Aventurile bravului soldat Julică

Vieţi paralele: Octavian Augustus – Divinul Julică

Julius Constantinescu

Băi tată, aţipesc tot mai des în timpul zilei! Şi vestea cu adevărat proastă: nu în pat. Să vedeţi.

Prima dată când m-am surprins aţipind a fost în facultate. Destul de rar şi doar la cursuri, aşa că nu m-am îngrijorat prea tare (deşi, ce om normal ar aţipi când se vorbeşte despre cazane ignitubulare şi staţii de hidrofor autoamorsante?). Apoi, în armată, am adormit mergând, în timpul marşului – plecasem din poligon şi m-am mai trezit în poarta unităţii (vă daţi seama că pe soldatul Constantinescu puteau să-l aştepte izbânda şi fraţii mult şi bine, se termina războiul până se echipa el).

O vreme, n-am mai aţipit. Pentru ca apoi fenomenul să revină cu şi mai multă vigoare. Am început să aţipesc în fotoliu, în timp ce mă uit la televizor, la calculator, în metrou, la cinema, oriunde există condiţiile tehnice necesare. Am dormit pe şantier, în săli de şedinţe, pe scaunul stomatologic, la frizerie. Odată, în timp ce aşteptam pe holul unui spital, m-a trezit sor-mea: “Băi, nu mai sforăi, că ai trezit toată terapia intensivă!”.

Vă spun sincer, mi-era ruşine. Mă trezeam după zece minute şi-mi venea să intru în pământ. Ştiam că şi Napoleon aţipea câteva minute în cabinetul de lucru, şi totuşi mă jenam. Şi căpitanul Universităţii, Dorel Stoica, mai aţipeşte în timpul meciului, dar nu mă consola nici asta. Mă simţeam groaznic – eram convins că am un soi de infirmitate ce mă va împiedica pentru totdeauna să realizez vreun lucru măreţ. Până când am aflat că nu numai eu şi colegul Napoleon ne-am confruntat cu problema asta şi că ceea ce pare mai degrabă un handicap ar putea fi, de fapt, un dar divin.

Ei bine, Octavian Augustus însuşi aţipea într-o veselie! Da, exact, chiar şi primul împărat al Romei dormea pe el fără nici un pic de jenă. Câte zece minute, de mai multe ori pe zi. Atunci când era nevoit să se trezească de dimineaţă, punea sclavii să-l îmbrace (sclavagistu’ dracului, eu trebuie să mă îmbrac singur), se suia în lectică şi, până ajungea la destinaţie, trăgea la aghioase ca un tătic. Istoricul latin Suetoniu povesteşte chiar că divina putoare se bucura când, dintr-un motiv oarecare, lectica îi era reţinută pe drum: un somnic suplimentar era întotdeauna binevenit.

“Pe Jupiter Capitolinul!”, o să spuneţi. “Julică, într-o zi vei conduce lumea”. Şi, pe zeii nemuritori, aveţi dreptate, pentru că m-am născut sub cele mai bune auspicii! Se spune că, la naşterea mea, din înaltul cerului s-a auzit un fâlfâit de aripi, soarele a strălucit cu putere şi din văzduh a coborât şi s-a aşezat pe umărul meu drept o muscă ţeţe.

Share:

41 comments

  1. www.tahemet.blogspot.com 30 September, 2009 at 13:27

    Ghinion Julius, deja există luna lui iulie şi a fost deja botezată după altă loază de roman care până la 50 de ani s-a îndeletnicit teribil să se răzbpoască prin budoare, iar când nu a mai ţinut giucărica s-a apucat de război cinstit şi de fondat imperii

  2. M3bis 30 September, 2009 at 13:31

    Lasă, Julică, că nu eşti singurul. Eu aţipesc şi când fac curăţenie pe birou…. Aşa, cam de vreo 3-4 ori pe zi.

  3. Laura 30 September, 2009 at 13:58

    Ma întreb: dacă te lingea la naştere vreo pisicuţă oare ce dar divin aveai? :))

  4. apollo 30 September, 2009 at 14:00

    Daca pot si eu sa ma laud:
    *am atipit la majoritatea filmelor siropoase(la care am fost dus mai mult cu forta)
    *am atipit la deschiderea anului universitar(se tinea intr-o sala a Casei Poporului)
    *am atipit si la Steaua-Dinamo de anul asta….

  5. punKreas 30 September, 2009 at 14:18

    Eu am atipit odata pe wc, cu capul in chiuveta…aveam circumstante atenuante 😀
    Un prieten de-al meu a atipit pe o canapea din Kristal Glam Klub, cu capul pe o boxa, in timpul balului bobocilor 😀

  6. Andrei B. 30 September, 2009 at 14:26

    julica draga nu esti singurul , nu ai fost singurul si nici nu vei fi, si eu am reusit in aproape toate locurile care le-ai mentionat cu exceptia armatei ( care sunt mandru ca nu am facut-o) in rest la facultate dormeam tot timpul la cursuri ( mai ales ca mnunceam de noapte si aveam cursuri de la 8 ) cat despre condusul lumii abia astept ..sa vezi ce o sa sara sindicatul pe tine atunci :)))

  7. logaritm 30 September, 2009 at 14:52

    finally! un text in stilul julian. ma speriasem ca ai luat-o pe aratura cu texte insipide si poante pe aceasi linie. flux si reflux probabil 😉
    welcome back!

  8. toader 30 September, 2009 at 14:55

    divine julica,
    (pot sa ma adresez cu “cher divi jules”?)
    eu cred ca mai avem azi un semn ca esti ales de zei, in special de junona (care stim cu totii ca i-o trage lui jupi de fiecare data cand calca stramb, mai ales ca ii era si sora) si quirinus(fiindca suntem neam agrar).
    acest semn este ca S-A DESCOPERIT SALA DE MESE A MARELUI NERO!!!
    scrie in adevarul de azi.
    o noua epoca se deschide in fata noastra.
    eu am sa trimit o scrisoare primarilor din Roma, Paris si Madrid sa puna in locul unor monumente obsolete cateva constructii care sa fie in acord cu noua cale deschise de catre divinitatea ta. bunaoara cateva monumente (gen teapa din victoriei) facute de ghildus pe care sa fie inscrise citate din dailycotcodac. daca refuza atunci sa scrie citate direct pe arcul de triumf sau pe colosseum bunaoara.

  9. theheartcollector 30 September, 2009 at 14:57

    “Am dormit pe şantier, în săli de şedinţe, pe scaunul stomatologic, la frizerie.” – Mă Julius, da’ tu de ce mergi la frizer? 😀

  10. bogho 30 September, 2009 at 15:16

    Julius, am impresia ca te aproprii de 40 de ani 🙂

    @colectorul de inimi
    Julius merge la frizer, fiindca au scaune confortabile si poate sa doarma bine 🙂

  11. writeman 30 September, 2009 at 15:26

    a la Jerome K. Jerome. totusi, asteptam un final mai exploziv 😛

  12. Ensi 30 September, 2009 at 15:33

    Da, Julius va conduce lumea pentru ca in somn si pe veceu iti vin cele mai bune idei. De ex, saptamana trecuta am tras un pui de somn de vreo doua ore langa iubita-mi tastatura si am aflat cum voi da lovitura in lumea modei. Din pacate am fost trezit de nevasta si nu am mai apucat sa aflu si de unde fac bani pentru asta

  13. M3bis 30 September, 2009 at 16:10

    @Sindicalişti
    Nu vă luaţi după Ensi, că vorbeşte prostii. Eu n-am visat nimic când am adormit cu capul pe tastatură la şedinţa de sindicat. Nimic, nimic. Doar nişte nimicuri de alea cu danteluţă neagră şi ciorapi de nailon.

  14. sebra 30 September, 2009 at 16:15

    @Julius, daca nu adormi si cand faci alte treburi,tot e bine 😛

  15. sixtyniner 30 September, 2009 at 16:15

    “la naşterea mea […] din văzduh a coborât şi s-a aşezat pe umărul meu drept o muscă ţeţe”
    Înseamnă că matale te-ai născut în Africa şi, foarte probabil, eşti de culoare, aşa, ca francezii! M-am prins, de-aia îi iubeşti aşa de mult…
    :)))))

  16. vasilissa 30 September, 2009 at 16:38

    mă julius, să fi fost prin 88 la televiziunea română interviul, cum ar veni, înainte de revoluţie. invitat un matematician de vază care urma să povestească şi să susţină materialismul. şi dă-i şi dă-i. moderatorul deschide un subiect destul de riscant cu privire la vise, care, cine a apucat perioada, se ştie că trebuiau să fie doar despre cincinal, colectivizare şi cel mult o partidă de depănuşat alături de o vajnică stahanovistă. problemă însă, căci matematicianul are brusc o pornire de ieşire din peisaj. devine visător şi cască gura şi zice o chestie greu de imaginat: tovarăşe, ce să zic, eu cred în vise. panică pe moderator. “cum, dumneavoastră, om cu pregătire realistă…”, se bălbîie încurcat omul de televiziune. Da, da, zice ăsta relaxat. Uite şi un exemplu, mai deunăzi am visat că sînt la o şedinţă… Ei, şi cînd m-am trezit, ce să vezi? Chiar ERAM!!!

  17. si-la-vara-cald 30 September, 2009 at 16:48

    @Julius
    Ce sa zic! Te-ai repezit, cu asemanarile, la Octavianus Augustus si la Napoleon, ca daca te asemanai cu Mr. Pickwick al lui Dickens, sughitai. Eu zic sa citesti si tu putin literatura de specialitate inainte de a te impauna. Ia de aici:
    Manifestarile clinice ale sindromului Pickwick apar mai ales datorita lipsei de somn si includ:
    – Somnolenta excesiva in timpul zilei;
    – Episoade de adormire in timpul zilei;
    – Risc crescut de accidente si erori la locul de munca;
    – Depresie.
    Suplimentar pot sa apara simptome care traduc nivelul scazut de oxigen in sange (hipoxia cronica) : dispneea si fatigabilitatea dupa cel mai mic efort.
    Pe fondul obezitatii apar urmatoarele simptome:
    – Coloratia albastru-violacee a buzelor, degetelor si a pielii (cianoza) ;
    – Semne de insuficienta cardiaca dreapta (cor pulmonale) : edeme la memebrele inferioare, dispnee, oboseala la efort minim;
    – Facies rosu;
    – Gat scurt si gros;

    Ei, iti mai falfaie acum si altceva decat cordul? Daca mai vrei sugestii pozitive, stii unde sa ma gasesti! 🙂

  18. M3bis 30 September, 2009 at 16:57

    @şlvc
    Cum adică gât scurt şi gros? A prezis-o Darvin şi pe asta? Ce ţi-e cu teoria asta a evoluţiei, frate… Gât scurt şi gros, să nu-ţi cadă capul cu bărbia în piept, cu urechea pe umăr sau cu ceafa pe spate când adormi de-a-n-picioarelea….

  19. lulu 30 September, 2009 at 16:59

    @Julius
    Nu, da tu chiar ai dreptate. De ce sa scrii despre salamul victoria, cand ai asa mega-subiecte de scos la lumina. 🙂

  20. si-la-vara-cald 30 September, 2009 at 17:07

    @M3bis
    Pey, vezi ca stii! Ce tot intrebi atata?! Cred ca nu din rautate! 😀

  21. Laura 30 September, 2009 at 17:36

    Măi, da’ eu de ce naibii nu m-oi fi născut în aceeaşi zi cu Julică, să ma fi muşcat şi pe mine o muscă ţeţe sa cad acum intr-o visare cum iubitul meu (un măgăruş) îmi face declaraţii de dragoste, in loc să ma certe…?
    Muştele astea ţeţe preferă doar bărbaţi din ăştia virili, puternici, cu armate si alte chestii de ăstea… nu strigoiţe pricăjite ca mine… ţeţele astea…

  22. ce-apa.nova 30 September, 2009 at 20:07

    Şi eu am văzut odată un profesor adormind în timp ce îşi ţinea cursul ! O fi fost şi el plictisit, săracul, că de noi ce să mai spun…Cât despre Julică…cred că mai adoarme – din când în când – scriindu-şi textele, de aceea unele lucruri nu se prea leagă…şi Doamne feri când mai are şi câte un coşmar !

  23. Laura 30 September, 2009 at 20:48

    “Se minunează începătorul, e surprins specialistul”
    S-a dat o decizie in Germania că un judecător doarme, atunci când sforăie. Nu-i de ajuns să închida ochii, să dea umpic din cap, aşa ca atunci când te lupţi cu somnul, nu domnule, el trebuie sa sforăie şi înca aşa tare încât sa se auda bine…:-))
    Pentru curioşi care vor să ştie mai multe
    http://www.channelpartner.de/knowledgecenter/recht/kurioseurteile/252441/

    Aşa că vezi Julică, nu vreau sa te sperii, dar treaba-i chiar serioasa…:-)

  24. Florian 30 September, 2009 at 21:29

    Uite aşa mai aflăm şi noi câte ceva despre Julius. De ce a terminat armata cu gradul de soldat, de ce la el facultatea a durat dublu, de ce are mereu tăieturi de lamă pe faţă de zici că-i Emo, de ce are imprimat pe fund conturul capacului de toaletă, de ce îl părăsesc iubitele… Bine, despre unele nu ne-a povestit, dar le putem deduce cu uşurinţă.

  25. mifty 30 September, 2009 at 21:39

    @şlvc, trezeşte-te, că eşti pe blogea lui julius, nu la nuntă!!!! 😛

  26. bogho 30 September, 2009 at 23:22

    parca julius promisese solemn cu o mana la inima si cealalta pe biblie ca va raspunde pe la comentarii :).

  27. Şi la vară cald 30 September, 2009 at 23:30

    @mifty
    Da’ ce făcui, bre?! Îi dădui şi io o cosultaţie gratuită, doar-doar mi-o da imprimanta aia. Că poveşti cu copchii care iau în chicere toate cablurile din casă n-am de gând să postez, aşa că-l abordez din alte unghiuri. Azi, dintr-unul patologic, că pe alealalte le-am cam epuizat!

    @bogho
    Şi tu l-ai crezut! 🙁
    Ia s-o lăsăm mai moale cu comentariile, să vezi ce vioi şi prietenos se dă dintrodată… 🙂

  28. JULIUS 30 September, 2009 at 23:51

    @bogho, @slvc: ma, ma doare capul de-mi plezneste si stau treaz doar ca sa va pun textul mogulului. da’ stiti de ce ma doare capul? fiindca toata ziua am alergat pentru voi, sa va fac voua rost de premii, sa va imbuibati voi, cititorii! si, in schimb, ce primesc? un cutit in spate… nu zic sa ma iubeasca cineva, zic macar sa ma apreciati, ma!

  29. N.A. 1 October, 2009 at 00:17

    Eu te apreciez enorm, Julius! Unde-s premiile alea? 😀

  30. bogho 1 October, 2009 at 00:20

    ce premii?

  31. Şi la vară cald 1 October, 2009 at 00:43

    @Julius
    Premiile ca premiile, nu prea mă-nteresează, da’ imprimanta?!!!!
    😀 … Că, după aia, promit să te şi stimez! Pe bune. Deci?

  32. Florian 1 October, 2009 at 01:10

    @şlvc
    Stii cumva vreun emoticon care fluieră cu deştele-n gură, ca pe stadion? Că taaaare ţi l-aş mai dedica, pentru linguşelile astea scârboase.

  33. Florian 1 October, 2009 at 01:11

    @N.A.
    😀

  34. si-la-vara-cald 1 October, 2009 at 09:55

    @Flo
    Ce sa-ti fac?! Daca tu ma vezi, mai nou, cu sarma ghimpata pe buze, ma orientez si eu spre tipi mai prietenosi. Ca Julius. Tot din sfera inalta din care vii si tu, ca nu-mi scad standardele doar pentru ca un cap incoronat nu mai e sensibil la farmecele mele discrete. Dar stai linistit! De data asta nu-i vorba de iubire, decat de interes curat. :-I
    Si de N.A. de ce nu te iei, ca ea-l “apreciaza” pe fata?! Io nu m-am predat inca; pun conditii, daca observi!

  35. yeonsaeng 1 October, 2009 at 10:06

    @julius
    crezi ca daca nu te-am aprecia am mai intra pe site-ul tau? :D..pai vezi?

  36. Florian 1 October, 2009 at 11:23

    @şlvc
    La răpitoarea se vede clar că-l ia pe Julius la mişto, din exagerarea făţişă a admiraţiei („te apreciez enorm”), dar ultimele tale linguşeli trăznesc de la o poştă a servilism. Cred că o să cer sindicatului să te excludă pentru înaltă trădare, dar dacă-ţi pui şi tu un şorţuleţ d’ăla (ştii tu de care) şi-mi oferi o degustare de fructe d’alea (ştii tu de care), poate mi se întăreşte iar încrederea în tine.

  37. Florian 1 October, 2009 at 11:28

    @yoyo
    Cum ai apărut din nou în poiată, cum ai început cu linguşeala Tiranului. Aşa e când creşti într-un mediu viciat de moravurile nesănătoase ale unor persoane fără prinţipuri (se ştiu ele care).

  38. yeonsaeng 1 October, 2009 at 11:41

    floflo
    apai tre sa-mi omor si eu cumva timpu,nu?
    stii ce e mai rau? ca nu putem edita si comentariile altora. uite,daca as avea botonel,ti-as adauga un “stii tu care” dupa “increderea”,la comentariul pt slvc

  39. Florian 1 October, 2009 at 12:09

    @yoyo
    Păi stii tu carele ăla se subînţelege, nu mai e nevoie să-l pui.

  40. N.A. 1 October, 2009 at 18:13

    Fugiti, mai, d-acilea, cum sa-l iau la misto pe Marele Carmaci si Datator de Premii?! Julius, sa nu-i crezi, sa stii ca te ador ca pe-un pui de curca chior!! (alta rima n-am gasit, tovarasu’)

  41. Raluca 11 January, 2012 at 17:45

    Oh, domnu’ Plutarh, permiteţi-mi să mă înclin!

Leave a reply