Postul nu e post destul

Nu daţi banii pe prostii, daţi un lego la copii

Julius Constantinescu

Înainte să vă înghesuie noaptea pe o alee întunecoasă şi să vă lase fără bani, bijuterii, telefonul mobil şi alte asemenea bunuri pe care, la vederea unui cuţit, simţi nevoia intempestivă de a le dărui, sînt şanse destul de mari ca infractorul fioros de astăzi să fi fost un copil timid, introvertit şi uşor influenţabil. În timp ce vă îndreptaţi spre casă sau spre secţia de poliţie, amintiţi-vă că l-aţi mai văzut şi acum 10 ani, cerşind la semafor, şi i-aţi spus: “Dă-i, bă, drumul d-aci, pînă nu mă dau jos la tine şi-ţi ard una peste bot!”. Asta-i viaţa, acum a crescut mare şi vă poate arde el una peste bot, n-aveţi de ce să-i purtaţi pică.
afis-lego_0001
Poate că, dacă în loc să-l ameninţaţi cu o mamă de bătaie, aţi fi făcut ceva pentru el, astăzi aţi fi ajuns în siguranţă acasă. Lăsîndu-i însă pe copiii proveniţi din familii dezorganizate în grija exclusivă a statului (adică în plata Domnului), probăm nu doar faptul că nu ne pasă de alţii, ci şi că nu ne pasă de noi înşine.
Din toate aceste motive, un grup de cetăţeni din Cluj-Napoca organizează, în perioada 1-3 iunie, o expoziţie de trenuri din lego la Palatul Copiilor din Cluj şi vă invită să dăruiţi o simplă şi banală piesă de lego, toate exponatele urmînd a fi donate Centrului de zi pentru copii patronat de Prison Fellowship. După cum ştiţi, jocurile lego sînt deosebit de eficace în disciplinarea gîndirii, iar iniţiatorii acestui proiect speră ca, printr-un efort modest din partea comunităţii, să contribuie fie şi într-o mică măsură la prevenirea infracţionalităţii juvenile.
De aceea, vă invit şi eu să mergeţi la expoziţia de la Palatul Copiilor din Cluj şi să donaţi o piesă de lego acum, în contul portofelului pe care l-aţi putea dona mai tîrziu. După care sînt dispus să vă las să-mi trageţi o mamă de bătaie pentru acest text patetic şi lipsit de umor.

Publicat in ziarul 7 plus

Share:

9 comments

  1. Nu daţi banii pe prostii, daţi un lego la copii » visurat.ro 27 May, 2009 at 22:33

    […] acum a crescut mare şi vă poate arde el una peste bot, n-aveţi de ce să-i purtaţi pică.(more…) De la Julius citire X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : ‘visurat’, ‘section’ […]

  2. 4mall 27 May, 2009 at 23:53

    Adica sa bat o tara intreaga pana la Cluj, doar ca sa pot sa te bat pe tine dupa aia?? In cazul asta, considera ca ai scapat nebatut…

  3. PussyCat 28 May, 2009 at 01:24

    e lego classic sau tehnic ? 😀 stiu ca erau doua versiuni ;))

  4. Droopy 28 May, 2009 at 06:41

    eu am auzit titlul asta in alta circumstanta, la obor la vanzatori de petarde suna cam asa: nu dati bani pe prosti luati petarde la copii!

    ps: si noi am facut alta varianta: nu dati bani pe prosti luati petarde la copii! aprindeti fitilu si va bubuie copilu :)):)):)):))

  5. clio 28 May, 2009 at 09:12

    Padre, acum, ca te citeste si domnul Alex, a decis sa-ti urmeze sfatul: va dona 2 % din colectia sa de lego (cca 800 g)

  6. cristi 28 May, 2009 at 09:43

    “După cum ştiţi, jocurile lego sînt deosebit de eficace în disciplinarea gîndirii…” – asta inseamna ca in 10 ani n-o sa ne fure pe o alee. O sa sparga o banca, o sa fure trenuri…

  7. Anne 28 May, 2009 at 09:45

    As dona si eu, dar nu pot veni la Palatul Copiilor din Cluj 🙁

  8. pappy 29 May, 2009 at 15:53

    Am citit comentariile… Multa tzaranie in tzara asta… O initiativa inteligenta si laudabila luata peste picior de “istetii de Romania”, care stiu sa se planga sau sa faca glume proaste la o bere dar nu ar pune mana sa faca nimic… Felicitari pentru initiativa…Cred ca se poate trimite o piesa Lego si prin posta daca nu te poti duce pana acolo… Totul este sa vrei. Daca vezi numai partea goala a unui pahar pe jumatate plina ai sa arunci si ce a mai ramas…

  9. Andrei S 14 December, 2010 at 19:10

    Cu o floare nu se face primavara!

    Este ok initiativa, sensibilizeaza cetateanul si poate nu mai incasam bataie… ma rog, cine incaseaza bataie.
    Bine… nici toti cetatenii se pare ca nu au fost sensibilizati.

    Uite care-i treaba… incerc dar nu pot. Copilul ala are nevoie de o meserie, de un job. Se joaca el acuma cu lego ( si isi dezvolta creierul ) dar mai incolo ce face?

    Am o intrebare chiar idioata: centrele astea pentru copii ce fac dupa ce plodul ajunge la 18 ani? N-ar fi mai bine sa aiba atasat si o scoala de meserii ca viitorul barbat/femeie sa munceasca si sa poata sa se intretina?

    Imi pare rau ca sunt Gica contra dar… cu o floare nu se face primavara! ( si nu-mi pare rau defapt, asa e felul meu pentru ca nu m-am jucat cu lego cand eram mic! ).

Leave a reply