Postul nu e post destul

Falimentaţia sugarului

Dr. Ionuţ Şendroiu

Să zicem că o persoană educată în spiritul UE, ca de exemplu baroneasa Emma, ar merge undeva la ţară în eterna şi fascinanta noastră patrie. Şi să mai zicem că, din curiozitate sau din lipsă de inspiraţie, ar ridica în braţe un sugar din partea locului.
Cum credeţi că ar reacţiona tanti Emma, dacă sugarul cu pricina ar trimite către nările dumneaei, printr-o rîgîitură inocentă, un gospodăresc damf de usturoi? Probabil că i-ar cădea faţa.
La fel am reacţionat şi eu în chiar prima săptămînă de muncă la un dispensar comunal cînd, încercînd să examinez amigdalele unui bebeluş de 4 (patru!) luni, am primit în nas un damf de cîrnaţi. Iniţial am crezut că damful provine de la mămica sugarului. După ce m-am lămurit (discret) că respectiva doamnă emana doar un iz de viceroy şi ceapă, m-am gîndit că izbitorul miros vine de la hăinuţele sugarului, întinse probabil la uscat deasupra plitei de gătit. Am verificat olfactiv (la fel de discret) hăinuţele. Miroseau a cu totul altceva (a zacuscă, cred).

Realitatea se arăta crudă şi surprinzătoare: damful venea nonşalant exact din gîtlejul bebeluşului. Care avea la ora aia, repet, patru luni! Am întrebat-o pe mamă dacă îl alimentează sau nu la sîn. “Da, domn’ doftor, cum să nu, am lapte ca lumea, nici nu poate ăsta mic să bea lapte cît am eu!” Avea, într-adevăr tricoul pătat cu lapte în dreptul mameloanelor – era genul care, deşi alăpta, nu purta nici sutien şi nici tampoane absorbante pentru mameloane. Atunci, de unde dracu’ să aibă sugarul damf de cîrnaţi? Că nici dinţi nu avea. M-am decis pînă la urmă s-o las moartă şi să zic că mi s-a părut. Am luat alt apăsător de limbă, hotărît să continuu consultaţia. Nu se putea, bre, ăla mic trăsnea a cîrnaţi de-mi aburea ochelarii.
Am întrebat-o timid pe mămică dacă a început cumva să-i dea bebeluşului şi altceva decît lapte de la sîn, cum ar fi, de exemplu, cereale. Mă gîndisem că a ţinut cerealele solubile ale sugarului în cămară, printre şunci afumate şi cîrnaţi şi “au prins miros”. Idiot scenariu, recunosc, dar nu-mi trecea prin cap nici o explicaţie rezonabilă. Evident, femeia a scuturat din cap ca acuzată de delapidare: “nu, domn’ doftor, vai de mine, cum să dau io aşa ceva la copil, io sînt femeie simplă, de la ţară”. Apoi a zis-o: “îi dau mîncare ca lumea, să crească mare. Uite, acu’, pînă să viu aci, i-am dat nişte cîrnaţi.” Mi-a căzut nu numai faţa, ci şi stetoscopul. “Păi cum vă închipuiţi, doamnă, că poate el să digere cîrnaţi? Nu vedeţi că nici măcar nu are dinţi, să-i mestece?”

Răspunsul mamei a dat foc la toate tratatele de pediatrie referitoare la alimentaţia sugarului: “Domn’ doftor, oi fi io de la ţară, da’ nu sînt proastă! Îi mestec io în gură cîrnatu’ pîn’ se face ca o pastă şi i-l bag dup’aia pă gît, cu o linguriţă. Da’ să ştiţi că linguriţa o spăl bine înainte!”.

P.S. Sugarul respectiv trăieşte, are cîţiva ani acum şi e destul de viguros pentru vîrsta lui. Cu toate acestea, nu vă recomand să încercaţi aşa ceva acasă.

Share:

20 comments

  1. Bogdan 23 June, 2009 at 12:49

    Domnu’ doctor, eu nu sunt de la tara, dar uneori mai faceam si eu asa cu baietelul meu. Si ganditi-va ca poate si parintii nostri faceau la fel, sau daca nu ei, parintii lor, si tot vigurosi am crescut, unii dintre noi cu imunitate parlamentara…Nu zic sa-i dai carnati, dar daca n-ai pasator in casa, carnea de piept de pui fiarta la 6 luni poti sa o pisezi cu furculita cat vrei, ca tot atoasa e.

  2. db 23 June, 2009 at 13:00

    Ce nu stii, poate, e ca urma sa-i dea si un tifon imbibat cu vin/tuica pe post de suzeta, ca sa poata dormi mai bine … 🙁

  3. daniel v. 23 June, 2009 at 13:14

    dar zi-ne si cum erau mamicile, please…

  4. 4mall 23 June, 2009 at 13:38

    Pai cum mai sa nu fie viguros? Nu ti-a zis femeia clar ca spala lingurita inainte???

  5. GentleArsonist 23 June, 2009 at 14:13

    mai poveste-ne un pic despre tricoul fara sutien

    Cred ca e o imagine generoasa care ar fi trebuit dezvoltata mai mult…

  6. delly 23 June, 2009 at 14:34

    cred ca si eu am primit tratament de la “bona ” ce am ingrijea…si mai trist e ca parintii rad acum de alea…dar imi vine sa-i bat retroactiv. Imi aduc aminte ca pe la 6 ani imi iesea herpes la gura!!! Da de unde ?! Ca eram in varful muntilor, ai mei ingineri fiind, lucrau la un baraj. Mi-e si frica sa ma gandesc cate bacterii si virusi mi s-au innoculat atunci…Si sa mai discuti teorii conspirative!

  7. 4mall 23 June, 2009 at 14:41

    @delly: daca ti-a iesit herpes la gura inseamna ca te pupai pe gura inca de atunci. Cu cine, asta doar tu stii!

  8. delly 23 June, 2009 at 15:37

    da, la 6 ani, in varful muntelui…poate o capra neagra =))) chiar eram in varful muntelui…

  9. 4mall 23 June, 2009 at 15:49

    @delly: Si nu te plictiseai? Sau te jucai de-a survivorman?

  10. Laur 23 June, 2009 at 15:57

    Mai bine să ai un sistem imunitar mai de doamne ajută decât să te trezești că faci alergie la polen, căpșuni, aer fără noxe sau mai știu eu ce alte boli d’astea domnești, de oraș.

  11. delly 23 June, 2009 at 16:05

    Atunci nu..ma jucam de-a mogly ;))
    Acum ma joc de-a survivor, nu-mi prea iese…nici o carte n-am castigat la VSFT , prestigioasa editie cu numarul 2!

  12. jimi 23 June, 2009 at 18:33

    no,da o bere nu i-o dat micutului?sa nu-i pice greu cirnatii!

  13. Moroi 23 June, 2009 at 22:03

    Foarte frumos scris domnule Şendrioiu. Cam pedant pentru spiritul daily dar super mişto. Ăsta nu este un caz secundar. Multă lume făcea mizerii de astea. Mama mereu mi-a zis că era învăţată “de binevoitoare” să-mi mestece mâncarea dar niciodată nu a făcut aşa ceva.

  14. N.A. 24 June, 2009 at 01:57

    Yeap.. si cretine de-astea exista si in ziua de azi, bine-mersi, si considera ca daca le-a supravietuit copilul, inseamna ca asa e bine si ca il “calesc”.. Poate nu mai dau chiar carnati la copii (recordul este sarmale la 3 saptamani, cunosc individul si traieste, intr-adevar, bine-mersi), dau doar suc de fructe la o luna jumate sau oricum chestii perimate, dovedite de mult ca sunt mult prea timpurii… Ei, as! daca ma-sa i-a facut lui/ei ceva si el/ea a supravietuit, las’ca asa face si el/ea la copilu’ lui/ei, ce? de ce sa se instruiasca el/ea cumva, Doamne fereste, las’ca merge si-asa…

  15. SentineV 24 June, 2009 at 08:10

    Ideea e ca nu ai toate enzimele necesare digestie de cum te nasti. Le ai pe alea pentru lapte, celelalte incep sa se produca cu timpul. Deci degeaba ii dai carnati, carne, etc ca bebelusul nu le poate digera.

  16. Food For Depression 24 June, 2009 at 09:10

    Aaaaaaaaaaaaah, ce urat!!! Dar si foarte adevarat. Mi-am amintit ca si bunica-mea ii hranea pe verisori pe acelasi sistem dintii mei-stomacul tau. Yuk yuk yuk.

  17. ciurel dan 24 June, 2009 at 11:34

    Now that’s fucked up….

  18. martipan 24 June, 2009 at 12:15

    @Food For Depression: si tu cum ai scapat nehranit/a asa? 😛

  19. Gicupisicu 3 July, 2009 at 16:34

    carnatii sunt musai cu usturoi si o tuica, si se digera perfect. Mai bine asa decat cu cereale pline de conservanti si chimicale

  20. Mamici fericite de Aprilie 2011 - Pagina 1553 21 December, 2011 at 14:27

    […] Raspuns Mamici fericite de Aprilie 2011 Ce aveti azi la pranz in meniul bebeului???))) Falimentaţia sugarului » Daily Cotcodac […]

Leave a reply