Tentativa moarte n-are

Un comerciant de antichităţi

Julius Constantinescu

La cei 29 de ani ai săi, Mirel Vergu îmbrăţişase nobila meserie de portar. Chiar dacă în faţa unui portar nu se aşterne tocmai perspectiva unei cariere strălucite (de pildă, nu poţi ajunge portar adjutant şef, oricîte aptitudini ai avea), Mirel ştia să profite cu abilitate de toate oportunităţile pe care, în compensaţie, meseria de portar i le oferea. Pe lîngă faptul că, neavînd nimic altceva de făcut, reuşise, în doar cîteva luni, să-şi creeze din revistele găsite prin birouri o cultură generală solidă, Mirel găsise şi o modalitate de a mai face un ban (şi să infirme astfel ipoteza cum că toţi intelectualii ar fi săraci). Mica sa mină de aur o reprezenta o încăpere de la subsol, în care era depozitat mobilier vechi: birouri tocite şi pătate cu cerneală, scaune de lemn, mese roase de carii şi dulapuri demodate, pe care Mirel le comercializa cînd era în tură cu sume modice, cuprinse între un pachet de Viceroy şi o sticlă de vodcă plus un pachet de LM.

Sîmbătă seara, Ion G. şi Daniel T., doi cetăţeni cu spirit întreprinzător, i-au făcut lui Mirel o vizită de afaceri la serviciu. După ce l-au chemat pînă afară, strigîndu-l pe nume (“Profesore, eşti p-aci?”), cei doi şi-au exprimat dorinţa de a achiziţiona în leasing o masă şi cîteva scaune (în leasing, în sensul că, momentan, n-aveau nici măcar un amărît de pachet de Viceroy la ei). Vizibil iritat de faptul că fusese deranjat de la sudoku, Mirel nici n-a vrut să audă de leasing şi i-a trimis la plimbare, spunîndu-le să revină cînd or să aibă cu ce cumpăra.

Dezamăgiţi, Ion şi Daniel au plecat, însă au revenit peste o oră, hotărîţi să nu mai plece fără scaune. Chiar dacă şi de data au venit tot cu mîna goală, cei doi au încercat să întoarcă asta în favoarea lor, folosindu-şi mîna goală sub formă de pumn. Doar că Mirel nu era genul ăla de intelectual firav şi ofticos capabil să se apere doar cu argumente logice, el mînuind scaunele deasupra capului cu aceeaşi dibăcie cu care le şi vindea. În timp ce le spărgea scaunele de cap, Mirel abia mai apuca să spună, sufocat de indignare: “Na, mă, scaune!”.

Share:

16 comments

 1. dan cotofanu 7 July, 2009 at 20:32

  Deja ma gandesc la o cariera de portar 🙂
  Uitandu-ma la portarii de la facultate si camin, mi s-a nazarit ideea asta, insa postul asta ma pune serios pe ganduri 🙂

 2. XaeL 7 July, 2009 at 20:38

  nu pot sa nu remarc faptul ca acest articol – de altfel la fel de prost ca orice alt articol al revistei – face multiple referiri la o (cunoscuta) piesa de teatru…

 3. JULIUS 7 July, 2009 at 20:45

  @Xael: nu tu esti asta care a trimis comentariul: “Vivi la munte si la mare 😉 Alegerea nu a fost deloc usoara, din simplul motiv ca toate textele voastre sunt dece.n.. err… geniale (…)” ?
  hotaraste-te 😀

 4. Arsulici 7 July, 2009 at 21:17

  @Julius
  Asta sa fie oare explicatia pentru care nu-mi mai gasesc eu lucrurile cind merg la birou? ca doi dintre portari fumeaza….
  PS nu te lua dupa invidiosul de Xael… Daca ar fi avut pe jumatate din talentul tau, sxcria si acum texte in pliantul Carrefour 🙂

 5. XaeL 7 July, 2009 at 22:38

  @JULIUS: nu esti tu asta care mi-a descalificat de la concurs comentariul respectiv? m-am gandit deci sa incerc o alta abordare a problemei. odata si-odata trebuie sa nimeresc o coarda sensibila.
  P.S: nu ti-a scazut brusc traficul de pe IP-uri de Paris dupa 27 martie? (adica odata cu intoarcerea mea de acolo in vagauna numita Craiova). asta ca tot suntem la capitolul “abordari”.

 6. toader 8 July, 2009 at 00:05

  Preţurile abonamentelorvalabile în sezonul 2009-2010 pentru partidele pe care Universitatea Craiova le va disputa pe teren propriu:

  Tribuna A Lux = 1.500 euro,

  Tribuna B = 1.000 euro,

  Tribuna 0 = 300 lei,

  Tribunele I A şi I B = 250 lei,

  Tribuna a II-a = 170 lei,

  Peluze = 100 lei.

 7. daniel v. 8 July, 2009 at 00:37

  @ toader
  ne poti spune preturile la partidele pe care U’ le castiga sigur?

 8. N.A. 8 July, 2009 at 01:19

  Cum sa n-aiba un portar sansa unei cariere stralucite?! Am auzit de fosti soferi care au cluburi de fotbal! Parca ai si scris de ei. 😉
  Xael cred ca merita niste bancuri cu olteni ajunsi la Paris… 😀

 9. XaeL 8 July, 2009 at 01:47

  Ca sa nu fiu inteles gresit: iubesc Craiova. M-am nascut si am copilarit aici, acum fac si facultate tot aici, ma leaga foarte multe de el… I-a facut Solomon si facelift, e super.
  Dar are un mare defect, rezumabil in doua cuvinte: e populat. Ceea ce ii scade mult calitatea, din pacate.

 10. liviu amza(nadie) 8 July, 2009 at 01:48

  auzi LM e iarba drcului sau lotiune de barbierit? :)tu vrei sa vezi daca stim tipurile de tigari?din pacate oamenii rostesc mai des nume de tigari decit de fructe.pina si oameni care nu au unde dormi cauta cu infrigurare un foc sa aprinda nenorocita de tigare.mai bine sta nemincat decit nefumat.inca ceva:orice om are voie sa se ridice.poate sa invete.daca asezi marfa in raft intr-un supermarket sau speli vase intr-un restaurant nu mai ai voie sa inveti la facultate?se gindeste prost.

 11. Bogdan 8 July, 2009 at 12:34

  Pai eu cred ca, atunci cand nu avea treaba, se antrena cu scaunele cum facea orlando bloom cu sabiile in Piratii din caraibe.

  Si le vinde scump sa stii, mai mult de un pachet de carpati nu as fi dat pe un birou patat cu cerneala.

  Da chiar, unde lucra nenicu nostr?

 12. Bogdan 8 July, 2009 at 12:39

  @ jul: Scuze ca fac reclama, dar am nevoie de ajutor sa ma decid, promit ca e prima si ultima.(si daca il stergi sa mor daca ma supar)

  http://www.dbogdan.com/?p=93

 13. Florian 8 July, 2009 at 14:08

  Unui intelectual, oricât de mult spirit practic ar avea, tot nu-i este de ajuns. Geaba n-a vrut domnul MV sã dea scaunele-n leasing, dacã mai apoi le-a spart în cãpãtânile intrusilor. Un adevãrat negustor ar fi folosit un picior de masã.

 14. PussyCat 8 July, 2009 at 15:42

  n-am inteles care e leg topicului cu abonamentele la meciurile de la U. Craiova :))

 15. Florian 8 July, 2009 at 20:01

  @PussyCat
  Ai drepate, Julius e puţin cam eliptic. A zi el că Mirel Vergu e portar, da’ a uitat să precizeze echipa.

 16. N.A. 8 July, 2009 at 23:51

  @Xael – Eu nu o suport pe timpul verii, ar face iadul sa para un loc friguros! in rest, e ok, muult mai frumoasa decat m-as fi asteptat inainte sa o vizitez. Da, multe rebuturi umane, dar mai are si produse de calitate, am una bucata sot provenit din Statele Unite ale Olteniei si sunt multumita de el, material bun! 😀

Leave a reply