Postul nu e post destul

Oltenii traiesc ca pestii… in bancuri

Vivi Floricica

Ma trimisa mama, azi dimineata, sa ma duc sa-i incarc si ei butelia ca nu vrea s-o prinda Pastele cu ea goala. Cat mai e o butelie? Ma pune dracu’ sa o intreb. Mama: „da’ tu ce crezi? Ca io sunt bursa? Nu stiu!!!”

Eh, o lasai in pace. Asa oi ajunge si eu dupa treij de ani de casnicie… sa nu mai stiu de nimic. Dupa ce luaram si noi un dumicat sa nu ne spurce cucul, hai pe mine cu gura sa ma duc sa-i umplu butelia ca ea se apuca de gatit. Ma imbracai si il strigai pe tata sa-mi pregateasca butelia ca sa plec. In 3 minute ma pomesc cu tata ca urla din batatura sa-i dau cheile sa deschida portbagajul. Ies si incep sa tip din usa (nu v-ati dori sa vedeti o cearta intre olteni): “Baaaa, ej nebun? Nu ma duc cu masina! Da-mi carutul ala de butelie!”. Tata: “Nebuna esti tu si cu ma-ta care vrea acu’ butelie! Lasati-ma dracu-n pace, descurcati-va singure, ma duc sa-mi vopsesc gardu’!” si zdrang cu butelia in mijlocul bataturii, dupa care pleca in treaba lui. Mama, diplomata din fire, deja imi luase cheile din geanta si pana sa ma dumiresc eu bine, ea deja pusese butelia in portbagaj si deschisese si portile. „Ma, mama, da’ ma puteam duce pe jos, ca e la 2 pasi? Ma fac de ras daca ma duc pana aci cu masina…”

Mama: „Aaa, pai nu aici! Te duci in centru, la Iulica. Stii, la peco.”

Si ma dusei. Pe drum imi faceam probleme cum m-oi descurca eu cu butelia aia. Eh… gasesc io vreun pretendent sa ma ajute. Ajunsei la peco si intrai sa intreb (era un gagiu): nu va suparati… si eu… cu o butelie (in gandul meu, dac-ai veni s-o si iei din masina…). Si tipul: da, cum sa nu, zise asta in timp ce iesi. Eu dupa el. El se uita in jurul lui si: „unde e?”. Ii raspunsei ca e in masina si ma puse sa trag masina la GPL. (al dreacu, nu puteai sa zici ca ma ajuti si pe mine, ma pui sa trag masina pana acolo… ptiu… taranule!)

Ma puse sa deschid portbagajul si „de cat bag?”. Pfua, ce cretin! Ma umplui de nervi si zic: ba, trai-ti-ar tie, io venii si iti zisei ca am o butelie, da? Nu ca vreau sa bag GPL! Tu nu intelegi romaneste?”

„Da, fa, venisi sa umpli butelia. Si io acu te intreb de cati bani sa-ti bag gaz in ea! Ce? Te mancai? Ce sarisi asa?”

„Fa-i plinu’!” zic.

M-a costat o suta de mii de lei vechi.

Dupa ce am venit acasa i-am spus unui prieten: „Auzi, ma? Tu stii cum incarca oltenii buteliile? Se duc la benzinarie si baga GPL de 50, de 70 de mii… depinde ce vor sa gateasca”. Omul a ras de s-a tavalit pe jos: „du-te, fa, dreacu’, ca asta-i banc”.

Share:

28 comments

  1. clawd 16 April, 2009 at 14:09

    Taci, tu… că şi-n Timişoara tăt la fel fac. Şi nu numa oltenii… Şi moldovenii… şi bănăţenii… şi ardelenii… şi maramureşenii… şi bucovinenii… şi chinejii… şi sârbii… şi ungurii… … (Da… uneori am impresia că-s mai mulţi chineji decât sârbi)… Deci bag sama că-i un banc foarte popular şi practicat!

  2. GabeLBz 16 April, 2009 at 14:24

    :)) La Buzau se face treaba asta de o gramada de vreme. Am un prieten care lucreaza la o statie GPL si nu mai vine vreunul sa schimbe butelia cu una plina ci o incarca direct pe aia goala. Nu am stat sa calculez da’ oare nu iesi tot cam in banii aia? 😐 De cat aveai mata butelia de ti-a intrat doar de o suta de mii in ea? 😐

  3. DrLyana 16 April, 2009 at 15:41

    Am auzit ceva nou… Pana acum ai mei se duceau sa schimbe butelia. Sa vad daca functioneaza si acasa sistemul asta. 🙂

  4. Vivi Floricica 16 April, 2009 at 16:04

    @GabeLBz
    am completat-o doar, nu era goala.

  5. Moroi 16 April, 2009 at 16:15

    Se încarcă şi în Timişoara şi în Focşani la fel ,doar că dacă la Focşani e gratis “manopera” ,la Timişoara costă 3 lei în plus la preţul de pe pompă. Chipurile că vânzătorul se riscă pentru tine şi nu are voie să bage aşa. Nu ştiu aşte oraşe cum o fi ,eu vă zic de astea unde am stat/stau.

    P.S. O bilă extrem de neagră pentru prietenii dvs. care se adresează cu . E cea mai grotescă ,ţigănească ,mârlănească, exprimare posibilă. Îngrozitor de urât. Nu cred că era necesar să postaţi şi cuvântul ăsta.

  6. Ion Dascalu 16 April, 2009 at 16:19

    Intr-adevar, cam greu cu buteliile “astia”.. 🙂

  7. amyobedlam 16 April, 2009 at 16:27

    Treaba asta se practica de mult, prin toata tara. Nu inteleg cit de mica era butelia, de era de 5 litri, gen camping, nu cred ca te mai complicai cu carucior… masina… Ori baiatul de la benzinarie are indicatorul defect, ori ti-a facut reducere imensa de Pasti. Mai pe linga subiect, nu stiu citi cunosc faptul ca GPL-ul din statii e diferit de cel din butelii, chiar de nu e propan pur in butelie, amestecul are alte procente si alte avantaje privind consumul la ardere. Pe de alta parte, sa te duci sa incarci asa butelia, precum odinioara sifonul e mai ieftin…

  8. akaty 16 April, 2009 at 16:39

    Interesant. Stau si ma gandesc ca aici la Canada, gaze nu exista. Totul este electric. Daca cumva se intrerupe curentul…eu de unde imi pot lua o galeata de curent? Ca pana la prima hidrocentrala am cam mult de mers…

  9. Radu P. 16 April, 2009 at 17:15

    Ce bun text! Domnisoara (sau doamna), sa nu va apucati cumva de scris pentru bani, ca o sa ajungeti sa scrieti texte proaste, ca noi.

  10. FB Ronnie 16 April, 2009 at 17:38

    Asta chiar e pe bune?
    Eu pe toata lumea pe care ii stiu cu butelii, le schimba, nu le incarca la GPL. Asta in Arad. Cum o fi pe airea nu stiu.

  11. Vivi Floricica 16 April, 2009 at 19:02

    @Moroi
    1. nu imi era prieten, nu-l vazusem in viata mea
    2. asa se vorbeste aici

  12. sor'sa 16 April, 2009 at 19:13

    Foarte tare! :)) Fă Vivi, îs fanul tău no. 1!

  13. Cata 16 April, 2009 at 20:06

    deci frate, Vivi Floricica este cea mai valabila olteanca de care am auzit io in viata mea de moldovean :)) (scuzati exprimarea de intelectual rasat dar inca sunt sub influenta vietii in … bancuri) :))))

  14. 4mall 16 April, 2009 at 21:01

    @Moroi: :))) Tu stii macar de unde vine apelativul “fa”??

  15. Leizi 17 April, 2009 at 01:52

    Lumea se lauda de pe unde e :)).Pfuu…eu am patit odata cand am fost sa fac plinu’ la masina.A fost prima data si am avut emotii,of course.Ajung eu la benzinarie,aranjata,dichisita si iau pompa si vroiam sa bag de 500 de mii vechi,dar am bagat de 50 de mii.Ajung la casa,platesc si ma minunez de cat rest primesc.Ii spun casierului(era un tip dragutz)ca nu e nevoie sa imi faca reducere(proasta de mine) si el,ca marlanul,”ce reducere,fa,e vina mea ca tu ai strabism?”Waaaa…abia mi-am revenit din ras si l-am rugat sa vina sa imi bage el benzina,caci mioapa de mine nu nimereste gaura.Femeile si masinile :))

  16. Cip 17 April, 2009 at 08:00

    @4mall: “@Moroi: :))) Tu stii macar de unde vine apelativul “fa”??”

    Cu siguranta apelativul “fă” e o prescurtare de la un alt apelativ la fel de cunoscut: “fată!!” 😉

    mai rămâne de lămurit de unde vine “uăi” 🙂

  17. nicol` 17 April, 2009 at 11:03

    olteanca de la mama mea sunt si eu,dar tot cu domiciliul schimbat
    cand eram copil,se ducea tata cu butelia goala si lua una plina.acu o pune in masina si se duce la gpl si baga cat vrea..tot uimita am ramas si eu

  18. 4mall 17 April, 2009 at 17:04

    @cip: Esti foarte pe aproape: Nu vine de la “fata”, ci de la “fameie”. Dupa cum stii, la tara muierile erau strigate de barbatii lor cu “fameie”, “fomeie”, sau clasicul “femeie”. Pe de alta parte, muierile strigau doar cu “barbate”. De unde au ramas, de lene, doar variantele prescurtate FA si BA. De la “Fameie!!” si de la “Barbate!!”. Nu e nimic peiorativ in exprimarea asta…

  19. JULIUS 17 April, 2009 at 17:42

    @4mall: esti varza si tu, tata. “fa” vine de la “faptura minunata!”

  20. 4mall 17 April, 2009 at 21:42

    @Julius: Julica, cred ca am fost trasi pe sfoara! Tocmai am aflat din surse demne de incredere care este adevarul: “Fa” vine de la “fa-ti treaba cum trebuie, daca vrei sa mai traiesti!!”

  21. sor'sa 18 April, 2009 at 00:28

    @4mall: Eu cred că vine de la: FĂrâmă mă face dacă nu duc gunoiul, că-s un mare porc, recunosc!

  22. 4mall 18 April, 2009 at 00:36

    @sor’sa: Simplul fapt ca tu zici asta, ma face sa te cred. Nu de alta, dar stii cum se zice… “Nu e foCA CA si morsa, nici FAmeie ca si sor’sa”

  23. sor'sa 18 April, 2009 at 01:05

    Nu’s note fără acord, nici formol fără record (la comentarii)

  24. Julia- JD 19 April, 2009 at 03:54

    Su au iesit bune bucatele facute la butelie?:D

  25. Moroi 21 April, 2009 at 10:39

    @all the people in the house
    Eu sunt un moldovean coclit şi nu folosesc “fă”. Chiar dacă vine de la “fămeie”,chiar dacă vine de la “făptură minunată” etc. Pur şi simplu mi se pare grotesc cuvântul ,nu are sens să căutăm etimologia lui nici în glumă. Ar trebuii eradicat din limbaj. :))

    Dna VIVI
    RESPECT

  26. mira 21 April, 2009 at 16:23

    D-na Floricica, cam rar prestezi pe aici, dar si cand o faci….

  27. Marius B. 15 May, 2009 at 14:46

    FA/BA stiti careva cat ajunge sa fac plinu la o butelie de 12 litri?

  28. lau 15 May, 2009 at 20:57

    io una am scapat de butelie dar nici nu stiam pana acum ca se poate umple si asa.cel putin la noi la arad.in fine,oricum sa o schimbi te costa undeva la 50 de lei,deci e ceva diferenta…….

Leave a reply