.Iar despre purtatul de trening, pana nici la fotbal nu-i suport. Daca nu crezi, intreaba-l pe Eftimie.

 23. si-la-vara-cald 4 November, 2009 at 15:20

  Mie-mi place ptotestatrul prostestatrul protestatarul…(uf, ca mi-a iesit pana la urma!) Uite ce ne-am mai inviorat! Hai, baiete, da cu rosii storcite-n noi, stucheste-ne, zbarlese-ti codita, ca esti dulce foc!
  Astept mai mult de la tine, decat o simpla infoiala de moment! 😉

 24. Law 4 November, 2009 at 15:29

  Scrisoare deschisa catre un protestatar la valorile morale(din partea unui “telectual”)

  Copil marunt si fara minte, pune-ti latul de juma de kil peste trelingul tau de firma, si fuguta la sapa pe ogor ca te striga glia.

  Oricum in societatea moderna cu astfel de convingeri nu o sa-ti faci vre-un rost.

  Dar exista o vorba batraneasca:

  “Daca toti ar fi ‘telectuali, cine ne-ar mai face ciubotele?!”

 25. si-la-vara-cald 4 November, 2009 at 15:32

  @iulian rinder
  Tzi s-a urat cu binele de te iei de ardeleni! Ia vezi, ca suntem iuti foc si ne sare mustarul din te-miri-ce! Ne-om strange toti (asta cred ca ne ia vreo 2 saptamani), studiem cazul tau (inca vreo doua), emitem o declaratie impotriva ta (o dam noi gata intr-o luna… hai una jumate, ca se mai ia curentu’ cateodata) si o dam publicitatii imediat. Asa ca o sa-ti stricam toata vara ce vine. Eeei!

 26. Bear Grylls 4 November, 2009 at 17:21

  Mie mi-a placut postul.Dar in paragraful cu Eurosport ai uitat de sumo.Sunt unii pe care treningurile nu-i mai incap demult si poarta chimono.

 27. Skag 4 November, 2009 at 17:23

  Ca si fost sportiv, port destul de des trening. Insa nu la evenimente speciale, sau cand ies in oras la intalniri!

 28. Somebody 4 November, 2009 at 18:21

  @Iulian Rinder: Si eu (sper) voi fi viitoare studenta la crasma aia de Al. I. Cuza, si eu sunt ieseanca, insa nu te aprinde prea tare pentru ca si noi avem glumele noastre referitoare la ardeleni, la olteni, la bucuresteni (this is pure gold). Uita-te la si-la-vara-cald care stie sa faca haz de originile sale.
  @Protestatar: Ok, articolul ironizeaza cazurile ca cel dat de Law, ce mi se pare putin (mai mult) deplasat. Nu stiu de ce te agiti ca o sampanie, ca dai niste argumente de te rasufli. Si ca sa ti-o-ntorc cu libertatea si cu voi cei hippie si plini de haur, certandu-te si neacceptand un pamflet ce prezinta hiperbolizat adevarul (ei, nu in cazul linkului), tu practic arati ca esti la fel de ingust la minte ca si noi, cei care radem de astfel de cazuri. Bottom line: nimeni nu-i perfect, asa ca radem unii de altii ca sa nu fim niste posaci cu batu-n cur (oh, intru la moderare) , ipocriti, care sa mearga pe strada zicand “Te accept, te accept, nu ma deranjezi” fara sa creada o iota. Te pup!

 29. Miorlaupufos 4 November, 2009 at 19:15

  Eu alerg in trening prin parc. Alta intrebuintare nu-i mai gasesc.

 30. Bulina Neserioasa 4 November, 2009 at 19:51

  @Prostetezi (nu era o greseala gramaticala, dar banuiesc ca ti se potriveste )

  Acu am observat ca te luasi de mine.
  Cat tupeu, domne !
  Tu esti moldovean de-al nieu, ai ? Numai noi suntem asa infocati !

 31. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Treningofilii -- Topsy.com 4 November, 2009 at 23:09

  […] This post was mentioned on Twitter by fulgerica, JuliusDC, Oana Portase, Mihai Todor, Ichim Vasilică and others. Ichim Vasilică said: RT @JuliusDC Buna, buna asta cu treningofilii! http://www.dailycotcodac.ro/2009/11/treningofilii/ […]

 32. unmihai 5 November, 2009 at 09:11

  băi ce-mi place chestia asta: când cineva face bancuri cu moldoveni, ardeleni, olteni, klingonieni … etc. imediat se simte unul şi face ca cucoşăii (română -> popcorn).
  Dar ia să zic io (care nu-s ungur): “Românii sunt niste proşti!!” …. nu cred că provoc reacţii adverse

 33. Angela Von Lichtenstein de Vale 5 November, 2009 at 23:59

  ăăăă… io-am treling aşa: de toate zilele, de duminică (e aproape nou că la biserică nu mă duc, dar mai ies pe Corso să sparg seminţe) şi mai am unul pentru concedii, în străinătate desigur. Aşa pot să-mi dau seama fară să greşesc care-s români d-ai mei în parcările de pe autostradă, unde mă opresc să manânc chiftele cu roşii din pachet. Io zic că sunteţi răi, că dacă n-ar fi trelingurile şi şosetele flauşate asortate la şlapi, n-ar mai şti lumea întreagă că românii au bani de concedii prin ţări străine.
  @unmihai, mie nu-mi provoci şi nici eu nu-s unguroaică.

 34. Treningofilii « Cotcodacii 16 November, 2009 at 12:53

  […] Citeşte continuarea… […]

Leave a reply