Postul nu e post destul

Peisaj estival cu muncitori şi poliţist

Julius Constantinescu

Între Constanţa şi Mangalia, dau de un indicator galben de limitare temporară a vitezei la 40 km/h. Peste 50 de metri, un alt indicator limitează viteza la 10 km/h. Maşinile se scurg ca melcul şi şoferii pot vedea în dreapta o scenă drăguţă, Ordinul Muncii clasa I: pe o porţiune de circa 100 de metri, aliniaţi în şir de-a lungul drumului, cam 20 de muncitori stau ca tăticii, tolăniţi pe nişte scaune albe, din plastic.

În capul rîndului, pe primul scaun, şade un poliţist burtos. Îşi ţine cascheta pe genunchi şi îmbrăţişează cu privirea traficul; pe chip i se citeşte o expresie de mulţumire, întîlnită adesea la oamenii în timpul serviciului cărora nu s-au semnalat evenimente deosebite. Muncitorii îşi sorb bericile în tihnă – nici în timpul serviciului lor nu s-au semnalat evenimente deosebite (cum ar fi munca sau alte chestii neplăcute).
Nicăieri nu se vede vreun utilaj, o lopată, un tîrnăcop – nici un indiciu că în zonă s-ar fi demarat vreo lucrare (cei mai puţin experimentaţi dintre dumneavoastră or să spună că prezenţa muncitorilor ar putea fi un indiciu, însă muncitorul, prin natura sa, stă – v-am mai spus, de aici numele de “muncitor”).

De ce erau puse atunci indicatoarele de limitare de viteză? Habar n-am, singura explicaţie logică pe care am găsit-o eu ar fi aceea că poate oamenii n-aveau chef să le ridice toţi automobiliştii praful în berică.

Share:

14 comments

 1. Peisaj estival cu muncitori şi poliţist » visurat.ro 20 July, 2009 at 19:51

  […] serviciului lor nu s-au semnalat evenimente deosebite (cum ar fi munca sau alte chestii neplăcute).(more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

 2. Arsulici 20 July, 2009 at 19:58

  Explicatia ta e justa, Julius!
  Totusi, imi permit sa mai lansez o ipoteza: Trebuia limitata viteza pentru ca militianul si muncitorii sa poata admira in tihna, pe indelete, busturile turistelor care, de caldura, calatoreau doar cu sutienul pe ele, fara bluza…

 3. Moroi 20 July, 2009 at 20:26

  Domnule Julius, cred că limitarea de viteză poate fi din următoarele motive?
  1. Muncitorii sunt prea mahmuri de ziua precedentă “de muncă”…pardon obosiţi, şi vibraţiile “bolizilor în trombă” (ce clişeu penibil) îi deranjează de la “dregere”.
  2. Semnele au rămas de pe timpul lui Ceauşescu de când chiar se lucra la drum, iar muncitorii actuali, ocupaţi cu bericioaica, nu au avut timp să le ridice.
  3. E bună şi explicaţia lui Arsulici.
  4. Viteza prea mare a maşinilor, dă o forţă vectorială mai mare de frecare a aerului cu berile lor, deci implicit încălzirea lor subită de la ridicarea capsei. Muncitorii ştiu fizică vectorială, că de asta au ajuns la lopată, doar. Cred că au terminat Politehnica…
  5. Nu care cumva curentul unui TIR cu 70 la oră, să-i smulgă cascheta organului de pe organ !!! Pardon…din poală. Organul fără caschetă e ca penisul fără prezervativ: Nimeni nu-l bagă în seamă.

 4. SingurEu 20 July, 2009 at 20:30

  Probabil ca muncitorii aveau pe ,,ordinea de zi” ridicarea indicatoarelor cu pricina, dar… nu terminasera bericile.

 5. karmapolice 20 July, 2009 at 21:21

  cum naiba sa-i deranjezi frate de la bere?ce tupeu ai…caldura mare moncher

 6. redeu 21 July, 2009 at 00:37

  Astia sunt puii de ingineri romani 🙂

 7. daniel v. 21 July, 2009 at 01:38

  eu cred ca is dorei multiplicati

 8. Chubalito 21 July, 2009 at 01:54

  Eu ma intreb un lucru. In ce calitate muncitorii aia cu vestute pe ei dirijeaza circulatia cu tampeniile alea cu care se da verde si la tren?

 9. Florian 21 July, 2009 at 11:58

  Mai adineauri, Julică umbla brambura prin Tunis, să-şi cumpere cămilă, iar acu’ deja bântuie călare litoralul românesc. E clar că s-a-ntors cu avionul şi a vârât cămila în cală.
  Semnul ăla de limitare a vitezei e pus ca să nu alerge cămilele de nebune pe şosea. Politistul opreşte la control fiecare cămilă care trece, că a primit şpagă de la zoofilii ăia deghizaţi în muincitori.

 10. N.A. 21 July, 2009 at 13:30

  Prezenta muncitorilor cat si a indicatoarelor gen “atentie, se munceste!!! incetiniti si admirati!” sunt menite sa le arate alora mai naivi dintre noi (si mai votanti) ca “iete dom’le se face totusi ceva in tara asta, vedeti?!”

 11. dneprmt 21 July, 2009 at 16:11

  semnul de 10km/h se aplica tramvaielor;viteza autoturismelor nu se poate limita sub 30 km/h decat in zona pietonala.parca asa zicea codul rutier…
  si pe de alta parte daca nu cumva e un militian upgrade cu radar in bereta poate s-o trezi vreunul sa treaca cand e liber cu >100 km/h sa ii sara chipiul de pe scaun! 😀

 12. Florian 22 July, 2009 at 09:24

  @N.A.
  D-aia nu merge nimic în ţara asta, că se găsesc cârcotaşi care să denigreze măretele realizări.
  Si tot din cauza unor astfel de comentatori băgăcioşi s-a ales praful şi de turism. Iaca bunăoară unchiu-meu, blândul marchiz de Sade, n-a mai vrut să vină la castelul Bran, când a văzut că cineva şi-a permis să îi invadeze intimitatea vieţii de familie.

 13. N.A. 24 July, 2009 at 18:23

  @Florian – Dumneata sa te duci in Tunisia cu neamul dumitale cu tot! :)))

 14. Florian 24 July, 2009 at 18:47

  N.A.
  Ai pus ochii pe vila mea?

Leave a reply