Evenimentul zilei de ieri

Dracula Gulaş

Radu Pircă

tepesArheologii maghiari susţin că ar fi descoperit resturile unei case ce i-a aparţinut lui Vlad Ţepeş în Pecs (vezi foto). Descoperirea a fost făcută “întâmplător” în timpul lucrărilor de restaurare a centrului oraşului, care urmează să fie Capitala Europeană a Culturii în 2010. Ghilimelele nu-s puse din greşeală – şi presa maghiară are dubii privind descoperirea: atât pentru că aceasta a picat într-un moment atât de bun pentru a atrage turişti, cât şi, mai ales, deoarece nu există dovezi clare că e vorba chiar de casa lui Ţepeş. Arheologii din Pecs susţin că au un document care atestă că în 1489 locuinţa era botezată “Casa lui Drakulya”. Autorităţile culturale maghiare sunt însă de părere că documentul se referă la altă casă. De asemenea, după ce au excavat o parte din resturile locuinţei – care constau într-o pivniţă lată de 3 metri şi lungă de 20, pe jumătate inundată –, arheologii nu au găsit nici un fel de dovadă care ar face legătura între acea casă şi Ţepeş.

Pe de altă parte, ideea că simpaticul domnitor ar fi trăit în Pecs nu e deloc nebunească. Casa cu pricina – de fapt, un palat cu două etaje şi un subsol impresionant (arheologii spun că e una din cele mai mari pivniţe medievale descoperite în Ungaria) – ar fi putut fi darul de nuntă al regelui Matei Corvinul cu ocazia căsătoriei forţate a lui Ţepeş cu Ilona Szilagyi. Pentru cititorii pe care i-am pierdut aici: în 1462, Ţepeş i-a bătut crunt pe turci şi pe boierii răzvrătiţi împotriva lui. Atât de crunt, încât a fost nevoit să fugă din Valahia în Ardeal, la aliatul său, regele Ungariei Matei Corvinul. Nici acesta nu-l avea însă prea tare la inimă, astfel încât, sub pretextul că Ţepeş l-a trădat şi s-a împăcat cu turcii, l-a arestat şi i-a impus un fel de domiciliu forţat. Corvin i-a dat drumul doar după câţiva ani, iar cu această ocazie Ţepeş a acceptat să se însoare cu Ilona (sau Justzina) Szilagyi, verişoara a regelui maghiar. Ce s-a întâmplat după, nu e clar: istoricii cred că proaspeţii miri au locuit în Pesta, însă nu e absolut imposibil să fi stat de fapt în Pecs. Oricum, după scurt timp Ţepeş a încercat să-şi reia tronul în Valahia şi a fost ucis.

De asemenea, mă îndoiesc că nu se pot obţine dovezi că acele ruine ar fi ale casei unde au locuit domnul şi doamna Ţepeş. |n primul rând, dat fiind că s-a păstrat subsolul, arheologii ar trebui să se uite nu după inscripţii, ci după cadre de bicicletă vechi, damigene, ţepe cu vârful rupt, anvelope uzate – orice obiect inutil, dar de care “s-ar putea să am nevoie la un moment dat, nu-l arunc, mai bine-l bag în boxă”. Dacă ar găsi aşa ceva, ar avea o primă dovadă că acolo a stat domnitorul român. O a doua dovadă ar fi să caute ceva documente scrise de vecini. Dacă e vreunul ce spune “tocmai s-a mutat un vecin nou. E străin, dar e un om aşa liniştit, spune întotdeauna bună-ziua, nu trânteşte uşile, nu dă chefuri, nici nu-l auzi”, e clar: acolo stătea Ţepeş.

Foto: http://www.pecsinapilap.hu

text care participa la concurs

Share:

36 comments

 1. Daily Cotcodac »  Astăzi, un concurs de consolare 7 October, 2009 at 16:22

  […] noapte”, semnat de William Sears şi apărut la Editura Trei, postând un comentariu la textul Dracula Gulaş. Câştigătorul va fi anunţat […]

 2. Ichim 7 October, 2009 at 16:36

  Buna, buna asta!

 3. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Dracula Gulaş -- Topsy.com 7 October, 2009 at 16:37

  […] This post was mentioned on Twitter by Groparu Nemernic. Groparu Nemernic said: RT @JuliusDC Dracula Gulaş – ungurii vor sa dea o teapa cu Ţepeş http://bit.ly/cbCy2 […]

 4. dush 7 October, 2009 at 16:41

  Bine bineee..abia se muta la unguri toti iubitorii de bran si dracula si pot circula si io in liniste spre moeciu fara sa fiu intrebata de toti imbecilii IS THAT REALY REALY REALY REALY REALY REALY dracula’s castle?!

 5. tudor 7 October, 2009 at 16:50

  o fi vazut ca noi habar nu avem sa promovam singurul brand romanesc. sunt curios cat de bine o sa atraga ei turisti…

 6. Dorian 7 October, 2009 at 16:50

  Hopaaa…acum suntem cu totii fani Dracula, brusc. Pana acum eram jigniti&shit, acum suntem lezati ca ni-l fura. 😐

 7. Delice 7 October, 2009 at 16:51

  Eh, daca n-au luat ungurii Transilvania, sa ni-l ia domle pe Dracula…..sa scapam de el si de americanii exaltati in cautare de povesti cu sange. Si uite asa sa se duca si ultima runda de turisti pe care sa-i mai prostim in romanica.

 8. dush 7 October, 2009 at 16:54

  Delice..stai chill..inca nu e transata situatia…daca iau transilvania baga in buzunar si pe draq :)) deci double strike :))

 9. Andrei B. 7 October, 2009 at 16:55

  buna de tot asta ..dar finalul e extraordinar …vechile metehne ale romanilor astea cu adunatul , la mine e altfel , nu am pivinita dar am un pod mareeee si acolo se aduna toate :d

 10. psihofericire 7 October, 2009 at 17:10

  hmmm…cand auzi o chestie care te supara, psihologii te sfatuiesc sa te intrebi care e cel mai rau lucru care s-ar putea intampla.In cazul asta, raul ar fi ca sa se demonstreze ca Tepes sa fi stat intr-adevar pe la unguri un pic.Dar partea buna e ca Tepes tot al nostru e..Hai ca dau deja in analiza SWOT, cu puncte tari si puncte slabe. Amnintarea e de fapt ca ungurii incearca sa spuna ca Tepes e al lor, ca Ardealul e al lor, ca limba romana e a lor, ca toata Romania e a lor, copilul di batatura ta e al lor si painea de pe masa ta e tot a lor.Noi, nu pierdem nici o ocazie sa spunem ca unguroaicele sunt curve, ca ei ne invidiaza de le da singele pe nas, ca dorm iepureste de sute de ani, doar doar, din autonomie sau alte abureli Ardealul trece dincolo.
  Va previn ca nu pot fi obiectiva, desi nu sunt ardeleanca, sunt romanca, ma enerveaza ca nu poti vorbi romaneste in Harghita, ca romanii merg sa cumpere mancare ieftina de la unguri, ca in Budapesta e mai curat ca in Bucuresti..ca peste tot in literatura gasesti ca Dracula si Transilvania sunt in din Ungaria.

  Prin urmare, reactionez emotional, ca un copil, si zic un ne-rational si ne-documentat si ne-in-masura-sa-zic : no way !

 11. aNDRIIpOPA 7 October, 2009 at 17:12

  No! Vedeți cum se intrepetrunde istoria romanescă cu istoria ungurească? Ungurii condus și impus la români inche de mici! Inche de pe vremea lu’ Țepeș. Numa’ veru’ lu’ Vlad, Ștefan cel Mare betut bine la Matyas Kiraly la Baia.
  Votați cu incredere la ude mere!

 12. chupacabra 7 October, 2009 at 17:13

  Ma intrebam eu de ce avea Vladut o mustacioara a la Marco Belo (sau cum il cheama).
  Partea interesanta e ca in cateva zile se va demonstra clar ca urmasii lui Vlad cu Shilonzana (sau cum o chema pe verisoara lu Corvinu) s-au bastinat pe teritoriul actual al Romaniei, care in principiu trebuie retrocedat.

 13. Moroi 7 October, 2009 at 17:13

  Daca ar fi fost un american ar fi cautat in pivnita toate chestiile kitsch-oase pe care i le baga in cap hollywood-ul ca ar fi legate de vampiri. Pelerine lungi de trei metri, sicrie in care doarme, schelete de lilieci, pantaloni stransi pe cur, peruci in forma de “V” ,si nelispitul usturoi de prin vecini…

 14. Ciprian 7 October, 2009 at 17:31

  Daca mai cauta bine poate gasesc si un tunel care sa ii lege de groapa lui Saddam.

  Vorba cantecului:
  A trecut trenul din Pecs plin cu bozgori terci
  duamni ocroteste-i de vampiri,
  A bagat Dracula teapa-n voi si v-o prajit cu usturoi,
  duamni ocroteste-i de vampiri,
  Si i-a dus la Saddam sa ii fiarba in cazan
  duamni ocroteste-i pe vampiri.

  (Nu sunt xenofob, iubesc unguroaicele asa focoase si UDe MeReu cum sunt).

 15. XaeL 7 October, 2009 at 17:43

  deci terenul e de drept pamant romanesc? autonomie!!!

 16. BrainDead 7 October, 2009 at 17:44

  or fi gasit si astia o sageata de darts..si s`au pripit in a trage concluziile

 17. ce-apa.nova 7 October, 2009 at 17:51

  Bram Stocker îl plasează pe Dracula în castelul de la Cisnadew – Cisnădie, lîngă Sibiu, cum ar veni – deci ungurii să se mulţumească cu Attila ăla al lor, că era crud destul…Nu-i destul că au palinka şi boiaua ?!?…Să ne lase nouă… ţepele!

 18. http://www.tahemet.blogspot.com/ 7 October, 2009 at 18:14

  Aşteptăm cu nerăbdare retrocedările… să-şi mai ia şi ei ţeapă.

  @psihofericire! tu fată, şezi lini, că în curând, de la atâtea cumpărături făcute dincolo, o să putem să ne tragem lejer juma de ungarie.

 19. Stiri scurte | Reporter Virtual 7 October, 2009 at 19:04

  […] DailyCotcodac publica informatia care va bantui maine toata presa scrisa: niste arheologi maghiari sustin ca au descoperit resturile unei case care i-au apartinut lui Dracula. […]

 20. Şi la vară cald 7 October, 2009 at 19:12

  Bietul Ţepeş! Nu de bine s-o fi întors în ţară, să-şi reocupe tronul. Cred că i-a picat rău gulaşul Ilonei… la câtă boia pun unguroaicele în mâncare…

 21. sebra 7 October, 2009 at 19:28

  Sigur erau arheologi maghiari si nu erau americani?Ei sustin ca Budapesta este capitala Romaniei si poate s-au gandit sa ne ajute si cu turismul.

 22. ratonbox 7 October, 2009 at 20:30

  Sa zicem mersi.. ca daca era Vlad Tepes oltean, si gaseau acolo in pivnita o damigeana de zaibar 100%, ziceau ca e sange dupa culoare.. si puneau casa pe spinarea lu’ Veta a lu’ Bathory, nu pe-a lu’ Vlad a lu’ Tepes din capu’ satului.

 23. Radu C 7 October, 2009 at 20:52

  De fapt le e teama ca asta ar fi inca o dovada ca Romanii au fost primii pe-acolo, asta-i toata faza. Si l-au mutat pe Tepes la Pecs, ca daca pun un roman vechi la Pesta, e chiar mai nasol.

  Dar pe asta cu Vlad Tepes tragand in teapa o unguroaica n-am stiut-o. Macar nu baga doar in fund… tepe adica.

 24. borg 7 October, 2009 at 21:41

  Amu faza e ca arheologii astia is cam, cum sa zic, mai pomanagii asa. Asteapta sa isi sape careva buda ca sa gaseasca si ei ceva. Daca ar fi mai destepti, ar gasi urmele celui cu teapa mult mai aproape, undeva pe langa Cluj, unde s-au gasit sigilii ale susnumitului si alte chestii. Da mno, las ca si la unguri ii bine. Ca daca nu era anexarea din 1918, cred ca nu ne parea rau in zilele astea de amu.

 25. M3bis 7 October, 2009 at 21:49

  Aş comenta şi eu ceva, da’ ce pocnetu’ să comentez. Pe vremea mea nu se dădea teză la istorie. Nu pot să zic decât “Ruşine bre Ţeapă. Te-ai măritat?”

 26. LostAngel 7 October, 2009 at 22:19

  nah,trebuiau si ungurii sa atraga cu ceva turistii…chiar daca va fi capitala europeana in 2010 nu toti ar merge asa in vizita..e mai interesant sa vizitezi “costiugul”lui Dracula.Si cu totii stim ca Dracula ii pasioneaza pe straini,in special pe americani,datorita faimoasei carti scrisa de Bram Stocker,cea care de fapt este faptasa imaginii de vampir a domnitorului roman.Asadar,de ce nu ar merge acestia pe urmele temutului vampir Dracula?

 27. Bogdan Epureanu 7 October, 2009 at 23:50

  Parerea mea e ca nu e decat o manevra comerciala.

 28. toader 7 October, 2009 at 23:57

  si drakulya asta avea cont pe twitter?

 29. Arsulici 8 October, 2009 at 00:12

  @toader
  nu, pe haifaiv…

 30. pui-de-dac 8 October, 2009 at 09:51

  “Unde esti tu tepes doamne?”
  “Nem tudom.”
  “Shit.”

 31. dracu 8 October, 2009 at 17:28

  ca sa vezi la cel duce pe bietu barbat casatoria…
  astuia asa mult i-o priit, ca mai degraba s-a dus sa fie descapatanat, decat sa stea pe fund linistit langa nevasta.

 32. dracu 8 October, 2009 at 17:42

  la dracu, cu tot cu botonu de “edit, tot mi-a scapat “cel” in loc de “ce-l” 🙁
  ma scuzatz.

 33. Amavio 8 October, 2009 at 20:51

  Da, asta mai lipsea, în rest erau toate OK…

 34. Baba Cloantza 23 October, 2009 at 23:48

  Hai sa va fac un calcul “matematicesc” si sa va demonstrez ca Ungaria NU vrea anexarea Transilvaniei…Hai s-o luam de la cap:
  1.Populatia transilvaniei e cam de 7-8 milioane de suflete…
  2.Populatia Ungariei e cam tot atata…
  Ce rezulta de aici?
  1.Romanii din Transilvania+cei din Ungaria(si acolo vreo 200.000 de suflete, cel putin) vor putea sa-si faca o majoritate parlamentara in PARLAMENTUL maghiar…si de aici…mai spargeti-va si voi capsoarele de ce s-ar putea sa fie :))))

 35. betivul 22 December, 2009 at 11:43

  Fratilor e groasa!
  Etnologii romani au dovedit faptul ca si ungurii sunt aici de fo doo mii de ani!S-a luat in vedere faptul ca,cunoscuta colinda de Craciun,”O brad frumos,cu cetina tot verde” nu a fost scrisa si publicata de badea Gheorghe,cum s-a crezut,eronat,pana acum!O fost scrisa de un ungur,bistos?Ca daca era roman ar fi zis UN brad frumos!Lo fasz..

 36. cato 7 July, 2010 at 15:02

  nu numai ungurii vor sa profite de Tepes-si bulgarii. O bulgaroaica din America a scris o carte despre tepes, in care toate bisericile ctitorite(inclusiv mormantul), s-ar afla in Bulgaria…

Leave a reply