Postul nu e post destul

Sacoşele de rafie: mit şi realitate

Radu Pircă

Ce este rafia? Dacă aţi mers măcar o dată în viaţă cu trenul sau cu tramvaiul 34, sigur aţi văzut-o, în forma ei clasică: sacoşa de rafie. V-aţi dat deja seama: rafia este materialul acela alb cu carouri colorate din care sunt făcute sacoşele imense cu care oamenii se urcă în tren la Bârlad, Vaslui, Filiaşi sau Slobozia şi în tramvai la Piaţa Sudului, Obor sau la Gară, dacă abia a sosit un tren de la Bârlad sau Slobozia.
Oamenii de ştiinţă nu ştiu încă precis, după decenii de cercetări, ce este rafia. Cea mai plauzibilă ipoteză susţine că rafia ar fi o a cincea stare de agregare a materiei, după lichid, solid, gaz şi plasmă, stare de agregare caracterizată prin capacitatea de a permite transportul unor cantităţi enorme de varză murată şi vin de ţară. Pe de altă parte, este practic imposibil de transportat într-o sacoşă de rafie orice obiect care nu provine de la socri, cuscri, naşi, bunici, sau văru’ Costel. Dacă nu credeţi, puteţi face un experiment simplu, la îndemâna oricui: încercaţi să transportaţi un laptop cu sacoşa de rafie (asta presupunând, desigur, că vărul dumneavoastră Costel nu lucrează la IBM sau Compaq).

În acelaşi timp, rafia este aproape indestructibilă; abia după ani de teste, un colectiv de la NASA a reuşit să distrugă o sacoşă de rafie, dar numai în condiţii de laborator, la temperatura zero absolut şi la o presiune de 100 de atmosfere. Cu această ocazie, din sacoşă s-a prelins un lichid urât mirositor, despre care savanţii spun că nu se ştie încă dacă este zeamă de varză sau vin de producător, dar cu siguranţă este responsabil de mirosul specific vagoanelor de personal.

Tot experimental s-a observat că atomii de rafie nu se aşează decât în formă de sacoşă mare şi pătrăţoasă cu carouri. Această formă este remarcabilă prin faptul că, prezentând tot felul de proeminenţe colţuroase, îl incomodează întotdeauna pe cel care stă lângă sacoşă, făcându-l să exclame: „Da’ ce cari, nene, în sacoşa asta, fiare vechi?” (de fapt, ar fi bine să fie fiare vechi, fiindcă acestea nu sunt niciodată atât de incomode precum colţurile unei sacoşe de rafie). De asemenea, sacoşa de rafie are tendinţa să se izbească de picioarele celui care o cară, provocându-i vânătăi similare cu cele rezultate dintr-o luptă cu Mike Tyson.

Şi, în final, un avertisment foarte important: sacoşele de rafie se pot cumpăra doar din anumite pieţe (în principiu, cele mai ieftine şi mai murdare) şi doar de la distribuitorii autorizaţi (în principiu, cei mai murdari comercianţi din respectivele pieţe). În caz că vedeţi sacoşe de rafie în vitrina magazinelor Prada sau Max Mara, nu vă lăsaţi înşelaţi: acelea sunt imitaţii de proastă calitate.

Share:

22 comments

 1. anya 10 June, 2009 at 12:32

  =))=)) Asa e. Rafia e indestructibila infailibila si patratoasa. Doar ca ai mai uitat unde se mai gaseste, in gara de nord duminica seara, cand parintii au pus pachet odraslei care face facultate. Colegii mei de camin de anu trecut erau absolut oripilati ca primeam pachetele intr-un ghiozdan vechi, si nu intr-o plasa civilizata de rafie. Ce sa-i faci, la noi in padure, asa e…

 2. Sorin 10 June, 2009 at 12:33

  hahaha, finalul e foarte tare!

 3. yogibeer 10 June, 2009 at 12:51

  :)) am reusit o data sa distrug o plasa de asta carand o unitate centrala in ea.

 4. Kraix 10 June, 2009 at 12:58

  @yogibeer : Daca nu era unitatea cetrala a varului e de inteles.

 5. iahu 10 June, 2009 at 13:50

  foarte fain! 🙂 mai ales finalul

 6. chupacabra 10 June, 2009 at 13:51

  cand se vor inversa polii magnetici ai pamantului se vor inversa si patratelele sacosilor de rafie !

 7. Ingineru 10 June, 2009 at 13:52

  Cum au avut nemţii VW Broscuţă ca mijloc de transport popular atâţia ani, noi de ce n-am avea sacoşele de rafie şi personalul?

 8. 4mall 10 June, 2009 at 14:10

  @yogibeer: Daca ai fi carat o unitate laterala, nu rupeai sacosa! Da’ daca ai vrut tu neaparat una centrala…

 9. RiRi 10 June, 2009 at 14:47

  Ma…unul din voi, cei care scrieti aici, trebuie sa fie din Vaslui….ca de prea multe ori apare triunghiul Vaslui-Barlad-Husi in textele voatre 🙂
  Nu ca ar fi vreo problema…dar ii discriminati pe cei din Botosani!

 10. Ciprian 10 June, 2009 at 15:34

  Stramosul sacosei/plasei/gentii de rafie este sacul de rafie, cel folosit la ambalat zahar si orez, sare,ingrasaminte chimice, iar reciclat este numai bun de depozitat hainele cand te dau parintii, barbatul/sotia afara din casa :). “Du-te ba in pashtele ma-tii si sa vii cand te-oi chema eu. Nesimtitule, alcoolicule!”.
  Si nu barladenii au inventat sacosa de rafie. Printr-un colt al capitalei, in complexul chinezesc Niro a fost vanduta prima sacosa de rafie. (Scrie in analele dinastiei Ming) si nu un moldovean a cumparat-o, ci un oltean sa care mai mult praz in capitala pentru a doua zi. Cum a ajuns oparit la minte acasa de niscaiva picuri de alcool si-a luat nevasta la bataie si a trimis-o pe aici prin Moldova, la ma’sa si tat’su numai sa nu stea in calea lui cand o bate vasluiul pe craiova.

 11. Daniel Chiriţă 10 June, 2009 at 17:03

  Genial! Absolut genial! 🙂

 12. Oly 10 June, 2009 at 17:06

  Propun ca din studiile savantilor sovietici pe tema asta, impreuna cu cercetarile mai recente ale oamenilor de stiinta britanici, plus comentariile de aici, sa compilam lucrarea “Antropologia sacosei de rafie: jumatate de secol de impliniri maretze”. Garantez ca va fi un best-seller la Caracal si Vaslui.

 13. jules 10 June, 2009 at 18:14

  Baaaaa ! Nu-mi aminti de subiectu asta ca mor numa cind ma gindesc. AM ajutat o tanti sa urce 7 etaje doua sacose de astea si de atunci fug cind vad rafie. Blocul nu avea lift si bucata de sacosa cintarea macar 50-60 kg. Abia am putut sa ridic una de pe pamint. Sacosele alea sint indestructibile. Le-am revazut dupa citiva ani la Bucuresti, ajunse deja la destinatia lor. Ca noi ! :))
  @Yogibear: eu sincer nu te cred ca ai distrus o sacosa de aia. As spune ca e imposibil. La cel mai serios mod !

 14. done8989 10 June, 2009 at 19:57

  mai sunt sacii de rafie care sunt roşi de şoareci sau de “igrasie”

 15. Burnty 10 June, 2009 at 20:07

  Hmm, eu cu sacosa de rafie imi car vinilurile la gig. 🙂

 16. add 10 June, 2009 at 20:20

  hai cu RSS-ul 😀

 17. Bogdan 11 June, 2009 at 23:03

  Deci…daca o sacosa de rafie nu a carat macar o data in viata ei o varza murata si un litru de vin, este o sacosa de rafie ratata. Asa ceva nu se poate

 18. N.A. 12 June, 2009 at 00:30

  Radeti, voi, glumiti, dar eu chiar am vazut in niste magazinute acum ceva vreme niste gentute care imitau, si la material si la cromatica, celebra sacosa de rafie.. Vedem maine-poimaine in Bamboo toate pitipoancele cum isi arunca luiviuitoanele inlocuindu-le cu cele mai dragalase posetele de rafie!

 19. praslea 13 June, 2009 at 14:59

  Barlad is not Vaslui!

 20. Ciprian 1 July, 2009 at 01:50

  @ RADU PIRCA
  Tocmai am vazut Knowing cu Nicholas Cage si Sacosa De Rafie era si ea prezenta in scenariul hollywoodian. Se facea ca la Finalul Finalurilor se apucau oamenii disperati sa fure de prin magazine si sa isi care lucrurile personale in Sacose de Rafie. Actiunea filmului se petrece undeva prin America: Massachusetts, data fatala a omenirii 19 oct 2009.
  Daca previziunile din film se adeveresc inseamna ca sfarsitul omenirii inseamna si finalul vietii Sacosei de Rafie.
  Iti recomand filmul! Stiu ca ti l-am povestit deja cam pe tot. E un film cu Apocalispe, Iepurasi albi si Sacose de Rafie.

 21. Tzone 27 July, 2009 at 01:36

  @Chupacabra

  Adica in 2012 nu?

 22. Daily Cotcodac »  Câştigătorul de astăzi 17 August, 2009 at 20:54

  […] fi izolat până acum, rafia găsindu-se doar în stare de sacoşă (pentru mai multe detalii, vezi aici un studiu al reputatului savant Radu […]

Leave a reply