Postul nu e post destul

Profesioniştii cozilor

Julius Constantinescu

În toate oraşele de pe cuprinsul României, există o categorie de cetăţeni pentru care statul la coadă nu reprezintă o obligaţie neplăcută, ci, dimpotrivă, o activitate dintre cele mai agreabile. Aceşti oameni sînt extrem de competenţi în ceea ce priveşte completarea diverselor formulare la circa financiară, sînt la curent cu ultimele modificări aduse codului fiscal şi sînt familiarizaţi cu procedura de trimitere a coletelor, mandatelor poştale şi a corespondeţei interne prioripost. Glasul lor autoritar răsună zilnic în oficiile poştale din toată ţara, la sediile administraţiilor financiare, în secţiile de poliţie sau la birourile care lucrează cu publicul din cadrul primăriilor, prefecturilor şi agenţiilor naţionale sau locale de tot felul; pe un ton imperios, le cer funcţionarelor să se mişte mai repede, întrucît nu au toată ziua la dispoziţie, îi ceartă pe cetăţenii ajunşi în faţă dacă nu au la ei un pix sau nu ştiu să completeze formularul tip C2 şi schimbă între ei opinii de cunoscători privind modalităţile de îmbunătăţire a lucrului la ghişee.

Imediat ce ajung în faţă, în mod surprinzător, aceste autorităţi în materie de proceduri şi regulamente nu se mişcă defel mai repede decît cei pe care tocmai i-au apostrofat. Ştiu că toate privirile sînt aţintite asupra lor şi ţin cu tot dinadinsul să fie la înălţimea acestui moment. Plini de importanţă, înmînează funcţionarului de la ghişeu cererea, declaraţia sau mandatul poştal pentru care au venit şi simt că, prin profesionalismul de care dau dovadă, au un alt statut faţă de restul cetăţenilor de la coadă. Spre deosebire de aceştia din urmă, ei sînt egalii funcţionarilor, cu care ar putea face oricînd schimb de locuri.

Cîteodată, cetăţenii care dau dovadă de competenţă zăvobesc în faţa ghişeului chiar mai mult decît cetăţenii neiniţiaţi. Ei nu-şi permit să neglijeze nici cel mai mic amănunt, aşa că, dacă au de completat ceva, caligrafia lor va fi impecabilă, chiar dacă asta le ia un timp dublu decît i-ar lua unui cetăţean oarecare; vor avea cea mai mare grijă ca timbrele să fie lipite perfect drept şi ca semnătura să nu depăşească nici măcar cu un milimetru căsuţa specială alocată în acest scop. Nu se grăbesc şi nu fac rabat de la calitate, convinşi fiind că ceilalţi cetăţeni au ce învăţa de la ei. Cîteodată, cîte un cetăţean mai grăbit îşi va permite să-i apostrofeze: “Hai, dom’ne, mai repede, ce te moşmondeşti atîta?”. Îi vor arunca priviri dispreţuitoare şi vor clătina din cap, convinşi că de-aia nu merge ţara asta, pentru că nimeni nu face lucrurile ca lumea.

Share:

13 comments

  1. Profesioniştii cozilor » visurat.ro 12 May, 2009 at 19:34

    […] cu procedura de trimitere a coletelor, mandatelor poştale şi a corespondeţei interne prioripost. (more…) De la Julius citire X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : ‘visurat’, […]

  2. Sadd 12 May, 2009 at 19:56

    Poate asa mai socializeaza si ei..

  3. Moroi 12 May, 2009 at 21:03

    Hi hi hi…cred că toţi când ne vedem în faţa ghişeului uităm brusc de restul cozii. Tăţi-tăţi. SĂ nu ne dăm lebădă-n chiuvetă.
    P.S. Cititorii care pe lângă porţia zilnică de “cotcodac” reveneau şi pentru că este cel mai “curat” sait din din blogosferă, salută apariţia primului spot publicitar pe daily. Bine pentru buzunarul dvs, dar rău pentru pata de culoare adusă. “Aşteptăm” şi altele, că doar trebuie să mănânce şi gura dvs. :(.

  4. irina 12 May, 2009 at 22:57

    @moroi Adblock Plus si Firefox are the answer

  5. Moroi 12 May, 2009 at 23:19

    @Irina
    Hmm aşa ,şi acum în română. Hi hi hi. Cum se foloseşte aşa ceva? Se instalează pe Firefox care întâmplător îş folosesc…sau cum ? I’m a fucking moran. Oricum saitul arăta atât de bine aşa simplu şi concis…dar… e criză frate. E de înţeles.

  6. GabeLBz 13 May, 2009 at 00:20

    A trebuit sa imi fac niste analize la sange pt angajare si am fost la un cabinet medical privat. Sa fi vazut ce nemultumiti erau vreo 3 pensionari (2 femei si un barbat) cum ca oamenii aia au program de la 8 si ei au venit de la 7 si nu le deschide nimeni sa stea si ei inauntru si stau afara ca fraierii chiar daca nu e frig afara. Si nici nu le convine ca respectiva cumatra de se ocupa de ei nu vine cu juma de ora mai devreme la serviciu chiar daca nu e platita si are program de la 8. Ea sa vina ca s-au trezit ei cu noaptea in cap si sa nu stea degeaba afara sa stea inauntru mai bine. S-ar mai fi plans ei dar n-am mai stat sa ii ascult…

  7. @ 13 May, 2009 at 06:47

    Sa se bucure profesionistii astia cat mai pot, ca se va ajunge la plata facturilor online, doar nu dijaba o intrat Romania in UE. Atunci sa vezi depresie pe ei, ca nu mai au cum scrie caligrafic + nema socializare.

  8. writeman 13 May, 2009 at 08:53

    julius am citit cateva comentarii de oameni nemultumiti ca ai doua bannere pe site. ma gandeam: de ce nu ne plangem la primarie ca sunt reclame peste tot prin oras, in locuri publice, si ne plangem proprietarului unui spatiu privat pana la urma?

  9. RAMONA 13 May, 2009 at 10:21

    Parerea mea este ca ,noi pe timpuri daca mergeam la alimentara sau la primarie,peste tot mergeam cu sarut mana;ceea ce nu au inteles multi functionari publici este faptul ca in Romania a avut loc o Revolutie sau daca stiu ,nu se pot conforma !Poate ca persoana care sta la ghiseu,are studii mai putine decat persoana pe care functionarul o jigneste dar nu mai conteaza !

  10. Schcooby 13 May, 2009 at 10:55

    @Moroi:
    Intra pe pagina de add-on de la Mozzila, search Ad-Block Plus, install, restart. Pe urma pe locul unde sunt reclamele ( pop-upuri ) o sa apara o mica fereastra – block. Acolo selectezi ( in cazul in care nu ai pus pe automat sa blocheze totul ) block si pac-pac gata reclama ;). Daca reusesti cu ABP ( prescurtarea ) incearca sa bagi si No Script. Baneaza scripturile in java.

  11. Adriana 13 May, 2009 at 12:22

    @Julius: am oroare de “profesionisti” din astia. si de obicei dau peste ei cand ma grabesc cel mai tare. sau aia care se gasesc sa completeze bonurile de masa exact atunci cand trebuie sa plateasca…

    @Moroi: instalezi adblock. si daca te uiti la reclamele alea, toate vor avea pe langa ele un buton pe care scrie “block”. dai click pe el, add filter si voila! site fara reclame, asa cum iti place tie.

  12. Moroi 13 May, 2009 at 13:41

    Multumex Adriana. L-am hinstalat deja. Sunt antipatice tare reclamele astea in flash. Si asa buchisex (ups) un cuvant la 10 minute ca am doo clase, mai imi perturba si alea gandurile si exact la ultima litera din cuvant trebuie s-o iau di la capat. Mari inventii dom’le programele astea pentru anti-calculatoristi.

  13. Daily Cotcodac »  Domnul P. merge la bancă 14 September, 2010 at 23:08

    […] Profesioniștii cozilor window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement("script"); e.async = true; e.src = document.location.protocol + "//connect.facebook.net/en_US/all.js"; document.getElementById("fb-root").appendChild(e); }()); […]

Leave a reply