Postul nu e post destul

Bucureştenii: Îi ştim pe toţi

Ovidiu Eftimie

În provincie (unde locuiesc eu mare parte a timpului) există o sumedenie de oraşe de mici dimensiuni, unde toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Poţi să ajungi coleg de serviciu cu profii din facultate, poţi şi să le fii şef, poţi să faci aceeaşi studiile gimnaziale la aceeaşi şcoală cu primarul (şi să o termini înaintea lui, în ciuda diferenţei de vârstă). Şi, pentru că nu sunt foarte multe de făcut în provincie, poţi să stai pe terasă la bere toată ziua.

Aici discuţiile se leagă şi din halbă-n halbă vine şi vorba despre bucureşteni. Cum sunt, cum fac, cum nu semnalizează şi-ţi taie faţa, de-alea, le ştiţi probabil. Dar, cea mai faină treabă e când vorbim că ştim câte un bucureştean.

Să vă fie foarte clar, nimeni din provincie nu cunoaşte vreun bucureştean oarecare. Toţi cunoaştem de la secretari de stat, primari, procurori general în sus. Oprescu? Îl ştiu, băiat fain, mi-a operat nevasta. Geoană? Eşti nebun, am fost colegi ani de zile. Băsescu? Am fost pe acelaşi vapor cu el. Aţi rămâne uimiţi de câţi braşoveni de-ai mei au fost mateloţi exact pe vaporul lui Băsescu. Înclin să cred că Băsescu conducea un vapor din clasa USS Nimitz, cu minimum 6000 de oameni. De când a ajuns Băsescu preşedinte, numărul de mateloţi de sub Tâmpa a crescut exponenţial. Cred că sunt mai mulţi decât în Constanţa.

Nimeni nu cunoaşte la Bucureşti un ciuhap oarecare, un instalator, un chioşcar sau o vânzătoare la alimentara. Toţi cunoaştem numai grei. Am şi eu un naş în Bucureşti, un fel de directoraş la o firmă de petrol. Până nu l-am prezentat drept omul care a negociat proiectul Nabucco, nu mă băga nimeni în seamă. Eram atât de insignifiant încât mi se băga lumea în faţă şi la automatul de cafea de la serviciu. Julius, de exemplu, nu e doar unul care scrie pe la Naţional şi pe DailyCotocodac. Nuu, ca să pot să-mi beau berea fără să fiu privit ca ultimul om a trebuit să le spun că Julică este un fel de spaima mogulilor media, care bea numai rom venezuelean adus personal de bodyguardul lui Chavez. Vântu, Sârbu şi Patriciu îşi conduc afacerile în funcţie de statusurile lui de messenger, iar Voiculescu a plâns trei luni la el la uşă ca să îi dea voie să scrie la DC.

În fine, prin ’99 am dat şi eu o fugă prin Bucureşti să-l văd pe Papă (aiurea, vroiam să combin o gagică). Aveam un unchi ce stătea pe Ştirbey Vodă, un pictor de icoane, sau – cum este cunoscut în provincie – colegul de şpriţuri al lui Dali. Papa, hop şi el cu maşina pe acolo, pe Ştirbey, apoi la reprezentanţa papală sau cum s-o numi, că e prin preajmă. Am ieşit afară, i-am făcut cu mâna, mi-a făcut şi el, etc.

Peste câteva zile mă întorc în Braşov, la terasă, şi, din vorbă în vorbă, ajung să povestesc. „Băă, am fost la Bucureşti, ştii cu cine m-am întâlnit la unchiu-miu pe stradă? Cu papa, bă”. Interlocutorul meu local mi-a tăiat-o brusc: „Îl ştiu mă de mic băă, dă-l dracu de bagabont”.

Share:

12 comments

  1. cheguevara 23 October, 2009 at 05:51

    Ca am facut gradinita impreuna cu papa, stie oricine. Ca-i dadeam scaltoace in pauze, e un lucru deja fumat. Dar, ceea ce este uluitor, este faptul ca ne uneam cu totii sa-l turnam si pe Obama, caruia ii ziceam Baraca (de fapt, asta e porecla lui, ca locuia intr-o baraca cu masa, tacsu si vreo alti 12-18 puradei ca niciodata nu le stiam numarul corect, la ce flux demografic era pe acolo), ca ne enerva ca mereu avea mai multi bani decat noi din spalat parbrize. Si uite-i, ai dracu, acum s-au ajuns si nu ma mai cunosc, sa-mi dea si mie ceva acolo, o viza sau un post oarecare de vicepresedinte al statului degeaba.
    Dar le-o coc eu!

  2. Şi la vară cald 23 October, 2009 at 09:00

    Băi, Eftimie, acuma ştiu cine eşti, bată-te norocu’ să te bată! Eşti ăla care striga după Tiran, când îl vedea pe stradă: Juliuuuuuus!
    Eşti cam scârţar, nu te supăra. De ce n-ai vrut să-l iei, bre, în spaţiu când ţi-o cerut-o! Vezi ce rău o ajuns din cauza ta? Cu cipilica pe cap, pătura-n spinare şi ţurţuri la nas. Nţţ, nţţ!

  3. dush 23 October, 2009 at 09:23

    domnu’ ovidiu..brasovul e mic..mama dracu’..numa in festival te intalnesti cu toti prietenii intr-o singura ora…deci, atunci personajele fictive din alt oras is cumva trendy flendi asa…toti tre sa avem un unchiu’ vasilica undeva…:D

  4. Marius B. 23 October, 2009 at 09:39

    Ba, lasa vrajeala ca l-am sunat pe secundul Papei, Cardinalul (nu dau nume) si mi-a spus ca Papa nu te cunostea.

  5. agent008 23 October, 2009 at 09:41

    Mah nene, mah, cie ma bucur sa vad ca mai-marii tzarii asteia – bucureshiteni’ – ishi mai apleaca uneori privirea shi catre aciele anexe ale maretzei Capitale, neshite colonii numite generic provinciie [sic]. Shi cah mai rade preteneshite dah locuitori’ lor, dan cand in cand, cah e proshiti. Ei, da’ am aflat dah curand ca este neshte regiuni p’acolo pan provinciie care, daca aude ca eshiti dan Bucureshiti, te facie mitic shi se fereshite dah tine ca are impresia cah vrei sa-i tzapeshiti la orce shi nu pune nicio baza pah cuvantu’ tau. Oare dah cie?

  6. batranutragator 23 October, 2009 at 10:06

    nee, io nu cred o iota din ce spui matale. cica ma trag dintru orasel de provincie recunoscut pe vremuri pt tenisi, acu pt o datorie a lu becali si pururea si in vecii vecilor si vecinilor pt vin. si uite ca veni vidi sdi vinci la bucuresti si nu ma mai cunoaste nimeni d-acolo. nu vb nimeni de mine, nu ma recunoate, traiesc aia ca ingratii acolo. da ce e mai nasol, ca, tragindu-ma de acolo, ajungand la Capitala, nici eu nu ma mai recunosc.

  7. sebra 23 October, 2009 at 10:36

    Degeaba îi ştii pe toţi ăştia,dacă nu cunoşti şi câteva secretare de la anumite instituţii.Da’ şi ele să te cunoască pe tine 🙂

  8. eftimie 23 October, 2009 at 12:06

    @Cheguevara Sigur nu era Vaghelie ăla Baraca?

    @şlvc Era papa ăl bătrân care a murit. Acu e altu, un coleg de-al lui bunicămiu de facutlate.

    @Dush Da, la Cerbul de Aur sunt toţi braşovenii în tribune.

    @Marius B Tu-l crezi pe mincinosul ăla? Toată lumea de pe terasă ştie că-i mitoman.

    @Agentu008 Eu nu-s bucureştean bre, deci am voie să mă râd de comeseni.

    @Batrânultagator Drăgăşani? O fi de la vin.

    @Sebra da, pana să ajungi la Papă te manancă secretarele.

  9. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Bucureştenii: Îi ştim pe toţi -- Topsy.com 23 October, 2009 at 12:11

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Ovidiu Eftimie. Ovidiu Eftimie said: Bucureştenii: Îi ştim pe toţi http://ff.im/-alIWL […]

  10. Skag 23 October, 2009 at 16:43

    Secretarele is baza, asculta la Sebra ca stie ea ce spune:P

    Pe mine ma distreaza omenii astia care cunosc pe toata lumea, atata timp cat cunosti si tu. Daca eu il stiu pe Michael, el il stie pe michael de cand era mic, era prieten bun cu tacso… oameni deastia de, daca tu ai 2 mere, ei au 3, si o para!

  11. sictireli 23 October, 2009 at 16:46

    Frate, daca l-ai cunoscut pe Papa, esti tare. Pot sa fac si eu o poza cu tine? As fi facut cu Papa, dar daca zici ca s-a dus, nu-mi ramane decat sa fac o poza cu Cel Ce L-a Cunoscut pe Papa. 🙂 Sa fii iubit!

  12. mifty 23 October, 2009 at 22:42

    da’ cine credeţi c-a convins Conclavul să-l aleagă tocmai pe actualul Papă???
    a???

Leave a reply