Postul nu e post destul

Un mister ştiinţific: oamenii de ştiinţă americani

Radu Pircă

Conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani, cel mai frecvent subiect din presă sunt descoperirile oamenilor de ştiinţă americani (Irinel e abia pe locul doi, cel puţin până când Monica va primi cetăţenie americană şi va termina Harvard). Oamenii de ştiinţă americani apar în fiecare zi în presă cu câte o descoperire interesantă: de pildă, acum vreo trei zile realizaseră un vaccin împotriva obezităţii (e mult mai practic să cheltuieşti milioane de dolari şi ani de zile de cercetări pentru un vaccin decât să-i spui respectivului „Nu mai mânca, bă, atâta!”), iar alaltăieri descoperiseră că viaţa de cuplu duce la depresie (asta am văzut şi eu la Discovery, în documentarele despre Hitler – până când s-a căsătorit cu Eva Braun, era un tip simpatic, deschis, sociabil; în schimb, imediat după ce s-a însurat, s-a şi sinucis).

Ştiinţa nu a reuşit încă să dezlege misterul oamenilor de ştiinţă americani. Deşi au la dispoziţie cele mai mari laboratoare, cele mai multe fonduri, cea mai avansată tehnologie, nu descoperă niciodată nimic important. Orice descoperire importantă despre care aflăm din presă a fost furată de oamenii de ştiinţă americani de la un savant român sau polonez, care s-a descurcat şi fără laboratoare, fonduri sau tehnologie. De pildă, sunt convins că Paulescu a descoperit insulina în vreme ce mânca parizer cu muştar la serviciu, iar George Emil Palade ribozomii la coadă la sifoane.

Aproape nimeni nu cunoaşte numele vreunui om de ştiinţă american – afară de Einstein, care oricum era evreu neamţ. De fapt, se pare că oamenii de [tiin]` americani nici nu sunt în stare să lucreze de unii singuri, ci doar în grupuri – de aceea nu se vorbeşte niciodată despre descoperirea făcute de un singur om de ştiinţă american (probabil că oricum inteligenţa medie a unui om de ştiinţă american e mult sub cea a unui fotbalist, altfel nu se explică de ce ditai colectivul de savanţi face descoperiri de genul „ani de zile de studii au demonstrat că mâncarea de la MacDonald’s îngraşă”). Ziariştii care le publică descoperirile trebui că sunt şi ei foarte uimiţi de tâmpeniile cu care se ocupă oamenii de ştiinţă americani (e posibil, deşi vi se poate părea greu de crezut, ca inteligenţa oamenilor de ştiinţă americani să fie nu doar sub cea a fotbaliştilor, ci chiar şi sub cea a editorilor Realităţii) şi scriu despre ei ca să îi facă de râs. Desigur, ar mai exista şi ipoteza, foarte neplauzibilă, că de fapt redactorii nu au cu ce umple ziarul şi inventează ştiri cu oameni de ştiinţă americani. Ştiinţa nu a confirmat încă această ipoteză.

Share:

22 comments

  1. Arsulici 16 July, 2009 at 00:02

    Si, fiind inaintasii americanilor, englezii au si ei oameni de stiinta. care au inceput sa-i sfatuiasca pe adolescenti sa aiba cite un orgasm in fiecare zi, pentru a trai mai mult 😀

  2. ando 16 July, 2009 at 04:18

    Bai Parca, sterge-ti mucii, fa trei flotari in fiecare zi timp de 10 ani publica un studiu despre asta si pe urma apuca-te de scris despre oamenii de stiinta americani.

    Stiu ca e doar un pamflet si sper ca si tu vei trata comentariul meu in acelasi mod.

    P.S. De aia din Romania nu zici nimic ?

  3. SentineV 16 July, 2009 at 08:12

    @Arsulici te-ai uitat la mirciulica badea? :))

    Mai apare si cate o stire ca au facut progrese sau au descoperit un leac impotriva unei maladii, dar pana acum nici unul nu e pe piata.

  4. cyan 16 July, 2009 at 09:30

    tzin sa te contrazic, eu cel mai des am vazut oamenii de stiinta, cercetatorii sau cum le-o mai zice ENGLEZI. Plus ca au cele mai stupide concluzii la experimente la fel de stupide

  5. 4mall 16 July, 2009 at 10:47

    Mai, nu stiu ce credeti voi, dar de cand cercetatorii (nici nu mai conteaza din ce tara) au descoperit ca berea de fapt NU ingrasa, mie mi se par cei mai simpatici oameni de pe Pamant.

  6. Daniel Chiriţă 16 July, 2009 at 10:48

    Avea mare dreptate Jerry Seinfeld când spunea că unii oameni de ştiinţă caută leacul pentru cancer, în timp ce alţii încearcă să “producă” pepenele verde fără sâmburi…

  7. b.m 16 July, 2009 at 11:16

    Eu votez pentru pepene. Pepene fara samburi vrea toata lumea. Sa scape de cancer vor doar cativa elitisti nemultumiti cu soarta lor.

  8. Florian 16 July, 2009 at 12:39

    Inaltul grad de tehnologizare le permite oamenilor de ştiinţă americani să aplice legile lui Murphy:
    1. Nu crede în minuni – bazează-te pe ele.
    2. Experimentele trebuie să fie reproductibile; ele trebuie să eşueze la fel.
    3. Importanţa experienţei este direct proporţională cu echipamentul pe care l-ai ruinat.

  9. writeman 16 July, 2009 at 15:41

    daca oamenilor de stiinta americani le ia vreo 10 ani sa ajunga la o concluzie despre mancarea de la mac, cat crezi ca le ia oamenilor de stiinta britanici sa ajunga la o concluzie despre oamenii de stiinta americani? asta da problema de mate…

  10. db 16 July, 2009 at 18:24

    @Daniel Chiriţă; b.m: Voi nu stiti ca, de fapt, oamenii de stiinta olteni studiaza (de multi ani si ei) posibilitatea obtinerii pepenelui verde cu samanta de floare in el, daca se poate chiar gata prajita. Astfal ca, atunci cand vor manca din acest pepene, sa stucheasca doar cojile de la samanta …

  11. cosanzeana 16 July, 2009 at 19:50

    @db: Ştirea asta este confirmată de trei surse, sau nu? Am impresia că Florian e oltean, te rog să nu-l superi pentru că e periculos.

  12. Arsulici 16 July, 2009 at 21:52

    @Cosanzeana
    Bine ca nu e vasluian. Sau, mai rau, francez 😀

  13. liv 16 July, 2009 at 23:45

    esti asa ignorant:-), dar totusi funny. sa traiesti.

  14. Florian 17 July, 2009 at 00:45

    @cosânzeana
    După mamă sunt oltean si după tată vasluian, iar tata e instalator şi are o cheie franceză. Oamenii de ştiinţă americani au demonstrate că asta-i cea mai periculoasă naţie de pe Pământ, în special pentru cei care nu au pic de respect pentru olteni, vasluieni şi francezi. S-a auzit şi pân’ la tine-n fund, @arsulici?

  15. Florian 17 July, 2009 at 07:33

    @cosânzeana
    In postul de mai sus am scris “demonstrat”, dar iar s-a făcut mangă translatorul şi, când a văzut că-i vorba de cercetători americani, a tradus pe limba lor. O să-l dau afară, ‘r-al al dracu’ de beţiv.

  16. Florian 17 July, 2009 at 07:59

    @cosanzeana
    V-am lăsat, şi ţie şi soră-tii, răvaşe cu urări la fiecare colţ de stradă, până la staţia de metrou de pe magistrala 2.

  17. db 17 July, 2009 at 11:57

    @cosânzeana: eu sunt convins ca oltenii ar fi mandri, alaturi de cercetatorii lor, de o astfel de realizare 😛

  18. Bulina Neserioasa 18 July, 2009 at 00:16

    Ok ok..Lasa-i pe americani.Nu uitati ca vasluienii au inventat stiinta.
    Ce poate fi mai stiintific decat reactia ţuicii de prune cu rachiul?

    Tot se chinuie astia cu leacul pentru obezitate.Ce dracu,ma?Pai ce?Ati vazut voi vasluian gras? E simplu..in loc sa arunci banii pe prostii inutile cum ar fi mancarea..bei o palinca.Sau doua..sau trei…zeci.

    Tot vasluienii au descoperit primii si ca viata de cuplu duce la depresie,de aia barbatii isi bat nevestele cand vin de la laboratul de cercetare stiintifica dupa o zi grea de munca.

    Nu ii mai bagati atata pe americani si pe engleji in seama ca tot vasluienii ruleaza moldoveneste.Lumea a inceput si se va termina la Vaslui.Toata lumea stie asta.

  19. N.A. 19 July, 2009 at 19:08

    Deci
    1.eu sunt curioasa daca, intr-adevar, s-a auzit totul pana in fundul lui Arsulici, cum si-a exprimat si Florian curiozitatea (pervers maaare, dom’le, ce va ziceam io?!)
    2.Mi se pare jenant, domnu’Florian, daca-i asa cu originea d-voastra, sa va luati de sotia altui oltean! O sa-i zic ca imi lasi biletele pe strada si ca ma stuchesti pe bloguri! Si ca ne opresti apa calda si ne strici internetul! A facut karate, sa stii!(deci stie sa ia bataie foarte bine :D)

  20. Florian 23 July, 2009 at 08:20

    @N.A.
    1. Deci fii sigură că s-a auzit până-n fund la Arsulici, că de frică a amuţit.
    2. Deci de soţiile oltenilor nu se ia olteanul din mine, ci vasluianul, doar ţi-am zis că-s corcitură. Deci mai află că olteano – vasluienii ştiu nu numai karate, ci şi box thailandez, deci ei pot să ia bătaie în două feluri, deci oltenii nevasluieni să aibă grijă cu cine se pun.

  21. N.A. 23 July, 2009 at 19:17

    @Florian
    2. Deci eu avand si juma’ de radacina din Vrancea, sa-ti fie jena de doua ori ca te iei de cineva de prin zona.. Si e cu mult mai grav sa fii din Vrancea decat din Vaslui, da? Las’ca vorbesc eu la centru’ de seisme, dom’le…

  22. Florian 24 July, 2009 at 10:25

    @N.A.
    Cu ăia de la seisme n-ai ce vorbi că-s tot timpul mangă, ca orice vrâncean care se respectă. Da’ io zic să-i laşi în plata Domnului şi, ca buni megieşi ce suntem, să facem pace măcar vreme de o zi (sotto-voce: că până mâine prind eu ocazia să-ţi înfig un cuţit în spate).
    Pentru că n-ai cum să refuzi o ofertă atât de mărinimoasă, nu mai trec pe aici să-ţi aflu răspunsul. Mulţumirile le primesc sub articolul lui Julius de azi, despre redeschiderea concursului „Vrei să fii tocilar?”. In locul mulţumirilor, accept şi o navetă de bere rece.

Leave a reply