Postul nu e post destul

Cum se scrie un roman post-modern

Radu Pircă

Sunt sigur ca aveti/ati avut un prieten/o prietena care intr-o zi a venit acasa cu un roman cu nume de nepronuntat in fata copiilor si v-a explicat ca e capodopera post-moderna a literaturii romane si e musai sa-l cititi. Sunt la fel de sigur ca dupa cinci pagini v-ati exprimat dorinta de a avea un lighean la indemana, daca tot trebuie sa terminati mirifica lectura. Apoi, logic, v-ati petrecut restul noptii dormind pe pres.
Drept urmare, va intrebati cum se scriu asemenea capodopere. Iata:

In primul rand, e nevoie sa terminati o facultate post-moderna. Facultatea de Litere nu e buna de nimic daca vreti sa invatati sa scrieti; in schimb, Facultatea de Relatii Publice sau cea de Imagologie da.
Apoi, aveti nevoie de un nume care sa sune bine, gen Ioana Bradea sau Alexandru Vakulovski (atentie, numele e foarte important; cine dracu’ ar citi, de pilda, un roman scris de un tip pe care-l cheama Gabriel Garcia Marquez, ca pe toti fraierii?).
Aproape la fel de important, insa, este sa si scrieti romanul (fiind post-modern, ati putea si sa lasati toate paginile albe, dar in acest caz exista riscul sa fiti foarte usor plagiat). Mai intai de toate, gasiti un titlu. Acesta trebuie oligatoriu sa fie compus dintr-un cuvant sau o expresie ce ar face si militarii in termen sa roseasca, insotita inca de un prefix sau sufix care ii confera brusc valoare artistica. Cum asa? Ganditi-va, de pilda, la celebra declaratie a lui Gigi Becali, aia cu partea economica. Daca la sfarsitul fiecarei injuraturi nea Gigi punea un “-au” sau “-et”, brusc facea post-modernism (inclusiv pe partea economica).

In fine, chestiunea cea mai putin importanta: ce anume contine romanul – respectiv, cuvinte. Acestea trebuie folosite pentru a povesti cea mai scarboasa intamplare din viata dumneavoastra. Ati cazut vreodata intr-un canal? Ati fost violat de un elefant? Vi s-a rupt hartia la buda? Ati circulat cu 34 vara, cand ies muncitorii asudati din tura? Daca da, aveti romanul gata. Treceti si scrieti, incercand sa folositi cat mai putin cunostintele de gramatica din scoala.

A, si nu uitati, va rog: poate cel mai important element al romanului dumneavoastra este pretul. Acesta trebuie neaparat sa fie nesimtit de mare, ca sa selecteze cititorii. N-ati vrea sa va citeasca toti sarantocii, toti profesorasii aia…

Share:

24 comments

  1. Sadd 28 May, 2009 at 09:00

    Romanul ala e ca un blog personal si cam prost..

  2. Irina 28 May, 2009 at 09:11

    Cred ca exagerati destul de mult, se scriu romane foarte bune in Romania in ultima vreme. Poate ca nu stiti dvs. sa apreciati literatura adevarata, dar asta nu inseamna ca trebuie sa dati cu pietre in scriitori autentici precum Bradea sau Vakulovski. Titlurile pe care le criticati nu sunt date de dragul obscenitatii, ci sunt menite special sa oripileze pseudo-intelectualii si semidoctii dintre care presupun ca faceti parte si dvs.

  3. io 28 May, 2009 at 09:41

    Daca sint in stare sa scrie o carte buna care sa nu oripileze, pot scrie si obscenitati apoi. Dar eu cred mai degraba ca obscenitatile sint tocmai pentru a masca lipsa de talent.
    Ma intreb daca Dostoievski s-a gandit vreodata sa scrie vreun roman care sa oripileze pseudo-intelectualii si semidoctii dintre care fac parte si eu :).

  4. Diana 28 May, 2009 at 10:13

    Exista deja o lucrare cu toate paginile albe, se numeste “Ce stiu barbatii despre femei”, autor Mutch Knott 🙂
    Altfel, fiecare carte e o experienta!

  5. Pitbu' 28 May, 2009 at 10:17

    Am googleit, ca habar nu aveam cine e…

    “În martie 2009, Alexandru Vakulovski a primit interdicţia de a intra în România pe o perioadă de 2 ani.” Nu ma intereseaza nici macar de ce, e suficient.

    Apoi…Pizdet? Wtf? Come on…

    Ar trebui sa-i stergi numele, ii faci publicitate, multi nu stiu cine e. Noi astia mai prosti, am ramas tot la Dostoievski, vorba aluia de mai sus…
    Parerea mea!

  6. Pitbu' 28 May, 2009 at 10:20

    @Diana

    De fapt este Knott Mutch…. transcriere fonetica pentru “Not much” … in relatie cu titlul 🙂 Aia e altceva, e doar un cadou haios.

  7. Pitbu' 28 May, 2009 at 10:21

    “In martie 2009, Alexandru Vakulovski a primit interdictia de a intra in Romania pe o perioada de 2 ani.”
    Nu ne intereseaza de ce, e suficient.

    Ar trebui sa-i stergi numele, ii faci publicitate, multi nu stiu cine e si se vor interesa.

    “Pizdet” ??? WTF… come on!!

  8. asa, si 28 May, 2009 at 11:35

    @Irina: Eu nu am avut “onoarea” sa citesc decat “Letopizdetul”. Si ce pot spune despre ea e ca putea fi scrisa de orice absolvent de Litere care trage la femei si la bautura. Mi-a lasat un gust foarte amar, mai ales ca imi fusese recomandata cu caldura. Poate ca sunt eu de moda veche, dar inca mai cred ca in literatura nu totul trebuie spus. Este suficient sa sugerezi unele lucruri. Pentru ca cititorul nu e tembel. Si e, nu-i asa, mult mai frumos cand esti lasat sa iti imaginezi, sa visezi, si nu esti ingradit de expresiile vulgare ale unora sau altora. Literatura este o arta; si nu orice pulifric poate scrie. La fel cum nu toata lumea intelege ceea ce citeste.
    Am observat doar, nu am dat cu parul.

  9. asa, si 28 May, 2009 at 11:36

    si nenea Iulius, nu te supara, dar l-ai uitat pe Mario Vargas Llosa. 😀

  10. filip 28 May, 2009 at 12:28

    baiatu` asta cu pene vakulovski plagiaza alti autori straini gen pascal bruckner care insa exprima cu totul altceva prin vulgaritate
    din punctul meu de vedere inclusiv mania “Coelho” este exagerata, mai ales daca umblii prin centru esti “ultimu`” daca nu ai citit macar “11 minute” care vb tot despre cuvintele alea cu “P”
    si cum la noi se cultiva precum graul numai non-cultura… nu vad de ce nu ne-am mai indobitoci putin asa ?!?!

  11. Bibi 28 May, 2009 at 12:47

    Eu sunt curioasa ce “roman postmodern” anume a starnit o asemenea reactie? 😀

  12. writeman 28 May, 2009 at 12:59

    interesanta pozitia irinei, cu intelectualii semidocti. oricine nu citeste si nu gusta pizdet e semidoct, asa-i? nu te-ai prins de valoarea postmodernistilor, esti prost :)… eu cred ca cuvintele cu p si m si c sunt deja cuvinte comune, nu mai oripileaza pe nimeni. as prefera sa ma mai oripileze cineva cu cuvinte precum: prietenie, dragoste, sacrificiu, munca, credinta, altruism – intr-o carte cu orice fel de titlu, evenutual unul bun 🙂

  13. cristi 28 May, 2009 at 13:17

    Pentru cei care nu stiu despre ce este vorba:

    Oana Bradea : Bagau
    Alexandru Vakulovski : Pizdet si Letopizdet

    Dar eu nu inteleg ipocrizia ta, blog-ul nu reprezinta acelasi lucru?

  14. JULIUS 28 May, 2009 at 13:20

    @cristi: daca te-ai uita mai atent, asta nu este chiar un blog; e mai degraba o revista care are o tema simpla, de blog.

  15. Ciprian 28 May, 2009 at 13:45

    Pe Henry Miller il considerati un mare scriitor? Romanele sale (vezi Tropicul Cancerului)sunt undeva intre obscen si porno, a fost interzis prin State vreo 2 ani si facea ravagii in Europa. Acum americanii il apreciaza. El gaseste un mod de a se exprima incat sa faca si pe cei mai nerozi sa descopere o fresca sociala impecabil descrisa. Nu am citit operele si autorii amintiti de distinsul autor al acestei insemnari, insa nu consider ca limbajul strica valoarea unei carti. Cateodata trebuie sa te faci inteles pe limbajul de comun acceptat. Nu mai faceti pe pudibonzii.

    Atacati cartile de acest gen si bulbucati ochii, ciuliti urechile si va incantati sufletul la orice limbaj deocheat din toate filmele romanesti de dupa Revolutie. Sunteti mari consumatori de Poveshtiri despre tot felul de dezaxati psihic pe invers si va oripileaza sa cititi cateva prostii. Sunteti niste ipocriti.

    Leto.. pizdet este un cuvant foarte frumos. Tara e saraca in autostrazi, dar avem kilometri de curve. Bibliotecile se inchid, dar infloresc cluburile de noapte.

    @asa, si… pai si ce nu suntem o natie de studenti care ne imbatam ca porcii si participam la tot felul de chefuri si orgii? Ia adu-ti aminte de anii studentiei… tu prin ce colturi vegetai? De ce sa nu se spuna si din astea? Literatura dintotdeauna a fost o fresca a societatii.
    Vulgaritatea a patruns peste tot, tot datorita noua. (Parazitii si BUG nu sunt vulgari? nenea ala care defila prin capitalele Europei cu expozitia de organe, sprijinit de Ministerul Culturii nu era vulgar?

    Suntem vulgari zi de zi si vorba celor de la Deko Cafe (alti clasici in viata :)) ).. folosim mare majoritatea cuvintelor vulgare inconstienti ca si cuvinte de legatura a comunicarii.

  16. sendroiu 28 May, 2009 at 13:52

    @cristi: autoarea se numeshte Ioana, nu Oana (Bradea)
    @pirca: Bagau nu mi se pare deloc un roman mai vulgar decit, sa zicem, Tropicul Cancerului. Miller tzi se pare un pseudoscriitor?

  17. JULIUS 28 May, 2009 at 13:53

    @sendroiu: ma, tu esti pe vapor, tie iti place orice e cu sex 😀

  18. sendroiu 28 May, 2009 at 14:04

    @julius: nu sunt pe un vapor de croaziera, asa ca sexul imi place mai mult dupa ce ajung pe tzarm.

  19. JULI|US 28 May, 2009 at 14:09

    @sendroiu: sau daca te prind piratii 😀

  20. sendroiu 28 May, 2009 at 18:10

    romanele cu pirati sunt bune pina la o varsta, bai julius … desi, un roman postmodern cu pirati poate ca tzi-ar oferi anumite revelatzii … 😉

  21. asa, si 28 May, 2009 at 20:27

    @ciprian: nu face nimeni pe pudibondul. doar ca unii prefera limbajul decent. si ca sa amintesc ce yicea cineva mai sus, prefer sa ma socheze un scriitor cu cuvinte gen “prietenie”, “dragoste”, etc.
    daca tu intelegi sa te exprimi intr-un limbaj vulgar, esti liber sa o faci. daca preferi cartile de genul ala, esti liber sa le citesti.
    nu toata lumea inghite indecenta. simplul fapt ca exista notiunea de decenta te pune pe ganduri. nu toate limitele trebuie incalcate. iar literatura e o arta, in care incalcarea unor anumite limite devine pacat.
    si vakulovski nu e miller. nu va fi niciodata.
    cat despre vremea studentiei, nu stiu ce sa zic, poate ca tu ai fost la vreo facultate care ti-a permis sa iti pierzi vremea prin carciumi. si care te-a adus in situatia de a prefera indecentul decentului. prea bine. eu nu am de gand sa pun penisul in fata penelului.

  22. PussyCat 29 May, 2009 at 04:20

    sunt destule romane autohtone bune dar romanii prefera Coelho sau altii ca sunt la moda

  23. Rzv 1 June, 2009 at 01:39

    sunt de acord cu “asa, si”.
    o prietena citeste tot felu de romane postmoderniste pe care eu nu le suport. limbaj vulgar, scene indecente una dupa alta… si romanul nici nu e considerat porno. Poate ca asta e lumea in care traim… dar eu consider ca e destula vulgaritate in viata de zi cu zi ca apoi cand deschid o carte sa dau tot de ea. eu caut frumosul(nu lucrari happy-end) intr-o carte. caut ceva care sa imi provoace imaginatia, gandirea, puterea de analiza, etc. Cand am deschis la intamplare niste carti de-ale ei… am dat numai peste cuvinte vulgare, numai peste scene care de care mai @sodoma si gomora.
    in opinia mea, literatura nu inseamna libertate totala de a face ce vrei tu. nu inseamna sa injuri si sa spui ca e arta, ca te exprimi. nu inseamna sa-mi zici cum o violaeaza unu pe una la nu stiu ce orgie sau cum o bate cu crevasa pana ce sta sa moara… astea-s snuff si orgies. nu am nevoie de asta. poate nu am dat eu peste postmodernistii care trebuie… ?

  24. N.A. 7 June, 2009 at 16:55

    Stimabile Ciprian, n-ai nimerit publicul tinta pentru discursul ‘mneatale. Nu cred ca Daily Cotcodac este citita de aceeasi categorie de persoane care urmaresc cu ochii bulbucati poveshtirile sau nu pot trai fara Libertatea. Toti mai scapam cate o injuratura, dar asta nu inseamna ca vrem sa ne balacim la nesfarsit in mocirla vulgaritatii. Nu oricine se poate compara cu Miller sau cu Bruckner, lasand la o parte faptul ca nu e o regula generala sa ii gusti pana si pe cei doi “monstri sacri” mai sus-pomeniti.. De gustibus.. in caz ca ai auzit vreodata de asa ceva.. Si nu trebuie sa fii ipocrit ca sa nu-ti placa porcaiala dusa la extrem.
    Dar trebuie sa ai un IQ destul de coborat ca sa nu admiti diversitatea gusturilor si parerilor sau libertatea exprimarii lor.

Leave a reply