Teoria relativităţii contabile sau fluxul Einstein-Constantinescu
Julius Constantinescu
Mă găseam vineri în situaţia de a avea în buzunar 26 de milioane şi datorii care se cereau a fi plătite în aceeaşi zi însumînd 34 de milioane (cît despre restul, ştiţi – dă-i în plm, să mai aştepte).
Oricît m-am străduit, m-am foit şi mi-am spart capul, cu contabilitatea cunoscută n-am scos-o la capăt – 34 de milioane nu intră în 26 nici în ruptul capului, aritmetica e nemiloasă.
Mă gîndesc că poate cîndva, în viitor, un stră-stră-strănepot de-al meu, un om din ăla îmbrăcat în aluminiu, va reuşi să-şi plătească datoriile de 34 de milioane din 26 de milioane, ba să-i mai şi rămînă ceva să-şi scoată prietena la un restaurant drăguţ, unde se mănîncă cele mai bune pastiluţe din galaxie.
Vă amintiţi, probabil, de Einstein şi de teoria relativităţii, care a aruncat în aer geometria euclidiană şi mecanica newtoniană. Einstein a demonstrat că timpul şi spaţiul sînt relative, că poţi întinde de ele să ajungă la toată lumea (şi-acolo mai în spate, în galaxia A1689zD1); atunci de ce nişte cercetători din viitor, angajaţi de Guvernul Mondial, n-ar putea demonstra că banul nu e absolut şi că valoarea sa depinde de nişte factori?
Dar, să spunem că nu se ajunge pînă acolo (se ştie că orice guvern mondial din viitor va fi doar un cuib de hoţi, cum e şi ăsta de acum). Cunoaştem deja dilatarea temporală şi “paradoxul gemenilor” – dacă un frate geamăn pleacă în spaţiu cu o navă care se deplasează cu o viteză apropiată de cea a luminii, la întoarcere va fi mai tînăr decît fratele său geamăn –, să încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Practic, stră-stră-strănepotul meu n-ar avea altceva de făcut decît să se suie cu 26 de milioane la el într-o navă de-asta spaţială şi să zboare vreo 5 minute cu o viteză apropiată de cea luminică: la întoarcere, ar trebui să aibă pe puţin vreo 40 de milioane, adunînd la cele 26 de milioane dobînzile acumulate timp de 5 minute.
Pînă cînd vom reuşi să construim asemenea nave spaţiale, stră-stră-străbunicul acestui tip fără probleme financiare e nevoit să se descurce de unul singur, dispărînd cu viteze superluminice pe propriile picioarele cînd, din întîmplare, dă nas în nas cu un tip căruia îi datorează bani.
Dacă ţi-a plăcut acest articol, sigur o să-ţi placă şi acesta:
:)) Eh, banii nu sunt chiar atât de relativi ca şi spaţiul/ timpul… :))
[…] scoată prietena la un restaurant drăguţ, unde se mănîncă cele mai bune pastiluţe din galaxie.(more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]
tu acum ii pui in tema pe creditori sa nu se astepte ca isi vor incasa prea curand creantele cand vine vorba de domnul Julica?
ai dat-o-n bara cu logica rau de tot. ce e in nava “creste” mai lent decat ce e pe Pamant. deci:
TU te urci in nava la viteza luminii, si lasi banii la viteza normala in banca. pt tine trec 5 minute in nava, iar pt bani trec cativa ani si se fac mai multi. partea proasta e ca odata cu banii lasi in urma si datoriile, care cresc la fel de repede ca si banii. ar ajuta daca ai lua cu tine in nava si creditorii…
in plus, daca te urci cu banii in nava, pt ei trec 5 minute. in timpul asta, pt datorii trec cativa ani si esti si mai in gaura decat la inceput. asa ca, daca mai apuci sa citesti randurile astea inainte sa te imbarci, opreste-te!!! nu vrem sa te vedem in inchisoarea datornicilor, ca sigur nu-ti dau acolo net sa scrii pe dailycotcodac. iar eu de exemplu ma voi plictisi groaznic si va trebui chiar sa invat in saptamana de sesiune care mi-a mai ramas.
Nu mai bine te urci în navă și mergi cu ea până te uită creditorii? 😉
Mda, si eu as avea problema asta uneori.. cum fac sa impart 2 paie la 3 magari (recte banci).. Sa ma anunti daca gasesti o rezolvare!
Doamne, ce face bautura din om, ajunge sa viseze nave verzi pe pereti.
Aplica, bre, invatatura stramoseasca: Ia-ti o gaina si pune-o la ouat, din oua ies pui care ajung si ei gaini care si ele se oua, din care oua ies… Cam in 20 de ani scapi de belele, te asigur. Daca nu ne scapa pe toti mai repede vreun cutremur.
pai tu ai inceput sa lucrezi deja la teoria aia prin postul asta. Iti urez succes, noule Einstein
Omul care a pus bazele geometriei ne-euclidiene nu este Einstein. Problema paraleleor care se intalnesc la infinit a fost demonstrata pentru prima data de clujeanul-matematician Bolyai. Cu toate consecintele acestei demonstratii.
In privinta mecanici newtoniene ea a fost intradevar aruncata in aer de Einstein, dar principiile ei raman valabile intr-un sistem cu trei dimensiuni. Einstein a introdus a patra dimensiune-TIMPUL.
Imi pare totusi mai usor sa cauti o gaura de vierme spatio-temporala (si practic sa sfidezi fizica de clasa a noua) si sa te intorci in anul de glorie 2007, cand criza nu era atat de acuta, si sa-ti depui in cont cei 26 de milioane pentru ziua platirii datoriilor.
@Tiberiu
Iar Julius a introdus a cincea dimensiune: BANUL
@Julius
Diferenta de 8 milioane nu o mai dai inapoi… Acesti bani ii vei retine ca impozit pe prostie datorat de cei care te-au imprumutat 😀
Jul draghe, avand in vedere ca ai inceput studiul acestei probleme cam de cand ai intrat la facultate (si indata-s 20 de ani de-atunci) ma asteptam ca in acest articol sa dai solutia … Da’ tu parca ai facut facultatea la Litere …
Draga Julius, paranteza ta (aia cu fizica de clasa a IX-a) ma deranjeaza…Matematicile ne-Euclidiene nu se studiaza nici macar la nivel de clasa a XII-a. Obiectul lor creeza, inca,dispute in lumea matematicienilor mari ai lumii. Mai nou au fost gasite similitudini intre ramuri ale acestei stiinte si filosofia budista. Cat despre gaurile de vierme…si teoriile cuantumului atemporar, astea depasesc cu mult gandirea noastra.
Cat despre paradoxurile lui Olbers, Poincarde etc, etc…Eu zic sa-i lasam pe altii sa-si dea cu parerea
Hehe, fain. Iar postul lui XaeL e chiar si mai tare, un adevarat Next level!
Pariem ca datoriile/cheltuielile pe care le vor face pe pamant, in cinci minute sotia/iubita/copii/cainele/porumbeii voiajori(ce credeti ca la astia piramida necesitatilor are forma de linie dreapta si tinde catre minus infinit???) vor creste cel putin la 40 de mil si doi lei?
@lulu: iti dai seama de ce Jul din suita “sotia/iubita/copii/cainele/porumbeii voiajori” isi permite CEL MULT “iubita” 😀
@db
La ce datorii are chiar crezi ca are asa ceva? mai sta vreo muiere cu el??? (poate doar daca respectiva nu cunoaste nivelul datoriilor)
eu inteleg cum e julius..si cred ca multi te inteleg…e aiurea..dar astea sunt vremurile.
Si nu va imbatati cu apa rece, julius are o iubita care nu e materialista, julius are alte puncte tari la care exceleaza
mai daca i-ai fi pus in fata unei oglinzi…..faceau exact suma de care aveai nevoie. 🙂 iti mai raminea si de o apa plata de la cismea. :).sti cum a zis cineva ai sa-mi dai niste bani cum imi platesti datoria?pai data viitoare cind o sa-ti cer n-o sa-mi mai dai si gata. :)grea aritmetica si te intreb ce-i mai rau sa scazi sau sa aduni?aduni datoriile pe care ai sa le dai sau scazi din buget banii pe care trebuie sa-i dai? :)uf cum o dai ca dracu vine.NU?
@Skag: ca sa-l parafrazez pe Jul, nici nu te intrebam de unde stii ca “julius are alte puncte tari la care exceleaza”, daca nu cumva sub acest nume nu se ascunde insasi “iubita care nu e materialista”
Jul, tu de ce nu zici nimic? 😀
Corecteaza-ma daca gresesc, dar nu era Lobacevski cel cu matematica/geometria neeuclidiana? 😕
:)))
Da, clar, luna asta stai numa’ in fata calculatorului pe google, wikipedia si pornotube, ca n-o sa ai bani sa iesi in oras nici macar singur, iar sansele sa te intalnesti cu creditorii (si apelurilelor lor telefonice) sunt direct proportionale cu datoriile.
Uite aici o solutie: am auzit ca cersetorii din zonele centrale castiga mult mai mult decat datoriile tale lunare.
Banii, spatiul, timpul… … Totul e relativ. Ca si matematica avansata din “Teoria sistemelor” unde nu gasesti cifre, doar litere si simboluri.
Urca-te domnule in nava si in loc de 5 min mergi 10.Intre timp creditorii vor fi murit!