Postul nu e post destul

Jurnal de casă nouă ep. 3 – Vecinu’ Vasile

Adrian Călăraşu

Cu toate că nu ne cerea nimeni vreo socoteală absurdă, ne-am dorit casa noastră şi numai a noastră, drept pentru care am luat-o pe credit. La bancă, da! Ideea de chirie – acesta metodă prepay de a improviza un cămin – cădea din start, în condiţiile în care chiriaşii nu prea au drepturi reglementate cât de cât de norme. Şi cu atât mai mult cu cât incertitudinea şi nesiguranţa mă scot din minţi, când e vorba de ce-i al meu, sunt şacal.

În episoadele anterioare vă povesteam ce dezastru am găsit în apartamentul achiziţionat, la o evaluare mai amănunţită şi cu câtă pasiune l-aş strânge de gât pe fostul proprietar care n-a fost în stare s-o întreţină. În prezent mă aflu în situaţia în care îmi canalizez energiile într-o altă direcţie şi scutind ceva bani dar nu şi efort, scap de tot ce e de prisos prin grotă.

După ce am terminat cu geamuri şi uşi am ajuns la pereţi.
Cu pereţii e greu. În sensul în care, dacă nu ai un doctorat sau măcar o postliceală de zidărie, te mănâncă maidanezii. E… cu şpaclul, cu glass-papierul, cu peria, sau ranga, sau ciocanul, sau unghiile. Cu atât mai mult cu cât ai doar voinţă dar nu ai nici cea mai vagă idee despre cum trebuie să faci şi ce unealtă se cade să foloseşti.

Într-o seară, în timp ce mi se ducea dracului manichiura, aud vechea sonerie cu triluri de tip păsărele exotice încă în funcţiune. Cu praf şi nisip pe cap şi peste tot, precum Dorele după gluma colegilor de şantier, întredeschid bănuitor uşa. În uşă, hopaaa, o siluetă care deja era până la brâu înăuntru, scanând interiorul.
– Salut vecineee, face ăsta cordial.
– Bună ziua, zic eu, surprins de cât de repede ne-am împrietenit.
– Vai, da’ ce de gunoaie e, zice, pentru că probabil făcuse şcoala primară la seral.
– Eeh, n-am şters praful, zic. Ce, trebuie să vină popa cu botezul?
– Ce faci?, mă întreabă, de parcă soarta lui atârna de informaţia asta.
– Bat nişte şniţele, zic, încercând să disimulez situaţia şi să acopăr motivul zgomotelor produse de mine. E ora cinei şi nevastă-mea e încă pe drum, vreau să-i fac o surpriză.

Total buimac, moşu’ mai încearcă o dată faza cu capul pe uşă dar eu vigilent îl dau înapoi cu un pas înainte mai hotărît decât al lui.

– Bine, atunci te las, face, ca şi când mi-ar fi făcut o mare favoare, şi-o ia uşor pe scări.
– Vecine, strig după el, încercând s-o dreg puţin, ca să nu par total antisocial.
– A?
– Ăştia cu teveul, zic – şi arăt spre cablul pe care îl scosesem prin toc ca să pot schimba uşa – au toate canalele Discovery în pachetul standard sau trebuie să plătesc separat pentru ele, pentru Private Spice şi pentru Internet? Vreau să ştiu dacă îi păstrez sau renunţ la cablu şi-i chem pe alţii.
– …a?!
– Otv-ul, zic, se vede bine la matale?
– Aaa, daaa, zice. Are program toată ziua şi toată noaptea! Şi vede oglindă! După care o ia din nou în jos pe scări, iute ca oţelul decălit.

Simpatic bătrânelul, zic, sper să nu mai am de-a face cu el.

Pe seară, pe scari, trag cu ochiul la uşa moşului, ca să văd şi eu cu cine am avut onoarea: Fam. Plt. Maj. Vasile V Vasile. Data viitoare trebuie neapărat să-l întreb de unde vine V-ul ăla dintre nume şi prenume. Nu de alta, dar, Plm. mor de curiozitate!

Share:

47 comments

 1. Mike 16 July, 2009 at 21:21

  E initiala tatalui, cred.

 2. cosanzeana 16 July, 2009 at 21:42

  A pus iniţiala tatălui ca să nu sune ciudat numele Vasile Vasile. Te face să te întrebi ce e cu V-ul şi nu te mai gândeşti la nume.

 3. Arsulici 16 July, 2009 at 21:59

  Data viitoare va face instructie cu tine. O sa inveti sa speli buda cu periuta de dinti (a nevestei, of course) in mai putin de jumatate de ora ! 😀

 4. fernoss 16 July, 2009 at 22:00

  Ei, aş! Habar n-aveţi. Pe tac’so îl chema Vladimir sau Visarion, că doar nu vă închipuiţi că era vreun Vasile…

 5. liviu amza(nadie) 16 July, 2009 at 22:31

  @Arsulici imi provoci o panica de scirba care o sa vina………….da mai pe tatal domniei sale tot Vasile se numeste.iar initiala tatalui nu se pune la mijloc daca nu stiai se pune inaintea numelui copilului.initiala ete a domnului care a venit sa te salute.daca nu-ti convine cum arata casa chemai pe domnii de la PrimaTV S.O.S. salvati-mi casa.e multe belele cu tencuiala de pe pereti.nu cade cind vrei tu.

 6. Ciprian 16 July, 2009 at 23:08

  Intr-o zi, pe la a 7-a generatie, unul dintre urmasi sa zica ca prea multe v v v v v v -uri sunt caraghioase si chiar e cool sa il cheme http://www.v.vasile :))

 7. cosanzeana 16 July, 2009 at 23:38

  @Liviu amza(nadie): Cum adică nu se pune iniţiala la mijloc? Ia uită-te tu printre diplomele tale de acasă, nu cumva exact la mijloc este iniţiala tatălui?

 8. Arsulici 17 July, 2009 at 00:01

  @Cosanzeana
  ma indoiesc ca are vre-o diploma la care sa se uite 🙂

 9. liviu amza(nadie) 17 July, 2009 at 01:46

  @Cosinzeana @Arsulici are dreptate.am gresit la numaratoare.uite si tu ce nume lung are:Fam. Plt. Maj. Vasile V Vasile.are 5 nume?io n-am facut armata mai si nici diplome nu am.trenul are mai multe clase decit mine.aia e io stiam de nume scurte Ion Yry…..acum aflu si te Plt si Maj.zi tu ca nu am dreptate?:))te incurci in atitea nume.

 10. Florian 17 July, 2009 at 09:14

  Vasile Von Vasile, că-i de viţă boierească. L-am întrebat io odată „Vasile, nobel eşti?” şi mi-a zis că da.

 11. yoanna 17 July, 2009 at 09:22

  ia te uita,mi-am regasit neamurile…olaa mi famiglia!che fai?:))…mai aveti vreun dubiu ca stiu limbi straine?;;)

 12. kuktoos 17 July, 2009 at 10:53

  ai pus-o , nu iti dai seama peste ce specie de animal de bloc ai dat !
  CEA MAI PERICULOASA !!!
  PLOTONERUL ROMAN !!!
  Sa te pun in garda despre calitatile ce le vei descoperi la el :
  – betiv ( ca de , 8 ore intr-o unitate ce sa faci , sau la aplicatii …)
  – atoatestiutor ( o sa-ti-o spuna el pe aia adevarata – daca faci gresala de a te imprieteni cu el )
  – scandalagiu ( ori faci cum zice el – CA EL STIE, CA A CONDUS OAMENI ATITIA ANI – ori te reclama )
  – birfitor ( o sa-l vezi seara la scara blocului cum impartaseste din putul gindirii sale vecinilor ).

 13. db 17 July, 2009 at 12:03

  Daca vrei sa-i faci o poanta, scrie-i pe usa “Fam. Plm. Maj. Vasile V Vasile” 😀

 14. Florian 17 July, 2009 at 14:07

  @yoanna
  Mille baci, caro. Că eşti poliglotă era clar, da’ cu cântatu’n italiană ne-ai dat pe spate, mai ales că ştii şi două note, la prelung şi mi scurt. Cred că asta ai incercat, n’ashea? Nu de alta, da’ „mi famiglia” sună ca dracu’, vorba lui Petrică cel cu capul pe umeri.

 15. Gigi 17 July, 2009 at 15:00

  Nu-i greu de ghicit. Vasile Vaslui Vasile.

 16. yoanna 17 July, 2009 at 15:04

  @Floriaaan:))
  bai,de sunat,sune cum o vrea,dar ce e cu adevarat important in toata chestiunea asta,e ca am reusit intr-un final sa ma dau mare si sa va demonstrez ce super destepatata’s eu..hai zi ca si asta era tot clar:))
  si poate n-ai observat,dar si “che fai” tot ca dracu suna:))..gainile ce-ti mai fac?;;)

 17. cosanzeana 17 July, 2009 at 17:24

  @Florian: Poate ai vrut să scrii cara, nu caro, că yoanna pare nume de fată. Poliglot mic ce eşti!

 18. yoanna 17 July, 2009 at 17:30

  @cosansezana

  eterna intuitie feminina:))

 19. db 17 July, 2009 at 19:18

  @cosanzeana, yoanna: la cum decurge discutia dintre yoanna si Florian, ca un parteneriat public-privat, cred ca tot ce si-au scris e perfect ok, doar ca nu intelege (si nu trebuie sa inteleaga) toata lumea. De ex. “caro” se referea la rombul de la cartile de joc. Ce ziceti de intuitia masculina? 😛 😀

 20. Florian 17 July, 2009 at 19:56

  @cosanzeana @ yoanna
  Vă iau la pachet ca să scap mai repede de amândouă, că mă plictisiţi de moarte.
  La italiană nu-s io mare sculă, da’ cică are lipici la don’şoare, trag la macaronari ca muştele la nu ştiu ce. Am vrut să fac o probă şi văz că mi-a mers, două dintr-o lovitură.
  Acu’, dacă tot mi-a mers lipeala, să bag conversaţie la greu şi să mă dau cult în creieri.
  Ultima mea gagică calabreză (la italieni asta nu-i cacofonie) mi-a zis că caro (nici asta) poţi să zici aşa, în general, cum ar fi “dragă” atunci când zici “bună, dragă” oricui, şi unui gagiu, şi unei gagici. Dacă vrei să faci pe supercorectu’ cu o gagică e drept că îi zici “cara”, da’ numai atât nu-i de ajuns, că nici în română nu zici “bună, draga”. Tre’ să te lungeşti la vorbă şi să zici “mia cara”, ceea ce complică lucurile şi n-are rost, când e vorba de gagici nu merită să te complici.
  Iar dacă vrei să-ntrebi pe cineva de sănătate, e drept că zici “come stai”. “Che fai” înseamnă tot “ce faci”, da’ mai mult când e vorba de-o chestie lucrativă. Da’ asta-i o vrăjeală d’aia care ţine de fineţuri, dacă mă legam de ea ziceaţi că-s pedant.
  Asta-i tot, poli gloatelor. Ciao.

 21. cosanzeana 17 July, 2009 at 23:19

  @Florian: No, las’ că-l iau eu pe Google Translate, să vezi atunci ce mă dau mare cu araba mea. Sâc!

 22. yoanna 18 July, 2009 at 01:01

  @db
  sincer,,m-a cam dat pe spate..ce zici de replica mea superextramegatare?;;)..(ca sa nu zici ca n-am si cu tine un parteneriat:)) )

  @Florian

  dragul meu,sincera sa fiu,datorita exemplificarilor tale atat de anoste:))…abia ma mai pot culege de sub berau…da fac un efort si dau web acum cat am ocazia tuturor rudelor mele,care in paranteza fie vorba,nu prea-s de la tara…tu fiind o exceptie,dar asta stiai deja:)).pup u my petite verisor:)))..hai mai caro,nu te stramba in halu asta,ca se aude ca asa ramai:-s

 23. Florian 18 July, 2009 at 08:00

  @cosanzeana
  Asta cu gugăl transleit e o calomnie fără seamăn. Ţi-aş zice eu vreo câteva dolci parole pe care nu le găseşti acolo, dar sunt băiat cu manere fine, ce mama dracului.
  @yoanna
  Geaba-mi zici tu mie să mă car (şi vezi că se scrie car-o, nu caro), că nu plec eu cu una, cu două.

 24. yoanna 18 July, 2009 at 16:25

  @Florian

  конечно, вы должны чувствовать, что Cari ..! .. явно с destintatia также указан..gugăl transleit:)

 25. yoanna 18 July, 2009 at 16:26

  :))
  Ну я пошел

 26. Florian 18 July, 2009 at 22:09

  @yoanna
  ثجغשךئלנىضفإحئف٨ך سطקثف سکسف؟ךשض װضפא ټغ٨وךتغيأתפعفوשןאצفجأכ

 27. filip 19 July, 2009 at 07:53

  cate probleme aveti ba … la “tatzi” ni-i greu ..
  Felicitari Calarasu pt articol

 28. yoanna 19 July, 2009 at 09:19

  @Florian
  بله به من اجازه رفتن

 29. Florian 19 July, 2009 at 16:01

  @yoanna
  Aşa deci, eu îţi scriu un catren de Omar Khayyam, iar tu îmi declari Jihad. Atunci să ştii că δαξθςς βεμλπςχψσμ.

 30. db 19 July, 2009 at 16:36

  Bah, s-a dus de rapa si saitu’ asta pe care intra toti poliglotii … in sensul ca de-acum e monitorizat de CIA, FBI sau care-or mai fi … Jul, tata, atentie de cine te mai legi acuma! 😛

 31. N.A. 19 July, 2009 at 19:26

  Ei, pierdeti esentialul. Florian a vrut sa sublinieze ca a avut si el gagica, si chiar de-aia straineza, da?

 32. N.A. 19 July, 2009 at 19:31

  Si in ton cu subiectul articolului, dau la schimb o tanti Dorina care te poate pune la curent in 3 minute maxim cu istoria locatarilor blocului dar iti poate pune si o vorba buna la domnu’general de la 5 (in retragere desigur) – un om extraordinar cu raspuns si rezolvare la toate!

 33. yoanna 19 July, 2009 at 20:18

  @Florian
  हाँ, तो श्री तुम्हारे साथ है, कि मैं शांतिपूर्ण खिलाफ हूँ, अगर तुम नहीं देखा :)))

 34. yoanna 19 July, 2009 at 20:20

  @db

  אתה פוליגלוט 🙂

 35. db 19 July, 2009 at 22:46

  @yoanna: mda, n-as fi banuit …

 36. Glumetzu 20 July, 2009 at 00:02

  @Adrian, zugraveala se racaie mai repede daca in prealabil pui apa intr-un pulverizator si inmoi peretele. Plus ca se face mult mai putin praf.

 37. sixtyniner 20 July, 2009 at 15:42

  Zău dacă vă înţeleg, aia numiţi voi dilemă, “de unde vine V-ul”?! Da’ să ziceţi care-i numele şi care prenumele ştiţi? Aud?!

 38. Florian 21 July, 2009 at 09:47

  @N.A.
  Io-s ăl mai renumit gigoloi şi amantez care se egzistă pă lume, să n-am parte dacă te mint. Mi-a ieşit şi cântece de cât de tare mă iubeşte pă mine femeile şi cât de moarte e ele după mine, întreabă-l şi pă Mihai Mărginean ăla dacă nu mă crezi.

  @yoanna
  Bine, accept condiţiile umilitoare în care capitulezi. Sper să-ţi fie învăţare de minte şi să nu mai îndrăzneşti vreodată să mă provoci.

 39. yoanna 21 July, 2009 at 10:02

  ce capitulare domne??visezi?;;)n-ar fi de mirare,ca e inca noapte:>

 40. Florian 21 July, 2009 at 13:40

  @yoanna
  Păi vezi că nici nu ştii ce înseamnă haiku-ul ăla pe care mi l-ai scris? Hai să-ţi traducă poliglotu’:
  „Smerită mă închin la picioarele tale, luminate stăpân, ca o trestie îndoită de vânt în faţa soarelui ce răsare maiestuos din nesfârşitul ocean. Măreţia victoriei tale, viteaz între viteji, va fi veşnic preamărită de poeţi, iar umilinţa înfrângerii pe care am îndurat-o imi va umple sufletul de deznădejde până la moarte.
  O, atotputernicul meu stăpân, în nemărginita bunătate care-ţi luminează sufletul îndură-te şi cruţă-mi viaţa, iar eu voi rămâne de-a pururi sclava ta credincioasă.”
  Ai dracu’ japonezii ăstia cu scrisul lor, câte adevăruri ai reuşit să îngrămădeşti în câteva semne de-alea ciudate

 41. yoanna 21 July, 2009 at 16:08

  @Florian
  preaintunecatule la minte stapan (scuza lalafonia),pune naibii mana pe dictionar! si pedpseste-l cat mai aspru pe gugăl transleit ca a indraznit sa te minta in asa hal…mi-e mila de el:(
  si nici gand de japoneza,caro:(..

 42. Florian 22 July, 2009 at 08:29

  @yoanna
  Amarnic te înşeli, profană yoannă, dacă gândeşti că-i vorba de gugăl sau de dicţionare (scuză-mi dadofonia). Traducerea mi-a făcut-o gheişa care mi-a mai risipit plictiseala ultimelor zile.

 43. yoanna 22 July, 2009 at 13:06

  @Florian
  uuuhmmm..ce zisesi,japonezule?ca te intretinusi cu o gheisa,ah?:-w..deci N.A.e japoneza…ochei bello,ochei…
  btv, sa stii ca ma macina invidia ca nu-s macar de prin Bangladesh:(

 44. Florian 23 July, 2009 at 08:04

  @yoanna
  Nu dispera, mia bellissima, că-mi plac şi chinezoaicele, mai ales cele al căror nume zornăie a bani d’ăia de-ai lor.

 45. N.A. 24 July, 2009 at 18:39

  Io nu intretin pe nimeni, sa ne fie clar! chiar i-am cerut impricinatului cat mai multe fonduri..

 46. Florian 24 July, 2009 at 18:53

  @N.A.
  Ţi-am dat fonduri din belşug, du-te să ţi le iei.

 47. ANDREEA 5 October, 2009 at 16:23

  pe tatsu tot vasile il chema:)))))

Leave a reply