Postul nu e post destul

Mâncare şi tutun, că moartea vine sigur!

Dr. Ionuţ Şendroiu

Motto: “Tutunul dăunează grav sănătăţii”
Directiva CE 89/622/ CEE

Nea Gheorghe, de când a terminat de silabisit textul directivei de pe pachetul de viceroiuri, nu se mai ceartă cu ţaţa Veta, atunci când ea, cu ţignalu-i inconfundabil, urlă din bucătărie “mai lasă-le dracu’ de canceroase, că o să ţi se pună gheara în piept, de la ele!”. Tace şi iese să fumeze pe prispă, cu un sentiment de vinovăţie, asumat cu responsabilitate. E de acord cu nevastă-sa, mai ales că, de când şi-au băgat cablu, muierea nu ratează nici una din emisiunile despre sănătate de pe Etno Tv. Iar acum s-a convins şi el: exact ce zice Condurăţeanu la emisiune, scrie şi pe pachetul de ţigări!

Ţaţa Veta ar avea perfectă dreptate, numai că, în timp ce îi face soţului sănătoasa recomandare prezentată mai sus, tocmai îi prepară o ditamai porţie de cartofi prăjiţi în untură, alături de un imens cârnat. Nea Gheorghe însă, nu se va atinge de această capodoperă culinară decât după ce va servi, ca aperitiv, nişte slană cu pâine şi va termina litrul de ţuică început la micul dejun. În aceste condiţii, e destul de dificil de apreciat dacă principala vină pentru plăcile de aterom de pe coronarele lui nea Gheorghe o poartă nicotina, inhalată tacticos în loc de desert, sau colesterolul, conţinut din abundenţă atât în felul principal, cât şi în aperitiv.
Plăcile de aterom vor ajunge cu timpul să blocheze circulaţia sângelui prin una din coronarele lui nea Gheorghe, care în momentul ăla va primi un certificat de deces cu diagnosticul de infarct miocardic acut. În apariţia şi dezvoltarea plăcii de aterom, rolul principal este deţinut de depunerea unei anumite fracţiuni de colesterol pe pereţii vaselor de sânge. Fenomenul este puternic favorizat de prezenţa nicotinei. Iar fracţiunea de colesterol vinovată, numită “colesterol rău”, provine din grăsimile de origine animală. şi nea Gheorghe, după cum se poate uşor remarca, nu e deloc un mare vegetarian.

Nici ţaţa Veta nu e vegetariană, decât în zilele de post, dar din cauză că nu pune gura pe ţigări, va face infarct doar peste vreo şapte ani după nea Gheorghe, ceea ce-i va permite să-i organizeze numărul cuvenit de parastase şi pomeni, conform datinilor în vigoare.

Copiii lui nea Gheorghe şi ai ţaţei Floarea s-au mutat la oraş, astfel încât posibilitatea lor de a mânca la aproape fiecare prânz cârnaţi prăjiţi în untură a scăzut simţitor. Speranţa lor de viaţă nu a crescut însă, deoarece ei au acum şansa de a mânca zilnic la fast food pâine albă cu cartofi prăjiţi, maioneză şi hamburgeri, alături de o băutură răcoritoare, bogată în zahăr şi E 214, E218 şi E103. Faţă de părinţii lor, au mai multe şanse ca infarctul să le fie precedat de obezitate şi de instalarea unui diabet zaharat de tip 2, dar vor fi mai liniştiţi, întrucât pe eticheta nici unuia dintre aceste produse nu scrie că ar dăuna cumva grav sănătăţii.
Şi nici nu va scrie, prea curând.

Share:

7 comments

  1. Robintel 7 May, 2009 at 17:19

    :)) Ar fi haios rău dacă nu ar fi tragic! :))

  2. 4mall 7 May, 2009 at 19:10

    Deci esti fumator…

  3. sendroiu 7 May, 2009 at 19:31

    alimentazia secolului XXI este o tragi comedie, in sine

  4. Follenvie 7 May, 2009 at 20:03

    deci de la tigari apare gheara dupa a treia tura de stadion.. le banuiam eu ..

  5. 4mall 7 May, 2009 at 20:55

    @follenvie: Hai,da-te mare acum ca esti in stare sa faci trei ture de stadion! Norocul tau ca te obosesc tigarile, ca altfel eram in stare sa ma uit la tine cum alergi 10 ture! Si sunt un privitor excelent, da?

  6. Moroi 8 May, 2009 at 11:06

    Hmmm…e greu de zis ce este mai ucigator. Oricum tigara este nociva imputita si nu vad placerea in ea. Nici cand fumam nu le vedeam rostul. Putea pe langa mine a carciuma. Pe de alta parte si feastfudul e al dracului de nociv daca ne ghidam dupa sintaxa “esti ceea ce mananci” (deci eu sunt un porc)… Dar atunci care sunt alternativele???

  7. Turnofftheglory 8 May, 2009 at 11:46

    Ce s-a intamplat cu humoristii?

Leave a reply